Jak žijí budoucí hvězdy v La Masii?

La Masia (© marca.es)

Prestižní magazín Forbes ji označil za nejlepší fotbalovou akademii na světě. Jak ale vypadá La Masia "zevnitř"?

Může z nich být nový Messi, Puyol, Pedro, Amor, Xavi, Guardiola nebo Busquets, což jsou jen některé z hvězd, které La Masia vytvořila. Jde v ní ale o mnohem více než jen fotbal - formuje své členy i po lidské stránce a je domovem pro mladíky, jejichž rodiny jsou desítky nebo stovky kilometrů daleko.

Klub La Masiu neustále vylepšuje, v současné chvíli v ní sídlí 84 nadějí z různých sportů- "Dříve to tu vypadalo jako v nemocnici," říkají. Teď je už od vstupu patrná příjemná atmosféra, které dominuje fotbal, i když se nezapomíná ani na další čtyři sportovní sekce. Velká fotografie Messiho, Iniesty a Xavi připomíná rok 2010, kdy barcelonská trojice obsadila kompletní podium v anketě Zlatý míč.

Není náhodné, že právě tento obraz je jedou z prvních věcí, na které v La Masii narazíte. Je to důkaz, kam až můžete s úsilím dojít. Kluk, který sem vstoupí, začne chápat, že v La Masii začíná být součástí konceptu a místa, díky kterým může dosáhnout velkých věcí. Dbá se na každý detail. V recepci je umělý trávník, v první chodbě fotografie všech 84 sportovců, kteří v La Masii žijí. Také je zde hodně nápisů se slovy úsilí, týmová práce, skromnost, respekt. Společně jsme silnější, říká jeden z nich. Vidí ho všichni, když jdou ze svých pokojů.

Barcelona ví, že musí hráče formovat i po lidské stránce. Má na to své know how, špičkové sportovce vychovává už 40 let. Další obraz připomíná jedenáctku složenou výhradně z odchovanců, která si v roce 2012 zahrála proti Levante. Rodiče se sami mohou přesvědčit, že kromě sportu se klade důraz i na vzdělávání.

Mladíci musejí mít dobrý prospěch. Učí se mimo jiné i o financích, marketingu, managementu, komunikaci, protože to vše uplatní, pokud se stanou profesionálními sportovci.

V další chodběplakát hlásá, že La Masia vytváří osobnost prostřednictvím sportu. Místo destrukce se preferuje tvorba, rival není nepřítelem ale soupeřem, před egoismem má přednost empatie, fotbalový zápas je zápasem a ne válkou nebo bitvou. 

Zároveň se v akademii musí dodržovat pravidla. A tak se v jedenáct večer vypne wifi. Jde se spát.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace