"Zasloužím si příležitost"

José Enrique (© the sun)

V Anglii se mu daří. V dresu Liverpoolu zažívá po přesunu z Newcastlu vrchol svojí dosavadní kariéry. V letošní sezóně doslova neslezl z placu. Bohužel reprezentace, po níž tolik touží, je pro něj prozatím jedno velké tabu. Pro koho? Přeci pro pětadvacetiletého levého beka José Enriqueho.

Pět let v Anglii už je dostatečně dlouhá doba na to, aby jste si tuhle zemi oblíbil. Nebo ne?

Už jsem si tu hodně zvykl a kompletně adaptoval. Španělsko mi schází, ale Liverpool je skvělý klub. Newcastle byl dobrý tým, ale Liverpool, to je někde úplně jinde. Měl jsem štěstí, protože jsem přišel a hned jsem hrál od začátku. Odehrál jsem úplně všechno. Ani jsem nečekal, že budu hrát tolik a tím spíš, jako nově příchozí. Ale zranil se Fabio a dostal jsem příležitost.

Naplňuje Liverpool vaše profesní touhy? Je to strop, nebo jen přestupní stanice na cestě za lepším?

Liverpool chce utratit hodně peněz a ať chcete, nebo ne, buduje se tady hodně zajímavý projekt. Máme skvělý tým s Gerardem, nebo Luisem Suárezem, ale když přijde Real Madrid, nebo Barcelona, nemůžete se rozmýšlet. 

Atmosféra na Anfieldu je opravdu úžasná. Fotbal je cítit všude, v celém městě. Existuje proto nějaký větší tlak, aby hráč splnil požadavky tak náročných a zapálených fanoušků?

Necítím žádný zvláštní tlak jenom proto, že hraji v Liverpoolu, který má fanoušky, kteří prožívají utkání, jako by bylo úplně poslední. V tomto smyslu jsem úplně klidná osoba a beru to spíš jako motivaci. Když jsem přišel, očekával jsem skvělý klub a je to přesně tak. Dokonce mi říkali, že když jsem podepsal, byl můj dres ten nejprodávanější na celém světě. 

Dá se vypozorovat, že klub po odchodech Torrese, Xabiho Alonsa, Arbeloy či letošních hostováních Pacheca a Ayaly pomalu ztrácí jakýsí španělský nádech.

Letos v létě nakupovali Angličany, ale nemyslím si, že v Liverpoolu udělali nějakou čistku Španělů. Španělsko je na tom dobře. Trenér ale zná lépe anglický trh, nicméně si nemyslím, že by se jednalo o nějakou čistku. 

Jak máte rozděleny role v kabině? Převažuje tu názor anglických hráčů?

Kdepak. Šéfem Liverpoolu je Pepe Reina. To je kápo. Za ním jsou Carragher a Gerard, ale Steven je trošku nesmělý a tichý. Lídr je prostě Pepe. Jednoznačně.

Prohlašujete, že jste perfektně zapadl, ale necítíte občas touhu sbalit kufry a zamířit zpátky do Španělska?

V budoucnu možná, ale když to nebude Real, nebo Barcelona, tak asi těžko. Valencia by se mi rovněž zamlouvala, ale v tuto chvíli, a tím se nechci nikoho dotknout, je Liverpool prostě lepší než Valencia. Nepřemýšlím nad odchodem, protože projekt, který se tu buduje, je úchvatný. Když to během dvou, nebo tří let nebude fungovat, možná bych nad tím uvažoval. Teď ne. Ve Španělsku to nefunguje moc dobře. Mluvím s kluky, kteří jsou dva, nebo tři měsíce bez výplaty. Jiným zase zaplatí šest měsíců a dalších šest ne. Hodně jich říká: „Dostaň mě do Anglie“. Kéž bych mohl. Tady je všechno lépe zařízené a proto sem chtějí přijít. Prvního každý měsíc dostanete peníze. Na dřevo. Všechno je lépe uspořádáno.

Rozdíl v penězích z televizních práv mezi španělskými a anglickými kluby je propastný. 

Del Nido má pravdu, ačkoliv občas mluví trochu špatně. Televizní práva by se měla rozdělit. Jestli ne, budeme mít Real a Barçu a pak zbytek. V Anglii je nemyslitelné, aby došlo k něčemu podobnému. I když má vedoucí tým náskok šesti budů, druhý za ním je může v pohodě stáhnout. Real na Bernabéu neporazí nikdo. Barçu na Nou Campu asi také ne. Rozhodují Clásica. V Anglii motivují všechny zápasy a Premier League je hodně náročná. Každé mužstvo se vám postaví čelem. Jsou tu peníze, aby se mohli kupovat posily, to je rozdíl. 

Vaše místo v základu, výkony které předvádíte, je to dostatečný podnět, aby jste upoutal pozornost reprezentačního kouče?

Z tématu reprezentace jsem už lehce unavený. Tím, kdo rozhoduje, je trenér. Nemyslím si, že musím být v repre. Del Bosque rozhoduje. Ale myslím si, že příležitost bych si zasloužil. Už jen proto, že hraju v klubu, jakým Liverpool je, si myslím, že by se na mě mohlo pamatovat. Realita je taková, že je hodně obtížné dostat se do reprezentace, protože si vybrali Jordi Albu a ten hraje velmi dobře. 

Utíká vám velká šance. Je to teď nebo nikdy?

Já chci jenom šanci. Levý bek je post, který je potřeba pokrýt, ale ani kluci jako Soldado, nebo Adrián López, kteří by tam podle mého měli být, nejdou. Je třeba být realistou. Jsme mistry světa a trenér si může dělat to, co on uzná za vhodné. 

Jak hráč nejvyšší úrovně, který touží hrát za reprezentaci, bere nominaci Montoyi, fotbalisty, který působí v Segunda División?

Právě teď hraje v Segundě a mnoho ostatních nás hraje v nejvyšší soutěži. Neznám Montoyu a snad je budoucí Roberto Carlos, ale je třeba být realistou, žít přítomností. Myslím si, že příležitost, jako dostal on, si zasloužím i já. Ale znovu opakuji, Del Bosque je mistr světa a rozhoduje on. 

Co vám říká Reina, když se vrací z reprezentačního srazu?

Pepe říká, že se na mě ptali, že přijedou lidi z reprezentace, aby nás viděli. Ale to je všechno. 

Uvažoval jste nad tím hrát za Anglii?

Poté, co vznikla kauza okolo Artety a jeho „poangličtění“, tak se mě na to hodně ptali. Ale jsem Španěl a když nebudu hrát za Španělsko, tak nebudu hrát za nikoho. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace