Nejhorší přestupy - Giorgi Demetradze

Giorgi Demetradze (© marca.es)

Ani Real Sociedad není výjimkou a má ve skříni přestupové kostlivce. Tím nejvýraznějším je zřejmě Giorgi Demetradze, na něhož se zaměříme v pokračování našeho seriálu o nejhorších přestupech.

Už příchod gruzínského útočníka vzbudil určité rozpaky, neboť Erreala za jeho služby zaplatila v prosinci 2000 Dynamu Kyjev 800 milionů peset (5 milionů eur), což z něj v té době udělalo jeden z nejdražších přestupů v klubové historii (podle některých zdrojů dokonce vůbec nejdražší) a také jeho mzda patřila mezi nejvyšší v týmu. Osasuně byl přitom ve stejném čase údajně nabídnut ukrajinským celkem za poloviční částku.

Jediný gól, zato spousta kilogramů navíc

Real Sociedad si od Demetradzeho sliboval vylepšení ofenzivy ve složité sezóně 2000/2001. Do Španělska přicestoval fotbalista, jenž se mohl pyšnit korunou krále střelců z gruzínské i ruské ligy, bez zavazadel, alespoň se to dalo vyčíst z jeho oblečení, které bylo po mnoho dnů neměnné. Zato si přibalil pořádnou porci kilogramů navíc, což znamenalo fyzičku, která nebyla hodna profesionálního sportovce.

To se ostatně velmi rychle potvdilo i na hřišti. Sedmého ledna naskočil do utkání proti Zaragoze v 55. minutě, ale v 75. musel být ze hry stažen, protože už byl zcela vyčerpaný. Deset dnů po trapném debutu přišla další rána, Demetradze si poranil koleno a byl na čtyři měsíce vyřazen ze hry. Zranění komplikovala Bakerova cysta - otok v podkolenní jamce.

Jedním ze čtyř zápasů, do nichž Demetradze v sezóně zasáhl, byl ten v posledním kole proti Osasuně. Mužstvo z Pamplony se díky výhře 1-0 na Anoetě zachránilo. Mezi fanoušky se šeptalo, že Real Sociedad kladl soupeři menší odpor, než by bylo záhodno. To málem narušil právě (možná neinformovaný) Gruzínec, neboť jako střídající hráč v závěru téměř vsítil vyrovnávací gól, který by Osasunu poslal do Segundy.

V úvodu následujícího ročníku 2001/2002 nastoupil několikrát v základní sestavě, avšak stále bez gólové radosti. To byl společně s chřipkou důvod, proč vypadl na další mač z nominace. Přesto byl spatřen, jak se prochází po pláži Ondarreta, za což byl klubem potrestán. Hned v následujícím kole ale překvapivě nastoupil proti Seville a vstřelil svůj jediný gól v dresu Realu Sociedad.

Hostování, odchod a pobyt za mřížemi

Po roce, 14 startech a jediné brance byl Demetradze Realem Sociedad postupně uvolněn na hostování do Lokomotivu Moskva, Alanie Vladikavkaz a Metalurhu Doněck. Posledně jmenovaný celek jej v roce 2003 vykoupil za podstatně nižší cifru než 800 milionů peset.

O sedm let později byl Demetradze zatčen kvůli podezření z napojení na gruzínskou mafii. To se potvrdilo, fotbalista vydíral sázkaře, kteří prohráli peníze v nelegálních sázkách. V březnu 2011 byl odsouzen na šest let vězení, v roce 2013 byl propuštěn. Na svobodě se oženil a v roce 2017 se stal otcem dcery Natalie.

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace