Evropa se rozloučila se San Mamés

Poslední evropský zápas na San Mamés (© marca.es)

Včerejší utkání s pražskou Spartou bylo pro Athletic poslední nejen v letošním ročníku Evropské ligy, ale zároveň šlo o rozlučku Evropy se San Mamés.

Od příští sezóny se totiž baskičtí Lvi stěhují na stánek San Mamés Barria, který je ve výstavbě. Po padesáti sedmi letech dostanou nový domov.

Utkání proti Manchesteru United na sněhu v sezóně 1956/1957, jež byla debutem Athleticu v Evropě, finále Poháru UEFA proti Juventusu v ročníku 1976/1977, obrat proti Lechu Poznaň, na kterém se gólově podílel Andoni Goikoetxea, jenž se několik minut předtím dozvěděl o 18zápasovém trestu za zákrok na barcelonského Diega Maradonu, střetnutí Ligy mistrů při stém výročí založení klubu, loňské semifinále Evropské ligy... To jsou pouze některé momenty, které budou navždy spojené s Katedrálou stejně jako vždy přítomná elektrizující atmosféra.

Celkově odehráli Lvi ve své kleci 75 zápasů v pohárové Evropě. Deset jich spadalo pod Ligu mistrů, 3 pod PVP, 14krát zde fanoušci viděli Pohár veletržních měst, 29krát Pohár UEFA a 19krát Evropskou ligu. Athletic se San Mamés loučí s bilancí 52 výher, 17 remíz a pouhých 6 porážek, to vše při skóre 142:58.

První evropský gól vsítil v Katedrále záložník Porta Hernâni. Athletic portugalského soupeře porazil díky hattricku Artecheho 3-2. Psalo se 26. září 1956. Nejvyšší výhru zde Baskové zaznamenali letos proti finskému HJK (6-0), největší porážka přišla v roce 2009 s Werderem Brémy (0-3). 

Nejgólovějším večerem byl na San Mamés již zmiňovaný souboj s Manchesterem United z roku 1957. Athletic slavného soka na bílém hřišti přestřílel 5-3.

Přestože nástupce Katedrály bude krásný a podstatně modernější, srdce fotbalových romantiků budou při demolici San Mamés, k níž dojde v létě, plakat. Z mapy fotbalového kontinentu zmizí jedno z nejmagičtějších míst.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace