Móda tří stoperů

Antonio Mohamed (© marca.es)

V letošním ročníku La Ligy zažívá comeback systém se třemi stopery.

Obnovenou formaci s pět beky, z nichž tři působí jako střední obránci a dva krajní je podle potřeby doplňují, využívá hned šest celků soutěže, a to i ty, které chtějí mít hru založenou na útočení.

Už proto neplatí, že rozestavení se třemi stopery musí být vyloženě defenzivního zaměření. Které celky jej praktikují?

Sevilla

Pablo Machín zůstává věrný systému, se kterým uspěl v Gironě. Prozatím nepřináší takové zpevnění obrany, jaké si v novém působišti představoval, ale dává více možností směrem dopředu zejména Jesúsi Navasovi. A protože je Sevilla na prvním místě tabulky, není důvod formaci zpochybňovat.

Betis

Betis vloni inkasoval příliš branek, od příchodu Marca Bartry proto Quique Setién začal zkoušet hru na tři stopery, která se přesunula i do letošní sezóny. Betisu vynesla postup do Evropské ligy a i v aktuálním ročníku se Verdiblancos pohybují blízko pozic, které zaručují účast v kontinentálních soutěžích.

Girona

Eusebio Sacristán vystřídal ve funkci Pabla Machína a zachoval jeho myšlenku. Přestože se občas se vrátí k systému se čtyřmi obránci, který je pro Eusebia typický, ve většině střetnutí dává přednost posílení zadní řady o dalšího člena.

Celta Vigo

Rovněž Antonio Mohamed střídá formace s dvojicí a trojicí stoperů, trenér Celty Vigo ale trvá na tom, že herní projev jeho mužstva není na rozestavení závislý a zůstává v základu stejný ve všech variantách.

Levante

Levante mělo na konci minulé sezóny skvostnou formu a Paco López vyžíval služeb čtyř beků. Letošní prohry se Sevillou a Valladolidem jej však donutily ke změně. A se třemi stopery na trávníky přišly i výhry nad Alavésem a Getafe, což dává tušit, že Granotes budou ve stejném rozložení sil pokračovat i nadále.

Leganés

Podobný příběh se odehrál na Butarque. Mauricio Pellegrino využil těžkého zápasu proti Barcelně, aby vyzkoušel formaci s trojicí středních obránců. Senzační triumf znamenal posílení důvěry v tento systém. Na Villamarínu byly Okurky blízko získání bodu, až trefa Lorena ze samotného závěru je o něj připravila.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace