Preview Primera División 2019/2020

(© marca.es)

Ligový ročník 2019/2020 je na startovní čáře, chybět proto nesmí naše tradiční preview, které shrne všech dvacet účastníků nejvyšší soutěže.

O třetí ligový titul v řadě bude usilovat Barcelona, její nadvládu posledních let touží překazit nejen Real Madrid, ale i jeho městský rival Atlético.

Tlačenice o poháry slibuje napínavou podívanou. Do Ligy mistrů se tradičně podívají čtyři nejlepší celky, pátý a šestý v pořadí bude reprezentovat Španělsko v Evropské lize.

Poslední trio sestoupí. Staronovými postupujícími jsou letos Granada, Osasuna a Mallorca.

Velkou pozornost poutají jména Lionela Messiho či nově příchozích Edena Hazarda nebo Joãa Félixe, fotbalistů, jejichž cenovka se zařadila mezi nejvyšší v historii.

Liga hvězd začíná, bavte se!

Zde je představení jednotlivých klubů:

Smíšené pocity zavládly v táboře Alavésu po skončení minulé sezóny. Její první polovina byla pro baskický tým snová, neboť se pohyboval v pořadí mezi nejlepšími. Jenže v odvetné části už Alavés nedokázal udržet tempo a sen o pohárech se rozplynul. Konečné jedenácté místo nelze v žádném případě považovat za neúspěch, přesto zůstává ono pověstné ale...

Letošní ročník nabídne změněný Alavés. S novým trenérem, s hráčskou obměnou... Abelardo se nedohodl s vedením na podmínkách smlouvy a přenechal pozici kouče Asieru Garitanovi, jehož prvořadým úkolem bude udržet Mendizorrozu mezi prvoligovými stadiony na další rok.

Kromě Ibaie Gómeze, jenž opustil Vitórii už v průběhu minulé sezóny, oslabilo mužstvo zejména o Jonyho, jehož dravé průniky budou chybět minimálně tak, jako jeho gólové asistenci, neboť v tomto ohledu patři mezi vůbec nejlepší hráče celé soutěže. V útoku nebude střílet góly Calleri, naplnit očekávání bude oproti loňsku moci Guidetti, jemuž ale přibyli konkurenti v podobě Joselua či Lucase Péreze. Zajímavými posilami a tahouny by měli být Aleix Vidal či Pere Pons.

Není vyloučeno, že kádr se ještě v závěru přestupového období doladí, a to odchody i příchody.

Trenér: Asier Garitano - Navázat na úspěšnou Abelardovu éru, to bude pro Garitana výzva, jejíž splnění nebude snadné. Jelikož jde spíše o defenzivnějšího kouče, dá se očekávát, že Alavés bude vycházet ze zajištěné obrany. Garitano si chce napravit reputaci po loňském vyhazovu z Realu Sociedad.

Klíčový hráč: Víctor Laguardia - Vloni tvořil společně s Maripánem velmi dobrou stoperskou dvojici a na jejich výkonech bude z velké části záviset, zdali bude Garitanova taktika fungovat.

Koho sledovat: Luis Rioja - Bude to právě Luis Rioja, kdo by měl nastupovat na Jonym uvolněné pozici, což ho bude stavět do přímého srovnání s hvězdou předešlé sezóny. Rioja byl v hledáčku Celty Vigo i slavného Realu Madrid, což ukazuje, že 25letý štírek kvality bezpochyby má.

Nejdůležitější příchody: Lucas Pérez (West Ham), Pere Pons (Girona), Aleix Vidal (Sevilla).

Nejdůležitější odchody: Abelardo (trenér), Jony (Málaga), Calleri (Deportivo Maldonado).  

Hodnocení přípravy: 6/10 - Garitano vyzkoušel v přípravě rovných 30 fotbalistů, což poněkud ztěžuje tvorbu jakýchkoliv závěrů. Pozitivem jsou Riojovy výkony, se třemi góly nejlepšího střelce týmu. Útok byl ale zároveň největší slabinou, byla na něm patrná obměna, která si ještě zcela "nesedla".

Athletic patří mezi úzký okruh týmů, které nikdy nesestoupily z nejvyšší soutěže. O to větší rozpaky budily jeho výkony v první polovině minulé sezóny, kdy se potácel na hranici nejhorší trojky. To odnesl vyhazovem Eduardo Berizzo, jenž po Seville zklamal i na San Mamés.

Jeho nástupce Gaizka Garitano tým výrazně pozvedl a Athletic bojoval do poslední vteřiny o Evropskou ligu, od které ho dělily doslova centimetry, když v posledním kole proti Seville v nastaveném čase zazvonilo břevno. Jít míč o decimetr níže, byli by Lvi v Evropě. Na kdyby se ale nehraje a Athletic musí stavět na dobré odvetné části ročníku 2018/2019.

Tým se stejně jako v předchozích letech takřka nezměnil. Athletic i kvůli jedinečné přestupové politice nemá tolik možností k hráčským rošádám. Základní jedenáctka proto bude v podstatě totožná s tou loňskou. Poslední sezóna čeká Aritze Adurize, ofenzivní legendu Athleticu. Žezlo po něm přebírá rychlonohý Williams, jenž v létě podepsal s klubem málo vídanou novou smlouvu na devět let.

Cílem Athleticu jsou poháry. Jestli jich dosáhne, to bude záležet na tom, jestli dokáže předvádět stabilnější výkony a vyhnout se velkým výkyvům. A také na formě Williamse, Muniain či I. Martíneze.

Trenér: Gaizka Garitano - Garitano od svého nástupu na lavičku Athleticu vyhrál více než 50 procent utkání, což ještě podpořilo vysoká očekávání pro letošní sezónu. Defenzivu dokázal zlepšit, problém může být v útoku, kde je potřeba najít góly, které ubyly poté, co Adurizův vliv na tým poklesl, ať už kvůli věku či (zejména) zdravotním problémům.

Klíčový hráč: Iñaki Williams - Jestliže se bavíme o gólech, pak se bavíme o Williamsovi. Černý panter ukázal zlepšující koncovku, přesto stále není klasickým zabijákem. V letošní sezóně musí udělat další krok dopředu a dát ofenzivě klubu z Bilbaa, která v ročníku 2018/2019 patřila mezi vůbec nejhorší v La Lize, další impuls.

Koho sledovat: Íñigo Córdoba - Córdoba patří mezi nejnadějnější produkty Lezamy posledních let. Vloni mu stačilo 15 ligových zápasů, aby byl s pěti asistencemi nejlepším nahrávačem mužstva.

Nejdůležitější příchody: -

Nejdůležitější odchody: Susaeta, Iturraspe (Espanyol), Mikel Rico (Huesca).

Hodnocení přípravy: 7,5/10 - Athletic začal přípravu 4. července a první zápas odehrál až o více než dva týdny později, proto následovaly mače v rychlém sledu. Zaujalo zejména aktivní napadání, varovné jsou naopak časté situace, kdy Athletic nadějné ofenzivní akce postrádaly zakončení.

Atlético sice podruhé v řadě skončilo v tabulce před rivalem Realem Madrid, jenže ve skutečnosti nedokázalo na vedoucí Barcelonu nikdy vyvinout takový tlak, aby se Katalánci skutečně museli o ligový titul strachovat. Podle mnohých šlo o nejslabší sezónu Simeoneho éry.

Veleúspěšného kouče, jenž stabilizoval Atlético v pozici právoplatného adepta na titul, čeká možná ještě těžší rok, protože jeho tým prošel velmi, velmi výraznou obměnou, a to zejména v defenzivní řadě, která byla Simeoneho chloubou.

Godín, Juanfran, Lucas, Filipe Luís... Nikdo z nich už pruhovaný dres neoblékne, Lodi, Hermoso nebo Trippier byli přivedeni jako náhrada. Klíčovou změnou je i nové jméno na dresu s číslem 7. Antoine Griezmann přece jen přestoupil do Barcelony a Atlético se pořádně pláclo přes kapsu, když za 127 milionů eur přivedlo supertalentovaného mladíka Joãa Félixe. Marcos Llorente (náhrada za Rodriho) vyztuží záložní řadu a hlavním útočník zřejmě bude Álvaro Morata, byť je stále potřeba brát v potaz, že zůstal i zlobivý chlapec Diego Costa, klub navíc jedná o příchodu Rodriga z Valencie...

Zapomínat nesmíme na Lemara, který vloni paběrkoval, ale v letošní přípravě působil svěžejším dojmem. Jak zvládne Atlético proměnu kádru?

Trenér: Diego Simeone - Diego Simeone udělal z Atlética špičkový evropský klub, přesto mu jsou některé věci vyčítány. Zejména neschopnost vymáčknout to nejlepší z některých posil. A právě nové tváře letos budou hrát důležitější roli než kdy dříve za Simeoneho působení.

Klíčový hráč: Jan Oblak - Vládce Trofeo Zamora a zřejmě nejlepší brankář světa před sebou bude mít ze tří čtvrtin novou obranu, které bude muset dát řád a hasit případné požáry, které mohou její nesehraností vznikat.

Koho sledovat: João Félix - Atlético neváhalo za 19letého Portugalce zaplatit 127 milionů eur v naději, že dá zapomenout na Griezmanna. João Félix svoji cenovku neřeší a v přípravě hrál úžasně, jako by žádný tlak necítil. Přenese si lehkost i do ligových bojů?

Nejdůležitější příchody: João Félix (Benfica), Mario Hermoso (Espanyol), Marcos Llorente (Real Madrid).

Nejdůležitější odchody: Godín (Inter Milán), Griezmann (Barcelona), Rodri (Manchester City).

Hodnocení přípravy: 9/10 - Ač se tým hodně proměnil, v přípravě mu nešlo mnoho vytknout. Třešničkou na dortu bylo pro Los Colchoneros ztrapnění Realu Madrid jasným vítězstvím 7-3.

Barcelona měla soutěžní ročník 2018/2019 rozjetý náramně a dělala si zálusk na triplete, tedy triumf v lize, poháru a Lize mistrů. Jenže poučení z Říma se nekonalo, a tak Katalánce potkal v Lize mistrů další kolaps a tentokrát ztratili třígólový náskok proti Liverpoolu. Další hořkou pilulkou byla prohra ve finále Copy s Valencií. Jedinou trofejí tak je ta ligová, což fanoušci považují za nedostatečné.

Z "neúspěchu" vinili zejména Ernesta Valverdeho, přemýšlivý kouč ale hrozbu odvolání přečkal a má i nadále důvěru vedení. Není žádným tajemstvím, že Barcelona touží pozvednout ušatý pohár, v posledních letech ale vládne zejména domácí soutěži, kterou může vyhrát potřetí v řadě.

De Jong, Neto, Júnior a zejména Antoine Griezmann jsou posily v hodnotě přes 200 milionů eur, které k tomu mají pomoci. Ve hře je navíc stále návrat Neymara z PSG, jednání s francouzským klubem pokračují. Žádný zásadní odchod Barcelona nezaznamenala, což se ale ve druhé polovině srpna může změnit. Rakitić, Dembélé, Umtiti či Coutinho totiž mohou být využiti jako protihodnota v případné operaci Neymar.

Není pochyb o tom, že i letos bude její herní styl vycházet z dlouhého držení míče, fanoušci ale věří, že půjde o poněkud atraktivnější hru, než tomu bylo vloni. 

Trenér: Ernesto Valverde - Pro Ernesta Valverdeho bude sezóna 2019/2020 klíčová. Potřebuje prorazit v Lize mistrů, ale zároveň potvrdit ligovou dominanci. S plnou podporou fanoušků počítat nemůže, mnohým je trnem v oku, naopak vedení stojí pevně na jeho straně.

Klíčový hráč: Lionel Messi - Ke jménu Lionela Messiho není co dodat. Barcelona trpí pokaždé, když nejlepší hráč světa není na hřišti, což dokazuje, jak důležitou personou pro mužstvo je.

Koho sledovat: Carles Aleñá - V posledních letech se snížil počet odchovanců, kteří prorazili do prvního týmu Barcelony. Pokud se to někomu má povést, je to Carles Aleñá, jenž je zřejmě největším příslibem z vlastních zdrojů do zálohy.

Nejdůležitější příchody: Griezmann (Atlético), De Jong (Ajax), Neto (Valencia).

Nejdůležitější odchody: Denis Suárez (Celta Vigo), Cillessen (Valencia).

Hodnocení přípravy: 7/10 - Valverde není příznivcem turné v cizině, Barcelona odehrála v přípravě zápasy v Japonsku či USA. Po slabším úvodu se rozjela do solidního tempa. De Jongovy schopnosti zaujaly, nepříjemností může být nerozehranost Lionela Messiho.

Betis patřil v sezóně 2017/2018 k nejzábavnějším týmům celé La Ligy a od následujícího roku se od něj čekaly velké věci. Jenže hra Andalusanů se stala až příliš pomalou a často nudnou, což zejména na konci ligy obvykle končilo skandováním, kterým fanoušci požadovali odvolání Quique Setiéna.

Prošedivělý kouč ve funkci opravdu skončil a nahradil ho Rubi, jehož úkolem je vrátit Betis do Evropy. Při snaze o umístění v nejlepší šestce se nebude moci spolehnout na Júniora Firpa, Paua Lópeze či Lo Celsa, klíčové postavy, které klub zpeněžil. 

Náhrady ale přišly více než solidní. Juanmi, Pedraza a zejména útočná dvojice Nabi Fekir a Borja Iglesias, to jsou jména, která by měla zaručit, že Betis nebude strádat. Krok vpřed chce udělat Diego Lainez, talentovaný mladík, které Setién příliš do hry nepouštěl.

Oproti Setiénově období se zřejmě změní formace, v níž budou čtyři obránci místo tří, což by mělo nahrávat Pedrazovi. Betis by se navíc měl prezentovat rychlejší a zajímavější hrou, což fanoušci, kteří patří v nejlepší v zemi svým množstvím i hlasitosti, ocení.

Trenér: Rubi - Rubi dovedl Huescu poprvé do Primery a dobrou práci odvedl i v Espanyolu. Styl, jaký má Rubi rád, není nepodobný tomu Setiénovu, ovšem s přímější cestou k zakončení.

Klíčový hráč: Nabil Fekir - Fekir byl vloni blízko přestupu do Liverpoolu za 60 milionů eur, výmluvnější důkaz o jeho kvalitách asi nalézt nelze. Betisu přinese góly i asistence, ze kterých by měl těžit nově příchozí Borja Iglesias, typický zakončovatel do vápna.

Koho sledovat: Diego Lainez - Jen útržky svého umění předvedl vloni Diego Lainez. Mexická naděje by v ročníku 2019/2020 měla hrát důležitější roli a věří, že se zařadí mezi úspěšně mladé pušky v La Lize.

Nejdůležitější příchody: Nabil Fekir (Lyon), Borja Iglesias (Espanyol), Rubi (trenér).

Nejdůležitější odchody: Lo Celso (Tottenham), Pau López (AS Řím), Júnior Firpo (Barcelona).

Hodnocení přípravy: 5/10 - Fanoušky Betisu příliš nepotěšilo, čeho byli v přípravě svědkem. Na mužstvu bylo až příliš patrné, že se teprve přizpůsobuje myšlenkám nového trenéra. Pozitivně se jevili krajní beci Pedraza a Emerson, naopak se nedařilo útočníkům. To ale v době, kdy Borja ještě nebyl členem týmu.

Dvě tváře ukázala Celta Vigo. Bylo až neuvěřitelné sledovat, jak moc se liší její výkony v době, kdy je na hřišti Iago Aspas oproti zápasům, ve kterých klíčový útočník chyběl. Byly to právě jeho góly, které v závěru sezóny vytrhly Galicijcům trn z paty a přinesly záchranu. 

Že v klubu vše nefungovalo, jak by mělo, potvrdily i změny na lavičce. Antonio Mohamed ani Cardoso neuspěli, byl to až Fran Escribá, kdo týmu vtiskl svůj rukopis, byť ne bez výhrad. 

Bylo zjevné, že Celta potřebuje změny i mezi hráči. Léto bylo ve znamení velkých návratů. Santi Mina, Denis Suárez či Pape Cheikh, to jsou jména, která už Balaídosem zněla a nyní jsou zpět. Klub navíc stále věří v získání Nolita ze Sevilly, což by byla další důležitá posila. I proto chce Celta Vigo chce zaútočit na poháry a netrpět jako vloni, kdy byl jednou z mála pozitivních zpráv vzestup Braise Méndeze.

Nejdůležitějším odchodem je ten Maxi Lópeze, uruguayského střelce zlákala Valencia v obchodě, kdy opačným směrem zamířil již zmiňovaný Santi Mina. Slovenské fanoušky potěší, že Stanislav Lobotka, jehož výkony oproti ročníku 2017/2018 v tom minulém poněkud uvadly, zůstává. Naopak jeho krajan Róbert Mazáň byl poslán na roční hostování do Tenerife. 

Trenér: Fran Escribá - Escribá byl třetí volbou sezóny 2018/2019 a první správnou, i když pokud chce trvalejší úspěch, musí zlepšit výkonnost týmu ve venkovních zápasech. Formace se očekává 4-4-2, příchod Nolita by ji ale mohl změnit na 4-3-3 či 4-2-3-1.

Klíčový hráč: Iago Aspas - Málokterý klub La Ligy je tak závislý na jediném hráči jako Celta Vigo na Aspasovi. Uvědomuje si to i samotný fotbalista, který jednu z klíčových výher na konci minulého ročníku po vystřídání na lavičce obrečel. Snímek se stal symbolem utrpení i odhodlání, které Celta a Aspas ukázali.

Koho sledovat: Joseph Aidoo - Celta Vigo třikrát v řadě inkasovala v ligovém ročníku 60+ branek, zlepšení defenzivy si slibuje od letní posily Josepa Aidooa. Pro mnoho fanoušků jde o neznámé jméno, s 23letým ghanským obráncem jsou však spojena velká očekávání.

Nejdůležitější příchody: Santi Mina (Valencia), Denis Suárez (Barcelona), Aidoo (Genk).

Nejdůležitější odchody: Maxi Gómez (Valencia), Cabral (Pachuca).

Hodnocení přípravy: 6/10 - Celta ukázala v přípravě dobré i špatné věci, překvapivě měla lepší výsledky na jejím začátku. Na vině mohla být zranění některých hráčů.

Eibar sice nevyniká vysokým rozpočtem, zato se může pochlubit rodinnou atmosférou, která pomáhá řešit problémy tím nejlepším způsobem. I proto zůstává trenérem José Luis Mendilibar, jehož pozice byla médii několikrát zpochybňována, Eibar ale vždy kouče při nepříznivých výsledcích podržel, což se ukázalo jako správné.

Vždyť Mendilibar odvádí na Ipurue velmi dobrou práci. Přestože se mu před každou sezónou tým promění, vždy ho dokáže ustálit a navíc předvádět zajímavý a odvážný fotbal i proti papírově silnějším sokům.

Také letos přišli Baskové o několik opor v čele se záložníkem Joanem Jordánem, jenž se zařadil mezi fotbalisty, kteří svým spoluhráčům vytvářejí nejvíce gólových příležitostí, Rubénem Peñou či energickým křídelníkem Cucurellou.

Posily hledal Eibar zejména ve druhé lize, odkud vytáhl Edu Expósita, Tejeru či Quiqueho. Dobrou zprávou je návrat Japonce Inuie po jediném roce stráveném v Betisu. Eibar má jako obvykle hlavní cíl zachránit se, a pokud se naskytne možnost atakovat vyšší mety, využit ji.

Trenér: José Luis Mendilibar - Pátou sezónu v La Lize v řadě začíná na lavičce Eibaru José Luis Mendilibar. Je tak vcelku jasné, jakým způsobem se budou Baskové prezentovat. Do velkého vápna soupeře bude létat hodně centrů, Eibar patří v této oblasti na čelo La Ligy.

Klíčový hráč: Quique - Joan Jordán byl vloni skvělý, ale Eibar nikdy nemá vyloženě nepostradatelného hráče. Každého dokáže uspokojivě nahradit. Jordána má zastoupit Quique, posila z Deportiva.

Koho sledovat: Álvaro Tejero - Tejero stejně jako Quique prožil velmi dobrý rok v Segundě, kde hostoval v Albacete. V Realu Madrid pro něj nebylo místo a Ipurua může být ideálním působištěm k rozvíjení talentu 22letého hráče.

Nejdůležitější příchody: Quique (Deportivo), Inui (Betis), Edu Expósito (Deportivo).

Nejdůležitější odchody: Joan Jordán (Sevilla), Cucurella (Barcelona), Peña (Villarreal).

Hodnocení přípravy: 7/10 - Bilance 6-2-2 korunovaná triumfem v derby nad Realem Sociedad potěšila. Pedro Léon patřil mezi nejlepší hráče a hra Eibaru působila plynule. Přesto některé mače určité otazníky vyvolaly, zejména ty proti německým soupeřům Werderu a Fortuně.

Espanyolu začala soutěžní sezóna nejdříve ze všech účastníků Primery, musí se totiž prokousat třemi předkoly Evropské ligy. Jde o důsledek sedmého místo z minulé sezóny, se kterým může být Espanyol spokojený.

Pravda, mužstvo občas potrápily nevyrovnané výkony, přesto po letech v šedi průměru oživlo. Jenže v létě přišla změna trenéra, Rubiho zlákal Betis a bude na Davidu Gallegovi, aby prokázal, že nezkušenost s La Ligou nebude na obtíž.

Prvním Gallegovým úkolem je zalepit dvě mezery v sestavě. Borja Iglesias a Mario Hermoso totiž klub opustili a jde o citelné ztráty, protože v ročníku 2018/2019 plnili roli klíčových hráčů. Marc Roca se k nim může přidat, stále kolem něho krouží mocný Bayern Mnichov.

Nejdůležitější posilou se zdá být Vargas, který může hrát na křídle i na pozici ofenzivního záložníka. Spoléhat se po konci Sergia Garcíi bude více na Wu Leie. Očekává se, že Espanyol ještě bude na přestupovém trhu aktivní, aby sehnal náhradu za Borju.

Trenér: David Gallego - Gallego působil u rezervy Espanyolu, ovšem už u prvního týmu zaskakoval v mezidobí trenérských změn. A uspěl. Proto dostal od vedení důvěru jako stálý kouč. Preferované rozestavení: 4-4-2.

Klíčový hráč: Matías Vargas - Espanyol je náchylný k problémům v útočné třetině hřiště, Vargas už nakoukl do argentinské reprezentace a měl by být jedním z ofenzivních tahounů Gallegova výběru.

Koho sledovat: Adrià Pedrosa - Espanyol umí pracovat s mládeží a nebojí se dávat odchovancům šanci. Pedrosa se rýsuje jako první volba na post levého beka. V závěru minulé sezóny se stabilizoval jako člen základní sestavy a uspěl.

Nejdůležitější příchody: Matías Vargas (Vélez), Calero (Valladolid), Iturraspe (Athletic).

Nejdůležitější odchody: Borja Iglesias (Betis), Mario Hermoso (Atlético).

Hodnocení přípravy: 8/10 - Jak bylo zmíněno, příprava Espanyolu byla atypická, neboť její součástí byly i soutěžní zápasy v rámci Evropské ligy. A Katalánci uspěli velmi dobře.

Sezóna 2018/2019 mohla být do análů Getafe zapsána jako historická, klub ale v jejím závěru neudržel senzační postavení mezi nejlepší čtyřkou a na Ligu mistrů nedosáhl. Přesto šlo o nejpříjemnější překvapení ročníku a Azulones budou reprezentovat La Ligu v Evropské lize.

I díky tomu udrželo trenéra Bordaláse, jehož defenzivní styl sice někdo kritizuje, avšak výsledky přínáší více než dobré. Hra Getafe bude vycházet ze stejných základů i letos, není důvod měnit něco, co funguje.

To samé lze říci o samotném kádru, který zásadních změn nedoznal. Djené Dakonam odolal vábení z anglické Premier League a i tentokrát bude lídrem obrany. Getafe nepřišlo o žádnou oporu a naopak posílilo.

Cennou akvizicí je Marc Cucurella z Barcelona, jehož dravé průniky mohou být klíčovým faktorem. Gallego, jehož pohádka na "stará fotbalová kolena" nekončí, Etxeita nebo navrátilec Fajr ještě rozšíří možnosti Bordaláse při skládání týmu a rozšíří ho, což je při boji na třech frontách zásadní.

Trenér: José Bordalás - Bordalás během tří let dostal Getafe ze Segundy do pohárové Evropy. Během léta byl spojován se Sevillou i dalšími zájemci, dohodl se ale na setrvání na Coliseu.

Klíčový hráč: Jaime Mata - Getafe nemá hvězdy a jeho pojetí je týmové, Mata přesto vynikal, protože se v rámci gólů a asistencí podepsal pod nejvíce radosti.

Koho sledovat: Hugo Duro - Teprve 19letý Hugo Duro zářil v rezervě Getafe, čehož si Bordalás všiml a dopřál mu solidní porci zápasů i za A tým. Letos by měl vzestup talentovaného útočníka pokračovat, a to i vzhledem k přibývajícím létům u Jorge Moliny.

Nejdůležitější příchody: Marc Cucurella (Barcelona), Gallego (Huesca), Nyom (WBA).

Nejdůležitější odchody: Foulquier (Watford), Gaku (Deportivo).

Hodnocení přípravy: 7/10 - Getafe v přípravě uspělo, tečkou za vzestupnou formou byla výhra 4-1 nad Atalantou, účastníkem Ligy mistrů. Negativem je malé vytížení opor Djeného, Sorii či Ángela kvůli zdravotním problémům.

Granada strávila ve druholigovém pekle dvě sezóny a nyní je zpět mezi španělskou elitou s nadějí, že se v ní usadí na mnoho příštích let.

Osmadvacet inkasovaných branek ve 42 zápasech, to je bilance, které se v minulém ročníku Segundy nemohl vyrovnat žádný sok. Pevná obrana je hlavním plusem Granady, a pokud odolá i náporu větší kvality v La Lize, bude to důležitý krok k záchraně, která je metou Andalusanů. Pomoci má nákup Duarteho za poměrně znatelnou cifru 3 milionů eur.

Další otázkou je, jestli bude Granada střílet dostatečný počet gólů. Angažovala Roberta Soldada, zkušeného forvarda a bývalého reprezentanta, jehož by měli podporovat zejména Vadillo a Darwin Machís.

Není vyloučeno, že Granada bude ve zbývajících dnech přestupového okna aktivní, aby ještě doladila kádr a přizpůsobila ho nárokům Primera División.

Trenér: Diego Martínez - Teprve 38letý lodivod má už řadu zkušeností, neboť aktivní kariéru ukončil v pouhých 20 letech. V Granadě uspěl po přesunu z Osasuny hned v první sezóně a posunul ji do La Ligy.

Klíčový hráč: Álvaro Vadillo - Vadillo vloni zaznamenal jedenáct asistencí, druhé nejvyšší číslo v Segundě, což jasně ukazuje, že jde o nejkreativnějšího fotbalistu mužstva.

Koho sledovat: Yangel Herrera - La Ligu si vyzkoušel už v minulém ročníku za Huescu, a přestože mu je teprve 21 let, je pravidelným členem zlepšující se venezuelské reprezentace.

Nejdůležitější příchody: Domingos Duarte (Sporting Lisabon), Darwin Machís (Udinese), Soldado (volný hráč).

Nejdůležitější odchody: Adrián Castellano (Numancia).

Hodnocení přípravy: 8/10 - Granada jako jediný celek La Ligy zvládla všechny zápasy přípravného období vítězně, navíc inkasovala nejméně branek, což jen potvrzuje kvalitní defenzivu. Naopak útok ještě nepůsobí zcela vyladěným dojmem.

Leganés se opět dokázal udržet a na rozdíl od předešlých dvou sezón prakticky netrpěl a nemusel se strachovat, což je počin, který je u týmu s podobně omezenými prostředky vždy potřeba ocenit.

Třinácté místo je maximem v krátkodobé prvoligové historii Okurek, které se mohly spolehnout na Butarque, jejich domov totiž nedobyl žádný tým z velké trojky. 

Madridský klub je hodně závislý na hostováních, což zároveň znamená, že po každé sezóně ho čeká dost změn v mužstvu. Letošek není výjimkou. Carillo, Vesga nebo Nyom patří mezi hráče, jejichž působení na Butarque se nepodařilo prodloužit a budou citelně chybět. 

Omeruo nebo Óscar naproti tomu zůstali. Obranu, která bude podle všeho pětičlenná, vyztuží Rosales. Udržení Braithwaitea a En-Nesyriho je možná nejlepší letní novinkou pro příznivce Leganésu. Řád má středové řadě dodat Roque Mesa.

Trenér: Mauricio Pellegrino - Pelelgrino neuspěl v Southamptonu, ale paradoxně s herním stylem, který se dá označit za "anglický", dovedl Leganés k jeho historicky nejlepšímu umístění v La Lize. Dokázal navázat a překonat Asiera Garitana, trenéra, který byl pro fanoušky modlou. 

Klíčový hráč: Dimitris Siovas - Je překvapivé, že řecký reprezentant nedostal nabídky jít za lepším, protože byl nejlepším fotbalistou Leganésu. Dařilo se mu herně a navíc plnil roli lídra.

Koho sledovat: Youssef En-Nesyri - V ofenzivnějším týmu by možná En-Nesyriho zaznamenal více branek než loňských 9 devět, pro Leganés ale i tak jde o hráče, který snese přívlastek rozdílový.

Nejdůležitější příchody: Braithwaite (Middlesbrough), Roque Mesa (Sevilla), Jonathan Silva (Sporting Lisabon).

Nejdůležitější odchody: El Zhar (Al-Ahli), Fede Vico (Granada), Ezequiel Muñoz (Lanus).

Hodnocení přípravy: 8/10 - Pět výher, dvě remízy, žádná prohra. Leganés si zaslouží vysoké hodnocení. 

Levante se v La Lize obvykle prezentovalo opatrnou hrou s důrazem na obranu. V minulé sezóně však platil pravý opak. Levante se nebálo útočit, na jeho zápasy se hezky dívalo, avšak defenziva byla velkou slabinou.

Propustnější zadní řadu mělo jen poslední Rayo Vallecano, je proto jasné, v jakém směru se Granotes musejí pro letošní ročník zlepšit, pokud nechtějí trpět a strachovat se o prvoligovou příslušnost.

Zlepšit výkonnost defenzivy má Vezo, kterého klub získal z Valencie, i velmi dobře hodnocený Clerc. Mayoral je další staronounovou tváří, která by měla hrát první housle. Nejdůležitějším odchodem je ten Jasona do Valencie.

Hlavní hvězdou čtvrté nejlepší ofenzivy minulé Primery je José Luis Morales, poněkud nedoceněný hráč, jehož kvality jsou enormní.

Trenér: Paco López - Paco López nejprve Levante zachránil v závěru sezóny 2017/2018 a s přímým stylem, kdy mužstvo podniká rychlé kontry, uspěl i vloni. Zapracovat musí na již zmíněné problematické obraně. 

Klíčový hráč: José Campaña - Na Campañovi leží společně s Moralesem největší tíha očekávání. V ročníku 2018/2019 zaznameman 4 góly, 9 asistencí a úspěšnost přihrávek 84 %.

Koho sledovat: Borja Mayoral - Přestože není v La Lize nováčkem, Mayoral ve 22 letech stále čeká na TU sezónu, která by pro něj znamenala skok v kariéře. Bude to ta letošní?

Nejdůležitější příchody: Vezo (Valencia), Clerc (Osasuna), Miramón (Huesca).

Nejdůležitější odchody: Jason (Valencia), Chema (Nottingham), Pedro López (volný hráč).

Hodnocení přípravy: 6/10 - Levante odehrálo s jedinou výjimkou celou přípravu ve valencijské oblasti, výsledky ale zcela přesvědčivé nemělo.

Mallorca byla nejšťastnější ze čtyř klubů, které postoupily do play-off Segundy. Dva vítězné dvojzápasy přinesly ostrovanům postup, který byl už druhým v řadě. V předminulé sezóně totiž Mallorca působila až ve třetí lize.

Nyní je zpět mezi elitou a s velkým očekáváním fanoušků, kteří nakupují sezónní vstupenky ve vysokém tempu. 

Jako u každého postupujícího, i u Mallorcy došlo k úpravě kádru, byť jeho základ zůstal totožný. Podařilo se změnit hostování útočníka Budimira a stopera Valjenta v trvalé přestupy, v případě druhého jmenovaného to znamená zvýšený zájem o celý klub na Slovensku.

V mužstvo nováčka těžko budeme hledat hráče, který svými kvalitami vybočuje. Mallorca si zákládá na týmové soudržnosti a to bude její hlavní argument v boji o záchranu.

Trenér: Vicente Moreno - Pro Morena půjde o první šanci ve "velké" lize. Jako hráč nevynikal, jako trenér je ale označován za hlavní postavu vzestupu Mallorcy.

Klíčový hráč: Lago Júnior - Osmadvacetiletý Lago Júnior strávil velkou část kariéry v Segundě, nyní má možnost navázat na loňských 11 branek a 8 asistencí i v nejvyšší soutěži. Mallorca na jeho ofenzivní nadání spoléhá.

Koho sledovat: Joan Sastre - Krajní bek, jemuž je 22 let, patří mezi největší talenty, které si Mallorca sama vychovala. Do prvního týmu byl povýšen v roce 2017.

Nejdůležitější příchody: Budimir (Crotone), Valjent (Chievo), Zlatanović (Radnik). 

Nejdůležitější odchody: -

Hodnocení přípravy: 8/10 - Mallorca v přípravě ukázala, že se může měřit i s týmy jako Levante nebo Getafe. Hráči působí odhodlaným dojmem poprat se o šanci, která pro mnohé z nich bude tou první mezi španělskou elitou.

Osasuna je po dvou letech znovu prvoligová. V minulé sezóně byla nejlepším celkem druhé ligy a neohroženě šla za přímým postupem.

Dosáhla ho s předstihem, a to zejména díky úžasné bilanci na stadionu El Sadar, kde vyhrála posledních 17 utkání. Právě na bouřlivé a pro soupeře hodně nepříjemné atmosféře uzavřeného kotle bude zakládat úspěch i mezi dvacítkou nejlepších klubů země.

Osasuna se snaží vyvážit kádr, na jehož posílení vydala více peněž než zbylé dva postupující kluby. Hlavním esem má být Chimy Ávila, jenž se prezentoval v dobrém světle v Huesce, v jejímž dresu vstřelil jeden z nejhezčích gólů loňské La Ligy.

Juanu Villarovi, nejlepšímu střelci, přibyla další konkurence v podobě Brandona a Cardony, dalším řadám mají vypomoci Brašanać nebo Estupiñán. Osasuna patří do okruhu celků, jejichž metou je záchrana.

Trenér: Jagoba Arrasate - Nějaké zkušenosti nasbíral Arrasate na lavičce Realu Sociedad, až v Osasuně se mu však dostane plné důvěry, aby vedl mužstvo v La Lize.

Klíčový hráč: Rubén García - Mozek Osasuny a loňský nejlepší asistent celé Segundy s 12 gólovými přihrávkami. Může nastupovat na křídle i na pozici desítky.

Koho sledovat: Kike Barja - Osasuna má několik zkušených fotbalistů, s nimiž kontrastují nadějní mladíci. Jedním z nich je i 22letý Kike Barja. Vloni startoval ve 20 zápasech, přesto měl solidní čísla v podobě 3 branek a 6 asistencí. 

Nejdůležitější příchody: Rubén García (Levante), Chimy Ávila (San Lorenzo), Cardona (Barcelona).

Nejdůležitější odchody: Clerc (Levante), Miguel Díaz (Tudelano), Imanol García (Córdoba).

Hodnocení přípravy: 7/10 - Bilance 4-1-2 je solidní, černou kaňkou bylo poměrně vysoké množství zranění, které Osasunu potkalo.

Zapomenout. To je nejvýstižnější slovo pro minulou sezónu Realu Madrid, která patřila mezi vůbec nejhorší v klubové historii. Blancos vyhořeli na všech frontách, na trenérské pozici neuspěli Lopetegui ani Solari, zvrat se očekával poté, co vedení klubu přesvědčilo k návratu Zinédina Zidana.

Jenže kouzlo francouzského kouče ne a ne zafungovat. Mužstvo pod ním působilo stejně ospale a bez řádu jako pod jeho předchůdci, proto se prognostikovaly velké pohyby v týmu, což ostatně po sezóně naznačil i Zidane.

Skutečnost je však jiná. Příprava ukázala, že jediným novým jménem v základní sestavě zřejmě bude to Edena Hazarda. Pravda, jde o velkou posilu, ale fanoušci přece jen očekávali více změn, mnozí dokonce revoluci.

Problémem je, že Bale, James či Mariano, se kterými Zidane nepočítá, nenašli dostatečně bohatého zájemce, který by je zlákal do svých řad. Vedení navíc nedokázalo získat Paula Pogbu, jenž byl pro Zidana hlavní vytouženou posilou. Ve druhé polovině srpna je stále možnost nepřesvědčivý střed pole posílit, ale... Real Madrid je společně s Barcelonou také spojován s Neymarem. Začátek sezóny zkrátka bude na Bernabéu rušný po všech směrech, příznivci chtějí úspěch v lize, kterou osmkrát z posledních jedenácti ročníků ovládla konkurenční Barcelona.

Trenér: Zinédine Zidane - Ani ne rok po dovršení zlatého hattricku v Lize mistrů se Zidane vrátil do funkce. Real Madrid má po hrůzstrašné sezóně vrátit zpět na výsluní.

Klíčový hráč: Eden Hazard - Real Madrid potřebuje nový impulz a má jím být právě Eden Hazard. V přípravě nezářil, navíc se opakovaně umiňovala jeho nadváha. Čas na adaptaci nedostane, na Bernabéu jsou nároky takové, že musí zářit s okamžitou platností.

Koho sledovat: Luka Jović - První volbou do ofenzivy je pro Zidana jeho krajan Benzema, Jović ale patří mezi nejtalentovanější útočníky kontinentu. Po většinu sezóny zřejmě bude plnit roli žolíka.

Nejdůležitější příchody: Eden Hazard (Chelsea), Luka Jović (Frankfurt), Militão (Porto).

Nejdůležitější odchody: Marcos Llorente (Atlético), Kovačić (Chelsea), De Tomás (Benfica).

Hodnocení přípravy: 4/10 - Špatná. Real Madrid v přípravě nepřesvědčil a mezi jeho nejlepší hráče patřili paradoxně ti, se kterými Zidane příliš nepočítá. Jmenovitě Kubo, Rodrygo či Keylor Navas. Ranou je vážné zranění kolena Marca Asensia.

Real Sociedad vloni zapadl do ligového průměru. Asier Garitano byl v polovině sezóny vyhozen a zlepšení přišlo až s nástupem Imanola Alguacila, sladká tečka v podobě postupu do Evropské ligy se však nekonala.

Letos už bude tým hrát na kompletně zrekonstruované Anoetě, od které fanoušci očekávají, že se stane pevností a vstupenkou do kontinentálních soutěží.

Real Sociedad zajímavě posílil. Portu z Girony, Isak z Borussie Dortmund nebo Ødegaard z Realu Madrid jsou kvalitní hráči, byť zejména první dva nebudou mít cestu do základní sestavy vzhledem ke konkurenci snadnou. Pro Ødegaarda jde o první šanci v La Lize a v přípravě vyčníval. Největší oslavení představují odchody Rulliho, Héctora Morena či Juanmiho. Legendární Xabi Prieto ukončil kariéru.

Tahouny budou tradičně Illarramendi či Oyarzabal, o něhož se zajímaly anglické kluby, ale Erreale se povedlo svůj klenot udržet. Jedničkou do útoku zůstává Willian José.

Trenér: Imanol Alguacil - Alguacil už na lavičce prvního týmu Realu Sociedad dvakrát zaskakoval, nyní ale poprvé absolvoval tým celou přípravu pod jeho vedením.

Klíčový hráč: Mikel Oyarzabal - Oyarzabal je jedním z nejlepších mladých hráčů napříč celou La Ligou, vloni vstřelil 13 branek a v létě se blýskl na Euru v dresu španělské jedenadvacítky.

Koho sledovat: Alexander Isak - Hodně pozornosti na sebe strhne Ødegaard, ale Isak je možná ještě zajímavějším talentem. Vždyť v sezóně 2018/2019 vsítil v Eredivisie 13 branek v 16 zápasech a navrch přidal 6 asistencí. Přitom mu je teprve 19 let.

Nejdůležitější příchody: Portu (Girona), Ødegaard (Real Madrid), Isak (Borussia Dortmund).

Nejdůležitější odchody: Juanmi (Betis), Xabi Prieto (konec kariéry), Héctor Moreno (Al-Gharafa).

Hodnocení přípravy: 7/10 - Zaujaly mladé pušky Realu Sociedad, obavy vyvolaly zdravotní potíže Illarry či Williana Josého.

Sevilla neudržela tempo z úvodu sezóny a postupně se tabulkou z vrcholu propadala až na konečné šesté místo. Pablo Machín byl odvolán a Joaquín Caparrós opět splnil roli dočasného kouče.

Pro letošní sezónu byl lodivodem jmenován Julen Lopetegui, Sevilla by se tak oproti minulým rokům měla více mazlit s míčem a volit postupnější útok.

Sevilla však bude potřebovat čas, protože zvolila nejradikálnější rekonstrukci mužstva napříč celou ligou. Prozatím přišlo jedenáct nových tváří a vedení zvažuje další. 

Lopetegui má několik možností, jak sestavit základní jedenáctku a v prvních soutěžních utkáních ji bude formovat. Jistou pozici mají Tomáš Vaclík, jediný Čech v La Lize, Jesús Navas či Éver Banega. Citelné budou odchody kanonýra Ben Yeddera a záložníka Sarabii, naopak Banega volání celku Boca Juniors nevyslyšel. Sevilla má za cíl "povýšit" z Evropské ligy do Ligy mistrů, tedy skončit mezi prvními čtyřmi.

Trenér: Julen Lopetegui - Trenérská práce v Seville je hodně nejistá, Lopetegui by měl přinést stabilitu. Pro něj samotného jde o šanci, jak si napravit reputaci po kontroverzním odchodu od národního týmu k Realu Madrid, kde neuspěl.

Klíčový hráč: Joan Jordán - Joan Jordán má největší šanci ze všech posil, aby se okamžitě stal klíčovým členem týmu. S La Ligou má zkušenosti a rozhárané středové řadě Andalusanů by měl dát smysl.

Koho sledovat: Jules Koundé - Také s jednou z nejdražších akvizic sevillské historie se počítá do úvodní jedenáctky. V Bordeaux hrál skvěle.

Nejdůležitější příchody: Joan Jordán (Eibar), Jules Koundé (Bordeaux), Fernando (Galatasaray).

Nejdůležitější odchody: Sarabia (PSG), Ben Yedder (Monaco), Promes (Ajax).

Hodnocení přípravy: 6,5/10 - Sevilla začala přípravu sérií úspěšných výsledků, ale zaváhání s Granadou a Extremadurou ukázaly, že ještě zdaleka vše není tak, jak by mělo být. Velmi se dařilo Nolitovi, jenž ale klub zřejmě opustí.

Dlouho to vypadalo, že Valencia nedokáže navázat na skvělý ročník 2017/2018, protože v sezóně 2018/2019 sbírala body hlavně po jednom a měla blíže k sestupu než k pohárům.

Vedení ale podrželo kouče Marcelina a věci se začaly obracet k lepšímu do takové míry, že Netopýři byli nejúspěšnější v cílové rovince a v konkurenci Getafe a Sevilly dosáhli na miliony z Ligy mistrů. Bonusem bylo vítězství v Copě, tedy první trofej po mnoha letech sucha.

Pohodu narušila krátká letní krize ve vedení týmu, která však byla během několika dnů zažehnána. Klub opustila řada hráčů, ale oslabení to neznamená. Šlo o fotbalisty, kteří byli postradatelní, nebo za které přišla adekvátní náhrada, jako tomu bylo v případě Neta (přišel Cillessen) a Santi Miny (přišel Maxi).

Najistá je buducnost Rodriga Morena. Klíčový útočník koketuje s Atléticem Madrid. V zásadě se ale nebude základní sestava Valencie příliš lišit od té z minulé sezóny.

Trenér: Marcelino García Toral - Marcelino je klíčovým prvkem Valencie posledních dvou sezón, kdy vrátil Netopýry mezi nejlepší španělské kluby.

Klíčový hráč: Dani Parejo - Parejo je nejen duší Valencie, ale vloni byl s devíti góly i jejím nejlepším střelcem. S Kondogbiovou fyzickou hrou po boku ještě více vyniká technika a fotbalové myšlení valencijského kapitána.

Koho sledovat: Ferran Torres - Ferran Torres, odchovanec klubu, se už vloni zabydlel v prvním týmu Valencie a letos by se měl dočkat ještě větší porce minut. 

Nejdůležitější příchody: Cillessen (Barcelona), Maxi Gómez (Celta Vigo), Cheryshev (Villarreal).

Nejdůležitější odchody: Neto (Barcelona), Vezo (Levante), Santi Mina (Celta Vigo).

Hodnocení přípravy: 8/10 - Valencia sice neměla zcela přesvědčivé výsledky, ale její herní projev byl velmi dobrý, podobný tomu z druhé poloviny loňské sezóny. Tým je sehraný, příliš se do něj nezasáhlo, což se odráží i na hřišti.

Villarreal se dá označit za největší zklamání sezóny 2018/2019. Posádka Žluté ponorky předváděla výkony hluboko pod svými možnostmi a úspěšná záchrana je splněnou povinností, nikoliv úspěchem.

Ponorku trápila zejména obrana, která se proto dočkala největších změn. Álvaro, Víctor Ruiz, Pedraza nebo Semedo ji opustili, zatímco jako jejich nástupci byli vybráni Alberto Moreno, Raúl Albiol a Rubén Peña.

Ofenziva se nebude moci spolehnout na Pabla Fornalse, jehož koupil West Ham. V kariéře pokračuje Santi Cazorla, ve velkém stylu začal působení v La Lize Chukwueze, od něhož si v klubu hodně slibují.

V útoku se nic nezměnilo, o minuty se budou dělit Gerard Moreno, Bacca a Toko Ekambi. Villarreal má co napravovat a jeho metou je vrátit se do evropských pohárů, kterých se v posledním desetiletí pravidelně účastnil.

Trenér: Javi Calleja - Bizarní měsíce prožil Javi Calleja, když byl nejprve kvůli špatným výsledkům odvolán, aby ho následně Villarreal po padesáti dnech znovu zaměstnal. Od klubu má podporu, ale Villarreal si nemůže dovolit další zpackanou sezónu.

Klíčový hráč: Santi Cazorla - Santi Cazorla hodil za hlavu zdravotní potíže uplynulých let a vrátil se ve skvělé formě, která mu vynesla pozvánku do národního týmu.

Koho sledovat: Samuel Chukwueze - Šikovný křídelník vloni zaujal jako nováček, letos se na něj budou více soustředit nejen soupeři, ale i média. Bude jen na něm, jestli na dobrou sezónu naváže.

Nejdůležitější příchody: Peña (Eibar), Alberto Moreno (Liverpool), Albiol (Neapol).

Nejdůležitější odchody: Fornals (West Ham), Soriano (Bologna), Víctor Ruiz (Besiktas).

Hodnocení přípravy: 7,5/10 - Ve Villarrealu panuje spokojenost. Tým v přípravě vyloženě nezářil, ale ukázal pracovitost a odhodlání s dobrými výsledky.

Valladolid vstupoval do uplynulé sezóny jako jeden z hlavních adeptů na sestup a dlouho se mu nedařilo podle představ. Mužstvo ale nakopl příchod Ronalda na pozici majitele klubu a Pucela se v závěru ligy dokázala zachránit.

To bude cíl i pro letošní rok. Valladolid nemá na rozhazování a zkrátka nemůže v současné chvíli pomýšlet na vyšší cíle.

Velkou slabinou se ukázala být ofenziva, vždyť nejlepší střelec mužstva Enes zaznamenal pouhých 6 gólů, dvakrát tolik co jeho nejúspěšnější spoluhráči...

Právě v případě Enese se podařilo prodloužit hostování i na letošní sezónu, Hervías, Pedro Porro, Lunin nebo Sandro jsou dalšími novici v kádru. Bolestivý bude odchod Calera do Espanyolu. Zkušený Borja ukončil kariéru.

Trenér: Sergio González - Sergio si zaslouží velké uznání za to, co s týmem s omezenými možnostmi dokázal. Před sebou má další těžký rok se stejným úkolem. Splní ho i tentokrát?

Klíčový hráč: Rubén Alcaraz - Alcaraz je dobrým příkladem, jak Valladolid funguje. Pracovitý fotbalista, který ze zálohy hodně vypomáhá obraně a obírá o míč soupeře. Navíc dokáže podpořit rozvoj útočných akcí.

Koho sledovat: Jorge de Frutos - Valladolid se zařadil mezi kluby, které ulovily talent v rezervě Realu Madrid. Dvaadvacetiletý De Frutos není příliš známý, ale ve Valladolidu by měl být důležitým členem kádru.

Nejdůležitější příchody: Hervías (Eibar), Enes Ünal (Villarreal), Pedro Porro (Manchester City).

Nejdůležitější odchody: Calero (Espanyol), Borja (konec kariéry).

Hodnocení přípravy: 6/10 - Bilance 2-3-2 nevzbuzuje nadšení, přesto šlo zpozorovat zlepšení v ofenzivní fázi, kde si rozumí Guardiola se Sandrem. Kreativita ale až příliš závisela na výkonu Míchela Herrera.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace