Zemřel Josep Lluis Núñez, jedna z nejdůležitějších postav historie Barcelony

Josep Lluis Núñez (© marca.es)

Španělsko dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel po dlouhé nemoci Josep Lluis Núñez, jenž se výrazně zapsal do historie Barcelony.

Mezi roky 1978 až 2000 byl prezidentem klubu. Jeho 22letý mandát je dosud nepřekonaným nejdelším obdobím jednoho muže v katalánském celku.

Josep Lluis Núñez pomohl během této doby Barceloně nejen ke 140 trofejím napříč všemi sporty (z toho 27 získalo fotbalové "áčko"), ale zároveň se postaral o nadčasové změny v klubu i celém španělském fotbale. Pod jeho vedením byl dvakrát rozšířen stadion Camp Nou, postaveny Mini Estadi, Musel del Barça, Palau Blaugrana a zaveden současný model mládežnické akademie La Masia.

Núñez dbal i na finanční stránku, například bojem za příjmy z televizních práv. V roce 1979 odmítl pustit na Camp Nou kamery stanice TVE, dokud nedojde k ekonomické dohodě. Počet socios (členů) se za jeho éřy zvýšil ze 78 tisíc na 106 tisíc, do Barcelony přivedl hvězdy jako Schustera, Ronalda, Maradonu, Laudrupa, Koemana, Romária, Rivalda či Stoichkova.

Dvacátého května 1992 s Núñezem v prezidentském křeslo získala Barcelony svůj první triumf v PMEZ, předchůdci Ligy mistrů. Souboj týmu trénovaného slavným Johannem Cruyffem s italskou Sampdorií rozhodl ve Wembley v prodloužení přímý kop Ronalda Koemana.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace