Preview Primera División 2017/2018

Real Madrid - obhájce titulu (© as.com)

Přestupové okno před několika dny skončilo, všichni účastníci Primera División tak znají kompletní složení svých týmů. K jakým důležitým změnám došlo, co od jednotlivých týmů čekat? Na to dá odpověď naše preview sezóny 2017/2018.

Jako obhájce titulu a největší favorit do ní jde Real Madrid, nováčky jsou Getafe, Girona, která v La Lize debutuje, a Levante.

První čtveřice tabulky si zajistí přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Pátý a šestý celek tabulky se může těšit na Evropskou ligu. Poslední tři se naproti tomu s nejvyšší soutěží rozloučí.

A zde je přehled jednotlivých účastníků Primera División 2017/2018:

Alavés patřil mezi nejpříjemnější překvapení sezóny 2016/2017. Z konečného devátého místa mělo mužstvo blíže k pohárům než k sestupovému pásmu a navíc v Copa del Rey přidalo postupem do finále stříbrnou nadstavbu. Na Barcelonu v něm Alavés nestačil, ale to jeho úspěch nijak nesnižuje.

Zopakovat takovou sezónu, to by se vedení, hráčům i fanouškům líbilo, primární cíl je však skromnější, a sice dosáhnout co nejdříve záchrany. A když bude možnost, zkusit zaútočit na vyšší mety.

Alavés prošel velkou obměnou kádru. Hostování skončilo oporám Deyversonovi, Llorentemu a Camarasovi, rychlonohého Thea koupil Real Madrid a Kiko Femenía zamířil do anglického Watfordu.

Ale v kancelářích na Mendizorroze se nezahálelo a vedení zajistilo posily, které dávají fanouškům naději, že i letošní rok bude pozitivní. Burqui, Wakaso, Tomás Pina, Sobrino a na poslední chvíli dvojice Bojan - Munir. Opomíjet nelze změnu na trenérském postu, který převzal Luis Zubeldía. Mauricio Pellegrino po jediném (a nadmíru úspěšném) roce ve funkci rezignoval. Podle svých slov splnil úkol vrátit klubu jako trenér to, co se mu nepovedlo jako hráči. Právě v Alavésu totiž ukončil aktivní kariéru, nedokázal však zabránit sestupu.

Trenér: Luis Zubeldía - Teprve šestatřicetiletý Argentinec dosud sbíral trenérské zkušenosti výhradně v Jižní Americe, v Alavésu se tak bude muset přizpůsobit nejen novému týmu, ale i soutěži a zemi.

Klíčový hráč: Bojan Krkić - Stále teprve 27letý útočník už během kariéry posbíral mnoho zkušeností ve Španělsku, Itálii, Anglii, Německu i Nizozemí. Právě jeho góly by měly Alavés vést za záchranou.

Bilance v přípravě: 2-5-1

Nejdůležitější příchody: Bojan (Stoke City), Burgui (Real Madrid) a Wakaso (Panathinaikos).

Nejdůležitější odchody: Deyverson (Levante), Camarasa (Levante) a Theo (Atlético).

Pyšný Athletic patří do okruhu klubů, které mají za cíl postoupit do pohárové Evropy, nejlépe pak do Ligy mistrů. Loňské sedmé místo by nemuselo stačit, proto chtějí Lvi minimálně o stupínek výše.

Po dlouhých letech kvalitních služeb klub opustil zkušený brankář Iraizoz, jemuž ale vyrostla důstojná náhrada v podobě Kepy, takže v tomto směru nebude Athletic strádat. Ani další odchody nemají zásadní význam na složení základní jedenáctky.

Ta bude identická jako vloni. Athletic totiž popírá metody současného fotbalu a získal jedinou posilu, navíc první po dlouhých dvou letech. Ander Capa se ale k týmu připojí až v létě 2018. Góly Adurize, centry Susaety, průniky Muniaina a zákroky Kepy. Baskové budou spoléhat na to samé, co před rokem. Plus se samozřejmě očekává další rozvoj Iñaki Williamse i dalších produktů úspěšné akademie.

Největší novinkou je ta na pozici trenéra. Ernesta Valverdeho zlákala nabídka Barcelony a na jeho místo se posunul José Ángel Ziganda. Ten ovšem prostředí Athleticu dobře zná, proto by neměl mít s adaptací žádný problém.

Trenér: José Ángel Ziganda - Sedm let za Athletic hrál během aktivní kariéry, posledních šest let vedl jeho rezervní tým jako kouč. Ziganda byl logickou a jednoznačnou volbou za Valverdeho.

Klíčový hráč: Iker Muniain - Aritz Aduriz promine, ale je to Iker Muniain, jehož talent, rychlost a šikovnost by měly hrát klíčovou roli. Bart si po brzkém vstupu mezi hvězdy Primery prožil období útlumu. Dokázal se z něj dostat a letošní rok by měl definitivně potvrdit progres správným směrem.

Bilance v přípravě: 3-2-3

Nejdůležitější příchody: -

Nejdůležitější odchody: -

Atlético Madrid se stabilizovalo jako v současnosti třetí nejsilnější tým Španělska a právě na této pozici vloni v La Lize skončilo. V Lize mistrů opět ztroskotalo na Realu Madrid, letošní sezóna ale nabízí novou možnost záutočit nejen na ligový titul, ale i na ušatý pohár.

Vysoké ambice Los Colchoneros jsou oprávněné. Pod vedením Chola Simeoneho si získalo respekt nejen v domovině, ale v celé Evropě. Během léta navíc dokázalo udržet všechny hvězdy, tedy včetně Jana Oblaka, vítěze dvou posledních trofejí Zamora pro brankáře La Ligy s nejnižším průměrem obdržených branek, a Antoina Griezmanna, jenž neměl o nabídky nouzi, ale jak sám řekl, cítí povinnost Atléticu pomoci.

Madriďané totiž nemohou kvůli trestu až do ledna zapisovat nové hráče na soupisku. Přesto koupili ze Sevilly Vitola a dalším na řadě by mohl být Diego Costa, ztracený syn, na jehož návratu se pracuje. První polovinu sezóny ale odehraje stejné mužstvo jako vloni.

Nejdůležitějším titulkem je proto přechod na nový stadion Wanda Metropolitano. Práce na skvostné stavbě finišují a už od čtvrtého ligového kola se stane novým domovem Atlética.

Trenér: Diego Simeone - Argentinský bouřlivák udělal z Atlética špičkový evropský klub a s klubem se dohodl na prodloužení smlouvy. Úspěšná spolupráce bude pokračovat.

Klíčový hráč: Antoine Griezmann - Jak sám řekl, opustit Atlético v současné době by nebylo fér. A tak znovu bude rozdílovým hráčem, který patří mezi to nejlepší, co Primera nabízí.

Bilance v přípravě: 3-3-0

Nejdůležitější příchody: Vitolo (Sevilla, od ledna).

Nejdůležitější odchody: Tiago (konec kariéry) a Theo (Real Madrid).

Napravit nevalný dojem z minulé sezóny a vrátit na Camp Nou ligový titul, který přebral do svých rukou Real Madrid. To je úkol Barcelony nově vedené Ernestem Valverdem, která se stále zotavuje z bouřlivého léta, jaké už dlouho nepamatuje.

Rekordní přestup Neymara do PSG, které Brazilce vyplatilo 222 miliony eur ze smlouvy, bylo tvrdou ranou. Barcelona přišla o třetinu veleúspěšné útočné formace MSN, liga o jednu z největších hvězd. Není proto divu, že to mezi všemi stranami vře a kauza pokračuje výpady přes média i žalobami k soudu...

Facka, kterou Culés uštědřil Real Madrid v Supercopě, urychlila příchod Ousmana Dembélého z Borussie Dortmund. Mladý křídelník se stal vůbec nejdražší posilou v historii klubu. Fanoušci doufali v další nová jména a vedení na nich pracovalo, ale vytoužený přestup Coutinha se nepovedlo uskutečnit. Jen u námluv zůstalo také v případě Di Maríi či Verrattiho. Budou kromě Dembélého stačit Paulinho, Semedo a Deulofeu jako oživení? Příznivci mají jasno a dávají najevo nespokojenost se současným vedením.

Barcelona má co zlepšovat i na hřišti. Debakl s PSG se sice nezapomenutelnou nocí na Camp Nou podařilo napravit, jenže Juventus v dalším kole Ligy mistrů už ukázal slabiny Barcelony naplno. Tou největší byl střed hřiště. Dlouhá léta byla záložní řada Barcelony výstavou fotbalového umu, ale to vzalo za své. Dokáže na zláte časy navázat současný kádr, nebo se potvrdí obavy, že budou potřeba jeho další vylepšení?

Trenér: Ernesto Valderde - Luis Enrique po minulé sezóně ve funkci skončil a nahradil ho Ernesto Valverde, o jehož kvalitách není pochyb. Angažmá na lavičce Barcelony je největší výzvou jeho trenérské kariéry.

Klíčový hráč: Lionel Messi - Jestliže Barcelona jako celek vloni neexcelovala, pak Lionel Messi si svůj vysoký standard udržel a opět byl nejlepším hráčem týmu i celé ligy. To samé se očekává letos.

Bilance v přípravě: 4-1-0

Nejdůležitější příchody: Dembélé (Borussia Dortmund), Semedo (Benfica) a Paulinho (Guangzhou).

Nejdůležitější odchody: Neymar (PSG), Mathieu (Sporting Lisabon) a Munir (Alavés).

Obměněný Betis jde do nového ligového ročníku s cílem vystoupit z průměru a zaútočit na vyšší příčky, než byla loňská patnáctá a předloňská desátá. Pomoci k tomu mají velké změny v kádru.

Vedení Betisu obětovalo třicet milionů eur, aby nalákalo na stadion Benita Villamarína zajímavé tváře. A koktejl, který Verdiblancos umíchali, se jeví jako velice povedený a chutný.

Feddal, Camarasa, Tello, Sergio León, Guardado či Boudebouz, to jsou velmi zajímavá posily, které by se okamžitě měly stát oporami základní jedenáctky. Nejcitelnější ztrátou je samozřejmě přestupu Dani Ceballose, vycházející hvězdy, do Realu Madrid. Chybět budou i branky dlouholeté opory Rubéna Castra, ale jen v první polovině sezóny, kdy bude hostovat v Číně.

Betis prodal rekordní množství sezónních vstupenek a fanoušky nálakala na tribuny i částečná rekonstrukce Villamarínu, která se týkala dobudování tribuny, nových sedaček či LED osvětlení.

Trenér: Quique Setién - Betis zlanařil 58letého trenéra, který dokázal předvádět s Las Palmas velmi dobrý fotbal. Setién má pomoci zelenobílým k lepšímu umístění, než tomu bylo v předchozích letech.

Klíčový hráč: Ryad Boudebouz - Sedm milionů eur zaplatili Andalusané za služby alžírského reprezentanta, od něhož se očekává zařazení mezi hlavní ofenzivní opory letošního Betisu.

Bilance v přípravě: 3-4-5

Nejdůležitějších příchody: Boudebouz (Montpellier), Guardado (PSV) a Sergio León (Osasuna).

Nejdůležitější odchody: Dani Ceballos (Real Madrid), Rubén Castro (Guizhou) a Pezzella (Fiorentina).

Celta Vigo skončila v uplynulé sezóně na třinácté pozici, což bylo zklamáním. Vždyť o rok dříve patřila Celestes šestá příčka a postup do Evropy. O tu by galigijský klub chtěl usilovat i tentokrát, přestože musel sáhnout ke změně na trenérském postu. Eduarda Berizzo zamířil do Sevilly a jako jeho nástupce byl zvolen Juan Carlos Unzué.

A že by nové spojení mohlo fungovat, naznačila příprava, v níž Celta Vigo předváděla solidní kombinační fotbal založený na držení míče. Navíc se vzestupnou tendencí hry i výsledků, obojí vygradovalo v posledním přátelském střetnutí, v němž Unzuého parta smetla AS Řím vysoko 4-1.

Základ týmu zůstal totožný s tím loňským. Ztrátou spíše do budoucna je odchod Pape Cheikha do Lyonu za tučné odstupné. Posily jako Maxi Gómez, Emre Mor, druhý nejdražší nákup v klubové historii, a Jozabed by se měly zařadit do základní sestavy a být hlavními pilíři. Slovenské příznivce La Ligy bezpochyby potěšil přestup talentovaného Lobotky, jenž ale bude muset o prostor a čas na trávníku tvrdě bojovat.

Skvělou zprávou pro fanoušky Celty je setrvaní obránce Jonnyho, kolem něhož stejně jako v předchozích letech bylo hodně spekulací, ale i tentokrát zvolila opora zadních řad setrvání v současném působišti, stejně tak Iago Aspas.

Trenér: Juan Carlos Unzué - Pro padesátiletého kouče jde o premiéru v La Lize. Dosud sbíral zkušenosti hlavně jako asistent, a to v Celtě, jejíž prostředí tedy zná, a v posledních třech letech v Barceloně. V Segundě vedl v sezóně 2010/2011 Numancii.

Klíčový hráč: Iago Aspas - Není pochyb o tom, že největší porce gólů a ofenzivních akcí se očekává od Iaga Aspasa, jehož skvělý loňský rok, kdy dal ve 32 ligových zápasech 20 branek, vynesl až do reprezentace.

Bilance v přípravě: 2-4-1

Nejdůležitější příchody: Maxi Gómez (Defensor Sporting), Emre Mor (Borussia Dortmund) a Jozabed (Fulham).

Nejdůležitější odchody: Orellana (Valencia) a Pape Cheikh (Lyon).

Nevystavovat se zbytečnému stresu a co nejrychlejší cestou dojít k jistotě záchrany, to je meta Deportiva, které si nechce zopakovat minulou sezónu, kdy až příliš trpělo a laškovalo s možným sestupem do Segunda División.

Hlavní zbraní týmu Pepe Mela, jenž přebral Deportivo v únoru, bude obrana, na níž budou Galicijci spoléhat a vyrážet z ní do rychlých protiútoků. Mužstvo oslabily odchody brankáře Germána Luxe, který opustil La Ligu po deseti letech, nebo útočníka Joselua, jehož hostování ze Stoke skončilo.

Možný problém mezi třemi tyčemi by měl vyřešit příchod Pantilimona v poslední den přestupového období, zadní řady bezpochyby vyztuží Schär a v útoku se fanouškům splnilo přání, a to návrat Lucase Péreze. Ten by měl vytvořit údernou dvojici se Andonem. Guilherme a Borges budou dohlížet na to, aby fungovala záložní řada.

Příprava se týmu povedla dokonale, s jedinou prohrou, ovšem z většiny šlo o zápasy proti papírově výrazně slabším soupeřům.

Trenér: Pepe Mel - Když na konci února přebral 54letý Pepe Mel tým po Gaizku Garitanovi, byl Depor v kalendářním roce bez výhry a jen dva body nad sestupem. Úvod měl skvělý, čtyři zápasy v řadě bez prohry, ale poté Depor ubral nohu z plynu a z 11 kol bodoval naplno jen ve dvou. Letos potřebuje stabilnější výkonnost.

Klíčový hráč: Lucas Pérez - Rodák z města A Coruña se vrátil domů. Lucas Pérez strávil v dresu Deportivu jen dva roky, přesto se stal miláčkem fanoušků i vedení, které o jeho získání z Arsenalu usilovalo během celého léta. Dobrá věc se podařila, ztracený sny se vrátil a góly musí oplatit důvěru, které je do něj vkládána.

Bilance v přípravě: 10-1-1

Nejdůležitější příchody: Lucas Pérez (Arsenal), Schär (Hoffenheim) a Pantilimon (Watford)

Nejdůležitější odchody: Lux (River Plate) a Joselu (Stoke City).

Eibar se s přehledem zachránil v Primera División, jeho sezóně 2016/2017 není co vytknout. Desáté místo, větší počet výher než proher, pozitivní skóre. Vše nad plán, mužstvo se takřka po celý rok prezentovalo výkony na vysoké úrovni a slabší forma ho potkala až v závěru ligového ročníku.

Eibar finální výpadek stál možnost zabojovat o pohárovou Evropu, ale to byla jen nadstavba, ne povinnost. Předváděná hra byla i přes skromné prostředky, kterými klub disponuje, útočná a velmi pohledná, za což je potřeba před týmem José Luise Mendilibara smeknout.

Také letos bude Eibar spoléhat zejména na spojení křídel s útočníky, možný problém v tomto ohledu představuje koleno Pedra Leóna, které stále není stoprocentní. Zkušený fotbalista je přitom klíčovým Mendilibarovým mužem. Hodně si Eibar slibuje od Ivána Aleja, který přišel z Alcorcónu. Kike García a Sergi Enrich jsou na hrotu již ověřenou kvalitou. Pomůžou Lombán či Charles.

Největší ztrátou je konec hostování Adriána, jenž se vrátil do Málagy. Jeho 32 startů v základní sestavě a 9 branek bude Eibar postrádat. Chybět může i obránce Lejeune.

Trenér: José Luis Mendilibar - Spolu s Asierem Garitanem vítěz loňského Trofeo Miguel Muñoz pro nejlepšího trenéra Primery. Mendilibar je zkušený kouč, o jehož kvalitách nikdo nepochybuje a Eibar vede nejlepším možným způsobem.

Klíčový hráč: Pedro León - Jen zdravotní problémy, které před startem sezóny zkušeného hráče postihly, mohou zpochybnit, že jde o klíčovou oporu mužstva. Eibar rád útočí a právě Pedro León je tím, kdo se na tom z největší části podílí, ať už góly nebo šancemi, které připravuje pro spoluhráče.

Bilance v přípravě: 6-0-4

Nejdůležitější příchody: Lombán (Granada), Iván Alejo (Alcorcón) a Charles (Málaga).

Nejdůležitější odchody: Adrián (Málaga), Lejeune (Newcastle) a Luna (Levante).

Katalánci zakončili loňskou sezónu jako osmý nejlepší tým Primera División. Je to jednoznačně nejlepší umístění Espanyolu za poslední roky, přesto se nejde ubránit dojmu, že tento tým mohl zaútočit na pohárovou Evropu.

Možná byla chyba v úvodu ročníku, kdy Pericos urvali jediné vítězství z devíti kol, možná mužstvo postrádalo určitou rovnováhu mezi jednotlivými řadami. Přestože skóre 49:50 není vyloženě propadákem, od týmu s takovou ofenzivní silou se očekávalo více gólové radosti, naopak obrana občas působila až příliš propustným dojmem.

Právě defenzivu chtěl Quique Sánchez Flores posílit během léta nejvíce, Naldo a Sergio Sánchez by měli být dostatečnou odpovědí. Darder a Granero pomohou získat více kontroly nad zápasy prostřednictvím středové formace. Povinností je zmínit návrat Sergia Garcíi, jedné z klubových ikon poslední doby. Pozitivem je, že Espanyol nahlásil odchod jediného člena základní jedenáctky - Diega Reyese.

Trenér: Quique Sánchez Flores - Dvaapadesátiletý Quique je v Primera División již známým trenérským jménem, vystřídal řadu předních klubů. V Espanyolu začíná druhý rok ze tří, na něž podepsal smlouvu.

Klíčový hráč: David López - Fotbalista, kterého lze považovat za odchovance Espanyolu, se vloni vrátil, aby vyztužil střed pole, ale Quique ho z velké části využíval i na pozici stopera. I díky své univerzálnosti je 27letý hráč základním stavebním kamenem, který by měl dávat občas rozháranému mužstvu řád.

Bilance v přípravě: 3-2-1

Nejdůležitější příchody: Naldo (Krasnodar), Granero (Real Sociedad) a Darder (Lyon).

Nejdůležitější odchody: Diego Reyes (Porto), Caicedo (Lazio) a Reyes (-).

Jedním ze tří nováčků letošního ročníku Primera División bude Getafe, které se stejně jako Levante vrací po jednoleté absenci. Pravda, na rozdíl od Granotes zvolili Madriďané složitější cestu přes baráž, ale na to se historie ptát nebude. postup je postup.

Trenér José Bordalás bude mít stejný základ týmu, což nabízí výhodu v sehranosti, na druhou stranu může znamenat problém, že ne všichni fotbalisté mají zkušenosti s nároky, které elitní soutěž má.

Mužstvo po rozporech s koučem opustil Cata Díaz. Zatímco vloni patřil veterán do základu, pro nadcházející rok se stal nepotřebným. Podařilo se naopak udržet vloni 22gólového Jorge Molinu a ten by tak i letos měl znamenat pro obranu souepře největší nebezpečí.

Portillo, Bergara, Jefferson Montero, Antunes, Fajr či Bruno jsou nové tváře, které by měly pomoci Getafe znovu se usadit v La Lize a nemít sestupové starosti.

Trenér: José Bordalás - Pro 53letého Bordaláse jde o první velkou šanci v Primera División, kam sice dovedl Alavés, ale přesto jej klub vyhodil. 

Klíčový hráč: Jorge Molina - Každý klub potřebuje střelce a Getafe ho má v Jorge Molinovi, pro něhož by přesun do nejvyšší kategorie neměl znamenat žádné problémy, neboť má s La Ligou zkušenosti.

Bilance v přípravě: 2-2-2

Nejdůležitější příchody: Jefferson Montero (Swansea), Portillo (Betis) a Fajr (Deportivo).

Nejdůležitější odchody: Cata Díaz (Fuenlabrada), Faurlín (Cruz Azul) a Antón (Dinamo Bukurešť).

Girona přepsala svou historii a poprvé si zahraje mezi dvacítkou nejlepších celků Španělska. Druhý tým minulého ročníku Segunda División se stal celkově 62. pasažérem na palubě La Ligy.

A povedená příprava a silný majitel v zádech a s ním související spolupráce s Manchesterem City (který Girona na konci přípravy porazila 1-0) dávají tušit, že Girona nebude ani mezi elitou plnit roli otloukánka.

Hned osm hráčů (Mojica, Douglas Luiz, Olunga, Marlos Moreno, Kayode, Muniesa, Aleix García a Maffeo) je na Montilivi formou hostování, velká část z nich právě z Manchesteru City, jehož kádr tradičně až příliš nabobtnal. To společně se zkušeným Gorkou Iraizozem v brance a prověřeným Stuanim v útoku nabízí velmi zajímavou směsici, která by mohla být příjemným překvapením sezóny.

Girona navíc navýšila kapacitu stadionu Montilivi o 4 tisíce míst, takže se může těšit na početnější podporu fanoušků.

Trenér: Pablo Machín - Dvaačtyřicetiletý Machín je stejně jako celá Girona v nejvyšší soutěži nováčkem a se zkušenostmi jen ze Segundy (Numancia a Girona).

Klíčový hráč: Gorka Iraizoz - Kádr Girony se hodně změnil, proto bude důležité, aby někdo zkušený na hřišti udílel pokyny a využil svých zkušenosti, zkrátka plnil roli pravé ruky trenéra. A to by měl Gorka splňovat.

Bilance v přípravě: 2-3-2

Nejdůležitější příchody: Stuani (Middlesbrough), Iraizoz (Athletic) a Muniesa (Stoke City).

Nejdůležitější odchody: Longo (Inter Milán), Rubén Alcaraz (Almería) a René (Almería).

Hodně dobře se vyvíjela první polovina sezóny 2016/2017 pro Las Palmas, jenže v té druhé přišel totální kolaps. A přestože reálné ohrožení sestupem nikdy neexistovalo, kanárský celek hazardoval s dobrým jménem, na kterém dlouhé měsíce pracoval.

Otočku o 180 stupňů zapříčinilo předčasné oznámení odchodu trenéra Quique Setiéna do Betisu. Hráči poté zápasy bez okolků vypouštěli a schytávali jeden debakl za druhým. Navíc příjemné podnebí a okolí některé z nich lákalo i k bujarým mimofotbalovým aktivitám, což byl případ Arauja, jehož klub raději poslal na hostování do AEK.

A přestože v Řecku ožil, letos zamířil stejným směrem. Citelnější budou odchody Kevina-Prince Boatenga a Roque Mesy, dvou zcela zásadních postav kanárského celku. Podařilo se však udržet Jonathana Vieru, doufá se v rozkvět Haliloviće a góly Rémyho, zvučné posily, která přišla jako náhrada za Boatenga. O branky by se měl dělit s Callerim. Do ledna navíc v Las Palmas hostuje křídelník Vitolo, kterého zapůjčilo Atlético Madrid po koupi ze Sevilly za 40 milionů eur.

Ofenzivního talentu je v mužstvu stále dostatek, pokud se vyskytne problém, pak spíše v obraně, která byla vloni třetí nejhorší v celé lize a žádné výztuhy kromě Xima Navarra se nedočkala. Přípravy měly Las Palmas velmi povedenou výsledkově i herně.

Trenér: Manolo Márquez - Quique Setién odváděl na Gran Canarii dobrou práci a pro Márqueze nebude snadné na něj navázat, zvláště když dosud vedl jen mužstva ve třetí lize, a to včetně rezervy UD.

Klíčový hráč: Jonathan Viera - Sedmadvacetiletý křídelník pohrozil v létě odchodem, ale nakonec ve své domovině zůstal a musí být tahounem. Jeho role bude o to důležitější, že UD může mít potíže v obraně, a tak na cestě k bodům bude muset soupeře zkrátka přestřílet.

Bilance v přípravě: 6-2-0

Nejdůležitější příchody: Rémy (Chelsea), Vitolo (Atlético) a Aquilani (Sassuolo).

Nejdůležitější odchody: Boateng (Frankfurt), Roque Mesa (Swansea) a Livaja (AEK Atény).

Pro Leganés byla sezóna 2016/2017 tou vůbec první, kterou absolvoval v nejvyšší soutěži. A hned poznal, jak velký skok to oproti Segundě je. Okurky trpěly až do samotného závěru, ale nakonec hlavní a jediný cíl - záchranu - splnily.

A také letos bude nejskromnější celek z madridského regionu toužit jen po tom, aby se mezi elitou udržel. Bojovnost a úspěchy před vlastním publikem na stadionu Butarque, to jsou hlavní argumenty, proč by to mohlo vyjít i tentokrát. A samozřejmě smysl pro humor a dobrá nálada, obojího má klub dostatek, což dokazují vtipné plakáty, kterou zvou na každý domácí zápas.

Mužstvo bylo v minulé sezóně z velké části založené na hráčích získaných na hostování a letos je tomu podobně, neboť Leganés si nemůže dovolit uvolňovat velké sumy za přestupy, byť některé udělal, ať už jde o Siovase nebo Ezequiela Muñoze. Hodně se očekává i od dalších nových tváří Amrabata, Javi Erasa či Rubéna Péreze.

Trenér: Asier Garitano - Sedmačtyřicetiletý lodivod je v Leganésu už od roku 2013 a postupně ho dostal do Segundy a poté jako první v historii i do Primery. O kvalitě jeho práce svědčí prvenství (společně s José Luisem Mendilibarem) v Trofeo Miguel Muñoz, které deník Marca uděluje nejlepšímu kouči Primery.

Klíčový hráč: Martín Mantovani - Leganés musí položit základu úspěchu na odhodlání a maximálním nasazení. A to splňuje kapitán a srdce týmu Mantovani, ve svých 33 letech k tomu přidává pořádnou pozci zkušeností.

Bilance v přípravě: 4-1-3

Nejdůležitější příchody: Ezequiel Muñoz (Janov), Siovas (Olympiakos) a Amrabat (Watford).

Nejdůležitější odchody: Machís (Granada), Timor (Girona) a Iago Herrerín (Athletic).

Levante zareagovala na sestup z Primera División tím nejlepším možným způsobem - ovládlo následující ročník Segundy a s velkým předstihem si po jediném roce zajistilo návrat mezi nejlepší dvacítku španělských klubů.

Nespadnout zpět do druholigového pekla a naopak se stabilizovat jako účastník La Ligy. To je cíl, s nímž jdou Granotes do nové sezóny. Opět je povede Juan Ramón López Muñiz, který se ujal kormidla Levante v létě 2016.

Fanoušky možná zklamalo, že Ciutat opustila dvojice Deyverson a Camarasa sotva se vrátila z hostování v Alavésu, kde zaujala skvělými výkony. Tvrdým direktem ještě před prvním soutěžním zápasem bylo zranění Rogera Martího, s 23 ligovými góly nejlepšího střelce týmu v minulé sezóně. Ten kvůli zpřetrhaným vazům v koleni přijde minimálně o polovinu letošního ročníku.

Álex Alegría, získaný z Betisu, by měl být tím, kdo se jeho trefy pokusí nahradit. Další zajímavými posilami jsou Bardhi a Ivi López, jeden z nejlepších hráčů Segunda División.

Trenér: Juan Ramón López Muñiz - Přišel, viděl, zvítězil. Tak by se dal shrnout nástup 48letého kouče na lavičku Levante. Tam přišel v létě 2016 a hned na první pokus splnil cíl vrátit tým do Primery. A to suverénním způsobem.

Klíčový hráč: Roger Martí - Šestadvacetiletý kanonýr sice zmešká půlku sezóny, ale i tak by mohl v té druhé být rozdílovým fotbalistou, jehož góly potáhnou tým za záchranou. Nikdo jiný v mužstvu, jehož hlavní zbraní bude táhnout společně za jeden provaz, na papíře nevyniká.

Bilance v přípravě: 4-1-3

Nejdůležitější příchody: Bardhi (Ujpešť), Álex Alegría (Betis) a Ivi López (Sevilla Atlético).

Nejdůležitější odchody: Deyverson (Palmeiras), Camarasa (Betis) a Espinosa (Granada).

Velice těžký rok čeká Málagu, která se bude muset vypořádat nejen s odchodem mnoha důležitých fotbalistů, ale také s nesouladem mezi koučem Míchelem a majitelem klubu Al Thanim.

Mezi oběma to během léta hodně vřelo, nemohli se shodnout na posilách. Ty, které chtěl Míchel, nechtěl Al Thani a ten přitom jednal o hráčích, o nichž neměl Míchel ani ponětí. K tomu Al Thaniho pichlavé vzkazy přes Twitter... Není divu, že to mužstvo ovlivnilo a v přípravě bylo tragické, když prohrálo osm z devíti utkání.

Přitom to byl právě Míchel, kdo vloni Málagu zachránil. Výsledky a výkony pod jeho vedením byla jako den v porovnání s nocí, která měla tvář jeho předchůdců Juande Ramose a Marcela Romera.

Ignacio Camacho, Carlos Kameni, Sandro Ramírez, Pablo Fornals. To jsou nejcitelnější ztráty, které musí Míchel řešit. V brance by problém být neměl, Roberto se zdá jako jasná a kvalitní jednička, ale jen čas ukáže, jestli Borja Bastón, Rolón či Rolan dají zapomenout na loňské opory.

Trenér: Míchel - Jako hráč si udělal velké jméno v Realu Madrid, jako trenér prošel mnoha zajímavýho týmy, jako jsou Sevilla, Olympiacos či Marseille se střídavými výsledky. V Málaze zatím splňuje, co se od něj očekává.

Klíčový hráč: Recio - S odchody Fornalse a Camacho to bude právě Recio, na jehož bedrech bude zajišťovat spojení mezi obranou a útokem. Vloni jej brzdila zranění, letos doufá dlouholetá opora modrobílých ve větší štěstí a kontinuitu.

Bilance v přípravě: 1-0-8

Nejdůležitější příchody: Roberto (Espanyol), Rolan (Bordeaux) a Rolón (Argentinos Juniors).

Nejdůležitější odchody: Sandro Ramírez (Everton), Camacho (Wolfsburg) a Fornals (Villarreal).

Real Madrid vloni prožil sezónu snů. Jako první klub obhájil prvenství v Lize mistrů a navíc v domácí soutěži sesadil Barcelonu z trůnu. Podle mnohých tím začala nová éra - éra Bílého baletu. Ale vždy je těžší úspěch zopakovat, než ho dosáhnout, takže Blancos musejí se mít na pozoru a nepodlehnout uspokojení.

Příprava se Realu Madrid nepovedla, hra byla mldá a výsledky slabé, jenže vše změnila srpnová Supercopa, v níž Zidanova parta smetla Barcelonu a ukázala svou sílu. Už u toho nebyli Pepe, James Rodríguez, Danilo či Morata, kteří klub opustili a zajistili tak, že tohle přestupové období bylo pro Real Madrid rekordně ziskové.

Posily totiž přišly jen dvě - Theo Hernández a Dani Ceballos. Na poměry Florentina Péreze možná poněkud nezvyklé, ale potvrzující směr, který Real Madrid v posledních letech upřednostňuje - kupovat mladé a z velké části španělské hráče, kteří mohou ve společnosti hvězd povyrůst a stát se budoucími tahouny.

Velké věci se očekávají od Marca Asensia, jenž v úvodu soutěžní sezóny září, a Lucase Vázqueze. Více prostoru dostane také mladý stoper Vallejo. Fanoušci doufají v probuzení Garetha Balea, jehož výkony mají spíše klesající tendenci. Velkou výhodou Madriďanů je schopnost Zidana rotovat, takže jsou všichni členové týmu vytížení a důležití. A byla to právě lavička, respektive "náhradníci", kteří měli velký podíl na loňském sukcesu celého mužstva. 

Trenér: Zinédine Zidane - Francouzský trenér a bývalý hráč klubu působí jako magnet na trofeje, které sbírá rychleji než Pep Guardiola ve slavné barcelonské éře. Zidane dokáže bezchybně zacházet s týmem, kde má každý své místo, a má naprostou důvěru a podporu hráčů, což je v klubu jako Real Madrid hlavním klíčem k úspěchu.

Klíčový hráč: Cristiano Ronaldo - O rok starší, ale stále hladový po úspěchu. Cristiano Ronaldo měl slabší první polovinu minulé sezóny, ale poté byl jako obvykle střelcem velkého počtu gólů, často takových, které znamenaly body a trofeje. A to se od Portugalce očekává i letos.

Bilance v přípravě: 1-2-2

Nejdůležitější příchody: Theo Hernández (Atlético) a Dani Ceballos (Betis).

Nejdůležitější odchody: Morata (Chelsea), James (Bayern) a Pepe (Beşiktaş).

Real Sociedad za sebou má povedený rok, který zakončil šestým místem v tabulce Primera División, což znamená, že si v letošní sezóně zahrají fotbalisté Errealy v pohárech, a to v Evropské lize, kde chtějí zaujmout fotbalové fanoušky na starém kontinentu.

Vedení Basků nemělo důvod měnit, co funguje, proto základ mužstva zůstal identický jako v loňské sezóně, neodešla žádná jeho klíčová součást. Ve funkci trenéra samozřejmě zůstal Eusebio Sacristán.

V brance tak opět bude Rulli, kolem něhož kroužilo mnoho nápadníků, leč neúspěšných. Obraně bude šéfovat Íñigo Martínez. Ten byl krok od přestupu do Barcelony, jenže Katalánci nakonec tuto posilu zamítli. Záloha nabídne nestárnoucího Xabi Prieta a útok vloni úspěšného Williana Josého.

Sílu mužstva ještě podtrhly příchody Diega Llorenteho a Januzaje, obě nové tváře jsou adepty na to, aby se staly pravidelnými členy základní sestavy. Těžko soudit, jaká bude role Carlose Vely, jenž předem oznámil, že s novým kalendářním rokem odejde do MLS.

Trenér: Eusebio Sacristán - I tentokrát se na lavičku Realu Sociedad posadí Eusebio Sacristán, který je ve funkci od listopadu 2015, kdy vystřídal Davida Moyese. A přestože jde o jeho první velké angažmá jako hlavního trenéra, vede si výtečně.

Klíčový hráč: Xabi Prieto - Real Sociedad má hned několik důležitých fotbalistů, ale Xabi Prieto nad nimi vyčnívá. Nestárnoucí klubová legenda bude i v letošní sezóně srdcem a tahounem záložník řady.

Bilance v přípravě: 3-4-3

Nejdůležitější příchody: Diego Llorente (Real Madrid) a Januzaj (Manchester United).

Nejdůležitější odchody: Carlos Vela (Los Angeles FC, od ledna), Granero (Espanyol) a Yuri (PSG).

Sevilla vloni ukázala dvě tváře. V první polovině sezóny pod vedením Jorge Sampaoliho nadchla a byla zvažována i jako adept na titul, jenže v odvetné části mužstvo nedokázala na povedené výkony navázat a chvílemi se hodně trápilo. Zejména po nečekaném vyřazení z Ligy mistrů Leicestrem.

Přesto Andalusané udrželi čtvrté místo, které jim zajistilo další účast v milionářské soutěži. A podobný úspěch chtějí zopakovat i tentokrát, skončit níže než v elitní čtyřce, to by pro vedení, jehož členem již není uznávaný sportovní ředitel Monchi, jehož novým zaměstnavatelem je AS Řím, i fanoušky bylo zklamáním.

Na Nerviónu bylo i toto léto rušné jako každé jiné. Mnoho odchodů, mnoho příchodů. Nový trenér Berizzo, staronová jména Banegy a Jesúse Navase, nejdražší přestup v historii klubu v podobě Luise Muriela, Kjær, Nolito... Sevilla bude mít také letos velmi silné mužstvo.

Jeho členem bude i N'Zonzi, u něhož Juventus možná překvapivě neaktivoval výkupní klauzuli, a tak hlavní postava zálohy zůstala. Největším oslabením je kontroverzní odchod křídelníka Vitola do Atlética a klidnější přesun Iborry do Anglie. Mariano, Nasri a Jovetić jsou další hráči, kteří vloni hájili červenobílé barvy a letos tomu tak nebude.

Trenér: Eduardo Berizzo - Uznávaný 47letý kouč přišel ze Celty Vigo, kde strávil tři roky, a v novém působišti bude chtít také uspět s útočným fotbalem založeným na hře s balónem.

Klíčový hráč: Steven N'Zonzi - Vloni patřil mezi vůbec nejlepší záložníky La Ligy. Během léta sice vyjádřil touhu Pizjuán opustit, ale žádný zájemce nezaplatil požadovanou částku, a tak bude 28letý fotbalista i letos pilířem středové řady Sevilly.

Bilance v přípravě: 4-1-2

Nejdůležitější příchody: Banega (Inter Milán), Muriel (Sampdoria) a Nolito (Manchester City).

Nejdůležitější odchody: Vitolo (Atlético), Iborra (Leicester) a Jovetić (Inter Milán).

Netopýři z Valencie se chtějí oklepat z další sezóny, která byla zklamáním. Dvanácté místo a chvílema hodně nebezpečné flitrování se sestupovým pásmem, to jsou vzpomínky, které by fanoušci rádi vytěsnili z paměti a nahradili je návratem mezi španělskou špičku.

O něj se Valencia pokusí s novým trenérem. Mužstvo převzal Marcelino García Toral, jenž dostal do Evropy konkurenční Villarreal. Jenže na Mestalle na něj bude vyvíjen větší tlak a navíc klub stále působí poněkud rozháraným dojmem, byť na hřišti fungoval v přípravě chvalitebně.

Projekt Petera Lima je zatím velkým zklamáním, vloni klub vystřídal několik trenérů, ale žádný nedokázal stabilizovat výkonnost. Když už přišel dobrý výsledek, tak hned o týden později ho vystřídala studená sprcha. A tak stále dokola. Drahé posily zklamaly.

Letos proto byly výdaje Valencie poněkud skromnější. Dlouho bylo vedení na přestupovém trhu pasivní, ale v jeho závěru dokončilo příchody zajímavých posil, jakými jsou Guedes, Murillo, Gabriel Paulista, Andreas Pereira, Neto či Kondogbia. Hostování Zazy se navíc změnilo v přestup. Z odchodů nejvíce zabolí ten Cancela.

Trenér: Marcelino García Toral - Nelehký úkol znovu ukázat Valencii správný směr čeká na Marcelina. O zkušenosti nemá 52letý trenér nouzi, vždyť je sbíral dvacet let a v posledních sezónách kromě Villarrealu i například v Seville.

Klíčový hráč: Dani Parejo - Sedmá sezóna na Mestalle čeká osmadvacetiletého záložníka, jenž bude mít na starosti, aby se útočné výpady Los Che proměňovaly v šance a góly.

Bilance v přípravě: 5-0-2

Nejdůležitější příchody: Kondogbia (Inter Milán), Gabriel Paulista (Arsenal) a Neto (Juventus).

Nejdůležitější odchody: Cancelo (Inter Milán), Diego Alves (Flamengo) a Nani (Lazio).

Marně naháněla Žlutá ponorka čtvrtou Sevillu, ale i konečné páté místo v minulé sezóně lze považovat za splnění cíle, kterým byl postup do Evropy. Villarreal se navíc mohl pyšnit šestým nejlepším útokem a druhou nejméně prostupnou obranou, lepší bylo v tomto ohledu jen Atlético Madrid.

Největší problém může mít letošní Villarreal mezi třemi tyčemi. K dlouhodobě zraněnému Sergiu Asenjovi se totiž se stejným zraněním - zpřetrhanými vazy v koleni - přidal i Andrés Fernández, jenž měl po přesunu z portugalského Porta plnit roli jedničky.

Silnou stránkou výběru Frana Escriby by naopak zcela jasně měl být útok, neboť Villarreal disponuje fotbalisty, kteří jsou přímo předurčeni pro útočný a kombinační fotbal.

Už tak silnou ofenzivu, kde se podařilo udržet výborného Bakambua, doplnil Carlos Bacca, který přišel na hostování z AC Milán. Někdejší útočník Sevilly La Ligu dobře zná. Stejně jako Pablo Fornals, posila z Málagy. Nemalé cifry přivedly ke žlutým také Enese Ünala a Semeda. Rozlet Villarrealu může narušit jen početná marodka, jež mužstvo v úvodu soutěžní sezóny trápí.

Trenér: Fran Escribá - Dvaapadesátiletý Escribá sice nezačal angažmá ve Villarealu dobře, když s týmem nepřešel přes předkolo Ligy mistrů, ale postupně dokázal Ponorce vtisknout tvář a bavit pohledným fotbalem. Bude tomu tak i letos?

Klíčovy hráč: Bruno Soriano - Jedenáct let už uběhlo od debutu odchovance Villarrealu v prvním týmu. Od té doby je 33letý záložník vždy hlavní oporou mužstva, které bude na jeho vůdčí i fotbalové schopnosti spoléhat i tentokrát.

Bilance v přípravě: 4-0-4

Nejdůležitější příchody: Enes Ünal (Manchester City), Semedo (Sporting Lisabon) a Fornals (Málaga).

Nejdůležitější odchody: Jonathan dos Santos (Los Angeles Galaxy), Soldado (Fenerbahçe) a N'Diaye (Wolverhampton).

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace