Shrnutí první poloviny Primera División 2017/2018

Lionel Messi kraluje střelcům (© marca.es)

Letošní ročník Primera División je přesně v polovině, proto vám přinášíme jeho krátké shrnutí, statistiky a zajímavosti.

Barcelona se řítí za titulem

Neporažená Barcelona s pohodlným náskokem trůní na prvním místě tabulky a nezdá se, že by jí někdo dokázal návrat na ligový trůn zmařit. Katalánci jsou suverénní, což po výprasku od Realu Madrid v Supercopě asi čekal málokdo. Jedenapadesát získaných bodů navíc dává mužstvu Ernesta Valverdeho naději na překonání 100bodového rekordu soutěže.

Atlético - nejlepší z ostatních

Atlético prohrálo jediné utkání a s osmi inkasovanými góly se může pyšnit nejlepší obranou v lize. V některých fázích sezóny se Madriďané hodně trápili, klíčové zákroky Jana Oblaka a úspěšný návrat Diega Costy a příchod Vitola ale dodaly týmu na jistotě.

Valencia znovu mezi nejlepšími

Netopýři jsou nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku. Vloni nevýrazný celek, který se pohyboval ve druhé polovině tabulky, s Marcelinem na lavičce ožil a pomýšlí na postup do Ligy mistrů. Rodrigo, Zaza, Kondogbia či Guedes jsou ozdobami současné La Ligy.

Volný pád Realu Madrid

Až poslední místo zaručující postup do Ligy mistrů drží překvapivě Real Madrid. Po skvělém dvojzápase v Supercopě se zdálo, že nadvládá Bílého baletu se z loňské sezóny přenese i do té letošní, jenže fanoušky čekalo kruté vystřízlivění. Barcelona v nedohlednu, špatná hra, neproduktivní útok a pohaslé hvězdy. To je současnost Realu Madrid, jemuž se nedaří zastavit volný pád a pravidelně ztrácí body.

Villarreal, Betis a Sevilla - podobný počet bodů, odlišná nálada

Na pozicích Evropské ligy jsou umístěny Villarreal a Sevilla, týmy, jejichž průběh sezóny je zrcadlový. Villarreal začal mdle, ale od Callejova nástupu na lavičku se proměnil k nepoznání a znovu baví solidní hrou, která přináší výsledky, u Sevilly je trend přesně opačný. Výtečný úvod sezóny je zapomenut, Andalusané jdou v posledních týdnech od porážky k porážce, snaha o restart s novým trenérem Montellou se zatím míjí účinkem. Sedmý post patří Betisu, který je po triumfu v derby a potvrzení bodů výhrou proti Leganésu v euforii.

Eibar, Getafe, Girona a Leganés, hrdí a klidní

Hrdí na své postavení v pořadí Primery mohou být v Eibaru, Getafe, Gironě a Leganésu. Podceňovaná mužstva přesvědčují, že mají mezi elitou své místo, což dokazuje dostatečný bodový zisk, který jim umožňuje jít do odvetné části sezóny s pozitivními vyhlídkami a klidem, byť hotovo ještě zdaleka nemají.

Celta, Athletic, Real Sociedad a Espanyol v zemi nikoho

Mimo pohárové příčky, ale daleko od sestupových vod. To je situace střelecky potentní, ale v obraně příliš děravé Celty Vigo, proměnlivého Espanyolu i Athleticu a Realu Sociedad, jejichž loňský postup do Evropy se změnil v letošní depresi. Naději dává příznivcům zlepšená výkonnost všech čtyř klubů v závěrečné fázi první poloviny soutěže.

Levante, Alavés a Deportivo, život na hraně

Těsně nad pásmem sestupu se pohybuje Levante, které po výborném začátku sezóny ubralo nohu z plynu a nebezpečně hazarduje s prvoligovou příslušností, a Alavés, jehož trajektorie je opačná. Beznadějný úvod smazal příchod Abelarda na lavičku. Pod ním Baskové pravidelně vyhrávají domácí zápasy, což je základní kámen na cestě k záchraně. Deportivo paběrkuje na osmnácté pozici a nezdá se, že by povýšení Cristóbala do role kouče prvního týmu přineslo kýžené ovoce.

Málaga a Las Palmas - na cestě do pekla

Jestliže některé týmy nezvládají tempo a úroveň současné La Ligy, pak to bezpochyby jsou Málaga a Las Palmas. Pouhých jedenáct bodů je odrazem skutečnosti, že v obou klubech to zkrátka nefunguje. Málaga i Las Palmas mají namířeno hodně rychlou cestou do Segundy. José González a Paco Jémez se mají pokusit udržet potápějící se lodě na prvoligové hladině, což by se rovnalo takřka zázraku.

Ideální sestava:

Oblak (Atlético); Odriozola (Real Sociedad), Umtiti (Barcelona), Piqué (Barcelona), Jordi Alba (Barcelona); Busquets (Barcelona), Parejo (Valencia), Saúl (Atlético); Guedes (Valencia), Messi (Barcelona) a Luis Suárez (Barcelona).

Sestava příjemných překvapení:

Neto (Valencia); Maffeo (Girona), Unai (Athletic), Djené (Getafe), Kévin (Real Sociedad); Paulinho (Barcelona), Rodri (Villarreal), Fabián (Betis), Alejo (Eibar), Portu (Girona) a Maxi Gómez (Celta Vigo).

Sestava zklamání:

Pantilimon (Deportivo); Corchia (Sevilla), Naldo (Espanyol), Lemos (Las Palmas), Carole (Sevilla); Aquilani (Las Palmas), Dembélé (Barcelona), Emre Mor (Celta Vigo); Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Bojan (Alavés) a Benzema (Real Madrid).

Nejlepší výroky:

"Pod mým vedením hráči večer nikam nepůjdou, ani vyhodit odpadky." - Paco Jémez po nástupu do funkce trenéra Las Palmas.

"Kdo dnes půjde spát před pátou ranní, dostane pokutu." - Joaquín po výhře Betisu v derby na hřišti Sevilly.

"Neymar z Barcelony na 200 procent neodejde." - Viceprezident Barcelony Jordi Mestre týden před začátkem ligy.

"Mateu mi pos.al život." - Obránce Deportiva Juanfran po vyloučení proti Las Palmas.

"Znám mnoho lepších hráčů, než je Ontiveros, kteří dnes vstávají velmi brzy, aby to stihli do práce." - Míchel kritizoval svého hráče.

Statistiky a zajímavosti:

- Padlo 504 branek, v průměru 2,7 na utkání. Počet branek v jednotlivých úsecích zápasu: 1. až 15. minuta - 53 branek, 16. až 30. minuta - 83 branek, 31. až 45. minuta - 76 branek, 46. až 60. minuta - 84 branek, 61. až 75. minuta - 89 branek, 76. až 90. minuta - 119 branek.

- Nejvíce branek střílí Barcelona (2,7 na zápas), následují Valencia (2,1) a Celta, Betis a Real Sociedad (1,7). Mezi hráči má nejlepší průměr Messi (0,9), následuje Luis Suárez (0,8) a Iago Aspas (0,6).

- Poměr vítězství domácích a hostů: 58 procent ku 42 procentům. Ve 41 utkáních ze 189 se zrodila remíza.

- Nejvíce střel: Real Madrid 348, Barcelona 298 a Real Sociedad 266. Nejvíce střel mezi hráči: Messi 118, Cristiano Ronaldo 94 a Luis Suárez 63.

- Počet střel celkem: 4 560, průměr na zápas: 24.

- Počet zákroků brankářů celkem: 1 157. Nejlepší úspěšnost: Iago Herrerín 94,7 %, Oblak 88,2 % a Sergio Asenjo 86,4 %.

- Nejvyšší průměrný počet přihrávek za zápas: Barcelona 649, nejvyšší úspěšnost přihrávek: Real Madrid 87,9 %. Nejvyšší průměrný počet přihrávek za zápas mezi hráči: Umtiti 77,6, nejvyšší úspěšnost přihrávek mezi hráči: Ceballos 94,5 %.

- Celkový počet přihrávek: 165 474, průměr na zápas: 875,5.

- Hráči, kteří odehráli všechny minuty: Rulli (Real Sociedad), Pacheco (Alavés), Ter Stegen (Barcelona), Messi (Barcelona), Aarón Martín (Espanyol), Gerard Moreno (Espanyol), Dmitrović (Eibar), Oblak (Atlético), Pau López (Espanyol) a Adán (Betis).

- Nejvíce žlutých karet mezi týmy: Girona 62, mezi hráči: Parejo 10. Nejvíce červených karet mezi týmy: Real Madrid 4, mezi hráči: Jordi Amat a Sergio Ramos 2.

- Nejvyšší výhra: Girona - Las Palmas 6-0.

- Nejgólovější kolo: 6. - 38 branek (3,8 na zápas).

- Tabulku vedly tři různé týmy: Real Madrid (1. kolo), Atlético (2. kolo) a Barcelona (3. až 19. kolo).

- Nejvíce penalt kopaly Athletic a Valencia - 5. Nejvíce penalt se kopalo proti Alavésu, Deportivu a Realu Sociedad - 4.

- 8 trenérů bylo vyhozeno, v Alavésu a Las Palmas hned 2.

- Průměrný počet diváků na zápas: 27 587.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace