Začal jsem chytat, protože se brankář zranil, vzpomíná Vaclík. Oproti ostatním se míče nebál

Tomáš Vaclík (© as.com)

Tomáš Vaclík prozradil, že jeho kariéra mezi třemi tyčemi začala kvůli zranění jiného brankáře.

"Začal jsem chytat, protože se brankář zranil. Trenér mi řekl, že mám jít na nějaký čas do brány. Od té chvíle uběhlo 24 nebo 25 let. Nejdůležitější bylo, že jsem se na rozdíl od ostatních nebál míče. Většina dětí mu uhýbala, ale já ne. Navíc jsem rychle začal získávat ocenění pro nejlepšího brankáře, takže jsem cítil, že to bylo správné rozhodnutí," vzpomíná 30letý gólman Sevilly.

Vaclík měl řadu idolů, prvním byl Francouz Barthez: "Stále si pamatuji mitrovství světa, které v roce 1998 s Francií vyhrál. Byl nejlepší. Pak přišli Buffon, Casillas, Petr Čech... To jsou brankáři, se kterými jsem vyrůstal. Kdo se mi líbí teď? Nübel, Alisson, Ederson, Neuer, De Gea... Z každého si mohu něco vzít a něco se naučit. Ale vždy budete v brance sám, máme velkou zodpovědnost. Můžete udělat hodně věci dobře, ale stejně si většina bude pamatovat vaši chybu. V Seville je tlak obrovský, protože klub si zvykl vyhrávat trofeje. Cítíte to a nemůžete se toho úplně zbavit. Ale s přibývajícími zkušenostmi se s tím vyrovnáte."

Třicetiletý Čech také nastínil, jak probíhá jeho předzápasová příprava. "Každého soupeře analyzuji. Před zápasem vždy dostanu 15 až 20minutový sestřih s charakteristikami útočníků a exekutorů penalt. Pokud se něco stane, při zápase to hodím za hlavu, ale po něm si to mnohokrát přehrávám v hlavě. V takové chvíli je důležité vše s někým rozebrat a pokusit se přijít na to, co šlo udělat lépe. Ale do dalšího utkání už musím jít s plným sebevědomím a neřešit, co bylo."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace