Zranění za milión

Marcelo (© footy.net)

Letos v květnu schválila FIFA Program na ochranu klubů, jímž se zavázala odškodňovat ty kluby, které se cítí poškozeny z důvodu zranění jejich hráčů na akcích reprezentačního výběru. Když se tedy fotbalista vrátí z reprezentačního srazu zraněný a nemůže hrát více jak dvacet osm dní, musí pokladník světové fotbalové organizace otevřít napěchovanou pokladnu a ublíženému týmu hezky zacálovat. Do stanovených parametrů pěkně zapadá i zranění levého beka Realu Madrid Marcela. Ten se zranil při tréninku brazilské reprezentace. Předevčírem se do hlavního města Španělska vrátil s nepřehlédnutelnou sádrovou botou, pod níž se schovávala zlomená zánártní kůstka. Felčaři brazilské reprezentace stanovili pravděpodobnou dobu odpočinku na tři měsíce a zatím se ještě neví, jestli bude muset Marcelo pod kudlu. A za tuhle nepříjemnost mohou na San Bernabéu „vydělat“ odškodnění ve výši téměř 1,3 milionů eur.

Byť s levým bekem nebude Real moci počítat zhruba tři měsíce, bude ho muset i nadále platit za práci, kterou vykonávat nemůže. A z důvodu těchto případů a množící se zloby ze strany zaměstnavatelů právě FIFA přispěchala s odškodňováním. Program zahrnuje „všechny zápasy, tréninky, tréninková utkání, cestování (ale jen to, v němž je pod hlavičkou reprezentace) od okamžiku, kdy hráč začne tréninkový proces až  do půlnoci dne, kde se vrátí z reprezentačních povinností, nebo 48 hodin po opuštění reprezentace. 

Výše odškodnění nesmí překročit 7,5 milionů eur za fotbalistu a nehodu. Za nehodu je považováno „zranění vlivem vnějších vlivů“, nebo „zvýšená a specifická námaha“. Denní kompenzace, jež je vyplácena od 29.dne pracovní neschopnosti, může dosáhnout maximální strop 20.548 eur a vypočítává se na základě výše hráčova základního platu – tudíž nejsou brány v úvahu žádné výkonnostní bonusy, či prémie za podepsání smlouvy při přestupu. K podrobnějšímu výpočtu už se ale FIFA nevyjadřuje.

Kdyby nakonec musel Marcelo promarodit 90 dní, Real by mohl vyinkasovat maximálně 1 253 428 eur, tedy 61 dní krát 20.548, neboť prvních 28 dní a rovněž poslední den se nepočítají. Tak je to popsáno ve výše zmíněném programu. „Platba denní kompenzace se nevztahuje na den, kdy začíná dočasná celková neschopnost, prvních 28 nepřetržitých dní neschopnosti a den, kdy tato neschopnost končí“. To bude ve chvíli, až se Marcelo znovu zapojí do tréninkového procesu. Real má na podání žádosti o odškodnění plných 28 dní. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace