Xavi: Nikdy jsem neměl pocit, že nám rozhodčí pomáhají

Trenér Barcelony Xavi Hernandez

Trenér Barcelony se v předvečer pohárového utkání předkola Evropské ligy před novináři rozhodl odpovídat i na otázky týkající se aktuálního skandálu španělského fotbalu, kauzy s uplácením šéfa komise rozhodčích ze strany katalánského klubu.

Co se v případu Negreira stalo? Na povrch se dostaly informace založené na důkazním materiálu v podobě množství vystavených faktur, které Barcelona v předchozích letech proplácela společnosti Dasnil 95 SL Enriqueze Negreiry. To by nemuselo být až tak skandální, pokud by částka ale nebyla v řádech milionů eur (6,6 podle posledních informací) a nejednalo se o šéfa komise rozhodčích španělské ligy.

Barcelona se hájí tím, že daná společnost zpracovává data z utkání a klub tak pouze platil za objednané analýzy. Bohužel pro klub, ale Barca byla jediným objednavatelem takových služeb a tak tato chatrná historka pravděpodobně neobstojí.

K tématu se vyjádřil i Rummenigge, bývalý profesionální hráč, později funkcionář a generální ředitel Bayernu Mnichov, jenž připomněl, že měl vždy pochybnosti. „Když jsem si tu zprávu přečetl, zasmál jsem se tomu, ale až tak mě to nepřekvapilo. Pokaždé, když jsme hráli ve Španělsku, jsem měl velmi zvláštní pocit.

Na komentář německého fotbalového veterána na tiskové konferenci dostal prostor reagovat také Xavi, jenž odpověděl stručně ale velmi jasně. „Respektiji všechny názory, včetně názoru někoho, jako je Rummenigge, ale nikdy jsem neměl pocit, že by mi někdo pomáhal vyhrávat tituly. Ani v Evropě, ani ve Španělsku. Za tím si stojím.“

Případ mezitím žije svým vlastním životem a nabírá na obrátkách. Z hlediska právního jsou skutečnosti promlčeny, ale pokud bude soudem prokázáno korupční jednání mezi soukromými osobami, bude mít skandál dopad i na Barcelonu. V tom případě by jí reálně hrozil zákaz účasti v soutěžích. Za Barcelonu se v celé kauze postavil pouze Real Madrid, všechny ostatní španělské prvoligové kluby požádaly o okamžité zahájení vyšetřování.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace