Preview Primera División 2020/2021

Preview Primera División 2020/2021 (© marca.es)

Primera División startuje po krátké letní pauze další ročník. Přinášíme vám preview jubilejní devadesáté sezóny.

Stejně jako závěr té předešlé, bude i letošní sezóna vzhledem k pandemii koronaviru. Začne bez fanoušků na tribunách a nikdo si netroufá tvrdit, kdy se atmosféra na stadiony vrátí.

I nadále platí možnost pěti střídání a rozšeíření zápasové nominace na 23 jmen z původních 18.

Tři nejhorší sestoupí, mistra doprovodí do Ligy mistrů druhý, třetí a čtvrtý celek tabulky, Evropská liga je vyhrazena pro pátého a šestého v pořadí.

Titul obhajuje Real Madrid, nováčky jsou Huesca, Cádiz a Elche.

Pět sezón v řadě v nejvyšší soutěži dokazuje, že Alavés se dokázal stabilizovat jako člen španělské elity, což bude chtít potvrdit i v letošní sezóně, do které půjde s novým trenérem Pablem Machínem, od něhož si na Mendizorroze hodně slibují.

Přestože jeho předchůdce Asier Garitano je považován za defenzivního kouče, inkasoval Alavés ve venkovních zápasech v průměru více než 2 góly, Machín má tady jasný úkol - vylepšit bilanci mimo Vitórii. Pětašedesát procent vstřelených branek týmu pak zařídila útočná dvojice Joselu a Lucas Pérez, která je tím nejlepším, co Alavés nabízí.

Pod Machínem se od mužstva, které prošlo minimem změn, očekává atraktivnější pojetí s větším důrazem na držení míče a postupný útok. Střed pole vyztuží zkušený Battaglia, důležitá role bude v Machínově oblíbené formaci role krajních beků. Alavés oslaví ve druhé polovině sezóny sto let od založení klubu a při té příležitosti upravil znak. Nejlepším dárkem by byla záchrana.

Trenér: Pablo Machín - Se zkušenostmi z Girony, Sevilly či Espanyolu by Machín měl být dobrou volbou, i přes dílčí neúspěchy je stále považován za jednoho z nejlepších koučů nové generace. S rozestavení 3-5-2, které se může měnit na 3-4-3, se bude Alavés muset zžít.

Klíčový hráč: Joselu - Jen pět milionů eur vloni zaplatil Alavés za služby Lucase Péreze a Joselua, na nichž i letos bude ležet velká zátěž. Přes Joselua bude v novém systému chodit směrem dopředu hodně míčů, což by mu mělo vyhovovat.

Koho sledovat: Borja Sainz - Španělský fotbal potřebuje nové nadějné tváře a jednu takovou lze najít i v řadách Alavésu. Živý křídelník Borja Sainz, jenž může nastupovat i na pozici útočného záložníka, jí je v devatenácti letech. Talent, který toho může hodně dokázat.

Pravděpodobná základní sestava:

Athletic tradičně nebyl na přestupovém trhu aktivní a jeho základní jedenáctka tak bude v podstatě identická s tou, která prožila zvláštní sezónu 2019/2020.

Athletic v ní v lize mnohokrát nepřesvědčil, ale vše si vynahradil v Copa del Rey, kde se dopracoval do finále, které bylo kvůli koronaviru odloženo a odehraje se až během aktuálního soutěžního ročníku. Athletic věří, že tentokrát se popere o postup do Evropy skrz domácí soutěž, v níž touží vylepšit poslední 11. příčku.

Spoléhat už nebude moci na Aritze Adurize, legendární útočník musel kvůli zdravotním problémům ukončit aktivní kariéru a jeho odchod do fotbalového důchodu bude zřejmě znamenat, že více dopředu se posune Raúl García, který mnohokrát dokázal, že góly střílet umí. Další krok v kariéře se očekává od křídelníka Williamse.

Trenér: Gaizka Garitano - Herní styl Gaizky Garitana není vždy oku lahodící, od nástupu do funkce v roce 2018 však odvedl na lavičce Athleticu dost práce. Zatímco defenziva Lvů se zdá být dostatečně pevná, zapracovat musí Garitano na práci v útočné třetině hřiště.

Klíčový hráč: Raúl García - Nelehký úkol zastoupit Aritze Adurize takřka jistě připadne na Raúla Garcíu. Přestože jemu samotnému rovněž naskakují léta, nachází se záložník, jehož místo na hřišti se během kariéry stále více posouvalo směrem k soupeřově brance, v jedné z nejlepších etap fotbalového života.

Koho sledovat: Oihan Sancet - Oihan Sancet v minulé sezóně zejména v rezervním mužstvu ukázal, že umí góly střílet i připravovat. Jde o nejnovější talent Athleticu. Letos na něj číhá velká příležitost v prvním týmu. Přesvědčí v Katedrále o svých kvalitách?

Pravděpodobná základní sestava

Atlético Madrid sice v sezóně 2019/2020 obhájilo tabulkovou pozici třetího nejsilnějšího týmu Španělska, přesto byl projekt Diega Simeoneho kritizován nejvíce za dobu, co je argentinský bouřlivák u kormidla.

Na jeho obranu je potřeba připomenout, že Atlético přišlo během loňského léta o celou řadu opor a přestavba týmu si zkrátka určitý čas vyžádá. Zklamáním navíc byly výkony některých posil v čele s málo potentním J. Félixem, od něhož se letos bude očekávat výrazně vyšší gólový příděl.

Stejně jako u celé řady dalších týmů, tak i u Atlética platí, že zvláštní léto nepřineslo žádné podstatné hráčské pohyby. Jedenáct vyvolených tak může být shodných s těmi, kteří dostávali od Simeoneho důvěru i v předcházejícím soutěžním roce. Od Atlética se nedá očekávat změna herního pojetí, Simeone zůstane věrný maximálnímu nasazení a důrazné obraně. Atlético i letos bude Atléticem.

Trenér - Diego Simeone - Simeone nastoupil na lavičku Atlética před devíti lety a od té doby se podepsal pod velký vzestup madridského celku, že ani loňské kolísavé výkony jeho pozici nijak neohrozily. Podle části fanoušků už nemá týmu co dát, většina ale za Simeonem stále stojí.

Klíčový hráč - Jan Oblak - Není pochyb o tom, že Slovinec patří mezi nejlepší brankáře světa. Ostatně i Atlético svými kouzelnými zákroky často tlačí k hubeným výhrám.

Koho sledovat - J. Félix - Portugalský mladík se nedokázal v první sezóně vyrovnat s nároky La Ligy, do nové ale půjde s čistým štítem a odhodláním potvrdit, že z něj Atlético udělalo svou nejdražší posilu právem.

Pravděpodobná základní sestava:

Po dlouhé době zakončila Barcelonu sezónu, aniž by přidala do klubové vitríny jedinou trofej. Na vině byla nejen nepřesvědčivá výkonnost na zeleném pažitu, ale i vnitřní problémy. Vždyť v jednu chvíli rezignalo šest členů vedení, ostře kritizovaný prezident Bartomeu čelil obvinění, že rozjel kampaň s cílem poškodit bývalé i současné hráče klubu. Proti chování vedení se několikrát ohradil i Lionel Messi.

Argentinská superstar během léta chtěla klub opustit, nakonec ale víceméně z donucení souhlasila s dodržením smlouvy do roku 2021. To je pro Barcelonu možná nejlepší zpráva, neboť slibovaná obměna kádru se zatím nekoná. Klub sice opustili či zřejmě opustí Arthur, Rakitić, Luis Suárez či Vidal, kromě Pjaniće ale prozatím nepřišel žádný fotbalista, který by měl hrát v základní sestavě důležitou úlohu.  Největší novinku hledejme na lavičce, nepřesvědčivého Setiéna, který si na svou stranu nedokázal získat kabinu, nahradil Ronald Koeman.

V přípravě působí velice agilně Trincão, další skok v kariéře by měl ukázat Ansu Fati, jenž už nenadchává jen příznivce Barcelony, ale i fanoušky španělského národního týmu.

Trenér: Ronald Koeman - Klubová legenda Katalánců dostala důvěru, aby po opakovaných kolapsech v Lize mistrů, jejichž vrcholem byl osmigólový trapas s Bayernem, znovu vrátil značku FC Barcelona na vrchol. Jelikož jde o muže, který prostředí v klubu dobře zná, neměl by potřebovat mnoho času na adaptaci.

Klíčový hráč - Lionel Messi - Ač byl během léta jednou nohou z klubu, bude Messi i letos rozdávat radost na Camp Nou. Messi se netajil tím, že by rád uspěl v Lize mistrů. Povede se mu to ve zřejmě posledním roce v barcelonském dresu?

Koho sledovat - Ansu Fati - Jako uragán vstoupil Ansu Fati do prvního týmu Katalánců, a přestože poté sundal nohu z plynu, o jeho obrovském talentu nikdo nepochybuje. Čerstvý španělský reprezentant dokazuje, že i přes nízký věk je na velkou scénu připraven. Právě on může být tou novou krví, kterou základní jedenáctka Barcelony tak moc potřebuje.

Pravděpodobná základní sestava:

Zařadit se do okruhu klubů, které budou usilovat o postup do evropských pohárů. To je stejně jako v minulých letech cíl Betisu, který však za tu dobu dostal mnoho trhlin. Ta z minulé sezóny byla hodně bolestivá, konečné 15. místo bylo pro příznivce velkým zklamáním.

Proto došlo ke změně na lavičce, kam byl angažován protřelý Manuel Pellegrini, jehož pojetí fotbalu by mohlo celku z Villamarínu sedět. Největší novinka je na brankářském postu, kde by měl být jedničkou veterán Claudia Bravo, jehož Betis podepsal jako volného hráče po konci v Manchesteru City.

Kádr se dočkal jen dílčích úprav, které by se do složení úvodní jedenáctky měly promítnout jen v minimálně a občasné míře. Velký problém měli Verdiblancos v obraně, jen ta Mallorcy byla prostupnější. Pokud jde o ofenzivní činnost, kariéru si o další rok prodlouží Joaquiína a více se očekává od Pandy, jak se přezdívá Borju Iglesiasovi. Jeho spolupráce s Nabilem Fekirem nefungovala tak, jak si fanoušci přáli a doufali.

Trenér - Manuel Pellegrini - Rubi nepřesvědčil a nový kouč Manuel Pellegrini má být řešením na problém, že Betis dlouhodobě hraje pod svoje možnosti. Pellegrini se vrací do La Ligy po sedmi letech, v Realu Madrid, Villarrealu i Málaze odváděl dobrou práci.

Klíčový hráč - Nabil Fekir - Překvapivě zvučná posila, která vloni přestoupila do Betisu. První sezóna byla stejně jako v případě celého týmu nevýrazná. Fekir měl skvělé, ale i špatné zápasy. Právě na tom, aby se výkony ustálily na vyšší úrovni, musí Fekir zapracovat. Jedině tak může Betis pomýšlet na vyšší mety.

Koho sledovat - Diego Lainez - Ve dvaceti letech má Lainez stále celou kariéru před sebou, přesto musí v kariéře postoupit na další úroveň, protože Betisu dochází trpělivost. Dobrou zprávou pro Laineze může být, že si jeho setrvání údajně vyžádal Manuel Pellegrini.

Pravděpodobná základní sestava:

Cádiz se sice nevyhnul tradičním výpadkům formy v závěru sezóny, tentokrát to přesto stačilo na vysněný návrat do Primera División, a to po dlouhých 14 letech.

Je proto jasné, že jediným cílem Žluté ponorky pro soutěžní ročník 2020/2021 bude udržet se. Cádiz neměl v týmu žádné velké hvězdy a sázel na týmové pojetí a bojovnost, což obvykle znamenalo důraz na defenzivu, nelze proto očekávat, že by si milovníci bezhlavého útočení přišli v zápasech Andalusanů na své...

Pokud se uvolní opatření proti koronaviru, budou velkou podporou pro Cádiz tradičně fanoušci, stadion Ramón de Carranza by měl být ve většině utkání zaplněný, dobrá a hlučná atmosféra je zaručena. Cádiz patřil během léta k nejaktvnějších celkům, pokud jde o přestupy, podepsal hned devět nových fotbalistů. Nejvíce pozornosti přitahuje Álvaro Negredo, někdejší španělský reprezentant, který prošel Sevillou, Valencií či Manchesterem City. Právě jeho zkušenosti by měly přinést góly, díky nimž bude Cádiz snít o zachování prvoligové příslušnosti.

Trenér: Álvaro Cervera - Postup Cádizu je odměnou a důvěru ve schopnosti Álvara Cervery, jenž mužstvo převzal v roce 2016, kdy působilo v Segundě B. Cervera má s La Ligou krátkou zkušenost z roku 2012, kdy vedl ve 13 zápasech Racing Santander, avšak pro špatné výsledky byl odvolán.

Klíčový hráč: Salvi - Devětadvacetiletý Salvi Sánchez se konečně dočkal možnosti prokázat své kvality mezi nejlepšími celky Španělska. Rychlý a šikovný křídelník bude i letos klíčovou postavou.

Koho sledovat: Álex Fernández - Když v roce 2013 přešel z Realu Madrid do Espanyolu, zřejmě ještě nebyl zcela připraven na nároky elitní soutěže. Po několika dalších zklamáních se v Cádizu našel, v minulé sezóně zaznamenal z pozice ofenzivního záložníka 13 branek.

Pravděpodobná základní sestava:

Stejně jako v předminulé sezóně, i v té poslední dohrané museli fanoušci Celty Vigo trpět, zdali si jejich miláčci zajistí setrvání v nejvyšší soutěži. Cíle jsou přitom u galicijského klubu výrazně odvážnější, čemuž odpovídá i kvalita kádru, jenže ve finále to na trávníku zkrátka nefunguje, jak by mělo.

Příznivce jistě potěší, že se podařilo prodloužit hostování Jeisona Murilla o další rok, Kolumbijec byl totiž členem obranné řady s nejstabilnějšího výkony. V útoku držel prapor Celty už klasicky Iago Aspas, Santi Mina či Denis Suárez zůstali za očekáváním.

O to více se od nich očekává letos, zajímavou posilou je Nolito, který se na Balaídos vrátil na konci minulého ročníku. Celta má stále rozpracovaný plán, jak tým posílit. Ale stihne to do konce přestupového období? Klub naproti tomu opustil zlobivý Pione Sisto, když se vrátil do dánské ligy.

Trenér - Óscar García- Přestože strávil ve Španělsku celou hráčskou kariéru, Celta je jeho prvním trenérským angažmá v zemi. Óscar García je u fanoušků poměrně populární a může se spolehnout na jejich podporu, ale výsledky nelžou a právě na nich bude záležet. Dokáže Celtu pozvednou z podprůměru do horní poloviny tabulky?

Klíčový hráč - Iago Aspas -  Ve 33 letech už nelze od Iaga Aspase očekávat dvacet gólů za sezónu, stále jde ale o jednoznačně nejlepšího střelce týmu a jeho nejdůležitějšího člena.

Koho sledovat - Miguel Baeza - Posila ze třetiligové Castilly, kde vloni vstřelil jako záložník devět branek. I proto o něj Celta měla zájem. Zvládne tlak, který sebou přesun do La Ligy přináší?

Pravděpodobná základní sestava:

Sedmou sezónu mezi elitou v řadě začíná Eibar, což je pro klub, který musí každoročně upravit kvůli výprodeji základní sestavy a má velmi omezené finanční možnosti, úctyhodná statistika. Letošní rok však bude pro Basky možná nejtěžší za hodně dlouhou dobu.

Omezený přestupový trh nenabízí Eibaru mnoho možností, jak nahradit odchody Orellany, Charlese, Ramise, De Blasise, Cristófora či Escalanteho. José Luis Mendilibar, jehož pozice je neotřesitelná, tak bude mít velmi těžký úkol, jak vyřešit rébus v podobě zachování prvoligové příslušnosti za takových podmínek.

Kadzior a Recio jsou zatím jediné posily, které se pokusí Eibar posunout k záchraně. Eibar měl v minulém ročníku problémy s nedostatečně produktivními útočníky, vždyť Enrich ve třiceti zápasech poznal gólovou radost v jediném, Kike byl jen mírně lepší s pěti přesnými zásahy.

Trenér - José Luis Mendilibar - V Eibaru nenajdete nikoho, kdo by pochyboval o metodách a schopnostech zkušeného kouče, kterého čeká na Ipurue šestá sezóna. A to s vědomím, že ho vedení podrží i v situacích, kdy by jiné kluby volily změny na trenérském postu.

Klíčový hráč - Pedro Bigas - Eibar čeká hodně defenzivní práce a k tomu potřebuje najít lídra zadní čtyřky. Bigas má ty nejlepší předpoklady, aby se jím stal, neboť má zkušenosti s boji v dolních patrech tabulky z Mallorcy či Las Palmas.

Koho sledovat - Damian Kadzior - Eibar nepatří mezi mužstva, která by stavěla na vlastních odchovancích a mladých hráčích, většina kádru je starší pětadvaceti let. I nová posila Damian Kadzior se blíží třicítce a má tak dostatek zkušeností i z polského národního týmu, aby se vyplatilo jeho výkony sledovat.

Pravděpodobná základní sestava:

Pět let čekalo Elche na návrat do nejvyšší kategorie španělské kopané, což dává tušit, že jediným cílem bude záchrana, i kdyby jí mělo mužstvo dosáhnout v poslední minutě posledního utkání...

Elche nepatřilo v Segundě do okruhu favoritů na přesun mezi elitu, o to překvapivější postup přes play-off byl. Nejde jen o test pro hráče, ale také pro vedení klubu. Poslední sestup byl totiž administrativní kvůli ekonomickým problémům. 

Minulá sezóna se Elche hodně protáhla, což mimo jiné znamená, že nemělo dostatek času upravit kádr potřebám a nárokům Primera División. Činovníci ještě mají nějakou dobu, aby tak učinili, s utaženými finančními opasky se však nedají očekávat žádné velké přestupy.

Trenér - Jorge Almirón - Elche nečekaně změnilo trenéra, Pacheta, jenž mužstvo vytáhl během tří let ze Segundy B do Primery, se neshodl s majitelem klubu Christianem Berganikem a neprodloužil smlouvu. Novým lodivodem byl jmenován Jorge Almirón, pro Argentince jde o první angažmá v Evropě.

Klíčový hráč - Nino - Čtyřicetiletý Nino je legendou Segunda División a na závěr kariéry se mu splnil sen - zahrát si se "svým" Elche v první lize. I přes pokročilý věk jde stále o hráče, který umí dát branku a být rozdílovým článkem na trávníku.

Koho sledovat - Edgar Badía - V 28 letech není žádným nováčkem, přesto brankář, který měl v minulém ročníku Segundy na kontě vůbec nejvíce zákroků, zachytá v La Lize poprvé. Skvělými výkony zařídil Elche už mnoho bodů.

Pravděpodobná základní sestava:

Getafe už nechce být překvapením roku, ale pravidelným účastníkem tlačenice o pohárové příčky. Zásadní krok k tomu udělalo už během léta, kdy dokázalo udržet trenére José Bordaláse, strůjce EuroGeta.

Zůstali rovněž klíčoví hráči Djené, Nyom, Cucurella či Mata. Odchody Jorge Moliny či Antunese znamenají postupné omlazování a obměnu kádru. Problém může nastat u tvorby hry, v záložní řadě není žádný vyložený dirigent. Getafe po koronavirové pauze v minulé sezóně došly síly a místo boje o miliony z Ligy mistrů se propadlo až na konečnou osmou pozici, tedy mimo příčky, které zaručují přesun do některé z kontinentálních soutěží.

Getafe je opakovaně a často kritizováno za příliš tvrdou hru, která je navíc založena na pečlivé obraně, ale i to je jedna z cest k úspěchu. A ten Getafe má, proto se dá jen těžko očekávat, že v letošním soutěžním ročníku uvidíme jiné Getafe než v těch minulých.

Trenér - José Bordalás - Bordalás nepatří mezi nejoblíbenější postavy španělského fotbalu, avšak určitě mezi ty nejúspěšnější. Práce, kterou u kormidla Getafe udělal, je oceňovaná, a přestože se spekulovalo o jeho letošním odchodu, Getafe se podařilo kouče udržet.

Klíčový hráč - Djené Dakonam - Djené neměl sezónu 2019/2020 až tak skvělou jako tu předešlou, přesto byl lídrem obrany, na níž závisí úspěšnost Getafe.

Koho sledovat - Cucho Hernández - Cucho Hernández ukázal záblesky svého umění na hostováních v Huesce a Mallorce, a přestože v Getafe si bude muset místo na hřišti vybojovat, vyplatí se jeho fotbalový posun sledovat.

Pravděpodobná základní sestava:

Sezóna 2019/2020 byla pro Granadu bez nadsázky historická, protože Andalusané vůbec poprvé vybojovali postup do Evropy a budou hájit čest La Ligy v Evropské ligy. Pod senzační úspěch se podepsal trenér Diego Martínez.

Ačkoliv Granada prohrála v zimních měsících osm venkovních zápasů v řadě, díky pevnosti jménem Los Cármenes netrpěla a na domácím stánku vždy manko dokázala smazat. V kouzlo stadionu bude věřit i tentokrát, stejně tak v systém založený na pozorné defenzivě.

Granada spoléhala na hráče, které získala na hostování, a ti se jí odvděčili skvělými výkony. Gonalons a Foulquier do klubu přestoupili, hostování Valleja a Yangela byla prodloužena o další rok. Útoku pomůže zkušený Jorge Molina, jenž se pokusí dát zapomenout na Carlose Fernándeze, který se vrátil do mateřské Sevilly. Prostor mezi třemi tyčemi zůstává ve vlastnictví Ruíe Silvy, jednoho z nejlepších brankářů v La Lize.

Trenér - Diego Martínez - Diego Martínez je vysoce hodnocen za způsob, jakým Granadu pozvedl. Vždyť ji přebíral v roce 2018 jako desátý celek Segundy a dnes tým připravuje na vstup do Evropské ligy... Jediné, co může Diegu Martínezovi uškodit, je vlastní úspěch a tím pádem možná až příliš vysoká očekávání, která někteří příznivci mají.

Klíčový hráč - Yangel Herrera - Granada nemá v kádru žádného fotbalistu, který by výrazně vyčníval. Yangel přesto snese označení klíčový hráč, neboť na jeho formě z velké části závisí ofenzivní schopnosti Granady.

Koho sledovat - Luis Milla - V 25 letech už není Luis Milla vyjukaným nováčkem, od roku 2018, kdy ho získalo Tenerife, jeho kariéra nabrala na tempu, čehož si všimla Granada a zaplatila za něj 5 milionů eur. Potvrdí Milla, že takovou cenu má?

Pravděpodobná základní sestava:

Huesca se stala mistrem Segundy a přímou cestou zamířila do nejvyšší soutěže, kde chce ukázat, že se po historické, ale krátkodobé první štaci mezi elitou poučila a tentokrát si zachová prvoligovou příslušnost po delší časový úsek.

Pravda, na složení týmu bude muset zapracovat, neboť prozatím neposiluje tak, jak by nároky Primery vyžadovaly. Brankář Andrés, obránce Gastón Silva či Pablo Insua jsou některé z již podepsaných posil, které by měly oživit základní jedenáctku a zvýšit její kvalitu.

Výkony Huescy doma a venku se lišily jako den a noc, zatímco na stánku El Alcoraz jen těžko hledala přemožitele a byla v tomto ohledu nejlepší v Segundě, na stadionech soupeřů se Huesce příliš nedařilo. To je jeden z aspektů, na kterých musí mužstvo zapracovat, pokud chce být konkurenceschopné i mezi dvacítkou nejlepších celků země.

Trenér - Míchel - Míchel nedokázal v La Lize zachránit své milované Rayo Vallecano, nyní dostává kouč, který rád staví hru na držení míče, druhou šanci.

Klíčový hráč - Rafa Mir - Huesca podepsala Rafu Mira v lednu na 18měsíční hostování a okamžitě se stal tahounem. Devět gólů, v průměru jeden každých 117 minut, to je skvělá statistika, která z Rafi Mira může dělat rozdílového hráče.

Koho sledovat - Sergio Gómez - Také Sergio Gómez už prostředí na stadionu El Alcoraz zná, protože zde hostoval v minulé sezóně. Mladík, který prošel Barcelonou či Borussií Dortmund, věří, že dostane dostatek příležitostí, aby ukázal svůj talent.

Pravděpodobná základní sestava:

Čtrvtá sezóna mezi elitou za sebou a znovu stejný úkol - co nejdříve si zajistit záchranu, a pokud to situace dovolí, pokusit se zaútočit na vyšší mety. V Levante zůstává vše při starém.

Vlastně vše ne. Levante má šanci se poprvé v historii umístit v tabulce na lepší pozici než regionální rival Valencia, kterou sužují vnitřní problémy. Zajímavá motivace navíc pro Granotes, jejichž kádr se prakticky nezměnil. 

Nebylo by překvapením, kdyby Paco López tvořil základní jedenáctku ze stejných jmen jako vloni. Na čem bude chtít zapracovat, to je obrana. Ta totiž byla velkou slabinou Levante, a pokud se nedokáže vyhnout tolika chybám, může mužstvo trpět.

Trenér - Paco López - Paco López během tří let vštípil týmu tvář, která má leckdy podobu rychlých protiútoků v čele s tahounem Moralesem. Až jméno Paca Lópeze není tak často skloňováno, v Levante dostatečně ukazuje, že je dobrým trenérem.

Klíčový hráč - José Campaña - V 27 letech by měl Campaña být v nejlepší fázi kariéry, o to více překvapuje, že stále zůstává v Levante. Campaña dává hře Granotes řád a skvělými výkony sice vyvolal zájem Sevilly, ke konkrétní nabídce ale nedošlo. Na Ciutat mohou dýchat volněji, o svou hvězdu zřejmě nepřijdou.

Koho sledovat - Jorge de Frutos - De Frutos je dalším z řady talentů, které nedostaly příležitost v Realu Madrid. Levante pětiletou smlouvu ukázalo důvěru v křídelníkovo umění a styl Paca Lópeze by mu měl sedět.

Pravděpodobná základní sestava:

Osasuna se vrátila do Primera División v silné kondici, nyní se ale začíná odznova a Rojillos znovu musejí dokázat, že si místo mezi dvacítkou nejlepších týmů Španělska zaslouží.

Pamplonští sice přišli o dlouhou sérii úspěšných výsledků na domácím stadionu, El Sadar byl přesto domovem, odkud soupeři nevozili body často. Osasuna byla překvapivě dobrá i na hřištích soupeřů s šesti výhrami a jen sedmi prohrami. Základ, na kterém se dá stavět.

Mužstvo Jagoby Arrasateho zůstává v základu stejné, mrzet může jen další vážné zranění Chimy Ávily, jehož hvězda začala stoupat. Útočník přijde o většinu sezóny. Více tíhy ohledně střílení branek připadne na Adriána, tradičně se Osasuna bude spoléhat na Rubéna Garcíu a Roberta Torrese.

Trenér - Jagoba Arrasate - Postup z prvního místa Segundy, umístění v lepší polovině Primery, Jagoba Arrasate dosáhl v Osasuně největších úspěchů kariéry. Nebude pro něj snadné navázat na poslední dva úspěšné roky.

Klíčový hráč - Roberto Torres - Motor záložní řady je klíčovým mužem Osasuny, útočným výpadům dává myšlenku a potřebnou kvalitu.

Koho sledovat - Kike Barja - Kike Barja překonal vážné zranění a doufá, že potvrdí, že je jedním z mála nadějných mladíků v mužstvu Osasuny.

Pravděpodobná základní sestava:

Dvanáct let čeká Real Madrid na obhajobu ligového titulu, a protože se mu v minulé sezóně podařilo přerušit kralování Barcelony, stojí před možností zopakovat počin z ročníků 2006/2007 a 2007/2008.

Zatímco v Lize mistrů královský klub na hojnost posledních let nenavázal, návrat na ligový trůn se cení. Za obhajobou půjde Real Madrid v zásadě s identickými oporami, mužstvo sice opustili nebo opustí Achraf, Óscar, Kubo, Reguilón či Bale, jde však o postradatelné hráče nebo takové, pro které by v kádru stejně nebylo místo.

Ticho je ohledně posil. Real Madrid po koronavirové krizi šetří, a protože Zidane bude sázet na stejné koně, je největší novinkou předčasný návrat Martina Ødegaarda z hostování v Realu Sociedad. Talentovaný Nor bude soupeřit o místo zejména s Lukou Modrićem, jehož věk opět o rok pokročil, a může být potřebným oživením záložní řady. V útoku bude i letos vše stát na Karimu Benzemovi, jenž za sebou má jeden z nejlepších roků v kariéře.

Trenér - Zinédine Zidane - Francouzovo kouzlo trvá, jen se z hřišť Ligy mistrů přeneslo na ta ligová. Zidane se může zapsat do historie Realu Madrid ještě tučnějším písmem, a sice pokud udrží tempo sbírání trofejí.

Klíčový hráč - Sergio Ramos - Zejména díky dobré obraně zvládl Real Madrid tažení za titulem po koronavirové pauze, Sergio Ramos navíc přidal řadu důležitých branek. Stále jde o klíčovou personu Bílého baletu a tahouna.

Koho sledovat - Martin Ødegaard - Slabší závěr minulé sezóny nemohl smazat skvělé výkony, kterými Ødegaard v Reale Areně nadchl. Schopnost ideálně načasovat přesný pas, to je něco, co Realu Madrid mnohdy chybí.

Pravděpodobná základní sestava:

Hezká sezóna číhá na Real Sociedad, neboť bude zakončena odloženým finále Copy proti Athleticu z té minulé. Pro baskický region půjde o skutečný fotbalový svátek, Erreala ho navíc chce podpořit dobrým umístěním v lize, kde by se měla znovu prát o Evropu.

Mužstvo sice přišlo o Ødegaarda, dokázalo však udržet Mikela Oyarzabala a přivábit Davida Silvu, zkušeného křídelníka s bohatými zkušenostmi a mnoha úspěchy. K žádným dalším změnám nedošlo.

Co může Realu Sociedad uškodit, to je poměrně vysoký počet nakažených hráčů, kteří během léta prodělali koronavirus, což může ovlivnit připravenost na soutěžní ročník. Bude na trenérovi Alguacilovi, aby správně rozložil síly mezi všechny členy kádru.

Trenér - Imanol Alguacil - Tak nějak bez velké chvály probíhá působení Imanola Alguacila na lavičce Realu Sociedad, přestože si od nástupu v roce 2018 drží poměrně solidní bilancí 45 procent vyhraných zápasů, jeho Real Sociedad navíc po většinu času předváděl solidní fotbal, v první polovině minulé sezóny možná vůbec nejlepší z celé ligy.

Klíčový hráč - Mikel Oyarzabal - David Silva promine, ale hlavní postavou je i nadále Mikel Oyarzabal. Dvouciferný počet gólů i asistencí za sezónu 2019/2020 nepřitáhl žádné zájemce s konkrétní nabídkou, takže i letos bude Oyarzabal ofenzivním esem Realu Sociedad.

Koho sledovat - Alexander Isak - Jeden z objevů loňské sezóny má nakročeno k tomu, aby ze základní sestavy definitivně vytlačil Williana Josého. Jediné, na čem musí zapracovat, je stabilnější výkonnost. Občasné výpadky lze ale omluvit stále velmi nízkým věkem.

Pravděpodobná základní sestava:

Angažování Julena Lopeteguiho mnoho fanoušků Sevilly znejistilo, ukázalo se ovšem, že šlo o sázku na správnou kartu. Postup do Ligy mistrů a triumf v Evropské lize, to jsou nezpochybnitelné argumenty, že Lopetegui odvádí na Pizjuánu dobrou práci.

Zatímco odchody nepotřebných hráčů zatím nejdou tempem, jaké by si vedení klubu představovalo, kádr byl doplněn solidně. Hostování brankáře Bona, hrdiny posledních kol Evropské ligy, jenž má zálusk vytlačit Tomáše Vaclíka z pozice jedničky, spolu s koupí Óscara či návratem Rakitiće, to jsou pro příznivce z Nerviónu pozitivní novinky.

Sevilla se chce stabilizovat jako čtvrtý nejsilnější celek La Ligy a pravidelně hrát Ligu mistrů. První krok udělala. Zvládne i ty další?

Trenér - Julen Lopetegui - Po nepovedené štaci v Realu Madrid si bývalý lodivod reprezentace vylepšil v Seville jméno. Vše není ideální, Sevilla ale pod jeho taktovkou dokázala najet na stabilní výkonnost.

Klíčový hráč - Lucas Ocampos - To, jakou prožil první sezónu v Seville, nejlépe vypovídá skutečnost, že už v jejím průběhu byl spojován se zájmem Barcelony, Realu Madrid a dalších velkoklubů. Ocampos se rychle stal článkem, bez kterého se současná Sevilla neobejde.

Pravděpodobná základní sestava:

Není snadné odhadnout, v jaké části tabulky se bude Valencia letos pohybovat. Jisté je, že fanoušci stráví velkou část sezóny protestováním proti způsobu, jakým majitel Peter Lim klub vede.

Valencia na tom není po ekonomické stránce dobře, což vyústilo v prodej celé řady opor, aniž by přišla jakákoliv náhrada. Mezeru po Rodrigovi, Parejovi, Coquelinovi, Ferranu Torresovi či Garayovi tak zatím vlastně nemá kdo zaplnit.

A co je horší, nemusí jít o konečný výčet jmen, která už na dresech Netopýrů nebudou. Sám nový trenér Javi Gracia si na nevyváženost odchodů a příchodů postěžoval, vedení následně ujistilo, že nové tváře přijdou, jenže... Jisté je, že se Valencia bude muset novým podmínkám přizpůsobit, pokud se nechce dostat do velkých problémů...

Trenér - Javi Gracia - Působí to dojmem, že vedení vsadilo kouče s ne tak slavným jménem v naději, že bude více poslouchat nařízení Lima, bylo by ale chybou si myslet, že Javi Gracia je špatný trenér. Naopak, opakovaný zájem o jeho služby měla Sevilla i další španělské kluby, navíc v Málaze i Watfordu si vedl chvalitebně.

Klíčový hráč - José Gayá - Po mnohých odchodech bude Valencia hledat nového lídra a José Gayá má ve věku 25 let dostatek zkušeností na to, aby se jím stal. Nejen na trávníku, ale i v raněné kabině.

Koho sledovat - Kang-in Lee - Kang-inovi prořídla konkurence, z čehož může nadějný hráč vytěžit pozici v základní sestavě. Nejlepší mladý hráč Asie z roku 2019 jen musí zkrotit vášně, v minulém ročníku stihl kromě dobrých výkonů i dvě vyloučení.

Pravděpodobná základní sestava:

Valladolid čeká třetí sezóna v řadě v nejvyšší soutěži, Pucela už čtyřikrát za sebou vylepšila svojí konečnou pozici v tabulce. V podobném trendu hodlá pokračovat.

Podle některých může jít dokonce o černého koně letošního ročníku. Možná odvážné tvrzení, ale pokud dokáže majitel klubu Ronaldo za asistence trenéra Sergia i nadále mužstvo posouvat správným směrem, může Valladolid potenciál naplnit.

Poprat se bude muset s odchodem stopera Salisua, nejzajímavějšími posilami jsou křídelník Orellana z Eibaru a útočník Weissman, ze kterého Valladolid udělal nejdražšího hráče své historie.

Trenér - Sergio González - Sergio si udělal ve Valladolidu jméno a je považován za jednoho z nejlepších španělských koučů nastupující generace. Opatrnější taktika bez bláznivého útočení v Pucele funguje.

Klíčový hráč - Fabián Orellana - Orellanovi už sice je 34 let, přesto jde pro tým úrovně Valladolidu o natolik zajímavou posilu, že věk by neměl její přínos snížit.

Koho sledovat - Shon Weissman - Pro fanoušky La Ligy jde o neznámé jméno, třicet gólů v minulé sezóně za Wolfsberger ale dává tušit, že Izraelec Weismann se může stát jedním z objevů sezóny.

Pravděpodobná základní sestava:

V kancelářích Villarrealu bylo během krátké letní pauzy velmi rušno s jediným cílem - udělat kvalitativní skok dopředu, který by ze Žluté ponorky udělal každoročního adepta na miliony z Ligy mistrů.

Villarreal přivedl kromě známého kouče Unaie Emeryho také řadu posil, a to zejména do středu pole. Parejo, Coquelin či Kubo jsou hráči, kteří by měli mužstvo posunout dopředu, dlouhodobě zraněného Alberta Morena nahradí na pozici levého beka Pervis Estupinán.

Na druhé straně jsou odchody Cazorly, Álvara či Quintilly. Nezměněná zůstává útočná dvojice Gerard Moreno a Paco Alcácer.

Trenér - Unai Emery - Příchod Unaie Emeryho byl domluvený ještě před restartem La Ligy po koronavirové pauze, což těžko vstřebával tehdejší kouč Javi Calleja, jenž přišel o místo, i když protlačil Villarreal do Evropy. Unai Emery je zkušený kouč, mělo by jít o sázku na jistotu.

Klíčový hráč - Gerard Moreno - Do klubu se vrátil v roce 2018 a první sezónu trpěl, v té minule ale ukázal své schopnosti naplno a jen Messi a Benzema zaznamenali více branek. 

Koho sledovat - Takefusa Kubo - V Mallorce působil občas ztraceně, ve Villarrealu bude mladý Japonec obklopen lepšími spoluhráči, což by mu mělo vyhovovat, stejně tak styl Žluté ponorky, který vychází z držení míče.

Pravděpodobná základní sestava:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace