Messi je podle historiků nejlepším hráčem La Ligy všech dob

Lionel Messi (© sport.es)

Mnoho lidí považuje Lionela Messiho za nejlepšího hráče všech dob. A ke stejnému závěru, alespoň pokud jde o La Ligu, dospěli i historici z Výzkumného centra historie a statistik španělského fotbalu (CIHEFE).

Ti zveřejnili žebříček nejlepších fotbalistů 86 ročníků La Ligy a právě argentinská hvězda ve službách Barcelony mu vévodí. Studie byla vytvořena na základě koeficientů, kde hrály roli odehrané minuty, vstřelené góly a způsob jejich dosažení (ze hry, z penalty, vlastní), ale například i vyloučení a další fakta.

Badatel José Antonio Ortega z CIHEFE k tomu říká: "Všechna hodnotící kritéria byla jednoduchá a vyvážená, zajistila nám, že každá sezóna bude hodnocena stejně. Technika, ambice, talent a fotbalové schopnosti udělaly z Messiho jednoho z nejcennějších hráčů všech dob." Ortega také vyzdvihl Messiho "práci s míčem, kličky, rychlost a změnu rytmu a schopnost hned poté přesně vystřelit".

Messi celkem posbíral 545 bodů, na druhém místě se umístil bývalý kapitán Realu Madrid Rául González (528 bodů), třetí pozice patří Césaru Rodríguezovi (Barcelona, 524 bodů). Elitní pětici uzavírájí Zarra (Athletic, 493), Quini (Sporting, Barcelona, 488), do nejlepší desítky se vešli Juan Arza (481), Alfredo di Stéfano (481), Paco Gento (467),  Santillana (464) a Guillermo Gorostiza (454). Většina z nich strávila velkou část kariéry v jednom klubu a v Primeře působila alespoň deset let.

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid je celkově 17. a hned za Messim, pokud se bavíme o aktivních hráčích. Forvard Athleticu Aritz Aduriz je třetím nejvýše postaveným fotbalistou (a celkově 67.), jenž stále pobíhá po trávnících.

Od založení La Ligy v roce 1929 v ní nastoupilo celkem 9 280 fotbalistů.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace