Za Superdépor jsme teď zaplatili daň

Miguel Ángel Lotina (©abc.es)

Miguel Ángel Lotina zakončil své působení na lavičce Deportiva sestupem do druhé ligy. V rozhovoru pro jeden španělský deník se poměrně dost rozpovídal a vyjádřil i názor, že současné Deportivo platí daň za kdysi slavný tým, který brázdil evropské vody a jemuž nikdo neřekl jinak než Superdépor.

Proč Deportivo sestoupilo?

Za prvé proto, že jsme nedokázali vyhrát dva klíčové duely. Proti Sportingu na Molinónu jsme vedli 0:1 a 1:2 a vyrovnávací gól nám dali v nastaveném čase z penalty, která nebyla. To byly dva klíčové body. A v posledním kole s Valencií bychom se při remíze zachránili, jedním vstřeleným gólem. Měli jsme hodně šancí, ale nedali jsme je. Jen se podívejte, kdybychom Valencii porazili, skončili bychom v tabulce desátí. To vypovídá o vyrovnanosti. Za druhé jsme spadli kvůli citelným zraněním během celé sezóny. A za třetí kvůli tomu, že si mužstvo nikdy nepřipouštělo, že by mohlo sestoupit.

Můžete mi vysvětlit chronický problém se zraněními?

Pronásledovala nás podstatná zranění, která nás trápila po celou sezónu. Od Rikiho nám chybělo šest až osm gólů navíc. Jeho absence nás hodně poznamenala, neboť nám chyběli útočníci. Guardado byl také hodně zraněný a vždy se jednalo o zavážný problém. A Antonio Tomás se zranil v tu nejméně vhodnou dobu. To byli tři klíčoví hráči v celém systému.

A proč si vaši svěřenci mysleli, že nemohou sestoupit?

Protože se klub téhle kategorie drží v Primera División už dvacet let a hráči si podvědomě mysleli, že sestoupí někdo jiný, že jim se to nemůže stát, vždycky se z těchto situací dokázali dostat.

Teď se kritizuje Lendoiro, že kvůli ekonomické krizi neměl klub poslední čtyři roky dostatek prostředků na posily a prezident bez těchto peněz nedokázal poskládat kádr?

Je pravda, že Deportivo v posledních letech neinvestovalo, ale já to nemůžu kritizovat – přišel jsem v roce 2007 a akceptoval jsem to pokaždé, když jsem smlouvu prodlužoval. V dnešní době je těžké být v Primera División bez peněz a nemít silnou canteru. V téhle sezóně jsme sáhli do cantery, ovšem bylo to z nutnosti, kvůli zraněním. Jenže to byla nutnost, kdy debutovali hráči, kteří na nejvyšší soutěž nemají. Deportivo k dnešnímu dni nemá takovou mládežnickou základnu, kde by šest, nebo sedm hráčů mohlo přejít do prvního mužstva. To byly další problémy, které se dají přidat k důvodům proč se sestoupilo.

Zaplatilo nyní Deportivo úsilí, které bylo vyvinuto v roce 1994 při snaze přeměnit se v mužstvo mezinárodní kvality?

Zřejmě ano. Vezměte si španělské město s 250.000 obyvateli, jako je La Coruňa. Normální je, že klub z takového města postupuje a sestupuje. Nahoru dolů. To je realita, nebudeme si nic nalhávat. Co se pak stane s takovým klubem, který sídlí v tak malém městě? Pak můžeme mluvit o Superdépor. O mužstvu, které hrálo otevřené partie s Realem, Barcelonou po několik dlouhých let. A to teď narazilo. Klub platí daň za tehdejší skvělé mužstvo. Obrovskou daň za ligový titul, dva pohárové triumfy a účasti v Lize mistrů. A tím se mnoho měst ve Španělsku pochlubit nemůže. Mladí lidé ve Španělsku viděli vyhrávat ligu Real, Barcelonu, Atlético, Valencii...a Deportivo. To má obrovský zvuk a za to se teď platí. Klub bral posily, které byli zadarmo a jiné kluby, jako třeba Osasuna, Mallorca, Getafe o nichž se říká, že nejsou silnější, než Deportivo, nám odlákali hráče kvůli ekonomickým problémům. A to se nakonec projeví. jeden rok znát není, ovšem během několika sezón se to projeví.
Myšlenka prezidenta byla dobrá. Každým rokem snižovat rozpočet, přizpůsobit ho době, která byla a klubové realitě. Problémem je, že všechno bylo naplánované na to, že mužstvo bude několik dalších let hrát Primera División. Věděli jsme, že tam je riziko možného sestupu. Jen se podívejte, liga je hrozně vyrovnaná. Je tu šest klubů, které nemají problém se sestupem, Barcelona, Real, Valencia, Villarreal, Sevilla a Atlético. A sedmým je Athletic díky tomu co má a co představuje kulisa San Mamés. Ostatní, i ti, co letos bojovali o Evropu, například Espanyol, mohou bojovat příští rok o záchranu. A naopak. Getafe, nebo Osasuna si letos užili se záchranou svoje a příští sezónu mohou bojovat o Evropu.

Vy jste také zaplatil za Superdépor?

Ano, je to jasné. Zaplatil jsem za Superdépor. Ovšem zaplatili jsme také za špatný vstup do sezóny. Začali jsme špatně a to mělo za následek, že hráči ze sebe nedali všechno, co mohli. Kdybychom začali dobře a byli na úrovni Espanyolu, osmí, v pohodě, nemám pochyby.

A proč jste začali špatně?

Nevím proč jsme začali špatně. Dostali jsme se do jakési zmatené dynamiky a to bylo smrtící. A dostali nás rovněž zranění. Riki měl tři, a pokaždé to byl minimálně měsíc. A nebyly to jen ty tři měsíce, potom se ještě po každém potřeboval dostat do tempa. Taky Guardado měl závažná zranění. Nebyl na té úrovni, kterou může dát. Rovněž Antonio Tomás padl. Jeho případ je kuriózní. Vždycky když byl s formou na vrcholu, tak se zranil. Ve středu pole byl klíčový, neboť Rubén je velmi mladý a hodně mu pomáhal.

Viní vás ze sestupu? Nedostatek investic do hráčů byla rozhodující.

Odpovědnost za sestup je trenéra, hráčů a vedení. Pořadí si může každý zvolit, jaké chce. Nevadí mi být ten první. Pravděpodobně největší odpovědnost má trenér. Ale odpovědnost je třeba rozdělit mezi všechny, protože když se něco vyhraje, tak se taky každý hlásí o svoje zásluhy. V La Coruňi se trochu viní mě. Pokaždé se hledá jen jediný. V paměti lidí nakonec stejně zůstane zápas v Gijónu, který byl takový divný a proti Valencii v posledním kole. Po celou dobu jsme nebudili dojem na sestup. kdybychom v posledním kole dali nějaký ušmudlaný gól, zachránili bychom se a sestoupila by Mallorca. V tom, že jsme sestoupili sehrálo roli několik dalších faktorů.

Tak mi o nich něco řekněte.

Třeba že se poprvé sestoupilo z Primera División se 43 body. A kdybychom remizovali, odnesla by to Mallorca se 44. Nesestoupili jsme se 35 body. Logické je, že se se 43 body zachráníte. Byly tam výsledky, které to hodně ovlivnily. Díky semifinále Ligy mistrů bylo třeba dosáhnout mnohem více bodů na záchranu. Kdyby Real a Barcelona nebyli v lize od sebe tak daleko a nehráli semifinále Champions League, některé zápasy by asi skončily jinak. Real by doma neprohrál se Zaragozou ani se Sportingem. Ani Barcelona by neprohrála s Realem Sociedad v San Sebastiánu. Tohle všechno hrálo proti nám.

A co Deportivo na Nou Campu?

Ano, přesně. To přijímám. Ale my jsme uhráli jen remízu, zatímco ostatní vyhráli. kdybychom hráli s Barcelonou na Riazoru, vyhráli bychom. Tím nechci snižovat výkon Realu Sociedad, Sportingu, Zaragozy, chci jen říct, že dokonce i rozlosování bylo proti nám. Za normálních okolností bychom se se 41, nebo 42 body zachránili. Sestupujeme se 43.

Deportivo doplatilo na chronickou nemoc. Chybějící střelec. Nikdo za poslední čtyři roky nedal deset gólů.

Nemůžu nikdy kritizovat Lendoira, neboť jsem s jeho politikou souhlasil. Ale je pravda, že opravdový střelec nám chyběl. Tuhle sezónu se prezident snažil přivést Makukulu, ale nevyšlo to ne naší vinou. Nemohli jsme s tím nic dělat. Předtím nám nevyšel Manu del Moral, kvůli penězům šel do Getafe. Deportivo mělo útočníka, třeba Bodipa se slušnou smlouvou. I proto mi prezident řekl, že se nikdo kupovat nebude, že máme útočníky dostatečně pokryté. Jenže se stalo, že se Bodipo zranil a pak mu trošku scházela rychlost. A přestali jsme s ním počítat. Takže klasického útočníka jsme neměli nikdy. Třeba v mojí druhé sezóně 2008-09 jsme odehráli skvělou sezónu. Riki dal šest gólů, Verdú sedm a Lafita dokonce devět. Juan Rodríguez tři, Guardado další tři. Tahle bilance nás zachránila. Byla to moje nejlepší sezóna.

Kvůli problémům se smlouvou odešel Lafita. Proč ale odešel Verdú?

Byl to jeden z našich největších omylů. Moje informace říkaly, že je třeba s ním prodloužit smlouvu. Ovšem nestalo se tak. Myslím si, že asi z ekonomických důvodů. Espanyol mu zaplatil asi mnohem víc. Klub ho Depor získal jako mladíka z Barcelony B, udělal se z něj fotbalistu a když je hotový, tak odejde. Měli jsme mu prodloužit smlouvu. Jak říkám, když se do toho přimotají kluby, jako Getafe, Espanyol, Osasuna, hráče nám odvedou. Je to opravdový problém. Z čeho jsme žili během těch let? Z hráčů jako Lopo, Riki, Juan Rodríguez...Z hráčů, kteří tu byli předtím jako Guardado. Ti drželi mužstvo během několika let.

Opravdu jste zaplatil za Superdépor?

Ano. Od doby, co jsem tu já, tak jediná posila, za kterou se zaplatily pořádné peníze, byl Guardado během mojí první sezóny. Jinak jsme měli samé problémy. Odešli Andrade, Filipe Luis, Coloccini, Xisco...Lidé si mysleli, že můžeme koupit spoustu hráčů, ale nebylo to tak. Sebrali nám je. Ostatní kluby platí mnohem víc než Deportivo.


Příčítáte nějakou vinu prezidentovi Lendoirovi?

Ne. Prezident odvedl skvělolu práci se Superdepor. Takové úsilí je podle mne nevyčíslitelné, protože vyhrát ligu a hrát Ligu mistrů s klubem jako Deportivo má úžasnou zásluhu, za což musí být fanoušci po celý život vděční. V současnosti je to složité. Moderní fotbal se změnil a pořád tu jsou neustávající ekonomické potíže. Je třeba všechno zmodernizovat. Potřebujete vyhledávače hráčů a určitý způsob práce. Klub byl rok bez technického sekretáře. Odešel Richard a až teď se vrátil Ernesto Bello. A to je v ostatních klubech Primera nebo Segunda División nemyslitelné. Sledování hráčů má na starosti pět, nebo šest odborníků. Prezident měl kvůli financím svázané ruce, což byl hodně podstatný problém. Kterýkoliv jiný klub ze Španělska sonduje Primeru a Segundu, francouzskou ligu, portugalskou, šampionáty dospělých i mládeže, Copu Libertadores. Deportivo tohle nedělalo a to je problém navíc. Je to velký rozdíl angažovat hráče na základě videa, nebo po osobním sledování. To není kritika směrem k prezidentovi, protože já jsem s tím souhlasil. Je to prostě realita.

Je to již delší dobu, co jste chtěl klub opustit. Proč?

Protože se nakonec všechno soustřeďovalo jen na Lotinu. Hráči byli mým prostřednictvím hodně chráněni. To je někdy dobré, ale jindy zase ne. Když se prohrálo, byla to vždycky vina Lotiny. A hráč byl nevědomky chráněn. Všechno se směrovalo na trenéra. Všechny kritiky byly proti mně. Hráči byli dost chráněni. A hráči musí být odpovědní za porážky. Změnilo se to, ale až v posledních dvou měsících.

A všechno se prohrálo v posledním zápase proti Valencii...

Řekl jsem hráčům, aby mysleli sami na sebe, protože to znamená myslet na ostatní. Měli jsme všichni pohovor. Řekl jsem, že kdyby byly nějaké problémy, ať se podívají na tribuny a uvidí tam všechny ty fanoušky oblečené do modrobílé barvy.

Co jste jim říkal v poločase, když se prohrávalo 0:1?

Že Mallorca prohrává s Atléticem 0:2 a remíza nám na záchranu stačí. Po taktické stránce jsem říkal Rikimu a Adriánovi, že jsou špatně postavení, příliš nalepení na stopery kvůli svojí dychtivosti dát gól a my tak nemohli využít Valerónovy přihrávky. Ve druhé půlce jsme se zlepšili, ale gól nepřišel. Tahle touha vstřelit gól nás popravila.

Co jste jim po utkání řekl? A co vám řekl Lendoiro?

Hodně jsem se objímal s Valerónem, Manuelem Pablem. Prezident mě také obejmul, ani jsme u toho nemluvili. Všechno beze slov. Nejvíc mě na tom sestupu vadilo to utrpení fanoušků.

Fanoušci výteční. Snad jediní, kteří den na to přišli na trénink hráčům zatleskat.

Kvůli nim mě to bolelo nejvíc. Neustále nás podporovali. A kvůli Valerónovi a Manuelu Pablovi, což jsou příkladní profesionálové. Valerón z toho byl hodně špatný, neboť má k Deportivu velkou úctu. A fanoušci ho taktéž enormě uctívají.

Postoupit nebude jednoduché. Mělo by se jít nahoru co nejdříve, neboť dluh 83 milionů je v Segunda División neudržitelný...

První rok je klíčový. Deportivo bude mít v Segundě zcela určitě nejvíc socios a mělo by se rychle vrátit do Primery. Proto by mělo udržet základ týmu: Aranzubíu, Colotta, Aytamiho, Manuela Pabla, Valeróna, Rubéna, Pabla Álvareze, Saúla, Lassada, Rikiho...A pár posil přivést, ale dobrých. Deportivo především potřebuje střelce a záložníka. A mělo by se přizpůsobit realitě, městu se 250.000 obyvatel, upravit podle toho rozpočet. Nebudeme si nic nalhávat. Deportivo nemůže bojovat s Barcelonou, Realem, Valencií, za nimiž stojí velká města. Mohou s nimi soupeřit jeden rok, víc ne.

Už se to stalo během oné epochy a teď za to platí?

Je to tak. Dnes doplácí na tehdejší úsilí. Tehdejší Superdepor už se nemůže vrátit. Nemůžete ho držet padesát let, protože na to není ekonomický potenciál udržet to. Snad jedině, že by přišel nějaký Arab a koupil Deportivo.

Vyhodili Manzana, přestože skončil pátý. Quique byl sedmý a končí. To už prezidenty neuspokojuje ani skutečnost hrát v pohárové Evropě? Co se to děje?

No dřív byl ohromný úspěch dostat se do Ligy mistrů, teď už po vás chtějí vyhrát pohár. Fanoušci chtějí slavit tituly, byť to, co přináší peníze je postup do Ligy mistrů. A to smůlovaté je, že nyní i Barca a Real bojovali o pohár. Dřív je pohár nezajímal, ale teď po něm jdou, protože je to trofej, důvod k radosti. A to má větší cenu, než peníze.

Odešel Valdano a Mourinho tak zůstal v Realu Madrid jako jediný zodpovědný za fotbalové záležitosti...

Upřímně řečeno, čekal jsem, že Valdano odejde. Bylo mi jasné, že to neustojí. Podívejte, Madrid koupil Mourinha aby vyhrával. Bez této Barcelony by Mourinho nikdy Real netrénoval. Ne proto, že není dobrý trenér, to on je, ale pro to jaký je. Real si myslel, že nejlepší lék proti Barceloně je Mourinho a teď je třeba ho podpořit. Cesta je správná. Real vytvořil skvělý kádr a mě se tenhle Real líbí, nezávisle na tom, co říkají druzí. A je na dobré cestě hodně komplikovat život Barceloně, která je jasně nejlepším týmem, který jsme kdy viděli pro svojí sílu. Los blancos jsou velmi silní, hodně fyzický tým, hrají ve velkém rytmu, který vás udusí. Je to skvělý tým, vyhrává se nad ním hodně špatně.

Může v příštím roce překonat azulgranas?

Ano. Barcelona je skvělé mužstvo, ale jestli se dobře neposílí, pochybuji, že zůstane na stejné úrovni, jako letos. Potřebuje kvalitní posily, do útoku, obrany. Vepředu by měla mít více možností nahradit Messiho, Villu, Pedra. A v obraně moc hráčů po zranění Puyola a absenci Abidala neměla. Pak je tu ještě jeden důležitý faktor. Hlad po titulech. Jistě, Barca chce pořád vyhrávat trofeje, ale ve fotbale si zvyknete vyhrávat a nepozorovaně najednou budou hráči Realu lépe připravení na boj o tituly. Budou mít větší touhu po vítězstvích, než Barcelona.

Může Kun překlopit misky vah na stranu Realu?

Je to pan fotbalista. Jestli přestoupí do Realu, bude to pro Barcelonu problém. Jestli se stane opak...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace