Zahraniční investoři v La Lize? Snění se obvykle změní v noční můru

Ali Syed (© marca.es)

Zájem Ibrahima Ismailiho - prince z Johoru - o koupi Valencie dává vzpomenout na minulé vstupy investorů do La Ligy, které obvykle začínají velkými plány a sněním o úspěchu, až se nakonec promění v noční můru a boj o přežití.

Primera División zná takových případů mnoho. Některé kluby, jejichž majitelé měli velké oči, se potácejí v nižších soutěžích, jiné poznaly úspěch, ovšem jen krátkodobě. A další se na riskantní cestu vydávájí.

Alavés bláznivého Pitermana

Průkopníkem byl Ukrajinec Dimitri Piterman, jenž se nejprve zmocnil Palamósu v Terceře, poté přešel k Racingu, až zakotvil v Alavésu. O šest let později musel baskickému celku vyplatit 7 milionů eur odškodného za újmy, které pod jeho bizarním vedením utrpěl.

"Ve Vitórii se postupně měnil. Když přišel, tak byl hráčům blízký, ale poté se stával čím dál více despotický. Nevycházel jsem s ním špatně, přestože jsem rok nedostával výplatu. Snažil jsem se ho pochopit, už když jeho způsob práce byl zvláštní. Už jen to, že byl prezidentem i trenérem, dává leccos tušit," vzpomíná Quique de Lucas. "Do letadel vstupoval on i jeho ochranka s pistolemi, které jim ale museli schovat v kabině. Když jsme odcestovali na přípravu do USA, nezajistil nám tréninkové hřiště, takže jsme jako tým La Ligy museli trénovat v parku. Nebo určil základní sestavu, ale další den ji změnil, protože se mu v noci zdálo, že některý hráč dá v zápase gól. To dělal často. Alavés měl jako svoji hračku."

"Teď se smějete, ale bylo to k pláči," přidává se Sergio Santamaría. "Snadno se rozčílil, jeho slovo nemělo žádnou váhu. Když se vám povedl zápas, slíbil vám milion věcí, které pak nesplnil. Řídil se knihou Umění války, kterou napsal Sun-c'. Říkal, že když chceme útočit, tak musíme nejdříve bránit. A když je soupeř vyčerpaný, tak zaútočit. Protože jsme měli na Segundu skvělý tým, vycházelo mu to a vyhrávali jsme. Jednou mi řekl, že nebudu hrát, protože je větrno. Pomyslel jsem si, jestli jsem tak hubený, že se bojí, aby mě vítr neodnesl... Byl jsem naštvaný. Jindy mi slíbil dvanáctiletou smlouvu a nakonec mi nabídl jen roční kontrakt."

"Byl to dobrý člověk, ale šílený. Uprostřed tréninku zvedl mobil a odešel. Nebo nás před zápasem Intertota ve Vídni nechal trénovat na ulici, museli jsme se vyhýbat chodcům a lampám veřejného osvětlení," říká Sietes. "V Segundě každý klub jezdí k zápasům autobusem, ale Pitermanův Alavés cestoval letadlem."

Racing a neúspěšný Ali Syed

Velké nadšení vyvolal v roce 2011 příchod Ali Syeda do Racingu. Sympatický majitel, jenž prožíval zápasy ve VIP lóži jako každý fanoušek, se ale s úspěchem nepotkal. Ambiciózní plány nevyšly, Racing se propadl do Segundy B a šel do konkurzu.

"Nevím, jestli ho podvedli nebo co se stalo, ale skoro jsme ho neviděli. Přitom na začátku sliboval, že vytvoří tým pro evropské poháry," připomíná Pablo Pinillos. 

Vzestup a pád šejkovy Málagy

Další dobrodružství se smutným koncem zažila Málaga. Šejk Al Thani, jenž začal v bílomodré části Andalusie úspěšně - dotáhl tým do play-off Ligy mistrů a do mužstva přivedl řadu zvučných jmen. Jenže poté jeho finanční injekce do kluby uvadaly, výsledkem je snaha Málagy o záchranu v Segundě, obrovské finanční potíže a hrozba, že klub zanikne. Al Thaniho musel z Málagy vyhnat soud.

"V prvních dvou letech investoval obrovské částky, ale poté přestal, aniž by komukoliv řekl důvod. Byla to složitá osoba, která jednou řeklo to a podruhé zase něco jiného. Tito lidé jsou stejní - koupí si Ferrari, ale poté neplatí pojištění a palivo. Dal hráčům smlouvy, které následně nemohl dodržet," vypráví tehdejší člen vedení Málagy, který nechce být jmenován.

"V Evropě to projít nemohlo, proto jsme byli z pohárů vyloučeni. Mělo do nich jít Rayo, jenže také mělo problémy. Španělský fotbal neměl dobré jméno. Naštěstí poté zakročila La Liga a začala více kontrolovat finanční situaci klubů. Teď už se nic takového stát nemůže. Můžete investovat sto milionů eur, ale musíte je rozložit do několika let, ne je utratit najednou."

Krachující Valencia Petera Lima

Momentálně nejviditelnější je případ Petera Lima. I singapurský podnikatel měl velké plány a během cesty Valencií posbíral určité úspěchy, ani tentokrát ale nejde o pohádku s happy endem. Valencia je na pokraji finančního zhroucení, vloni musela rozprodat polovinu základní sestavy, aby vůbec přežila.

Ani nejbližší budoucnost nevypadá růžově. Hrubá stavba Nou Mestally pod Limem nepokročila ani o píď a fanoušci doufají, že klub brzy opustí.

Další investoři

Číňan Chen Yansheng zaplatil za Espanyol 17 milionů eur a propracoval se s ním do Evropy, poté spadl do Segundy a usiluje o návrat do La Ligy.

Kontroverzní Christian Bragarnik se netají vysokými ambicemi s Elche, příznivcům je ale stále větším trnem v oku.

Turki Al-Sheikh přebral Almeríi, posílil tým a rád by protlačil klub mezi elitu.

Vštšinovým vlastníkem Valladolidu se stal Brazilec Ronaldo. Slavný bývalý hráč sází na pravidelný kontakt s týmem a postupné zlepšování, což se zdá být rozumnější cestou. Bude úspěšná?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace