Znovu děvečkou pro všechno

Carlos Gurpegui (© flickr.com)

Carlos Gurpegui nechal za sebou noční můru, ono proklaté zranění kolenních vazů, díky němuž se musel na hrací plochu, kde tolik chtěl předvádět svoje fotbalové dovednosti, dívat z uctivé vzdálenosti. 23. října 2011 došlo k nešťastnému došplápnutí, které ho přinutilo zoufale čekat než si přetáhne přes hlavu zápasový dres svého milovaného Athleticu. Asi jako kolbenkář konec šichty vyhlížel nedočkavě Gurpegui zápasový začátek letní přípravy. To je to, co se fotbalovým profesionálům během galejí zamlouvá nejvíce, na rozdíl od nekonečných štrek s teniskami na nohách, nebo činek v nudném prostředí posilovny. A osm měsíců v případě záložníka Athleticu tuto touhu ještě umocnily.

No, dočkal se. Během deseti dnů mohl fotbalovou abstinencí strádající nohy, tělo a hlavu uspokojit měrou vrchovatou. Znovu, stejně jako tomu bylo v premiérové sezóně Marcela Bielsy na střídačce Athleticu, jedenatřicetiletý Gurpegui fungoval v roli takzvané děvečky pro všechno. A že práci odvedl na jedničku, svědčí i pochvala od Claudia Vivase, Bielsova sekundanta.

Již v ročníku 2011-12 s pokorou zvedl Bielsovu hozenou rukavici a neváhal naskočit na postech v sestavě, které zas nepatří mezi jeho úplně nejpřirozenější. Kromě středního záložníka, kam se kádrově v předsezónních ročenkách pravidelně škatulkuje, vyběhl rovněž jako stoper a zvládl dokonce i funkci pravého obránce. Nyní mu argentinský lodivod svěřil roli středního záložníka, aby trochu odlehčil zátěž Anderu Iturraspemu a taktéž v obraně, kde se jaksi nedostávají baskickému týmu fotbalisti. Javi Martínez by se v Londýně rád pomazlil s novou medailí, Fernando Amorebieta je zraněný, San José nemůže být tam, kde Javi Martínez kvůli tomu, že chytil neštovice a Borja Ekiza léči natažený sval.

Bojovníkovi Gurpeguimu je fakt úplně šumák, na kterém místě v sestavě naskočí. Pokaždé splní. Na Polish Masters ve Wroclavi v semifinále proti PSV Eindhoven (0:1) odehrál na stoperu první kompletní utkání od neblahého souboje na Mestalle. Pak se v duelu o bronz proti domácímu Slasku (1:0) postavil do středu zálohy. Aby dal pauzu hře svého týmu, zrychlil, když je třeba a pomáhal vzadu v nepříjemných okamžicích přetížené defenzivě. Odehrál pouze první poločas a pak se usadil střídačku. Ale ne, že by ho trápil nějaký problém. „Bylo to takhle dohodnuté. Marcelo si myslel, že tahle doba postačí, ale v klidu by vydržel celý zápas. S jeho výkonem jsme moc spokojeni“, rozplýval se Claudio Vivas na tiskovce v prostředí, kde se hrálo poslední EURO.

Během 135 odehraných minut na Polish Masters Gurpegui prokázal že se postupně dostává do optimální formy. V obraně se snažil vyvážet balóny, chodil tvrdě do soubojů (bez nějaké fóbie z toho, že by si obnovil nepříjemné zranění). Zkrátka patřil mezi nejlepší hráče Athleticu, jenž byl chabý v realizaci svých myšlenek. A v neděli, ve středu pole, spolupracoval s defenzivním tandemem Aurtenetxe-Ramalho (klapalo jim to docela dobře), ovládl svůj prostor a ve většině případů zvolil nejlepší možné řešení. Ovšem pravdou je, že občas kazil přihrávky. 

Nejdůležitější ovšem je, že se už znovu cítí fotbalistou. Že odehrál celých devadesát minut. Že zapomněl na zranění a opětovné problémy s kolenem, které ho trápily během června, což sám před třemi týdny přiznal: „Měl jsem nějaké bolesti, které mi nedovolovaly běhat“. Rovněž prohlásil, že chce Bielsovi co nejvíc zkomplikovat rozhodování o složení základní sestavy. „Chci se cítit důležitý. Chci, aby trenér pochyboval nad tím, jestli mne má postavit, nebo ne i když vím jak to bude složité poté, co moji spoluhráči předvedli minulou sezónu“.

Prozatím mu velký počet absentérů udělil hlavní roli v přípravných duelech. Ústřední protagonista. Do prvních dvou přáteláků nastoupil ve druhém poločase. V Grenoble, proti Lyonu (2:1) při preméře lehce trpěl, něž se dostal do tempa. „Deset, nebo dvanáct minut to bylo trošku složitější“, uznal. V Casablance (1:3) už se cítil lépe. A v Polsku už byl v základu. Ukázal, že je v pohodě, schopen nastoupit do prvního ostrého zápasu sezóny, jímž bude 2.srpna zápas předkola Evropské ligy, pravděpodobně proti chorvatské Koprivnici. Trenérský tým z toho má upřímnou radost: „Mít zpátky hráče, jakým je Gurpegui, je pro nás důležité. Je to fotbalista, jenž může zastat několik funkcí“, potvrdil v souvislosti s děvečkou pro všechno Vivas.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace