Shrnutí 1. kola Primera División

Morales z Levante vstřelil hned v prvním kole jeden z gólů sezóny (© marca.es)

V úvodním mači ligové sezóny mezi Gironou a Valladolidem gól nepadl, Levante naopak nastřílelo Betisu hned tři a získalo první venkovní body.

Celta Vigo remizovala s Espanyolem a Real Sociedad dobyl stadion Villarrealu. Barcelona si poradila s Alavésem.

Huesca si první start v La Lize osladila triumfem na půdě Eibaru, Sevilla si pohrála s Rayem a Real Madrid zdolal Getafe.

Pondělní dohrávky přinesly remízu v utkání Valencia - Atlético a těsnou výhru Athleticu nad Leganésem.

 
17.08.18 20:15 Girona 0:0 Real Valladolid

V prvním zápase ligové sezóny se čekalo marně na gól i na použití nově zavedeného systému VAR. Girona se proti s Valladolidem rozešla bez branek.

Girona byla aktivnějším týmem, jenže když už se dostala na dostřel, chyběla jí přesnost, jako tomu bylo v první půli v případě Granella či B. Garcíi. Mezi nejaktivnější patřil debutant Pedro Porro, jenž určitě nezklamal, naopak potvrdil, že je velkým příslibem.

Ve druhé půli se obraz hry nezměnil. Girona byla i nadále mírně lepší, ale Stuani těsně minul a v poslední akci střetnutí neuspěl ani Portu. Bod má bezpochyby větší hodnotu pro Valladolid, který se do La Ligy vrátil remízou na horké půdě stadionu Montilivi.

17.08.18 22:15 Real Betis 0:3 Levante
Branky: 37. R. Martí Salvador , 54. J. Morales Nogales , 90. J. Morales Nogales

Paco López vletěl do Primery ve velkém stylu a udělal z Levante nejlepší tým závěrečných 11 kol minulé sezóny, během kterých ho vedl. A kouč valencijského celku neztratil své kouzlo ani během léta. Levante vyloupilo stadion favorizovaného Betisu přesvědčivým výsledkem 3-0.

Betis měl v úvodním poločase územní převahu i lepší šance, bylo to ale Levante, kdo vsítil jedinou branku. Roger měl poměrně snadnou úlohu, neboť většinu práce udělal přihrávající Jason.

Když po hodině hry přidal druhý zásah hostů Morales, bylo hotovo. A gól to byl vskutku parádní, možná jeden z nejlepších celé sezóny, která sotva začala. Morales předvedl sólo, během kterého vypadali obránci Betisu jako slalomové tyčky. V poslední minutě nastaveného času korunoval Morales svůj výtečný výkon další trefou. Efektivní Levante veze ze Sevilly tři body za jednoznačný triumf 3-0.

18.08.18 18:15 Celta de Vigo 1:1 Espanyol
Branky: 52. D. López Silva (vlastní) – 45. M. Hermoso Canseco

Celta Vigo a Espanyol sehrály první soutěžní zápas sezóny, který však vypadal jako duel přípravný. Hře chyběl spád, přesnost, ani jeden z týmu evidentně ještě není zcela připraven.

Antonio Mohamed na jedné a Rubi na druhé straně chtějí svá mužstva přizpůsobit novým nároků, což zkrátka během pár týdnů nejde. Na první gól se proto muselo čekat až do poslední minuty úvodní půle, kdy se po rohovém kopu nejlépe zorientoval Hermoso a poslal hosty do vedení.

Celta Vigo po změně stran zásluhou vlastní trefy Davida Lópeze vyrovnala a utkání získalo na chvíli spád. Několik nadějných útoků však další změnu skóre nepřineslo a z nepříliš atraktivního závěru vybočila jen šance Sergia Garcii, proti níž se zaskvěl brankář Sergio. Celta a Espanyol začaly nové projekty remízou.

18.08.18 20:15 Villarreal 1:2 Real Sociedad
Branky: 16. G. Moreno Balaguero  – 40. W. da Silva , 71. J. Jiménez López

Kdo říkal, že dárky se rozdávají až o Vánocích? Villarreal připravil Realu Sociedad hned dva, Baskové je s chutí přijali a vezou z Estadio de la Cerámica všechny tři body.

Byl to Villarreal, kdo udeřil první. Navrátilec Gerard Moreno předvedl povedenou individuální akci s přesným zakončením mimo dosah Rulliho. Ve žlutém dresu byl hodně aktivní Santi Cazorla, jenže hra Ponorky s postupujícími minutami ztrácela přesnost. Na konci poločasu navíc chyboval F. Mori, jehož nepovedená malá domů vyslala do brejku Williana Josého a Brazilec tvrdou ranou propálil Asenja, jenž předtím skvěle vychytal Zubeldiu.

V 70. minutě předvedl kiks prozměnu Álvaro, což znamenalo snadnou střeleckou pozici pro Juanmiho a vedení Realu Sociedad. Toko Ekambi a Trigueros měli dobré šance na vyrovnání, leč neuspěli. Villarreal doslova daroval hostujícímu celku tři body.

18.08.18 22:15 FC Barcelona 3:0 Deportivo Alavés
Branky: 64. L. Messi , 83. P. Coutinho Correia , 90. L. Messi

Barcelona zvládla první ligový duel sezóny úspěšně, na Camp Nou se sice s Alavésem dlouho trápila, poté si však proti dobře organizovanému sokovi přece jen cestu ke třem bodům našla.

První dějství nabídlo očekávaný obraz hry. Alavés se prakticky jen bránil, zatímco Barcelona se snažila v jeho seskupení najít nějakou skulinku. Dlouho šlo o sterilní tlak, až v závěru půle přišly velké šance. Lionel Messi orazítkoval z přímého kopu břevno, Dembélého nájezd vychytal Pacheco. Brankáře Alavésu si přehodil Suárez, jenže poté byl u míče rychleji obránce. Jako poslední zkoušel štěstí opět Dembélé, těsně mimo.

Po hodině hry se domácí konečně dočkali. Tentokrát zahrál Messi přímý kop po zemi a balón zastavila až síť. Šlo o 6 000. ligový gól Barcelony. Argentinec byl při chuti, o chvíli později jeho technická rána skončila na tyči. Suárezovi opět zkazil náladu Pacheco. Napoprvé také Coutinhovi, Brazilec se ovšem z gólu radoval o chvíli později a definitivně rozhodl o tom, že body zůstanou po zásluze v Barceloně. V nastaveném čase ještě přikrášlil výsledek na konečných 3-0 Messi.

19.08.18 18:15 SD Eibar 1:2 Huesca
Branky: 69. G. Escalante  – 5. A. Gallar Falguera , 40. A. Gallar Falguera

Jen pět minut trvalo, než se Huesca dočkala první branky v nejvyšší soutěži. A byl to jen začátek zápasu, který se zapíše do historie skromného klubu. První start v La Lize, první vítězství, rovnou na horké půdě Eibaru.

Hrdinou podvečera se stal Gallar. Nejprve se prosmýkl kolem tří obránců a přesně zakončil, aby na konci poločasu zahrál přímý kop tak, že ho zastavila až síť. Dmitroviće zmátli nabíhající fotbalisté, a když se žádný z nich balónu nedotkl, neměl šanci reagovat.

José Luis Mendilibar u postranní čáry soptil, Eibar se ve druhém poločase dočkal kontaktní trefy zásluhou Escalante, jenže jeho hra neměla obvyklé parametry. Proto se na Ipurue zrodilo překvapení, Huesca slaví historické tři body.

19.08.18 20:15 Rayo Vallecano 1:4 Sevilla
Branky: 85. A. Embarba Blázquez (z pen.) – 15. F. Vázquez , 31. André Silva , 45. André Silva , 79. André Silva

Sevilla potvrdila roli favorita a nedala Rayu Vallecanu při jeho návratu do La Ligy šanci. Už v prvním poločase položili Andalusané základ jasnému vítězství.

Pod Pablem Machínem působí Sevilla svěžejším dojmem, v André Silvovi navíc našla hned v prvním kole střelce. Jako první se trefil po ideálním pasu hezky patičkou Mudo Vázquez, poté už přišly Portugalcovy chvíle. Na 2-0 zvýšil po ideálním vysunutí za obranu, krátce před pauzou se nejlépe zorientoval po rohu. 

Poločasový stav 0-3 udělal z druhé půle jen povinnost. Přesto bylo k vidění několik šancí na obou stranách, jedinou proměnil André Silva, jehož zásah musel posvětit videorozhodčí. VAR byl v akci také o chvíli později, kdy změnil rozhodčím nařízený přímý kop na penaltu. Embarba nedal Vaclíkovi z puntíku šanci. Sevilla i tak vstoupila do ligy venkovním vítězstvím 4-1, André Silva se stal prvním fotbalistou sezóny s nastříleným hattrickem.

19.08.18 22:15 Real Madrid 2:0 Getafe
Branky: 20. D. Carvajal Ramos , 51. G. Bale

Real Madrid nezaváhal a solidním výkonem podpořil vítězství v malém derby proti Getafe. Bílému baletu k němu proti neofenzivnímu sokovi stačily dvě branky. Mohlo jich ale být více.

Dvakrát zachránila Davida Soriu branková konstrukce, další příležitosti si domácí zmařili sami nepřesnou koncovkou. Po první půli platit stav 1-0, o který se zasloužil Dani Carvajal. Pravý bek si počkal na vyražený míč Soriou a chytrou hlavičkou hostujícího gólmana přehodil.

Krátce po změně stran zvýšil Gareth Bale na konečných 2-0. Velšský fotbalista byl nejlepší na hřišti a pomalu přebírá roli vůdce. Zdatně mu sekundovali zejména Marco Asensio a Marcelo, v obraně byl nejlepší Nacho. Před Courtoisem dostal přednost Keylor Navas, příliš práce však neměl. Lopeteguiho éra začala na rozdíl od Super Cupu v domácí soutěži úspěšně.

20.08.18 20:00 Valencia 1:1 Atlético Madrid
Branky: 56. R. Moreno Machado  – 26. Á. Correa

Valencia a Atlético nezklamaly a předvedly fanouškům na Mestalle intenzivní podívanou, po níž se body za výsledek 1-1 dělily. 

V první půli zaujal z domácích nejvíce Rodrigo, jenž dvakrát zkoušel štěstí ze střední vzdálenosti. Na opačné straně vymyslel Griezmann dokonalou přihrávku na Correu, který pobídkou nepohrdl a poslal hosty do vedení. Diego Costa měl na kopačce rychle druhý gól, Neto ale balón skvěle vyškrábl.

Druhé dějství nabídlo lepší Valencii, což rychle potvrdila parádní trefa Rodriga. Ani vyrovnaný stav Netopýrům nestačil a Oblaka zachránila po šanci Paulisty tyč. Atlético odpovědělo možností Saviće. V otevřeném závěru byl nejblíže rozhodnutí Wass, ale Oblak potvrdil, že je nejlepším brankářem La Ligy. Valencia remizovala v pohledném mači s Atléticem 1-1. 

20.08.18 22:00 Athletic Club 2:1 Leganés
Branky: 26. P. Nolaskoain , 90. I. Muniain Goñi  – 32. J. Silva

Úvodní utkání Athleticu pod vedením Eduarda Berizza se nevyvíjelo podle představ, v nastaveném čase proti Leganésu ale ukázal svou důležitost Iker Muniain a připravil novému kouči první tříbodovou radost.

Hodně se bude mluvit také o Peruovi, jenž si debut v La Lize osladil gólem po rohovém kopu. Jenže Leganés rychle vyrovnal, a to když se trefil další novic - Jonathan Silva, jehož ránu tečoval mimo dosah Unaie Simóna jeden z obránců.

Tlak Athleticu, ovšem bez skutečného nebezpečí, pokračoval i ve druhé půli. Nejlepší šance zmařili velmi podobnými zákroky oba brankáři. Pichu Cuéllar se blýskl proti hlavičce Adurize, stejně kvalitní reflex prokázal i na opačné straně Unai Simón proti hlavě Ojedy. Když už se zdálo, že se body budou dělit, tak přízemní centr propadl až k Muniainovi, který bez problémů uklidl balón do sítě. Athletic slaví vydřené body.

 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace