Shrnutí 1. kola Primera División

Aritz Aduriz (© marca.es)

Krásný akrobatický gól Aritze Adurize určil, že nový ligový ročník začal výhrou Athleticu nad obhájcem Barcelonou. Real Madrid uspěl na hřišti Celty Vigo.

Valencia po divokém závěru remizovala s Realem Sociedad. Mallorca se vrátila do La Ligy vítězně na úkor Eibaru, i další nováček Osasuna uspěl va stadionu Leganésu. Granada urvala cenný bod ve Villarrealu.

Alavésu stačil jediný gól k výhře nad Levante, Sevilla zvítězila v Barceloně nad Espanyolem. Betis prohrál s Valladolidem.

První kolo zakončil triumf Atlética v derby proti Getafe.

 
16.08.19 21:00 Athletic Club 1:0 FC Barcelona
Branky: 89. A. Aduriz Zubeldia

Nová ligová sezóna začala utkáním mezi Athleticem a Barcelonou, které skončilo vítězstvím baskického celku nejtěsnějším možným rozdílem. Autorem jediného gólu byl Aritz Aduriz.

Athletic začal aktivně a nebezpečný byl zejména Williams, který vyzkoušel Ter Stegena zdálky a následně i z dobré pozice uvnitř vápna, v obou případech vyhrál vzájemný duel německý brankář. První šance Barcelony se zrodila po kiksu domácí obrany, Luis Suárez ale z otočky poslal balón jen do tyče a navíc musel nuceně střídat. Raúl García po hezké kombinaci opět zamířil jen do prostor, kde stál Ter Stegen, a nejhezčí střelu poločasu vyslal střídající Rafinha, Unai Simón skvěle vytáhl míč na spojnici.

Po změně stran se Barcelona zlepšila, jenže v útoku narážela zas a znovu na nedostatek invence a dobře pracující zadní řadu Athleticu. Nejblíže úspěchu byl Rakitić, jehož tvrdá rána šla nad. Když už se zdálo, že gól nepadne, opřel se Aduriz akrobaticky do centrovaného míče a parádním zakončením rozhodl o tom, že Athletic obere obhájce titulu o všechny body. Domácí útočník byl v tu chvíli coby střídající hráč na trávníku jen pár vteřin...

17.08.19 17:00 Celta de Vigo 1:3 Real Madrid
Branky: 90. I. Losada Aragunde  – 12. K. Benzema , 61. T. Kroos , 80. L. Vázquez Iglesias

Real Madrid vstoupil do ligy úspěšně, na stadionu Celty Vigo triumfoval výsledkově 3-1, herně však ukázal nedostatky.

Zinédine Zidane dal překvapivě šanci Garethu Baleovi v základní sestavě a Velšan se mu odvděčil asistencí na úvodní gól Benzemy po povedené individuální akci. Bale byl nejaktivnějším hráčem ospalého Realu Madrid a podobně jako Modrić protáhl střelou domácího brankáře. Celta sice působila svěžejším dojmem a častěji měla míč na kopačkách, když si ale na konci poločasu konečně vytvořila po zaváhání Odriozoly šanci, kterou dokonce využila, pokazil ji radost VAR, který vypátral ofsajd a gól odvolal.

Hned po změně stran se zjevil v dobré šanci Iago Aspas, Courtois jej vychytal. Vzápětí po identické akci zastoupil belgického brankáře Varane. Celta dominovala a proti Araujově hlavičce se reflexivním zákrokem blýskl Courtois. To už v době, kdy hrál Real Madrid o deseti, protože za prošlápnutí achilovky Denise byl vyloučen Modrić. V době, kdy Real Madrid nejvíce trpěl, vystřelil z dálky Kroos a jeho parádní rána se od břevna odrazila do sítě. Inkasovaný gól srazil Celtu do kolen a hosté přidali po krásné souhře zásluhou Lucase i třetí zásah. Losadův gól z nastaveného času už znamenal jen kosmetickou úpravu skóre.

17.08.19 19:00 Valencia 1:1 Real Sociedad
Branky: 58. K. Gameiro  – 91. M. Oyarzabal Ugarte (z pen.)

Valencia nevyužila možnosti dorazit soupeře za stavu 1-0 a ve 101. minutě přišla o vítězství. S Realem Sociedad se rozešla smírně 1-1.

Zatímco domácí hrozili zejména z rychlých kontrů, Real Sociedad volil pomalejší postup vpřed. Jeho nejlepší šanci měl na konci první půle Willian José, na balón však nedosáhl. Moyu vyzkoušeli Guedes či Rodrigo. Po hodině hry ale uspěl až Gameiro, jehož branku musel po čtyřminutovém zkoumání posvětit VAR.

Rodrigo měl na kopačce druhý zásah, proti se postavila tyč. V páté minutě nastavení kopala Valencia penaltu, Gameiro ovšem překopl a bylo zaděláno na drama. Francouzský útočník Valencie mohl litovat o několik minut později, kdy za ruku Coquelina dostala stejnou výhodu Erreala, záložník Netopýrů byl navíc vyloučen. Oyarzabal si vedl z puntíku podstatně lépe a zajistil hostům bod za remízu.

17.08.19 20:00 Mallorca 2:1 SD Eibar
Branky: 4. D. Rodríguez Vázquez , 75. P. Rodrigues de Oliveira (vlastní) – 57. P. Rodrigues de Oliveira

Šest let neviděl Son Moix prvoligové utkání. A Mallorca se vrátila do nejvyšší soutěže ve velkém stylu, když porazila Eibar 2-1.

Domácí na soupeře vlétli a už po čtyřech minutách šli do vedení. Dani Rodríguez ukázal obráncům záda a překonal Dmitroviće. O chvíli později měl další tutovku Budimir, ale nedokázal dostat míč do sítě. Mendilibarovi se nelíbilo, co vidí, a tak sáhl k prvnímu střídání už po půlhodině. Eibar se zlepšil, Pedro León ani Orellana nůžkami však neuspěli.

Vyrovnání přesto přišlo ve druhém poločase, z dorážky se trefil Paulo Oliveira. Stejný hráč nakonec o osudu celého utkání rozhodl nešťastným prodloužením balónu do vlastní sítě v 75. minutě. Dmitrović se natahoval marně, Mallorca už těsný náskok uhájila a Son Moix zažil první radost.

17.08.19 21:00 Leganés 0:1 Osasuna
Branky: 75. L. Ávila

Třikrát se dokázal Leganés prosadit proti Osasuně, jenže pokaždé mu gólovou radost zmařil systém VAR kvůli postavení mimo hru. Okurky se tak nedočkaly odměny, naopak Osasuna z mála šancí vytěžila vítězství.

A to díky Chimy Ávilovi. Čtvrthodinu před koncem hostující útočník napřáhl zpoza hranice velkého vápna a poslal míč přesně k tyči. Jak se ukázalo, šlo o jedinou regulérní branku večera.

Leganés byl aktivnější, jenže se mu nedařilo dokončovat akce. Až ve druhém poločase měl dobré šance, Rubén pokaždé spolehlivě zasáhl. V závěru byl vyloučen domácí Óscar. Tři body bere v prvním utkání po návratu mezi elitu Osasuna.

17.08.19 21:00 Villarreal 4:4 Granada
Branky: 35. S. Cazorla González (z pen.), 53. M. Gómez Bordonado , 65. G. Moreno Balaguero , 73. S. Chukwueze  – 45. F. Vico Villegas (z pen.), 62. D. Machís Marcano , 75. R. Soldado Rillo , 81. J. Rodríguez Díaz

Villarreal ztratil v závěrečné fázi utkání proti Granadě dvougólový náskok a s nováčkem si body po divokém výsledku 4-4 rozdělil.

Jak už skóre napovídá, na Estadio de la Cerámica byl zejména ve druhém poločase k vidění fotbal bez obran. Skóre 1-1 po úvodní pětačtyřicetiminutovce určily zásahy Cazorly a Fede Vica, pokaždé z pokutového kopu.

Přízemní střela Moisése z úvodu druhého dějství znovu strhla vedení na stranu Villarrealu, Granada odpověděla gólem Machíse.

Gerard Moreno a Chukwueze střelami zevnitř vápna posadili Žlutou ponorku do sedla, jenže Granada se nevzdala. Soldado po rohovém kopu snížil a ze stejné situace vyrovnal Antonio Puertas. Skvělé představení skončilo 4-4, což je vzhledem k průběhu i papírovým předpokladům cennější rezultát pro hostující Granadu.

18.08.19 17:00 Deportivo Alavés 1:0 Levante
Branky: 54. J. Sanmartín Mato

Upracované utkání mezi Alavésem a Levante nabídlo jedinou branku, které dosáhl domácí útočník Joselu.

Joselu si deset minut po změně stran našel místo po rohovém kopu a přesnou hlavičkou rozhodl střetnutí, které svou kvalitu nijak nezaujalo. Na Mendizorroze se hodně bojovalo, ale fotbalovost chyběla.

Levante se snažilo v závěru zareagovat, kromě hlavičky Veza, pro níž vytáhl skvělý zákrok Pacheco, se ale prakticky k ničemu nedostalo, obrana Alavésu působila velmi pevným dojmem, což se ukázalo jako rozhodující faktor.

18.08.19 19:00 Espanyol 0:2 Sevilla
Branky: 44. S. Reguilón Rodríguez , 86. M. Agudo Durán

Nepříliš atraktivních devadesát minut mezi Espanyolem a Sevillou rozhodly branky ze závěrů poločasů. Obě zaznamenali hostující Andalusané.

Zřejmě nejlepší hráč zápasu Reguilón se prosadil z dorážky poté, co domácí zachránila branková konstrukce. Levý bek, jenž na Pizjuánu hostuje z Realu Madrid, potvrdil, že dobré výkony z přípravy si přenesl i do soutěžní sezóny.

Sevilla příliš netrpěla, aby těsný náskok udržela. V závěru ho naopak navýšil po individuálním průniku Nolito. Tomáš Vaclík prožil klidný večer a Espanyol začíná chápat, že bude muset hledat náhradu za Borju Iglesiase, jenž odešel do Betisu. Směrem dopředu totiž byli Katalánci hodně jaloví, což se odrazilo i na konečném skóre.

18.08.19 21:00 Real Betis 1:2 Real Valladolid
Branky: 68. L. Morón García  – 63. S. Guardiola Navarro , 89. Ó. Plano Pedreño

Pořádnou porci smůly si hned v prvním kole vybral Betis, který hrál takřka celý zápas v oslabení, přišel o svou hvězdnou posilu a inkasoval rozhodující trefu v předposlední minutě...

Andalusané byli v souboji s Valladolidem favoritem, už v osmé minutě ale sestřelil Joel Sandra a pro oba utkání skončilo. Domácí brankář byl vyloučen a Sandro musel střídat kvůli zdravotním problémům. Podobný osud potkal později Borju Iglesiase.

Betis i přes početní nevýhodu držel se soupeřem krok, jako první se však prosadili hosté. Guardiolov přízemní střela zaplula přímo k tyči. Reakce Betisu byla blesková, když srovnal střídající Loren. Už to vypadalo, že Betis urve bod, načež Óscar Plano dostal ve vápně příliš prostoru na zpracování míče a gólovou střelu z otočky. Valladolid nečekaně vyloupil stadion Villamarín.

18.08.19 22:00 Atlético Madrid 1:0 Getafe
Branky: 23. Á. Morata Martín

Atlético Madrid si výrazně obměnilo kádr, zůstala mu ale záliba ve výsledku 1-0. Právě tímto rozdílem udolalo v malém derby Getafe.

Klíčovým momentem byla 23. minuta, kdy Álvaro Morata zužitkoval centr Trippiera, aby se jako jediný zapsal na listinu střelců. Vše si mohl zopakovat po změně stran, když hostující obrana zastavila krásné sólo Joãa Félixe jen za cenu faulu, nařízený pokutový kop ale Morata zahodil.

To už v době, kdy oba týmy dohrávaly v oslabení. Už v prvním poločase byl totiž vyloučen za přišlápnutí Thomase Jorge Molina, aby počty srovnal o chvíli později Renan Lodi, jenž byl dvakrát žlutě napomínán během jediné minuty. Getafe bylo blízko vyronání pět minut před koncem, Oblaka však po střele Ángela zachránila spojnice.

 

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace