Jak je možné, že v Muniainově smlouvě není výkupní klauzule?

Iker Muniain (© marca.es)

Když Athletic oznámil prodloužení spolupráce s Ikerem Muniainem do roku 2024, vzbudil řadu otázek dodatek, že součástí smlouvy není výkupní klauzule. Je takový kontrakt legální?

Je. Ač se mnoho fanoušků domnívá, že stanovení výkupní klauzule, tedy částky, za kterou může fotbalista jednostranně vypovědět smlouvu, je ve Španělsku povinné a v podstatě tomu tak je, skutečnost je poněkud složitější.

"Ukončení smlouvy ze strany profesionálního sportovce bez příčiny připadající klubu dá klubu právo dožadovat se v případě, že nebylo sjednáno, odškodnění, jehož výši určí soud na základě sportovních okolností, způsobené újmy, důvodů ukončení smlouvy a dalších elementů, které uzná za důležité," říká španělské právo.

To znamená, že cena jednostranného "vykoupení se" ze smlouvy stanovena ze zákona být opravu musí. A to buď dohodou, nebo následně soudně. Pro klub i hráče je proto jednodušší zakotvit ji do smlouvy, než riskovat soudní tahanice, které se mohou táhnout měsíce až roky, během nichž by fotbalista nemohl nastupovat. Zatímco sportovci dává výkupní klauzule možnost změnit působiště bez souhlasu klubu, klubu prozměnu zajišťuje, že obdrží předem dohodnuté odstupné. 

Výkupní klauzule se ve Španělsku využívají od roku 1985 a staly se standardem. Podle médií je Muniain dokonce vůbec prvním hráčem od zmíněného roku, v jehož kontraktu tato doložka chybí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace