Kritizované, ale čím dal častěji napodobované. Bordalásovo Getafe nepřestává překvapovat

José Bordalás udělal z Getafe vítězný tým (© marca.es)

Getafe se po 22. ligovém kole posunulo už na třetí příčku La Ligy a sní o milionech z Ligy mistrů. Ač je styl Madriďanů často kritizován, čím dál více klubů ho napodobuje.

Athletic, Alavés, Valladolid, Leganés, Espanyol, Eibar nebo postoupivší Granada a Osasuna. To jsou kluby, které našly v Getafe inspiraci. Přitom madridský celek je častým terčem kritiky. Vytýká se mu defenzivní pojetí fotbalu, tvrdá hra, zdržování... Nic z toho ale neubírá Azulones na zásluhách. Vloni se z pátého místa propracovali do Evropské ligy a letos mohou mířit ještě výše.

Za vše vděčí José Bordalásovi, muže s vizáží hipstera, jenž je považován za jednoho z nejlepších koučů země. Pětapadesátiletý bývalý útočník trénuje už od 29 let, aktivní kariéru musel kvůli problémům s kolenem ukončit předčasně. Základem všeho pro něj je fyzická příprava.

"Někteří lidé se soustředí jen na to, aby shodili úspěch skromného klubu, jako je ten náš," nelíbí se Bordalásovi kritika. "Máme jeden z nejnižších rozpočtů v lize. Co jsme dokázali, je potřeba ocenit a respektovat." Getafe má platový strop 56 milionů eur - 11krát nižší než Barcelona a Real Madrid, 6krát nižší než Atlético a třetinový oproti Valencii či Seville. Přesto si užívá nejlepšího postavení v tabulce, jaké kdy zažilo.

"Bordalás se svým stylem předběhl celý svět. Fotbal je technika a taktika, ale chyběla fyzická a mentální část. A v nich je Bordalás nejlepší. Můžeme to vidět v současném Realu Madrid. S hráči s dobrou fyzičkou jako Casemiro, Valverde nebo Mendy se vše změnilo, je to jiný tým," říká Bordalásův asistent Javier Vidal.

"Nikdy v kariéře jsme tolik netrénovali," to je častá fráze hráčů Getafe. Minulou středu například trval trénink plné tři hodiny, přestože už hráči měli v daném týdnu v nohách 35 až 40 naběhaných kilometrů. "Hraje se tak, jak se trénuje," je další poučka, která k Bordalásovi sedí dokonale. "Nároky jsou tak vysoké, že nemůžeme povolit ani na tréninku. Není čas na odpočinek, stejně jako na něj není čas v zápase. Tyto detaily dělají klíčový rozdíl," pokračuje Vidal.

"Nemohu od týmu požadovat více. Máme 39 bodů, což je číslo, na které můžeme být hrdí. Dosáhli jsme ho prací, odhodláním a skromností. Máme nějaké nedostatky, ale kompenzujeme je nasazením a prací," dodává Bordalás, jenž je osmým z deseti dětí. "Nosil jsem v Almeríi melouny, prodával na ulici noviny. Když je život těžký, pochopíte, že prací můžete dosáhnout velkých věcí. Vysoké nároky znamenají zlepšování se. O práci se nesmlouvá, což vědí i moji hráči."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace