La Liga se přestupové výjimky vzdát nechce, chystá ale její úpravu

Martin Braithwaite (© marca.es)

Velký rozruch vzbudil únorový přestup Martina Braithwaitea z Leganésu do Barcelony. Kataláncům ho umožnila výjimka v pravidlech La Ligy.

Ta říká, že pokud se týmu zraní hráč na dobu minimálně pěti měsíců, může přivést náhradu i mimo přestupový termín, pokud půjde o fotbalistu s registrací u Španělského fotbalového svazu (RFEF) nebo hráče bez angažmá.

Braithwaiteův případ byl výjimečný v tom, že nešlo o přestup dohodou, ale na základně jednostranného zaplacení výkupní klauzule 20 milionů eur. Leganés přišel v nejdůležitější fázi sezóny o klíčovou oporu, aniž by tomu mohl zabránit.

Zatímco FIFA (podle které dokonce odporuje přestupovým pravidlům) a RFEF tlačí na La Ligu, aby v Evropě ojedinělou výjimku zrušila, kluby jsou pro její zachování. Přesto se minimálně dílčí změna chystá. Dotyčný bod bude v pravidlech upraven, aby nebyl uplatnitelný skrze výkupní klauzuli, ale jen na základě "dobrovolného" přestupu. Změna by měla platit už pro ročník 2020/2021.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace