Preview 1. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Nová ligová sezóna začíná, Primera División 2019/2020 nabídne prvních deset utkání, která spadají pod první kolo.

A hned páteční ochutnávka bude stát za to, Athletic poměří síly s Barcelonou.

V sobotu vyzkouší Celta Vigo Real Madrid, Valencia Real Sociedad, Mallorca Eibar, Villarreal Granadu a Leganés Osasunu. V akci tak budou všichni tři nováčci.

V neděli budou k vidění mače Alavés - Levante, Espanyol - Sevilla, Betis - Valladolid a malé derby Atlético - Getafe.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
16.08.19 21:00 Athletic Club -:- FC Barcelona

La Liga de las Estrellas, Liga hvězd otevírá brány ročníku 2019/2020 zápasem mezi Athleticem a Barcelonou, ve kterém ale bude největší star chybět.

Lionel Messi nepřekonal zdravotní problémy a není v zápasové nominaci stejně jako Arturo Vidal. Barcelona zahájí běh na dlouhou trať, jejíž cílovou páskou je mistrovský titul, který by byl pro Katalánce třetím v řadě, na horké půdě San Mamés. 

V Katedrále nikdy není snadné uspět a Athletic nechce zaspat ligový úvod, jako tomu bylo vloni. V mužstvu nedošlo k žádné podstatné změně, Athletic spoléhá na stejný blok fotbalistů. Ibai, Córdoba nebo I. Martínez jsou na marodce a dnes nenastoupí. Barcelona naproti tomu představí De Jonga a Griezmanna, velké posily, od první minuty. Dokáže na Sam Mamés uspět i bez magického čísla 10?

17.08.19 17:00 Celta de Vigo -:- Real Madrid

Pod drobnohledem bude Real Madrid, který vstoupí do nové ligové sezóny nelehkým střetnutím na stánku Celty Vigo.

Blancos totiž neprožili dobrou přípravu a nový projekt Zinédina Zidane včetně samotného trenéra je zpochybňován dříve, než vlastně začal. Mužstvo navíc trápí v úvodu soutěžního ročníku zranění, naposledy přišel na měsíc o Edena Hazarda, hlavní hvězdu. Mendy, Asensio a Rodrygo seznam ztrát doplňují, za karty navíc sedí Carvajal.

Celta Vigo přivedla zpět Santi Minu, Denise Suáreze a Pape Cheikha. Poslední dva nebudou na trávníku chybět, ale někdejší útočník Valencie je zraněný. Hugo Mallo, Okay a Juncá jsou jeho společníky na marodce. Slovák Lobotka by se měl na hřišti objevit od první minuty.

17.08.19 19:00 Valencia -:- Real Sociedad

Dva týmy v rozdílné náladě si to rozdají na stadionu Mestalla. Zápas mezi Valencií a Realem Sociedad nabídne zajímavých devadesát minut mezi mužstvy, která letos míří vysoko.

Valencia sice zažehnala vnitřní krizi, přesto je cítit určité napětí, že jakákoliv událost může problémy vrátit. Zřejmě se tak nestane na základě kauzy Rodriga Moreno. Jeho budoucnost je stále nejistá, neboť možnost přestupu do Atlética ještě zcela nezmizela, očekává se však, že Netopýři klíčového forvarda dnes nasadí. Naopak stopka za karty nebyla zrušena Gayovi a Parejovi.

Real Sociedad má kádr poskládaný a žádné výrazné pohyby se už neočekávájí, v Baskicku panuje klid. Sagnan a Portu ještě nemohou debutovat, Aritz a Llorente pykají za karty.

17.08.19 20:00 Mallorca -:- SD Eibar

Mallorca po šesti letech znovu okusí atmosféru nejvyšší soutěže, v prvním kole hostí na Son Moix Eibar, který se mezi elitou pohodlně usadil.

Ostrované touží vrátit se do La Ligy dobrým výsledkem, zvláště když začínají před vlastním publikem. Trenér Vicente Moreno, strůjce úspěchu Mallorcy, nemůže nasadit Marc Pedrazu kvůli trestu a zraněné Josepa Señého, Aridaie a Abdóna.

V dresu Eibaru zažijí zvláštní pocit Enrich a Ramis, jejichž minulost je spojena s táborem dnešního soupeře. Burgos, José Ángel a Diop nejsou k dispozici trenérovi Mendilibarovi.

17.08.19 21:00 Leganés -:- Osasuna

Další zápas úvodního kola La Ligy bude hostit stadion Butarque, kde si to rozdá Leganés s Osasunou.

Leganés začíná čtvrtou sezónu mezi elitou, ze které od postupu ještě nikdy nesestoupil. Pro letošní ročník přivedl několik zajímavých posil, některé z nich ale dnes nenastoupí, což se týka Mesy, Awaziema a Omerua. Szymanowski a Fede Varela jsou zranění.

Osasuna si je vědoma, že kádrem se většině týmů nemůže rovnat, proto chce vsadit na odhodlání a bojovnost, což jsou stejné hodnoty, jakých se drží Leganés. Rojillo nemohou nasadit I. Péreze, Unaie a Kike Barju, jenž se v přípravě vážně zranil a přijde o většinu sezóny.

17.08.19 21:00 Villarreal -:- Granada

Roberto Soldado se vrátil do La Ligy, aby pomohl zachránit Granadu. V prvním utkání se představí s andaluským týmem na stadionu Villarrealu, který dobře zná, neboť zde v minulosti působil.

Zkušený útočník nebude chybět v základní sestavě, zajímavé útočné trio nováčka soutěže doplní Machís a Vadillo. Lozano a Álex Martínez jsou zranění a nenastoupí.

Villarreal prozměnu ukáže výrazně zrekonstruovanou obranu, která byla vloni velkou bolestí. I proto hrál Villarreal daleko pod své možnosti. Alberto Moreno v ní ještě nebude, protože je na marodce. Stejně tak středopolař Bruno.

18.08.19 17:00 Deportivo Alavés -:- Levante

Alavés a Levante otevřou ligu vzájemným zápasem. Není žádným tajemstvím, že hlavní metou obou klubů je co nejdříve dosáhnout matematické jistoty záchrany.

Dres domácích Basků neobléknou zranění Ximo Navarro, Laguardia a Burgui, Levante žádné podstatné ztráty řešit nemusí.

Mužstvo Asiera Garitana začíná ligový rok domácím zápasem po dlouhých devíti letech. Pro Levante není Mendizorroza příjemným prostředím, vyhrálo zde jen jednou z dvanácti pokusů, a to před 23 lety.

18.08.19 19:00 Espanyol -:- Sevilla

Espanyol přivítá v neděli Sevillu a na hrotu útoku Pericos už nebude Borja Iglesias, jenž po jediné sezóně klub opustil, aby působil v Betisu. Obraně nebude šéfovat Mario Hermoso, jehož by měl zastoupit Calero. Ten ale možná dostane čas na adaptaci a dnes by mohl zůstat na lavičce.

Zatímco základní blok Espanoylu zůstal totožný s loňskou sezónou, Sevilla nenechala kámen na kameni a kádr totálně obměnila. Více než polovina základní sestavy bude jiná než v ročníku 2018/2019.

Ke změně došlo i na lavičce, kde nyní sedí Julen Lopetegui, jenž nominoval deset z jedenácti letních posil Sevilly. Mimo zůstal jen útočníkn Dabbur. Za karty pyká Éver Banega.

18.08.19 21:00 Real Betis -:- Real Valladolid

Další zápas první kola ligového ročníku sehrají na stadionu Benita Villamarína Betis a Valladolid.

Favoritem jsou domácí, kteří by mohli do útoku nasadit Borju Iglesiase, nejnovější posilu z Espanyolu. Stejným směrem zamířil už dříve trenér Rubi, který tak bude v novém působišti rovněž debutovat. Očekává se, že fanoušci zaplní stadion takřka do posledního místa.

Valladolid podle všeho ještě nevyužije služeb Pedra Porra a Lunina. Hlavním odchodem mužstva je ten Calera do Espanyolu, obrana bude muset najít nového vůdce. Zatímco Betis má evropské ambice, Valladolid funguje ve skromnějších podmínkách a má za cíl udržet se.

18.08.19 22:00 Atlético Madrid -:- Getafe

Jestliže fanoušci Atlética měli po odchodech klíčových hráčů Rodriho, Godína či Griezmanna obavy, jak si jejich tým povede, pak příprava ukázala, že zítřky mohou být skvělé.

Hodně pozornosti na sebe strhl skvělými výkony João Félix, jenž má dát zapomenout na přestup Griezmanna do Barcelony. Číslo sedm nebude chybět v základní sestavě prvního ligového mače proti Getafe. Diego Costa, Kalinić a Correa v nominaci Diega Simeoneho nejsou.

Getafe udrželo všechna důležitá jména a přivedlo posily jako Cucurellu či Fajra. Stejně jako vloni bude spoléhat na obranu a bojovnost. Dnešní duel vynechají Maksimović, Amath a Antunes.

 

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace