Nejdražší posila, která odchází bez fanfár. Proč Coutinho v Barceloně neuspěl?

Philippe Coutinho (© marca.es)

Bayern Mnichov i Barcelona potvrdily hostování Philippa Coutinha v německém klubu, Katalánci prozradili i finanční detaily obchodu.

Za roční hostování brazilského reprezentanta zaplatí Bayern 8,5 milionu eur (tedy ne 20 milionů eur, jak původně informoval tisk), převezme jeho mzdu 14 milionů eur a v létě 2020 bude mít možnost uplatnit opci na trvalý přestup v hodnotě 120 milionů eur.

Coutinho opouští Barcelonu po roce a půl, během kterých nedokázal naplnit potenciál a potvrdit, že cena 140 milionů eur včetně bonusů, která udělala z Coutinha nejdražší posilu v klubové historii, byla oprávněná.

Barcelona přitom lanařila Coutinha dlouhou dobu, viděla v něm ideálního nástupce Andrése Iniesty, proto na Liverpool tlačila (později i samotný hráč), aby zcela odmítavý postoj k přestupu změnil, jak se později skutečně stalo.

Coutinho ale narazil v novém působišti na několik problémů. Prvním byl jiný post, než mu byl slibován, byť levé křídlo bylo jeho obvyklým teritoriem i na Anfield Road, ovšem s jinými taktickými úkoly. Sedmadvacetiletý Brazilec potřebuje volnost, která je v Barceloně vyhrazena zejména Lionelu Messimu, a tak se jeho hra nemohla plně rozvinout. Jako by si to společně s cenovkou postupem času čím dál více uvědomoval i Coutinho, ztratil sebedůvěru a začala mu být vytýkána nedostatečná ochota se vracet a celkové nasazení. To pravděpodobně souviselo s faktem, že hráč na tom nebyl psychicky dobře, což je zejména v jeho případě klíčové. 

To vše znamenalo, že očekávání fanoušků se proměnila v pískot a odchod byl jediným východiskem. Přitom statisticky si Coutinho vedl skvěle. Pomohl ke 4 titulům, odehrál 76 utkání a nasázel soupeřům 21 branek, dalších 11 připravil asistencí. Více gólů za dané období zaznamenali jen Messi a Luis Suárez. Ani to nestačilo. Nejdražší posila Barcelony odchází zadními dveřmi bez fanfár.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace