Barcelona má v týmu nejméně odchovanců za 15 let

Carles Aleñá (© sport.es)

Barcelona prožívá velmi povedenou sezónu, přesto se na ní najde pro mnohé nevzhledná kaňka, a sice nízký počet odchovanců v prvním týmu.

Po lednových odchodech Deulofeua a Rafinhy jich v kádru zůstalo pouhých šest, což je nejnižší číslo od sezóny 2002/2003, kdy Barcelona vyšla pátým rokem v řadě naprázdno, pokud jde o trofeje. Puyol, Xavi, Gabri a Gerard tehdy byli jedinou čtveřicí vychovanou La Masií. Přitom před pěti lety čítalo první mužstvo Katalánců hned sedmnáct odchovanců a La Masia byla opěvována jako nekonečná studnice talentů. V čem tkví důvody současného upozadění vlastní tvorby? 

Několik fotbalistů zvedlo kotvy ještě předtím, než se vůbec zkusili propracovat do prvního týmu. Ať už jde o Jordi Mboulu (koupilo ho Monaco), Erica Garcíu (Manchester City) či Sergia Gómeze (Borussia Dortmund). Kromě finanční stránky je k tomu vedla i vidina snažší sportovní cesty. Zatímco Barcelona platí mladíkům kromě několika výjimek okolo 25 tisíc eur, zmíněné kluby jim rovnou nabídnou kontrakt v řádech stovek tisíc eur, někdy i přes milion eur, navíc i rychlejší příležitost v elitní lize. Barcelona jako odpověď chystá zvýšení platů této věkové kategorie i nafouknutí výkupních klauzulí, jejichž nízká hodnota láká zájemce k přetažení nadějných jmen do svých řad.

Blaugranas se v posledních letech připojili k trendu drahých nákupů hotových hráčů, což rovněž snižuje šance odchovanců na prosazení se. Zmenšuje se i význam La Masie v druholigovém rezervním mužstvu, což je další varovný signál. Vždyť jen Aleñá, Busquets, Abel Ruiz a Cucurella hrají pravidelně, Tarín a Morer paběrkují, Palencii či Sarsanedase brzdí zranění. V Barceloně B je dvojnásobek přivedených hráčů oproti vychovaným.

Vedení klubu čeká nelehký úkol vrátit La Masii klíčovou roli pro další roky. Talenty bude i nadále vychovávat, o tom není pochyb, ale může se stát, že ne pro vlastní potřebu, ale pro celky napříč celou Evropou... 

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace