Shrnutí 15. kola Primera División

Cristiano Ronaldo vstřelil dvě branky (© marca.es)

Alavés si v bitvě dvou sestupem ohrožených bez problémů poradil s Las Palmas. Mezi Getafe a Eibarem branka nepadla. Real Madrid smetl Sevillu. Deportivo udolalo Leganés, Valencia Celtu Vigo.

Real Sociedad nestačil na Málagu, Atlético prohloubilo krizi Betisu, Athletic veze body z půdy Levante.

 
08.12.17 20:00 Deportivo Alavés 2:0 Las Palmas
Branky: 23. I. Gómez Pérez , 55. M. El Haddadi Mohamed

Alavés zvládl vítězně i druhý zápas pod vedením Abelarda a poprvé v sezóně dokázal vyhrát dvakrát v řadě. Tentokrát to odnesly Las Palmas, přímý konkurent v boji o záchranu, jejichž výkon byl na Mendizorroze doslova tristní.

Naopak Alavés pod novým kouček viditelně ožil. Hráči se rvou o každý balón, pozorně brání a vysoko napadají. Odměna přišla v polovině prvního poločasu, kdy Ibai Gómez navázal další trefou na hattrick z Girony. Náskok domácích mohl být i vyšší, jenže Lizoain byl nejlepším mužem hostů, což o lecčems vypovídá...

Obraz hry se nezměnil ani ve druhé půli. Ostrované jen bezmocně sledovaly útoky Alavésu vedené zejména po celý zápas skvělým Pedrazou. Munir deset minut po pauze skóre navýšil na 2-0, což byl konec hostujících nadějí. Las Palmas sice držely balón, ale šanci za šancí měl Alavés. Nemusí ho ani mrzet, že žádnou další neproměnil, tři body po výhře 2-0 bere i tak. A zcela zaslouženě.

09.12.17 12:00 Getafe 0:0 SD Eibar

Jedenáct minut dělilo příchod Gakua na hřišti a odchod Inuie z něj, očekávaný japonský duel se tak na stadionu Coliseum nekonal. A nekonalo se takřka nic, oba týmy se utápěly v nepřesnostech a fanoušky nudily.

Byl to dobře zvolený čas výkopu pro asijské publikem, ale špatná reklama pro La Ligu. V podobných zápasech může vše zachránit jen rychlý gól. Ten obvykle naruší opatrné plány. Dnes se tak nestalo a tak ani v závěr nenabídl drama, neboť Getafe ani Eibar nechtěly prohrát.

Šance by se daly spočítat na prstech jedné ruky a ještě by k tomu nebyly potřebné všechny. Nejblíže brance měl z domácích hned ve druhé minutě Amath, ze strany hostů Iván Alejo, jehož centr dopadl na břevno, a Jordán, který nevyužil penaltu nařízenou za faul Djeného na Enriche. Hostující fotbalista překopl branku a s ní možná i tribunu, míč odletěl do ztracena.

09.12.17 15:15 Real Madrid 5:0 Sevilla
Branky: 3. J. Fernández Iglesias , 23. Cristiano Ronaldo , 31. Cristiano Ronaldo (z pen.), 38. T. Kroos , 42. A. Hakimi

Real Madrid díky exkluzivní první půli, v níž vstřelil všech pět branek, smetl odevzdanou Sevillu 5-0. Dvěma góly se na vysoké výhře podílel čerstvý držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo, jenž trofej před výkopem ukázal fanouškům.

Uběhlo jen něco málo přes dvě minuty a Nacho poslal favorita po šťastném odrazu po rohovém kopu do vedení. Sevilla nebyla v úvodu horší, ale druhý inkasovaný gól z kopačky Cristiana Ronalda po skvělém pasu Asensia ji dostal do kolen. Od té doby domácí vládli a skóre narůstalo. Nepříliš dobře kopnutá penalta za ruku Jesúse Navase proklouzla Ricovi pod tělem do branky, druhý zásah pro portugalskou hvězdu. Toni Kroos a Achraf po přiťuknutí Benzemy určili poločasový stav na pro hosty potupných 0-5.

Druhá pětačtyřicetiminutovka se dohrávala jen z povinnosti. Sevilla nedokázala v útoku takřka nic vymyslet a domácí sundali nohu z plynu, výjimkou byla jen tyč po hlavičce Benzemy. Real Madrid předvedl po utkání proti Dortmundu další povedený výkon a zaslouženě zvítězil, Sevilla potvrdila, že na Bernabéu se jí dlouhodobě nedaří.

09.12.17 17:30 Deportivo La Coruña 1:0 Leganés
Branky: 24. A. López Álvarez

Deportivo ukořištilo velice cenné tři body v utkání proti Leganésu. Proti neofenzivnímu soupeři mu k tomu stačila jediná branka Adriána Lópeze.

Ta přišla v polovině úvodního poločasu, kdy Cuéllar jen nejistě vyrazil prudkou střelu Emre Çolaka, míč se dostal k Adriánovi, jenž ho uklidil do sítě. Na další gól čekal Riazor marně, byť mu šlo Deportivo naproti a několikrát mu chyběla jen o pár centimetrů lepší koncovka, jednou zachránila Cuéllara branková konstrukce.

Kvůli neproměňování šancí se domácí museli strachovat o výsledek až do úplného konce. Leganés sice nejevil žádné ofenzivní touhy, o čemž svědčí nula v kolonce počtu střel mezi tři tyče, ale ve fotbale stačí jeden povedený kop... Rubén se zapotil v nastaveném čase, kdy tísněn protihráči dokázal vyboxovat centrovaný balón. Poté zazněl konečný hvizd, Deportivo získalo po těsném, ale naprosto zaslouženém vítězství tři body, které mu pomohou volněji dýchat. Leganés prohrál čtvrtý zápas z posledních pěti a dnes se prezentoval velmi slabým výkonem.

09.12.17 19:45 Valencia 2:1 Celta de Vigo
Branky: 28. S. Zaza , 81. D. Parejo Muñoz (z pen.) – 46. I. Aspas Juncal

Celta Vigo na Mestalle potvrdila, že je týmem, který hraje dobrý fotbal. K její smůle to ale tentokrát na body nestačilo. Valencia nebyla lepší, přesto bere vydřené vítězství díky penaltě ze závěru utkání.

Jedinou branku prvního poločasu vstřelil po půlhodině domácí Simone Zaza, jenž tak ukončil své více než měsíční čekání na gól. Ital se prosadil hlavičkou po rohovém kopu. Odpověď Celty Vigo přišla ihned po změně stran. Po akci Sista se míč odrazil k Iagu Aspasovi, jenž ho uklidil za záda Neta a osamostnil se od Rodriga v čele tabulky střelců španělské národnosti.

Už se zdálo, že zápas skončí dělbou bodů. Jenže poté nařídil rozhodčí pokutový kop. Hosté se na něj hodně zlobili, ale ke ze strany domácího fotbalisty zbytečnému kontaktu mezi Hernándezem a Gilem došlo. Parejo se štěstím proměnil a určil konečný stav na 2-1 pro Netopýry.

10.12.17 11:00 Real Sociedad 0:2 Málaga
Branky: 23. B. González Tomás (z pen.), 58. G. Castro

Málaga poprvé v letošní sezóně zažila pocit z vítězství mimo vlasntí stadion, díky dvěma pokutovým kopům dobyli Andalusané Anoeta a prohloubili problémy Realu Sociedad posledních týdnů.

Hra Míchelova má sice k ideálu hodně daleko, vůbec už ale nepřipomíná marnost z úvodu sezóny. Fotbalisté Málagy nechávají na trávníku duši, hrají organizovaně, a když jim soupeř nabídne šanci, neodmítnou ji. Tak tomu bylo v případě první branky, kterou zařídil z pokutového kopu Borja Bastón. Penaltovému zákroku Rulli, který sice Borja ustál a zakončil, ale rozhodčí citlivě zpětně ukázal na puntík, předcházel kiks Íñiga Martíneze. Přitom Real Sociedad měl v samotném úvodu dvě dobré šance. Kdyby proměnil, mohlo být vše jinak...

Podruhé kopali hosté penaltu po změně stran za ruku Williana Josého, Borja sice tentokrát neproměnil, ale Chory Castro byl u odraženého míče dříve než obránci a přece jen navýšil náskok hostů. Erreala se snažila, ale její hra tentokrát neměla obvyklou lehkost a kvalitu. Když už si vypracovala příležitost, neproměnila je. Proto slaví zisk tří bodů outsider.

10.12.17 15:15 Real Betis 0:1 Atlético Madrid
Branky: 29. S. Ñíguez

Atlético Madrid nepředvedlo na stadionu Benita Villamarína žádné skvělé představení, spíše naopak. Ale praktický fotbal dirigovaný Cholem Simeonem jako už monohokrát přinesl své ovoce. Jediný gól Saúla určil, že tři body budou patřit Atléticu.

Přitom to byl Betis, kdo byl fotbalovější, držel častěji míč na kopačkách a působil hladověji. To vše je k ničemu, když obrana neuhlídá náběh Saúla ze zadních pozic a útočník Atlética vstřelí vítěznou branku. Hostům pak už stačilo odevzdat balón Betisu a bránit.

Pokud se Betis dostal do slibné střelecké pozice, jako tomu bylo v případě šance Boudebouze v samotném úvodu, nebo později při ráně Tella, nedokázal zamířit přesně. A nebo se mu do cesty postavil opět skvělý slovinský brankáře, jako tomu bylo v případě druhého jmenovaného.

10.12.17 17:30 Levante 1:2 Athletic Club
Branky: 73. A. Laporte (vlastní) – 5. A. Aduriz Zubeldia (z pen.), 79. S. Postigo Redondo (vlastní)

Když hráči Athleticu slavili remízu s Realem Madrid, jako by právě vyhráli cennou trofej, možná to někomu přišlo přehnané. Jenže Lvi podobný stimul potřebovali a může to být chvíle, která pomůže obratu k lepšímu. Athletic potvrdil pozitivní náladu výhrou na hřišti Levante.

Ta je pro Basky o to cennější, že v současné chvíli jsou pro ně Granotes soupeřem v boji o záchranu. Možná, že postupem času bude Athletic pomýšlet na vyšší mety, ale současnost je přesně taková. Už v páté minutě poslal De Marcose k zemi Toño a Aduriz nařízenou penaltu proměnil.

Levante se ve druhém poločase začalo více tlačit do útoku a odměna se dostavila díky vlastní brance Laporteho. Athletic odpověděl okamžitě střelou Mikela Rica do tyče, o chvíli později už gólově, a to když se nechtěně trefil za záda vlastního brankáře Postigo. Athletic těsné vedení uhájil až do konečného hvizdu a připisuje si tři důležité body.

10.12.17 19:45 Villarreal 0:2 FC Barcelona
Branky: 72. L. Suárez Díaz , 83. L. Messi

Barcelona zvládla těžký duel na Estadio de la Cerámica a veze z hřiště Villarrealu, kde nikdy není snadné vyhrát, tři body díky vítězství 2-0. Obě branky padly po změně stran, kdy domácí hráli v oslabení.

Hosté do zápasu vlétli a hned v úvodu orazítkoval Piqué po rohovém kopu brankovou konstrukci. Poté se hra vyrovnala a Villarreal hrozil rychlými kontry. Třikrát zakončoval Soriano, dvakrát nepřesně, jednou mu zkazil radost skvělým zákrokem Ter Stegen. Samostatný únik mu pak upřeli rozhodčí chybně odmávaným offsidem. 

Jako rozhodující se ukázalo vyloučení Raby, jenž ostrým zákrokem zajel do Buisqutse. Barcelona byla v přesile čím dál nebezpečnější, a to zejména díky Jordi Albovi, jenž na trávníku vynikal. O góly se však podělila dvojice Suárez a Messi. První přetavil ve vedoucí branku souhru s Alcácerem, Messi pak využil "námazu" Víctora Ruize a jeho srážky s dalším obráncem Villarrealu, po níž měl snadnou úlohu.

11.12.17 20:00 Espanyol 0:1 Girona
Branky: 45. D. Timor Copoví
 

Tabulka po 15. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 14 11 3 0 36:7 (+29) 36 R R V V V
2. Valencia 15 10 4 1 35:14 (+21) 34 V P R V V
3. Atlético Madrid 15 9 6 0 24:7 (+17) 33 V V V R V
4. Real Madrid 15 9 4 2 30:11 (+19) 31 V R V R V
5. Sevilla 15 9 1 5 19:19 (0) 28 P V V V P
6. Villarreal 14 6 3 5 22:18 (+4) 21 P P R V R
7. Getafe +1 15 5 5 5 20:15 (+5) 20 R V P V R
8. Leganés –1 15 6 2 7 12:14 (-2) 20 P V P P P
9. Real Sociedad 15 5 4 6 28:28 (0) 19 P P R R V
10. Celta de Vigo 15 5 3 7 27:23 (+4) 18 P R V P V
11. Real Betis 15 5 3 7 23:29 (-6) 18 P P R P R
12. Eibar +1 15 5 3 7 16:27 (-11) 18 R V V V P
13. Girona –1 14 4 5 5 18:22 (-4) 17 P R R V V
14. Levante 14 3 7 4 14:20 (-6) 16 R P V P R
15. Espanyol 14 4 4 6 11:18 (-7) 16 P V P P V
16. Deportivo La Coruña +1 15 4 3 8 18:27 (-9) 15 V P R P P
17. Athletic Club –1 14 3 5 6 14:18 (-4) 14 R R R P P
18. Deportivo Alavés +1 15 4 0 11 12:24 (-12) 12 V V P P V
19. Málaga +1 15 3 2 10 13:28 (-15) 11 V R P V P
20. Las Palmas –2 15 3 1 11 11:34 (-23) 10 P V R P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace