Sbohem, Calderóne. Začíná demolice bývalého stadionu Atlética

Poslední fotka fanynek Atlética se stadionem Vicente Calderóna (© marca.es)

Během včerejšího dne začaly demoliční práce na stadionu Vicente Calderóna, bývalém domově fotbalistů Atlética Madrid.

Stadion nemá od přesunu Los Colchoneros na moderní Wanda Metropolitano využití, proto bude do září srovnán se zemí a na jeho místě vzniknou zejména byty a park, jehož součástí bude i prozatím neupřesněná vzpomínka na stánek, který byl domácím hřištěm Atlética po dlouhých 51 let.

Calderón se začal stavět v roce 1959 a první střetnutí hostil 2. října 1966, kdy Atlético remizovalo s Valencií 1-1. V roce 1972 a před mundialem o deset let později prošel částečnou rekonstrukcí. Původní kapacita 62 tisíc míst byla postupně snížena na 55 tisíc.

Stadion Vicente Calderóna, jenž byl pojmenován po někdejším prezidentovi klubu, byl celkem 14krát dějištěm finále Copy, španělský národní tým na jeho pažitu sehrál 11 utkání. Byl jedním z míst, kde se konalo mistrovství světa 1982, z jehož programu zde byla k vidění tři střetnutí.

S Calderónem jsou spojeny i dvě zajímavostí. V době otevření šlo o první evropský stadion, který měl všechna místa k sezení, pozornost nejen fotbalových příznivců pak poutá dálnice M-30, která vede přímo pod hlavní tribunou.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace