Zrcadlo 1. kola Primera División

Fabrice Olinga (© marca.es)

Spolu s novou sezónou Primery se vrací rubrika Zrcadlo. To bude v letošním ročníku mapovat jednotlivá kola nejvyšší soutěže.

A to kladné i záporné události, vážně i méně vážně. A možná přijdou i nějaká ta zábavná videa...

Chybět nebudou ani hlášky od hráčů, trenérů, činovníků a José Mourinha, které plnily v daném týdnu stránky novin.

O čem se mluví

Mluví se zejména o tom, jak si povede Tito Vilanova v roli nástupce Pepa Guardioly. Éra elegána, u něhož platila nepřímá úměra mezi počtem získaných trofejí a hustoty vlasového porostu, byla tou nejúspěšnější v klubové historii a na Vilanovi je, aby na ni navázal.

Je to v silách dosavadního Guardiolova asistenta? První utkání proti Realu Sociedad ukázalo, že se vlastně nic nezměnilo. Bum, bum, bum, bum, bum a manita byla na světě. Jako za Guardioly. Už nadcházející Supercopa proti Realu Madrid ale skutečně ukáže, co ve Vilanovovi je.

Co se povedlo

Návrat tradičních klubů. Deportivo a Valladolid prostě jsou týmy, kterým Primera sekne. Oba se vrátily mezi elitu vítězstvím, ke kterému navíc dospěly stejnými zbraněmi, jaké používaly v minulém ročníku Segundy.

Nemají tučná konta, nemají ani hvězdné kádry, přesto jsou Depor a Pucela mužstvy, která zůstávají věrná svému stylu bez ohledu na okolnosti a soupeře. A pro La Ligu je to dobře, protože se může chlubit dalšími týmy hrajícími atraktivní fotbal.

A co se nepovedlo

Chování LFP. Vedení ligy na truc proti sporům o televizní práva zavedlo do prvních kol letošní sezóny novinku, a to výkopy od 23. hodiny. Tři zápasy v tuto dobu měly nízké návštěvy a v televizi nejmenší sledovanost (duel Zaragoza - Valladolid dokonce jednoznačně nejnižší za dlouhé roky).... Není divu, že fanoušci byli naštvaní. Takhle se o jejich přízeň nebojuje.

Hvězda kola

Dvougóloví Messi, Mikel San José a Hemed prominou, ale Fabrice Olinga. Pokud jste o uplynulém víkendu toto jméno zaslechli poprvé, nemáte se za co stydět. Teprve 16letého fotbalistu dosud znali pouze fanatici do mládežnických kategorií nebo fanoušci Málagy. Přišel, viděl, zvítězil. Olinga nastoupil do mače proti Celtě Vigo jako střídající hráč a jediným gólem zápas rozhodl. Stal se tak nejmladším střelcem v dějinách Primery, a to ve věku 16 let a 98 dnů.

Muži v černém

Vyslovený propadák bychom ve výkonech rozhodčích nenašli. Výborně zvládl atraktivní souboj Athleticu s Betisem José Antonio Teixeira Vitienes, za což obdržel od novinářů známku 9/10, stejného ocenění se dočkal Del Cerro Grande za zápas Celta Vigo - Málaga.

Chyboval naopak Álvarez Izquierdo, když ve střetnutí Sevilla - Getafe zbaštil nafilmovaný pád Reyesovi a nařízenou penaltou tak pomohl domácích k vítězství.

Výroky kola

"Jmenuji se Pablo. Co tu dělám?" - Pepeho odpověď na dotaz lékařů, jak se jmenuje. Po tvrdém střetu s Ikerem Casillasem byl stoper Realu Madrid převezen na vyšetření do nemocnice. Podle lékařů má hlavu zcela v pořádku. Ehm...

"Věřím, že to nebude nic vážného, vypadalo to hrozivě. Hodně štěstí a brzký návrat na trávník." - Gerard Piqué prostřednictvím Twitteru podpořil Pepeho. Supercopa za dveřmi a všichni jsou na sebe tak hodní. Divné...

"Bez vás by to bylo nemožné." - Nápis Davida Villa na triku, které odhalil po gólu do sítě Realu Sociedad, prvním po osmi měsících, které strávil se zlomenou nohou bez fotbalu. Na svaz dojemná chvíle nezapůsobila a Villovi napařil pokutu ve výši 2 až 3 tisíc eur.

"Ať máme jakékoliv slabiny, dokud budou převažovat silné stránky, budeme spokojení." - Pepe Mel po krásném utkání v Katedrále, kde Betis vyhrál 5-3. Bůh žehnej týmům, které neumí bránit, ale zato umí útočit!

"Athletic je hrdým klubem, se kterým je těžké vyjednávat, protože odmítá dělat ústupky." - Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness při jednáních o přestupu Javi Martíneze poznal, jak paličatí dokáží Baskové být.

"Song byl číslem jedna na našem seznamu posil." - Andoni Zubizarreta. Asi málokdo pochybuje o tom, že kdyby Barcelona koupila například Javi Martíneze, tak by se jako mávnutím kouzelného proutku stal vytouženou přestupovou jedničkou právě on...

"Šlo o útok hackera." - Vysvětlení Realu Madrid, jaktože se na oficiálním webu zjevil Luka Modrić jako člen prvního týmu, když je stále hráčem Tottenhamu. Tak na pravdivost této verze by si asi vsadil málokdo...

"Uvidíme, jestli budou hrát v sobotu od jedenácti hodin večer i týmy jako Barcelona, Real Madrid nebo Valencia, když budou mít v úterý utkání Ligy mistrů." - Manuel Pellegrini kritizoval hrací časy v naději, že by se všem mělo měřit stejně. Taková pošetilost...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace