Vystoupení španělských týmů v Lize mistrů: Totální kolaps Barcelony a Sevilly, 3 týmy postupují do osmifinále

Gerard Piqué (insider.com)

3 postupující, 2x 3. místo a postup do jarní části Evropské ligy. To je bilance španělských klubu ve skupinové fázi Ligy mistrů. Zatímco Real Madrid splnil roli favorita, Barcelona i Sevilla končí už po skupinách. Zvlášť v případě Barcelony je to obrovské překvapení. Do osmifinále také postoupilo Atlético Madrid a Villarreal, jejichž postup byl tvrdě vybojovaný.

Do osmifinále prošly 3 týmy, příjemně překvapil Villareal

Real Madrid je největší španělskou naději v tomto ročníku Ligy mistrů. Madridský celek si poradil s ošemetnou skupinou na výbornou. V konkurenci italského Interu, ukrajinského Šachťaru a moldavského Tiraspolu získal celkem 15 bodů a celou skupinu jasně ovládl. Velký vliv na suverénním postupu Realu měl produktivní Benzema (5 gólů + 1 asistence) a Vinícius (2 góly + 3 asistence). Jedinou kaňkou bylo zaváhání s Tiraspolem, který Real nečekaně prohrál 1:2. Podobné podcenění si v další fázi už nemůže dovolit, mohlo by být fatální.

Do osmifinále postupuje také Atlético Madrid, které bylo favoritem B. Madridský klub se ocitl ve skupině smrti společně s Liverpoolem, Portem a AC Milán. Zatímco postup Liverpoolu byl pouhou formalitou, Atlético rozhodlo o svém pokračování až v závěrečném utkání skupiny. Klíčový zápas s Portem dopadl pro "Atlety" úspěšně (výhra 3:1), se ziskem 7 bodů si tak vybojovali postup do osmifinále. Tahounem mužstva byl zejména Griezmann (4 góly + 1 asistence). Jinak byly výkony Atlética zklamáním. Pokud bude chtít dojít co nejdál, musí svou výkonnost zlepšit.

Trnitou cestou za postupem si musel projít také Villarreal. Na mužstvo kouče Emeryho čekala náročná skupina v podobě Manchesteru United, Atalanty a švýcarského Bernu. Španělský celek rozhodně nebyl favoritem a postup si musel tvrdě vybojovat.  O jeho pokračování rozhodly zvládnuté duely proti Atalantě(výhra + remíza), důležité byly také oba triumfy nad švýcarským outsiderem. Nakonec z toho byl zisk 10 bodů a poměrně komfortní postup. Mise splněna, v osmifinále může už jen překvapit.

Nečekané selhání Barcelony a Sevilly

U ostatních týmů to už tak slavné nebylo. Největším zklamáním bylo skupinové tažení Barcelony. Katalánský klub zažívá náročnou sezónu, v lize se mu nedaří a zvyká si na nového kouče Xaviho. Postup do osmifinále byl však rozhodně reálný (Bayern Mnichov, Benfica Lisabon, Dynamo Kyjev). Výkony Barcelony byly však učiněnou agónii. V duelech proti Bayernu a Benfice zahrála hrozně, dokázala jen přehrát ukrajinského outsidera. 

Zisk 7 bodů s hrozivým skórem 2:9 tak nebyl na postup dostačující. 3. místo Barcelony znamená, že její pouť v tomto ročníku Ligy mistrů končí, na jaře si zahraje Play-off Evropské ligy. Předčasný konec Barcelony je rozhodně nečekaný (tak brzy skončila naposledy v sezóně 2000/2001). Evropskou ligu si zahraje po dlouhých 18 letech. Poslední účast se datuje do sezóny 2003/2004, následující ročník už byl součástí týmu Lionel Messi.

Překvapivé bylo také nečekaně selhání Sevilly. Španělský klub měl poměrně hratelnou skupinu (Lille, Salzburg, Wolfsburg), patřil mezi favority skupiny. Sevilla však získala pouhých 6 bodů, na postup do osmifinále to tak nevyšlo. Letošní pohárová cesta pro ni ale ještě není u konce, ze 3. místa se probojovala do jarní části Evropské ligy. Ve své oblíbené soutěži bude patřit mezi velké favority a může opět dojít daleko(Sevilla vyhrála Evropskou ligu, již 6x, žádný tým nemá více triumfů).    

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace