Preview 1. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Ligový fotbal je zpět. La Liga otevírá úvodním kolem sezónu 2018/2019.

Hned v pátek se půjde na dva stadiony. Girona hostí Valladolid a Betis Levante.

Sobota začne soubojem Celty Vigo s Espanyolem a následovat bude mač Villarreal - Real Sociedad, obhájce titulu Barcelona si pozvala Alavés.

Eibar s Huescou načnou nedělní pořadník utkání, Rayo Vallecano následně vyzve Sevillu a prohrou v Super Cupu raněný Real Madrid v malém derby Getafe.

Pondělí nabídne šlágr Valencie proti Atléticu, Athletic poměří síly s Leganésem.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek v 19:15.

 
17.08.18 20:15 Girona -:- Real Valladolid

Balón bude v nové ligové sezóně poprvé uveden do pohybu na stadionu Montilivi, kde si to v duelu dvou celků, jejichž hlavním cílem bude zachránit se v nejvyšší soutěži, rozdají Girona a Valladolid.

Zraky v Katalánsku míří zejména na Eusebia, jenž bude pod drobnohledem, neboť před ním stojí nelehký úkol. Musí navázat na skvělé působení Pabla Machína, jenž odešel do Sevilly. Eusebio musí při svém debutu v roli trenéra Girony poskládat jedenáctku bez vykartovaného Adaye a zraněných Planase a Ramalha, fit není ani Mojica. Dobrou zprávou je, že všechny ofenzivní opory jsou připraveny.

Valladolid patří mezi outsidery La Ligy. Tu sice díky bohaté historii Pucela dobře zná, jenže její kádr patří papírově mezi ty nejslabší. Najdeme však mnoho příkladů, kdy i podceňované týmy umí překvapit. Celek vedený Sergiem Gonzálezem přicestuje do Girony bez Mayorala, Luismiho a Ivi Lópeze.

17.08.18 22:15 Real Betis -:- Levante

Kdybyste udělali mezi fanoušky Betisu průzkum, zcela nepochybně by výsledkem bylo, že většina z nich má ohledně letošní sezóny iluze, jaké už dlouhé roky v zelenobílé části Sevilly nepamatují. Verdiblancos si brousí zuby na ligový úspěch a stopu touží zanechat i v Evropě.

Na druhé straně stojí Levante, jehož cíle jsou sice skromnější, ale ve druhé polovině uplynulé sezóny Granotes jasně ukázali, jak silným mužstvem dokáží být. Za všechny zápasy lze zmínit výhru nad Barcelonou, které Levante nastřílelo pět branek a zastavilo sérii neporazitelnosti mistrovských Katalánců.

Betisu se nedaří v prvním zápase sezóny, pokud ho hraje doma. Naposledy vyhrál v úvodním kole na Villamarínu v sezóně 1996/1997. Dnes navíc postrádá Joaquína, Javi Garcíu a Tello, což znamená oslabení středové řady. Simon, Sadiku a Cabaco jsou ztráty Levante.

18.08.18 18:15 Celta de Vigo -:- Espanyol

V zápase mezi Celtou Vigo a Espanyolem bude největší pozornost upřena na Borju Iglesiase. Z kamaráda se stal soupeř, neboť první šanci v La Lize dostane v dresu Espanyolu, který jej ze Celty koupil jako svou nejdražší posilu historie.

Proto na jeho bedrech bude ležet tíha nahradit góly, o které Katalánci přišli odchodem Gerarda Morena. A vloni jich bylo hodně... Espanyol prožil skvělou přípravu, nejlepší ze všech účastníky Primery, když jako jediný vyhrál všechny zápasy. Celta stále hledá svojí tvář, kterou narušily přestupy opor směrem ven. Mužstvo se navíc musí přizpůsobit novému pojetí fotbalu, které požaduje trenér Mohamed, pro něhož to bude premiéra ve Španělsku.

Jen jeden z týmů musí řešit problémy při skládání úvodní jedenáctky. Zatímco Espanyol postrádá jen Sergia Sáncheze, Celta nastoupí bez Juncá, Jensena, Rubéna Blanca a Roncaglii.

18.08.18 20:15 Villarreal -:- Real Sociedad

Prvním zápasem dvou týmů, od nichž se očekává, že budou přímými rivali v boji o Evropu, bude ten mezi Villarrealem a Realem Sociedad.

Ve žlutém dresu by mohla debutovat řada posil. Villarreal obměnil útok, kde čeká šance na Ekambiho a Gerarda Morena. V záloze pak na Layúna a Cáserese, od první minuty by měl nastoupit také navrátilec Santi Cazorla, aby ukázal, že i přes zdravotní problémy fotbal hrát nezapomněl. Brueno, Fuego a Bonera jsou zranění.

Real Sociedad představí Mikela Merina a Thea Hernándeze. Zbytek týmu bude vycházet z toho loňského. Už v něm nebude Xabi Prieto, legenda baskického klubu ukončila kariéru a bude to Oyarzabal, kdo po něm převezme číslo deset. V nominaci nenajdeme jména Moyi a Januzaje.

18.08.18 22:15 FC Barcelona -:- Deportivo Alavés

Barcelona, obhájce ligového titulu a jednoznačně nejúspěšnější klub domácí soutěže posledních let, začne nový ročník soubojem s Alavésem, který bude hostit Camp Nou v pozdní čas 22:15.

Domácí jsou jasným favoritem, ale pozor na Alavés, který umí Barceloně zatopit. Vloni zde padl těsně 1-2, v předloňské sezóně dokonce největší evropský stadion stejným výsledkem dobyl. Valverdeho jedenáctka tak ze sebe hned na úvod musí dostat to nejlepší.

V nominaci jsou všechny posily jako Vidal, Lenglet, Arthur a Malcom, ale podle všeho začne "loňská" sestava, samozřejmě s Messim, jehož budou podporovat Dembélé, Coutinho a Suárez. Denis je nejdůležitější ztrátou. Alavés nastoupí bez Adriána a s Ibaiem Gómezem jako hlavním motorem ofenzivních výpadů.

19.08.18 18:15 SD Eibar -:- Huesca

Je tomu už 1 455 dnů, kdy Eibar na Ipurue hostil Real Sociedad ve svém vůbec prvním utkání v nejvyšší kategorii. Nyní okusí podobný pocit Huesca, kterou rovněž čeká premiéra v Primera División.

A pokud by šla ve stopách Eibaru, určitě by se nezlobila. Eibar se totiž stal právoplatným členem La Ligy, který i přes skromné podmínky a omezené finance hraje stabilně dobrý a útočný fotbal. V tom chce pokračovat i letos, kdy bude mít jako cíl záchranu. Po té touží i dnešní sok Basků, na jehož lavičce se představí Leo Franco. Výborný brankář, ale zcela neprověřený trenér.

Do první nominace nemohl zahrnout vykartovaného Ekapa. Ramis a Pedro León jsou ztráty Eibaru, což je smůla zejména pro druhého jmenovaného, jenž má být tahounem týmu, ale zdravotní potíže mu to často znemožňují.

19.08.18 20:15 Rayo Vallecano -:- Sevilla

Vallecas se po několika letech opět mohou pyšnit, že jsou prvoligovým místem. Rayo Vallecano zde v prvním kole ročníku 2018/2019 hostí Sevillu.

Zatímco Rayo Vallecano stále doufá v příchod několika posil, které by pomohly zvýšit konkurenceschopnost týmu, kádr Sevilly se už blíží finální podobě, byť změny na poslední chvíli nelze vyloučit. Do karet hraje hostům větší rozehranost, neboť za sebou mají už pět soutěžních mačů.

Trenér Raya Míchel nemohl povolat Velázqueze, Arana je nejcitelnější absencí hostující Sevilly, které bude patřit role mírného favorita. Rayo bude stavět úspěch na fanatické podpoře fanoušků a maximálním nasazení.

19.08.18 22:15 Real Madrid -:- Getafe

Prohrou s Atléticem v Super Cupu raněný Real Madrid načne ligovou sezónu před vlastním publikem proti Getafe. Pro Bílý balet začíná nová éra a superpohár ukázal, že na ni ještě není zcela připraven.

Neúspěch v dnešním utkání by na poslední chvíli mohl Florentina Péreze donutit k dalšímu posílení týmu, jehož nejdůležitější člen Cristiano Ronaldo přestoupil do Juventusu. Julen Lopetegui stejně jako fanoušci věří, že je to šance pro Garetha Balea, aby převzal roli vůdci. Odriozola, De Tomás a Llorente do zápasu nezasáhnou, v nominaci jsou Keylor i Courtois a není jasné, kdo vstoupí do ligového ročníku jako jednička.

Getafe mělo v loňské La Lize třetí nejlepší obranu hned po Atléticu a Barceloně a na stejnou zbraň bude spoléhat i letos. Maksimović a Soria mohou být jedinými novými tvářemi v základní jedenáctce. Bergaru vyřadilo zranění.

20.08.18 20:00 Valencia -:- Atlético Madrid

Nejatraktivnějším zápasem úvodního kola letošního ročníku La Ligy bude hostit od pondělní dvacáté hodiny Mestalla, kde poměrí síly a formu fotbalisté Valencie a Atlético.

A půjde o souboj s nádechem Ligy mistrů, do níž se oba celky kvalifikovaly, kde touží zanechat stopu a být její součástí i v příští sezóně. Proto bude mít výsledek hned prvního kola velkou důležitost. Základ obou celků zůstal stejný jako vloni, došlo jen k mírným úpravám.

U Valencie jde o příchody Piccinho, Wasse či Gameira, celé trio by mohlo naskočit od první minuty, u Atlética pak o Lemara, nejdražší posilu v historii klubu, Rodriga či Gelsona. Coquelin neoblékne dres Valencie kvůli zranění, obránce Atlética Lucase vyřadil karetní trest.

20.08.18 22:00 Athletic Club -:- Leganés

Tečka za úvodní desítkou zápasů ligové sezóny 2018/2019 bude napsána na stadionu San Mamés, kde domácí Athletic vyzve v roli favorita Leganés.

Lvi touží zapomenout na velice špatný rok a začít pod Eduardem Berizzem novou kapitolu, výrazně úspěšnější, a pokud možno se splněním cíle v podobě postupu do Evropy. Hned v prvním zápase ale musí Berizzo složi sestavu bez dvou klíčových hráčů, mimo hru je kromě stopera I. Martíneze i brankář Iago Herrerín, jenž má po Kepovi převzít roli jedničky.

Leganés během léta přišel o několik opor i úspěšného trenéra Garitana, nelehký úkol čeká jeho nástupce Pellegrina. Ten nemohl povolat Arnaize, Rolana, Gabriela a Szymanowského. Góly se očekávají od posily Carrilla.

 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace