Životní šance

Nano (© google.es)

Victoriano Rivas Álvaro, Nano, hrál svoje první a vlastně i poslední utkání Ligy mistrů 11.listopadu 2005 proti londýnské Chelsea na stadionu Ruiz de Lopera. Byl to pro něj hodně černý den. Pořádně si tehdy pochroumal koleno a následná pětiměsíční pauza značně přibrzdila slibně se rozvíjející kariéru v Betisu Sevilla. O sedm let později je levý střední obránce Levante znovu v centru dění. Guizhou Renhe klub z jihovýchou Číny, jenž byl založen v roce 1995 a od té doby už měl jedenáct různých názvů v závislosti na tom, jaký sponzor mužstvo zrovna dotoval, mu nabídlo smlouvu na milion eur ročně hrubého, což je víc jak trojnásobek jeho dosavadního příjmu v klubu z Valencie.

„Je to moje životní šance“, říká Nano, jenž byl až zaražený výší nabídky zrovna na sklonku jeho profesionální kariéry. „Čtrnáct dní jsem nad tím dumal, než jsem se rozhodl“. Svoji váhu při rozhodování hrála i skutečnost, že doma ve Valencii bude muset nechat manželku a dvě ratolesti. Na druhou stranu ho však přitahovala exotická liga s příjmy o kterých se mu do té doby mohlo leda tak zdát, zajištěným bydlením, autem a letenkami pro něj a celou jeho rodinu. Ještě než odletí do Číny, odehraje pohárový derby dvojzápas proti Valencii a ligový duel se Zaragozou. Tamější liga totiž začíná až v polovině března. 

Dvaatřicetiletý Nano patří do velké rodiny hráčů, kteří vyrůstali v canteře Atlética Madrid a po „maturitě“ oblékal dres klubu z Amorós a později rezervy colchoneros. V nejvyšší soutěži si premiéru odbyl v dresu Getafe a špehové Betisu se do něj zamilovali, když ho viděli v souboji Sevilly proti azulones. Fotbalově pookřál v dresu Levante, kde od minulé sezóny našel souznění ve stoperské dvojici s  kapitánem Sergiem Ballesterosem jenž mu udílí rady a poučuje ho, jako mladého cucáka. I když on vlastně ve vetránské zadní linii granotas benjamínkem opravdu je. „Je to kontrakt, který se nedá odmítnout“, namítá spoluhráč Rubén Suárez. „Mrzí nás, že odejde, ale je to pochopitelné. Je to jednou za život“, dodal záložník Levante.

Čínský fotbal, jenž byl v roce 2009 zahanben korupcí v místní ligové soutěži, chce nyní prorazit angažováním zahraničních hráčů a trenérů. Koučem čínské reprezentace je kupříkladu José Antonio Camacho. Klub Kitchee z Hong Kongu vyhrál minulý ligový ročník pod taktovkou Josepa Gombaua s šesti Španěly v sestavě: Ubayem Luzardem, Danielem Cancelou, José Maríou Díazem, Fernandem Reciem, Jordi Tarrésem a Robertem Losadou. „Španělský fotbal je v módě“, potvrzuje José Rodri Baster, Nanův agent. „Guizhou sháněl stopera, tak jsme nabídli Nana a v pár utkáních ho viděli v televizi“, upřesnil.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace