Zvučná posila

David Navarro (© levanteud.es)

Levante ulovilo zvučnou posilu. Jinak to ani napsat nelze. Davida Navarro – tohle jméno má zvuk. Fotbaloví příznivci si ho ale budou spíše pamatovat z kontroverzních epizod, které plnily stránky sportovních deníku, než pro jeho fotbalové umění. Ne, že by se jednalo o hráče bez talentu, nicméně disciplinární prohřešky mu nedovolily vyšplhat tak vysoko, jak by se vzhledem k jeho fotbalovému nadání dalo předpokládat. Záchvaty hněvu ho pravidelně odpálkovaly znovu na samotný začátek. Teď začíná jeho nové dobrodružství v Levante, klubu, který je specialistou na vyždímání toho nejlepšího z každého fotbalisty. Zdá se, že pro rodáka z Puerto de Sagunto by to mohlo být ideální angažmá.

Navarro se chtěl vrátit domů. Z toho důvodu upřednostňoval nabídku Levante před všemi ostatními ze Španělska. V kádru azulgranas najde nejen spoustu starých dobrých známých, ale i harmonii, která se v ostatních ligových týmech jen tak nevidí. Ti co ho znají, o něm mluví jako o srdečném, vlídném a charismatickém muži. Určité momenty v jeho kariéře mu ale vystavily nálepku tvrdého a nesnášenlivého fotbalisty. Image, která ostře kontrastuje s tím, jaký je David Navarro mimo zelený trávník. Pokaždé se snaží v kabině držet dobrou náladu, tužit kolektiv. Ne náhodou byl minulou sezónu ve Valencii jedním z kapitánů týmu. V létě ale vypověděl rok smlouvy, který mu na Mestalle zbýval a podepsal kontrakt se švýcarským Neuchatelem. Odchod do země sýra, čokolády a nejlepších hodinek se ale pro něj stal poslední noční můrou. 

Klubový majitel Xamaxu, Bulat Čagajev, je čečenský milionář, jenž svoje účty plní penězi vydělanými na kšefotvání s plynem. Nad jeho metodami nejeden člověk pouze zkoprněle zakroutí hlavou. V srpnu, po zápase v němž Neuchatel remizoval s Laussane, sestoupil kontroverzní podnikatel společně se svými ozbrojenými bodyguardy do kabiny a začal zde se svými výhružkami. Očití svědci vypráví, že kamerunskému stoperovi Vicentemu Bikanovi řekl: Ty černý hov..., zabiju tě“. Kamerunec společně s Davidem Navarrem dostali pořádně vyčiněno. „ Za prachy, který vám platím, hrajete úplný hov...“, zařval Čagajev. Trenér Caparrós se obou obránců zastal. Čtyři dni na to byl propuštěn. Nahradil ho Víctor Muñoz.

Mužstvo hrálo v neustálém stresu, strachu. V lednu byl Xamax Neuchatel vyloučen ze švýcarské ligy kvůli administrativním nesrovnalostem, opožděným platbám a falšování oficiálních dokumentů. Týden na to zůstali všichni členové kádru volní a klub se rozpadl. 

Snad největší průšvih, na nějž si pamatují zřejmě úplně všichni, zažil David Navarro v roce 2007. Březnový souboj Ligy mistrů proti Interu Milán totiž skončil nevídanou melou a ostrý stoper, jenž celých devadesát minut proseděl na lavičce náhradníků, neudržel nervy na uzdě a Burdissovi naložil pěstí. UEFA zakročila velmi tvrdě a obránce Valencie dostal šestiměsíční distanc. Tehdejší incident hodně poznamenal kariéru Navarra, od té doby se stal středem pozornosti a jeho výkony byly pitvány pod mikroskopem.

Později strávil dvě sezóny na hostování na Mallorce, kde se dal do kupy jak po stránce herní, tak i lidské. Odpovědnost, kterou na jeho bedra položil Gregorio Manzano, stejně tak i narození dvou dcer, příznivě přispělo k vyzrání dnes už jedenatřicetiletého obránce. Během svého pobytu na Baleárských ostrovech velmi často volal svým spoluhráčům, aby se informoval o všem, co se děje u netopýrů. Z velkého odstupu tak prožíval chaos, který tehdy vyprodukoval trenér Ronald Koeman. 

V létě roku 2009 se vrátil do Valencie. Jednou z jeho oblíbených činností kromě „bous al carrer“ (běh býků ulicemi města), a rybaření na bárce, je lov. Při provozování tohoto koníčka, jenž je pro fotbalisty, stejně jako motorky, nebo riskantní sporty, zakázán, si přivodil zánět ucha jako následek střelby. Klubový lékař Rafael Llombart mu předepsal lék, který byl podle pozdějšího zjištění na listině zakázaných prostředků FIFA. Takže aby se vyhnul pozitivnímu dopingovému testu, musel měsíc a půl pouze trénovat. Neopatrnost, která přiměla Navarra, aby se na veřejnosti ostře opřel do klubového felčara. 

David, jenž za sebou táhl závaží „přehnaně trvdý“ znovu pobouřil příznivce španělského fotbalu v únoru 2011, kdy uštědřil pořádnou pecku loktem Fernandu Llorentemu z Athleticu Bilbao. „Každý ví, že Navarro chce ublížit“, prohlásil tehdy útočník baskického klubu. Ve Valencii se nikdy neusadil v základní sestavě, během šesti sezón v černobílé kombinaci odehrál pouhých 97 ligových duelů. Z části za to mohou drobná zranění, které měly vliv na jeho výkonnost, třeba jako to, které mu vystavilo stopku před možnou premiérou v dresu národního týmu poté, co už se dostal do nominace. Teď by David Navarro rád nasál kouzlo, které letos působí v Orriols.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace