Xavi po sezóně v Barceloně končí, blaugranas hledají jeho nástupce

Trenér Barcelony, Xavi

Trenér Barcelony po nepříjemné ligové porážce od Villarrealu oznámil, že po sezóně na lavičce katalánského klubu skončí. Tlak na Xaviho je po ligovém titulu v minulém roce v této chvíli enormní a série špatných výsledků se podepsala na desetibodové ztrátě v tabulce, která trenérovo rozhodnutí uspíšila. Vedení Barcelony s výběrem nového trenéra spěchat nebude, začíná se ovšem skloňovat jméno Michela z Girony, Pepe Guardiolovi nebo Pimienty z Las Palmas.

Xavi na tiskové konferenci po prohraném ligovém utkání s Villarrealem oznámil, že na konci sezóny skončí na pozici trenéra Barcelony. „Chci oznámit, že po 30. červnu již nebudu pokračovat ve funkci trenéra Barcy. Myslím, že situace potřebuje změnit směr a jako fanoušek klubu nemohu současnou situaci připustit.

Tlak na Xaviho se stupňoval již od začátku sezóny, ale až série špatných výsledků v poslední době měla za následek nečekané oznámení. Trenér dále potvrdil, že na jeho rozhodnutí nezmění nic ani případná výhra v Lize mistrů.

Xavi dovedl Barcelonu v minulé sezóně ke španělskému titulu, ale sobotní ligová prohra pod ním podřezala větev. Barca v týdnu navíc vypadla i ze španělského poháru, což znamenalo že naděje klubu na zisk trofeje se v této sezóně rovnají nule. V La lize ztrácí na vedoucí Real Madrid již deset bodů, a ani v Lize mistrů to na celkové vítězství příliš nevypadá.

Rozhodnutí jsem učinil před několika dny. Už jsem to věděl, ale nyní nastal čas to zveřejnit. Hráči se nedokáží v zápasech uvolnit a já nechci být pro klub problémem, ale naopak,“ dodal Xavi. Vedení Barcelony se nyní bude muset zaměřit na hledání nové alternativy. Pokud se porozhlédneme po španělské lize, nejzřejmějším kandidátem je trenér Las Palmas, Garcia Pimienta.

Tým z Kanárských ostrovů má druhý nejnižší rozpočet v La Lize, ale 49letý trenér dokázal vtisknout klubu jasnou identitu a způsob hry, který zatím směřuje k boji o postup do evropských pohárů. Podobný otisk v letošní sezóně zatím zanechává také Michel z Girony, který španělskou ligu dobře zná a ve svém současném klubu je považován za modlu. Bel velkých jmen i financí zformoval tým, který hraje jeden z nejlepších fotbalů současnosti.

Pokud by si fanoušci mohli, bez ohledu na finanční možnosti, vybrat svého kandidáta, jistě by to byl Guardiola. Třiapadesátiletý trenér je nejlepším trenérem na světě, vyrostl s tímto klubem a během čtyřletého působení na lavičce ho dovedl až na samotný vrchol. „Kdybych trénoval tady (v City) nebo byl asistentem kdekoli jinde, a Barcelona mi zavolal, šel bych okamžitě. Barca je můj klub,“ prohlásil loni v lednu Guardiola. Fantazírování k fotbalu patří, ale zdá se, že Guardiola je v Manchesteru City spokojený.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace