Preview 14. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

V posledním měsíci v roce nebudou zahálet ani fotbalisté La Ligy, na programu je čtrnácté kolo.

To začne páteční předehrávkou mezi Málagou a Levante.

Netradičně od jedné hodiny nastoupí v sobotu Barcelona, a to proti Celtě Vigo. Atlético Madrid přivítá Real Sociedad, Sevilla Deportivo a Athletic v zajímavém souboji Real Madrid.

Trápící se Leganés si to v neděli rozdá s Villarrealem, Getafe bude hostit Valencii, Eibar Espanyol a Las Palmas Betis.

Pondělní dohrávka připadla na Gironu a Alavés.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20 hodin.

 
01.12.17 20:00 Málaga -:- Levante

Málaga se po těsné prohře na Bernabéu vrací do domácího prostředí La Rosaledy, kde zvládla poslední dva zápasy vítězně, díky čemuž se odpoutala z posledního místa tabulky. Stále je ale ponořena do sestupových vod, ze kterých nevystoupí ani v případě dnešního triumfu.

V rámci páteční předehrávky čtrnáctého kola Primera División přicestuje do Andalusie Levante, které se potřebuje oklepat z debaklu 0-5, který mu před vlastním publikem připravilo Atlético Madrid. Granotes jsou v pořadí na čtrnácté pozici se ziskem 15 bodů.

Kuzmanović, Ricca, Miguel Torres a Juankar jsou ztráty Málagy, hostující Levante má rovněž zaplněnou marodku. Jsou na ní Róber, Lerma, Lukić, Doukouré, Roger, Iván a Álex Alegría.

02.12.17 12:00 FC Barcelona -:- Celta de Vigo

V sobotu se jako první otevřou netradičně brány stadionu Camp Nou, kde již od třinácté hodiny přivítá Barcelona Celtu Vigo. Katalánci na svém stánku neztratili body už téměř rok. Naposledy to byl Sergio Ramos 13. prosince loňského roku, kdo vyrovnávací brankou ze závěru El Clásica určil, že se zrodí jiný výsledek než výhra domácích. Od té doby zde Barcelona v lize nastoupila 18krát, pokaždé vítězně.

A ani tentokrát se neočekává přerušení skvělé série, kterou načal Luis Enrique a Ernesto Valverde v ní pokračuje. Zkušený trenér se rozhodl nezahrnout do nominace Gerarda Deulofeua a Nélsona Semeda, kteří se tak přidali k Mascheranovi, Rafinhovi a Ardu Turanovi. Barcelona i nadále bezpečně vévodí celé soutěži, a pokud se naplní papírové předpoklady, měla by Celtu Vigo porazit.

Galicijce i nadále trápí nevyrovnané výkony. Prohru střídá výhra a tak je to stále dokola. Nemůže z toho být lepší než devátá pozice v tabulce, byť ztráta na pohárové příčky není velká. Konkrétně má podobu čtyř bodů. Jonny je hlavní absencí hostujícího celku, důležitý člen základní sestavy pyká za karty.

02.12.17 15:15 Atlético Madrid -:- Real Sociedad

Trvalo to, ale nakonec se Antoinu Griezmannovi i celému Atléticu vrátila dobrá nálada. Tu jako další prověří Real Sociedad, který se na stadionu Wanda Metropolitano představí ve čtrnáctém kole letošního ročníku Primera División.

Griezmann se v posledních zápasech rozstřílel a znovu je klíčovou postavou týmu, špatný úvod sezóny je zdá se zapomenut. Zdatně mu sekunduje Kévin Gameiro, jenž by ani tentokrát neměl chybět po boku svého krajana v základní sestavě Juanfran, Vrsaljko, Gaitán a Werner mezi nominovanými nejsou, což znamená, že Thomas podle všeho znovu zaskočí na pozici pravého beka.

Real Sociedad se musí vypořádat se ztrátou Adnana Januzaje, jehož trápí virové onemocnění zrovna v době, kdy se mu začalo v dresu Errealy dařit. K dispozici není Eusebiovi ani Diego Llorente. Baskové mají co napravovat, po vyřazení z Copa del Rey od třetiligové Lleidy se na ně snesla vlna kritiky.

02.12.17 17:30 Sevilla -:- Deportivo La Coruña

Dalším zápasem na pořadníku čtrnáctého kola nejvyšší soutěže se odehraje na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, kam si tamější Sevilla pozvala Deportivo. Oba týmy spojuje potřeba naplno bodovat, u každého je ale jiný důvod.

Domácí nechtějí ztratit kontakt s nejlepší čtyřkou, a pokud vyhrají, bude to již třetí triumf v řadě. Ten z hřiště Villarrealu byl hodně cenný, neboť ho Andalusané dosáhli, přestože prohrávali na začátku druhého poločasu již 0-2. Stoperské trio Pareja, Kjær a Carriço není povolané, což znamená, že vedle Lengleta se postaví znovu Geis, byť se s netradičním postem ještě zcela nezžil. Marcucci, který zastupuje nemocného Berizza, opomenul záložníka N'Zonziho, jenž má problémy s disciplinou.

Deportivo se stále pohybuje těsně nad hranicí nejhorší trojice, takže bodový zisk z Pizjuánu by mu dodal na klidu. Cristóbal zahrnul do nominace i Arribase a Andoneho, kteří měli potyčku na jednom z tréninků. Bruno Gama, Lusinho, Bakkali a Pantilimon naopak absentují.

02.12.17 19:45 Athletic Club -:- Real Madrid

San Mamés bude hostit 86. ligový duel hraný v Bilbau mezi fotbalisty zdejšího Athleticu a Realu Madrid. Očekává se napínavých 90 minut, byť nebudou mít lesk minulých sezón, kdy se Real Madrid rval o o každý bod v boji o titul a Lvi snili o Lize mistrů.

Současnost obou klubů je podstatně zamračenější. Athletic je až na šestnácté pozici a spíše se bojí každého dalšího zaváhání, aby se nedostal do přílišné blízkosti sestupového pásma, než aby věřil v pohárovou Evropu. Real Madrid okupuje čtvrtý post, což je v této fázi sezóny rovněž hodně nezvyklý jev. Osmibodová ztráta na Barcelonu je podle mnohých definitivní.

Přesto Zinédine Zidane a jeho parta i nadále doufají, že se bitva o ligový primát zamotá. Potřebují k tomu dobýt klec Lvů, o což se pokusí bez znovu zraněného Garetha Balea, Zidane nenominoval ani Marca Asensia. V dresu domácích se neobjeví Yeray, Muniain a Aymeric Laporte, jemuž vystavily stopku karty. 

03.12.17 11:00 Leganés -:- Villarreal

Fotbalovou neděli otevře ve čtrnáctém kole Primera División zápas mezi Leganésem a Villarrealem, který bude od pravého poledne hostit stadion Butarque.

Leganés prohrál čtyřikrát v řadě a už tři utkání čeká na vstřelenou branku. Díky skvělým předešlým výsledkům mu to stále stačí na umístění v klidném středu tabulky, Okurky si ale nemohou dovolit nekonečné prodlužování negativní série, aby se nedostaly do problémů. Garitano stále postrádá Mantovaniho, Omara či Siovase.

Marodka Villarrealu je podstatně více zaplněná. Když k ní připočteme vykartovanou dvojici Costa a Víctor Ruiz, znamená to, že Javi Calleja nemohl nominovat hned devět jmen. Andrés, Bruno, Semedo, Castillejo, Sansone, Cheryshev a Leo jsou zranění. Projeví se na to hře a výsledku Žluté ponorky, které se pod vedením mladého kouče daří až na poslední kolaps proti Seville výborně?

03.12.17 15:15 Getafe -:- Valencia

Getafe a Valencia patří mezi mužstva, která prozatím proplouvají letošní sezónou nad očekávání úspěšně. O to zajímavější bude jejich vzájemné střetnutí, které budou v neděli sledovat fanoušci na Coliseu.

Madriďané jako nováčci soutěže netrpěji a sídlí v pohodlném středu tabulky, odkud maj dostatečný náskok na sestupové posty. Pro tentokrát ale komplikují José Bordalásovi situaci absence kvůli kartám, Cala i Antunes patří mezi obvyklé členy základní sestavy. Na marodce navíc pokračují Gaku a Chuli.

Valencia má monžost stáhnout manko na vedoucí Barcelonu na pouhé dva body, to za předpokladu, že na hřišti Getafe naplno uspěje. Pokusí se o to bez Guedese, jednoho ze symbolů nové éry Netopýrů, Garaye a Murilla. Všichni tři fotbalisté mají zdravotní potíže.

03.12.17 17:30 SD Eibar -:- Espanyol

Ve fotbale neexistuje jediná správná pravda, k úspěchu je tak možné volit různé cesty a ani jedné nelze nic vytýkat. A Eibar i Espanyol zkouší uspět odlišným stylem hry, což zatraktivňuje jejich měření sil.

Trenér Eibaru José Luis Mendilibar je známý tím, že se nerad ohlíží na soupeře a požaduje po svých ovečkách, aby hrály proti každému stejně - útočně a s míčem na kopačkách. Pravdou je, že v úvodu sezóny to Eibaru skřípalo, poslední dobou ale našel ztracenou formu, vedení se vyplatila důvěra a trpělivost, kterou Mendilibarovi projevilo. Kouč Basků nemohl povolat kvůli kartám Charlese, zranění pokračují Pedro León, Fran Rico, Yoel, Riesgo a Rivera.

Espanyol Quique Sáncheze Florese se charakterizuje vyrovnaností mezi útočením a bráněním. To se nedá říci o výsledcích, ty jsou totiž v případě Pericos každým týdnem jiné. A to nemůže stačit na lepší než třinácté místo v La Lize. Javi López je důležitou absencí Espanyolu pro dnešní mač, k dispozici je naopak překvapivě rychle uzdravený útočník Léo.

03.12.17 19:45 Las Palmas -:- Real Betis

Devadesát minut mezi Las Palmas a Betisem bude pikantních zejména pro Quique Setiéna. Úspěšný lodivod Las Palmas zamířil před sezónou do tábora soupeře, kde se mu nově poskládaný tým zatím nedaří dostat do optimální formy.

Hodně hořkou kapkou bylo pro příznivce Betisu vyřazení z Copa del Rey druholigovým Cádizem, Andalusané mají velké problémy zejména v defenzivě, která je třetí nejhorší v celé La Lize. Betis navíc přišel o klíčového útočníka Sanabriu, jehož čeká několikaměsíční pauza. Campbell a Fabián zůstali v Seville a dnes nenastoupí.

Las Palmas povede do zápasu prozatimní kouč Paquito, jenž tým přebřal po odvolaném Paku Ayestaránovi. Nové koště se pokusí dobře mést bez Halilovicé, Moma, Davida Garcíi a Vitola. Posledně jmenovaný již za Las Palmas, kde hostoval z Atlética, nenastoupí, neboť se zranil a předčasně se připojil k mateřskému celku.

04.12.17 20:00 Girona -:- Deportivo Alavés

Jediné utkání zbývá odehrát z programu čtrnáctého kola Primera División, a to pondělní dohrávkou, která bude mít obsazení v podobě Girony a Alavésu.

Role mírného favorita připadá Kataláncům, kteří se drží v klidném středu tabulky a bez porážky v uplynulých pěti zápasech rychle hodili za hlavu mírnou krizi, jež je předtím potkala. Trenér Girony Pablo Machín postrádá Alcalu, Planase a Kayodeho, zbytek mužstva má k dispozici.

Alavés je se šesti body naposledním místě La Ligy, což vedlo k další zmeně kouče Gianni de Biasi se neosvědčil a tak to klub zkouší s Abelardem, jehož čeká dnes premiéra. Při ní se musí vypořádat s početnými absencemi. K vykartované trojici Ely, Manu a Santos je potřeba připočítat zraněné Vigaraye, Laguardiu, Sobrina a Héctora.

 

Tabulka po 13. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 13 11 2 0 34:5 (+29) 35 R V V V V
2. Valencia 13 9 4 0 33:12 (+21) 31 R V V V V
3. Atlético Madrid +1 13 7 6 0 21:6 (+15) 27 V R V R V
4. Real Madrid –1 13 8 3 2 25:11 (+14) 27 V R V P V
5. Sevilla 13 8 1 4 17:14 (+3) 25 V V P V P
6. Villarreal 13 6 3 4 21:15 (+6) 21 P R V R V
7. Real Sociedad 13 5 4 4 27:24 (+3) 19 R R V P R
8. Real Betis +1 13 5 3 5 23:27 (-4) 18 R P R P V
9. Celta de Vigo +4 13 5 2 6 24:19 (+5) 17 V P V P P
10. Girona +1 13 4 5 4 16:19 (-3) 17 R R V V V
11. Leganés –3 13 5 2 6 9:12 (-3) 17 P P P P V
12. Getafe –2 13 4 4 5 19:15 (+4) 16 P V R V R
13. Espanyol +1 13 4 4 5 10:15 (-5) 16 V P P V R
14. Levante –2 13 3 6 4 14:20 (-6) 15 P V P R R
15. Eibar +2 13 4 2 7 13:26 (-13) 14 V V P R P
16. Athletic Club –1 13 3 4 6 14:18 (-4) 13 R R P P P
17. Deportivo La Coruña –1 13 3 3 7 17:25 (-8) 12 R P P V P
18. Málaga 13 2 1 10 11:28 (-17) 7 P V P V P
19. Las Palmas +1 13 2 1 10 10:32 (-22) 7 R P P P P
20. Deportivo Alavés –1 13 2 0 11 7:22 (-15) 6 P P V P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace