Zloději si oblíbili domy fotbalistů. Nejsou dostatečně zabezpečené

Zloději útočí na domy fotbalistů (© marca.es)

Rozmohl se nám tady takový nešvar, může si říkat španělská policie. Čím dál častěji totiž vyjíždí k vykradeným domům fotbalistů La Ligy.

Na seznam obětí zlodějů se naposledy přidal Lucas Vázquez z Realu Madrid. Lupiči mu odcizili předměty cenné po finanční i sentimentální stránce. Nevítaná návštěva nedávno potkala mimo jiné Isca, Moratu, Piquého, Arthura, Jordi Albu, Boatenga, Benzemu, Williama Carvalha, Joaquína, Funese Moriho, Kondogbiu, Emre Mora, Gabriela Paulistu či Garaye. V několika případech vnikli zlodeji do objektů v době, kdy v nich byly rodiny hráčů.

Za poslední roky je evidováno 26 vykradených domů fotbalistů, z toho plných 14 v letošním roce. Hvězdy La Ligy obvykle přijdou o cennosti a finance, loupeže mají na svědomí organizované skupiny z východní Evropy. Proč se soustředí právě na sportovce? Na to odpovídá Juan Crespillo, odborník na zabezpečení.

"Kdyby měli kvalitní zabezpečení, byli by nepříjemného překvapení ušetřeni. Můžeme nainstalovat termokamery, které vetřelce zaregistrují hned poté, co vstoupí na pozemek. Na dálku můžeme aktivovat světla, která ho překvapí, nebo ho upozornit, že byla přivolána policie. Obvykle raději uteče. Druhým stupněm je zabezpečení samotného domu - pancéřové dveře jsou nerozbitné," říká Crespillo, zatímco předvádí údery kladivem do skleněných výplní v ceně 3 500 eur. Odolají. "Kolem fasády může být betonová stěna o tloušťce 40 centimetrů," dodává.

Podle Crespilla si mohou za problémy sami fotbalisté: "Na sociálních sítích se chlubí drahými předměty, což je pro zloděje lákadlo. Když k tomu přičteme, že časy zápasů jsou známé dlouho dopředu, to jim situaci ulehčuje. Zloději život hráčů pečlivě sledují, snaží se sblížit s jejich zaměstnanci, aby měli informace z první ruky. Obvykle totiž znají bezpečnostní systém a vědí, jak ho rychle deaktivovat. Ti nejodvážnější se dokonce sami nechají u hráčů zaměstnat."

"V případě Álvara Moraty jsou zaměstnanci vyšetřováni. Zlodějům pomohlo i to, že se v sousedním domě konala párty. Nikomu tak nepřišlo divné, že se v okolí pohybují osoby, které neznají. Zloději se v domě nechtějí s nikým potkat, protože vědí, že když vykradou dům, ve kterém jsou lidé, hrozí jim podle našeho práva vyšší trest. U Moraty předpokládali, že jeho rodina bude na stadionu."

"Tyto skupiny také sledují přestupový trh. Uvědomují si, že hráč po změně angažmá ještě nestihl nainstalovat zabezpečení. Problém je, že řada fotbalistů se více zajímá o to, jakou mají televizi nebo chladničku, než jak mají zabezpečený dům. Kvalitní ochranný systém by krádežím zabránil," zakončuje Crespillo, podle něhož vyjde kompletní zabezpečení objektu maximálně na 60 tisíc eur, což je při milionových platech fotbalistů směšná částka.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace