Preview Primera División 2018/2019

Hvězdy La Ligy (© marca.es)

Fanoušci La Ligy se konečně dočkali, ročník 2018/2019 startuje již dnes. My vám ještě před začátkem prvního kola přinášíme sezónní preview, které představí všech 20 účastníků.

Obhájcem titulu je Barcelona, v Lize mistrů ji doplní Real Madrid, Atlético a Valencia. Evropská liga bude záležitostí Villarrealu, Betisu a Sevilly.

Také letos si vstupenku do Ligy mistrů zajistí nejlepší čtyřka, páté a šesté místo je vyhrazeno postupu do Evropské ligy. Poslední trojice sestoupí.

Letošní ročník nabídne i několik novinek. Tou nejpodstatnější je zavedení systému VAR (videorozhodčí), který bude připraven pomoci v každém střetnutí. Minimálně jeden zápas se odehraje vůbec poprvé v historii v USA, kde chce soutěž sama sebe více propagovat.

Nováčky jsou Rayo Vallecano, debutující Huesca a Valladolid.

Hlavní tváří La Ligy bude Lionel Messi, ale už ne Cristiano Ronaldo, jenž přestoupil do Juventusu. La Liga de las Estrellas, Liga hvězd, startuje.

Zde jsou profily jednotlivých klubů.

Špatný úvod loňské sezóny dostal Alavés do těžké situace, když ale bylo posledním tahem trenérských šachů najmutí Abelarda, vše se změnilo. Mnohými odepsaný tým se zvedl a velmi jistým krokem dokráčel k záchraně, které je jeho cílem i pro letošní ročník.

V něm dostane Abelardo šanci hned od prvního kola a jak je obvyklé, bude se muset vypořádat s odchodem několika důležitých fotbalistů. Munir, Pedraza nebo Alexis klub opustili. Dobrou zprávou je změna hostování Guidettiho či Tomáse Piny v trvalý přestup, mezi nejdůležitější nové posily lze zařadit Jonyho, Twumasiho, Adriána Marína či Borju Bastóna, jenž chce zapomenout na špatný rok v Málaze a prokázat, že je útočníkem pro nejvyšší soutěž.

Mezi třemi tyčemi bude pokračovat poměrně spolehlivý Pacheco, obrana změn nedozná, ještě více prostoru by v ní měl dostávat mladík Martín. Záloha bude stát zejména na Ibaiovi, jehož kouzla s míčem vloni fanouška nadmíru bavila. Guidetti bude hlavním bijcem v útoku.

Trenér: Abelardo - Vloni se stal hrdinou, když dokázal otočit nepříznivou situaci o sto osmdesát stupňů a udělat z Alavésu celek, který hraje stabilně dobře. Druhá sezóna je však vždy těžší. Dovede Abelardo své ovečky k záchraně i tentokrát?

Klíčový hráč: Ibai Gómez - Hodně pozornosti bylo věnováno přestupu Johna Guidettiho, neboť Alavés nikdy nevložil tolik finančních prostředků do jediného hráče, ale bude záležet zejména na Ibaiovi, aby se Švédovi dostávalo dostatečného servisu ze středové řady.

Bilance v přípravě: 3-4-2

Nejdůležitější příchody: John Guidetti (Alavés), Jony (Málaga), Borja Bastón (Swansea).

Nejdůležitější odchody: Pedraza (Villarreal), Munir (Barcelona), Alexis (Al Ahli).

Na otázku, kdo by největším zklamáním ročníku 2017/2018, bylo jméno Athleticu velmi častou odpovědí. Baskové předváděli skutečně tristní výkony a chvílemi laškovali s možností, že by poprvé v historii mohli spadnout o kategorii níže. Nestalo se a fanoušci pevně věří, že tentokrát budou k vidění hladovější Lvi.

Podle očekávání došlo ke změně na trenérském postu. Pod José Ángelem Zigandou nebylo mužstvo agresivní, nemělo řád a vlastně ani žádnou tvář. To by měl změnit Eduardo Berizzo, jenž se oklepal z vyhazovu ze Sevilly i těžké nemoci a je připraven navázat na své úspěšné působení v Celtě.

Athletic je zvláštním klubem, což dokázal i fakt, že vloni přivedl posily po více než dvou letech neaktivity na přestupovém trhu. Celek z Bilbaa zaznamenal jediný důležitý odchod, a to Kepy do Chelsea. Brankářský post má ale i tak dobře pokrytý, Iago Herrerín chytal skvěle v Evropě a nyní přebere post jedničky. Yuri, Capa a Dani García jsou důležité posily, od nichž se očekává, že posunou tým výše. Po vážném zranění kolena je plně fit Iker Muniain, první volbou do útoku by měl i nadále být veterán Aduriz, jehož zkušenosti v kombinaci s rychlostí Williamse budou hlavním ofenzivním argumentem Athleticu.

Trenér: Eduardo Berizzo - Nová štace, nová šance. Jestliže mužstvu Sevilly nedokázal Berizzo vtisknout svůj styl, v Athleticu by měl dostat více důvěry i času, aby ze Lvů opět udělal adepty na postup do pohárové Evropy.

Klíčový hráč: Iker Muniain - Návrat hráče po těžkém zranění je vždy spojen s řadou otazníků, Muniain na ně ale dal odpověď už na konci minulé sezóny. Jakmile byl znovu na hřišti, působil Athletic radostněji, živěji a fotbalověji.

Bilance v přípravě: 4-3-3

Nejdůležitější příchody: Yuri (PSG), Capa (Eibar), Dani García (Eibar).

Nejdůležitější odchody: Kepa (Chelsea), Etxeita (Huesca), Vesga (Leganés).

Asi nikdo už nepochybuje o tom, že nejužší španělská špička je záležitostí tří. Díky skvělé proměně pod Diegem Simeonem se Atlético stalo třetím do party k Barceloně a Realu Madrid. Po velmi dobrém uplynulém roce budou chtít Los Colchoneros i tentokrát zasáhnout do boje o titul.

Vloni z něj v konečné fázi vypadli, přesto skončili v tabulce před konkurenčním Realem Madrid. Třešničkou na dortu pak byl skalp největšího soka v nedávném Super Cupu, který potvrdil, že tohle Atlético může myslet velmi, velmi vysoko. Podle odborníků dokázalo složit vůbec nejsilnější výběr ve své historii.

Tragikomický seriál o budoucnosti Antoina Griezmanna skončil pro Atlético dobře. Francouzský mistr světa zůstal na Wandě a znovu se může plně soustředit na předváděné výkony. V útoku jej bude doplňovat v Atléticu zbožňovaný a všude jinde nenáviděný Diego Costa, hráč, jehož práce pro tým ne neocenitelná. Lemar, Arias, Gelson či nadějný středopolař Rodri jsou posily, které mají vysokou kvalitu. V případě Lemara jde o vůbec nejdražší nákup Atlética v jeho historii. Metropolitano naproti tomu opustil kapitán Gabi či krajní bek Vrsaljko. Kádr Madriďanů je ale natolik kvalitní, že by je měl dokázat bez větších problémů nahradit.

Trenér: Diego Simeone - Bouřlivý Argentince už je s Atléticem spojený. Díky zisku Super Cupu se stal nejúspěšnějším kouče, který v klubu působil. I letos můžeme očekávat pevnou defenzivu, které je dlouhodobě základem Simeoneho úspěchu.

Klíčový hráč: Antoine Griezmann - Patří mezi nejužší světovou špičku a má být lídrem ambiciózního Atlética. Jeho vztah s fanoušky není vždy ideální, ale pokud bude předvádět výkony svého standardu, bude mezi všemi stranami panovat symbióza.

Bilance v přípravě: 2-2-2 (včetně Super Cupu)

Nejdůležitější příchody: Lemar (Monaco), Rodri (Villarreal), Arias (PSV).

Nejdůležitější odchody: Gabi (Al-Sadd), Vrsaljko (Inter Milán), Gameiro (Valencia).

Skvělá sezóna, avšak poskvrněná obrovskou kaňkou. Tak by se dal charakterizovat uplynulý rok Barcelony, která skvělou jizdou s jedinou prohrou v předposledním kole dokráčela k ligovému titulu a ve finále Copy nadělila Seville potupných pět branek. Jenže stále tam zůstává jedno ale, a to předčasný konec v Lize mistrů, navíc hodně zbytečným způsobem. Ztratit třígólový náskok s AS Řím, to je něco, co by se mužstvu úrovně Barcelony nemělo stávat.

I proto je Liga mistrů letošní prioritou, což potvrdil i nový kapitán Barcelony Lionel Messi. Argentinec převzal pásku po Andrési Iniestovi, jenž poprvé v kariéře změnil dres. Nyní již bývalý španělský reprezentant stále patří mezi absolutní špičku, nechtěl se však v klubu svého srdce dožít chvíle, kdy tomu tak nebude, proto zvolil možná předčasný odchod do Japonska. Z klubu jej doprovodili Aleix Vidal, Digne, Paulinho, Mina či André Gomes.

Z celkového pohledu se ale na složení základní jedenáctky v podstatě nic nezmění. Iniestovo sbohem dá více šancí Dembélému, zbytek bude stejný jako vloni. Více možností dávají Valverdemu zajímavé příchody Malcoma, Arthura, Artura Vidala či Lengleta. Barcelona tak má konečně i silnou lavičku, což je při boji na více frontách bezpodmínečné.

Trenér: Ernesto Valverde - V první sezóně v Barceloně se nebál sáhnout k pro klub netradičním rozestavením a mužstvo šlapalo, byť na pohled nebyla hra pokaždé ideální. Větší atraktivita a zisk Ligy mistrů, to jsou Valverdeho mety pro ročník 2018/2019.

Klíčový hráč: Lionel Messi - K výjimečnosti jednoho z nejlepších fotbalistů historie není potřeba nic dodávat. Opět se od něj očekávají velké věci a on ani tentokrát nezklame, na to si můžete vsadit.

Bilance v přípravě: 2-1-2 (včetně Supercopy)

Nejdůležitější příchody: Malcom (AS Řím), Lenglet (Sevilla), Arturo Vidal (Bayern Mnichov).

Nejdůležitější odchody: Iniesta (Vissel Kobe), Paulinho (GZ Evergrande), Yerry Mina (Everton).

Betis byl nejzábavnějším týmem sezóny 2017/2018. Jeho zápasy přinášely skvělý fotbal, hromadu branek a co je nejdůležitější, i odměnu v podobě velmi dobrých výsledků. A co může být lepšího, než úspěch založený na atraktivním a útočném fotbale?

To samé se očekává od Verdiblancos i tentokrát, kdy ale budou muset pečlivě rozložit síly, neboť budou bojovat nejen na domácí frontě, ale i na evropské scéně. A v Evropské lize touží zanechat stopu. Adán, Rubén Castro nebo talentovaný Fabián přestoupili do jiných celků, kádr Betisu je přesto silnější než před rokem.

William Carvalho, Inui, Canales, Pau López, Joel, Sidnei... To jsou posily, které dodají mužstvu více variant složení základní jedenáctky i dostatečný prostor pro nápravu střídáními. EuroBetis se rýsuje jako velmi silný účastník soutěží, do nichž zasáhne. Jako obvykle se bude moci spolehnout na fanoušky, kteří vykoupili přes 50 tisíc sezónních vstupenek a na Villamarínu při každém mači vytvoří bouřlivou kulisu.

Trenér: Quique Setién - Úvod první sezóny neměl Setién na Villamarínu úplně ideální, čas ale vše napravil a zkušený lodivod se ukázal jako skvělá volba. Jeho Betis slibuje nevšední zážitky i letos, což dokázala nadmíru povedená příprava s jedinou porážkou a vysokým počtem vstřelených branek.

Klíčový hráč: Andrés Guardado - Jestliže měl Betis vloni nějakou slabinu, tak to byly až příliš velké mezery mezi jednotlivými řadami, z nichž pramenila zranitelná defenzivní část. I na Guardadovi bude záležet, jestli Verdiblancos najdou správný balanc mezi defenzivou a ofenzivou.

Bilance v přípravě: 8-3-1

Nejdůležitější příchody: Fabián Ruiz (Neapol), Adán (Atlético), Rubén Castro (Las Palmas).

Nejdůležitější odchody: William Carvalho (Sporting Lisabon), Inui (Eibar), Canales (Real Sociedad).

Ligová sezóna 2017/2018 se do historie Celty Vigo zapíše nudně šedivým písmem, Galicijci nedokázali naplnit potenciál, a ač měli až do závěru sezóny matematickou šanci na Evropskou ligu, nešlo by o zaslouženou odměnu na hřišti viděného.

Proto se vedení rozhodl ke změně trenéra. Juan Carlos Unzué byl nahrazen Mohamedem, což je ale tak trochu sázka do neznáma. Nikdo si netroufne tipovat, jakou Celtu můžeme letos očekávat. Pokud jde o odchody, tak k nejcitlivějším došlo v obraně. V ní už nenajdeme jména Jonnyho a Sergi Gómeze. Záložní řada prozměna oslabila o Tucu Hernándeze a zejména Daniela Wasse.

Dobrou zprávou je naopak složení útoku, kde těsně před koncem přestupového okna zůstali Maxi Gómez, Pione Sisto i Iago Aspas, byť celé trio bylo spojováno s možným odchodem z Balaídosu. Juncá, Araujo, Yokuslu či Beltrán jsou nové tváře, které by měly nastupovat v základní sestavě. Celta si opět dělá zálusk na umístění v elitní šestce, až čas ale prozradí, jestli jde o ambice oprávněné. Nejen slovenské fanoušky zajisté potěší, že klíčovým článkem týmu bude i letos Stanislav Lobotka.

Trenér: Antonio Mohamed - Celta zariskovala a přivedl Mohameda, pro něhož to bude první působení v Evropě. V Jižní Americe je připodobňován k Diegu Simeonemu, pokud by slavnějšího krajana napodobil i úspěchy, mohli by si na Balaídosu mnout ruce.

Klíčový hráč: Hugo Mallo - Důležité postavy má Celta Vigo v útoku, ale u ofenzivní trojky se neočekává, že by zklamala. Naopak obrana byla slabinou a bude na Hugu Mallovi, aby jejímu pozměněnému složení dal řád a Celta se mohla vzadu cítit jistější.

Bilance v přípravě: 0-3-2

Nejdůležitější příchody: Fran Beltrán (Rayo Vallecano), Néstor Araujo (Santos Laguna), Junca (Eibar).

Nejdůležitější odchody: Wass (Valencia), Jonny (Atlético), Sergi Gómez (Sevilla).

Ať fandíte komukoliv, způsob, jakým dělají fotbal v Eibaru, zkrátka musíte obdivovat. Každým rokem velmi omezené prostředky, přesto na Ipurue umí složit dobrý tým, který se navíc prezentuje odvážným útočným fotbalem.

Body získali Baskové i za přístup k osobě trenér José Luise Mendilibara. Zatímco jinde by po špatném úvodu sezóny bez milosti balil kufry, vedení Eibaru mu i vzhledem k tomu, kam klubu pomohl, vyjádřilo bezmeznou důvěru a dalo mu dostatek času na nápravu. Eibar se následně rozjel a v závěru ligy si bez větších potíží došel k jistotě záchrany.

Ani tentokrát se Eibar nevyhnul odchodu klíčových mužů sestavy. Nenajdeme v ní už Inuie, Capu či Dani Garcíu. Dokáží je Sergio Álvarez Bigas či Cardona nahradit? Pozitivem je změna hostování Fabiána Orellany v trvalý přestup. Eibar bude snahu o zachování prvoligové příslušnosti stavět tradičně na disciplíně a maximálním odhodlání, jemuž budou fandit fanoušci na malém stánku Ipurua, kde po každém vstřeleném gólu zní oslavná siréna.

Trenér: José Luis Mendilibar - Zkušený Mendilibar je synonymem pro trenérskou solidnost a v Eibaru jeho práci oceňují. Splní cíl i ve čtvrté sezóně na lavičce tohoto klubu?

Klíčový hráč: Pedro León - Není pochyb o fotbalových kvalitách Pedra Leóna. Jeho kariéru ale brzdí zranění, ostatně bylo tomu tak i vloni. Pokud bude zdravý, měl by být nejdůležitějším mužem zálohy.

Bilance v přípravě: 3-2-4

Nejdůležitější příchody: Sergio Álvarez (Sporting), Bigas (Las Palmas), Orellana (Valencia).

Nejdůležitější odchody: Inui (Betis), Capa (Athletic), Dani García (Ahletic).

Espanyol patří do okruhu klubů, jejichž cílem je pohybovat se v klidném středu tabulky a co nejdříve dosáhnout matematické jistoty záchrany. A pokud se naskytne šance na něco více, pak se o ni poprat.

Podobný scénář by jistě brali v modrobílé části Barcelony i tentokrát, ale snadné to Pericos mít nebudou. Minulá sezóna byla sotva průměrná, Espanyol nedokázal vystoupit ze svého stínu a podle složení týmu do zatím nevypadá, že by to letos mělo být lepší, ačkoliv přípravu měl nejlepší ze všech týmů - jako jediný se stoprocentní úspěšností.

Přišla totiž jediná výrazná posila, a sice Borja Iglesias. Ten prožil úžasný rok v Segundě, ale La Ligou je nevyzkoušený. Bude dobrým řešením za odcházejícího Gerarda Morena? Až další měsíce poskytnout odpověď. Pau López, Carlos Sánchez či Jurado jsou další důležité odchody, které se mohou na výkonnosti Espanyolu podepsat. O pozici jedničky mezi třemi tyčemi budou bojovat veterán Diego López a navrátilec z hostování v Málaze Roberto, kde byl možná jediným hráčem prvoligové úrovně. Espanyolu se povedlo změnit hostování Dardera v přestup, což je pozitivní novinka pro zálohu.

Trenér: Rubi - Quique Sánchez Flores proměnil zaječí úmysly v realitu a klub opustil, Espanyol si jako náhradu vybral Rubiho. Ten dbá na každý detail, což mu vyneslo úspěch v Huesce. Povede se mu i na RCDE Stadium?

Klíčový hráč: Borja Iglesias - V Zaragoze mu to v rámci Segundy pálilo, jenže Espanyol bude potřebovat jeho góly v nejvyšší soutěži, kde dosud odehrál jen pár minut. Jeho počinání bude hodně sledováno, protože má nahradit Gerarda Morena, jenž prožil životní rok.

Bilance v přípravě: 6-0-0

Nejdůležitější příchody: Borja Iglesias (Celta Vigo), Roberto (Málaga), Darder (Lyon).

Nejdůležitější odchody: Gerarda Moreno (Villarreal), Pau López (Betis), Carlos Sánchez (Fiorentina).

Getafe se vloni vrátilo mezi elitu a učinilo tak ve velkém stylu. Jednoduchá cesta k záchraně a až do předposledního kola možnost bojovat o poháry. To se nakonec nepodařilo, ale i tak šlo o velmi povedený návrat mezi dvacet nejlepších španělských celků.

Pravda, Madriďané byli i terčem kritiky, ať už kvůli špatnému stavu trávníku na Coliseu nebo příliš defenzivní hře. Ale to je trápit nemusí, současnému fotbalu vládnou výsledky a ty měl tým José Bordaláse více než dobré. A letos může být ještě lépe, protože Azulones zajímavě posílili.

Ángela v útoku doplní po skvělé sezóně v Segundě Mata a Guardiola. Maksimović vyztuží střed pole a v obraně je nejdůležitější setrvání Djeného Dakonama, kolem něhož kroužila řada zájemců. Nikdo z nich nesplnil finanční požadavky Getafe, které tak může s objevem loňského ročníku La Ligy počítat i tentokrát. Guaitu vystřídá na pozici brankářské jedničky David Soria.

Trenér: José Bordalás - Uhlazený kouč promítá svou vizáž i do obrazu týmu na hřišti. Hlavní výhodou Getafe je naprostá organizace, každý ví, jaký je jeho úkol na hřišti. Díky tomu by Azulones ani letos nemuseli v boji o záchranu trpět.

Klíčový hráč: Ángel - Vloni střílel důležité góly a i herně byl velmi platným členem Getafe. To samé se od Anděla Madriďanů očekává i tentokrát.

Bilance v přípravě: 3-4-0

Nejdůležitější příchody: Mata (Valladolid), Maksimović (Valencia), David Soria (Sevilla).

Nejdůležitější odchody: Fajr (Caen), Guaita (Crystal Palace), Emi (Norwich).

Někteří nováčci La Ligy působí příliš nesměle, jako by si mysleli, že mezi fotbalovou smetánku ani nepatří a jsou v ní jen na krátkou návštěvu. To ale není případ Girony. Ta do své vůbec první sezóny v La Lize vlétla bez bázně a hany, plná sebevědomí a dočkala se zasloužené odměny.

Tou byla absolutně bezproblémová záchrana a daleko nebyl ani bonus v podobě postupu do Evropské ligy. Ten Kataláncům utekl až v závěrečných kolech, což ale nic nemění na tom, že za první rok v Primeře si Girona zaslouží nejvyšší ocenění.

Hodně vděčí za úspěch Pablu Machínovi, který Gironu do La Ligy dovedl i ji v ní zachránil. Teď ale začíná nová etapa. Machín odešel do Sevilly a bude na Eusebiovi, aby v úspěšném období pokračoval. Girona přišla o Maffea nebo Alcaraze, podařilo se jí ovšem udržet útočné složení. Portu, Borja a Stuani by měli i letos být zárukou, že u utkání Girony se nudit nebudete. Očekává se, že Katalánci ještě budou aktivní v závěru přestupového období, jejich kádr by proto mohla posílit nová jména.

Trenér: Eusebio Sacristán - S Realem Sociedad na vytyčené cíle nedosáhl, ve skromnější Gironě by ale mohl najít své uplatnění. Jedinou metou je pro Eusebia záchrana.

Klíčový hráč: Portu - Girona v minulé sezóně hodně těžila z standardních situací a Portu byl jejich součástí. Jeho spolupráce s Borjou a Stuanim bude opět hrát prim.

Bilance v přípravě: 4-2-2

Nejdůležitější příchody: Muniesa (Stoke), Mojica (Rayo Vallecano), Boulaya (Méty).

Nejdůležitější odchody: Maffeo (Stuttgart), Alcaraz (Valladolid), Eloi (New York City).

Prvním z nováčků letošního ročníku Primera División je Huesca. A stejně jako vloni Girona, bude i Huesca stát před vůbec prvním dobrodružstvím v La Lize. Není proto divu, že v klubu panují velká očekávání i euforie.

Ale také určitá nervozita a obavy. Huesca nezná prostředí nejvyšší soutěže, a pokud nezachytí začátek soutěže, může se dostat do velkých problémů a fotbalové deprese, která se velmi složitě léčí. Nástupcem Rubiho, jenž se rozhodl pro odchod do Espanyolu, byl na lavičce jmenován Leo Franco.

Jeho úkolem je zachovat prvoligovou příslušnost i s omezenými prostředky a kvalitou kádru. Huesca se nemůže rovnat s většinou účastníků Primery, pokud jde o výši rozpočtu, proto musí najít jiné zbraně, a to zejména týmovost a bojovnost. Klub dal šanci kontroverznímu Rúbenu Semedovi, jehož získal na hostování z Villarrealu. Longo, Luisinho či Etxeita jsou ale těmi nejdůležitějšími nováčky v týmu nováčka.

Trenér: Leo Franco - Jako brankář měl vysokou kvalitou, ovšem na trenérském postu jde o nováčka. V Huesce ho v La Lize čeká křest ohněm.

Klíčový hráč: Samuele Longo - Nováček La Ligy vždy potřebuje hráče, jehož góly budou mít cenu zlata, záchrany. A v Huesce jim má být právě Longo.

Bilance v přípravě: 4-0-3

Nejdůležitější příchody: Longo (Inter Milán), Werner (Atlético), Etxeita (Athletic).

Nejdůležitější odchody: Jair (Maccabi Tel Aviv), Alexander (Elche), Vadillo (Granada).

Další rok, další sezóna v nejvyšší soutěži, už třetí v řadě. Okurkám se mezi elitou zalíbilo, a pokud v první sezóně trpěly, pak v té druhé si už počínaly lépe. Ani pro ročník 2018/2019 se cíl nemění, je jediný - udržet se. Klidně v posledním kole, v poslední minutě nebo poslední vteřině. Počítá se záchrana, ne to, jak se k ní dojde.

Pochyb není o tom, že i letos bude Leganés zábavným klubem. Nebere se vážně, rád baví sebe i okolí, nepříklad proslavenými letáky na zápasy, v nichž si rád utahuje zejména z přezdívek ostatních klubů. Ale vždy tak, aby neurazil. Leganés je prostě sympatický klub, který si na nic nehraje. Zná svoje limity a čas v La Lize si chce po všech směrech užít na maximum.

Pokud jde složení mužstva, tak to doznalo velkých změn. Odešli tvůrci úspěchu - trenér Garitano či kapitán Mantovani. Také další klíčový muži Diego Rico a Amrabat. Guido Carrillo, Rolan, Silva a další naopak do klubu přišli. Novým trenérem byl jmenován Mauricio Pellegrino.

Trenér: Mauricio Pellegrino - Vloni v Alavésu neuspěl a ve funkci se příliš neohřál, nyní dostává 46letý Argentinec další šanci v La Lize. V týmu s podobnými možnostmi a cílem. Jak si povede?

Klíčový hráč: Gabriel Pires - Mladý brazilský středopolař byl vloni velkou oporou, na což by měl navázat i letos. Pokud v klubu zůstane. Krouží kolem něho několik zájemců v čele se Sevillou...

Bilance v přípravě: 3-3-0

Nejdůležitější příchody: Carrillo (Southampton), Jonathan Silva (Sporting Lisabon), Rolan (Deportivo).

Nejdůležitější odchody: Diego Rico (Bournemouth), Mantovani (Las Palmas), Amrabat (Watford).

Jakou na houpačce si během minulé sezóny připadalo Levante. Vstup do ligy nadějný, poté kruté vystřízlivění a hluboká krize, od nástupu Paca Lópeze famózní jízda za setrváním v soutěži a jeho dosažení v dostatečném předstihu. V závěru už to byla třešnička na dortu v podobě výhry nad Barcelonou.

Díky ní se Levante podařilo to, co nikomu jinýmu v ročníku 2017/2018. Právě Granotes v úžasné přestřelce 5-4 určili, že Barcelona se nestane prvním týmem novodobé historie, který projde ligou bez prohry. Paco López přitom na lavičce La Ligy debutoval, měl být jen dočasným řešením, než klub najde někoho se známějším jménem. Nakonec byl určen jako lodivod i pro další rok.

V něm už mu nebude na hřišti pomáhat Jefferson Lerma, jehož Levante zpeněžilo. Jde o citelné oslabení, na druhou stranu celek z Valencie investoval na jeho poměry velké částky do posil, který by měly dát na Lermu zapomenout. Vukčević, Moses Simon či Dwamena jsou dostatečně kvalitními fotbalisty, aby Levante mohlo být konkurenceschopným účastníkem Primera División.

Trenér: Paco López - V klubu vedl rezervu a u prvního týmu měl vyplnit roli záskoku. Jeho výsledky a předváděná hra byly ale natolik skvělé, že dostal důvěru na další sezónu.

Klíčový hráč: José Luis Morales - Duše a srdce celého týmu. José Luis Morales byl vůdcem a Levante od něj i nadále očekává velké věci.

Bilance v přípravě: 1-3-3

Nejdůležitější příchody: Vukčević (Braga), Moses Simon (Gent), Dwamena (FC Zürich).

Nejdůležitější odchody: Lerma (Bournemouth), Raúl (Las Palmas), Ivi (Valladolid).

Rayo Vallecano se vrací do La Ligy, kde vždy patřilo mezi ozdoby. I když jsou jeho finanční možnosti velmi omezené a tým obvykle skládalo z hráčů, kteří přišli na hostování, nikdy herně nezklamalo a zůstalo věrné útočnému stylu, jenž je založený na dobré a trpělivé práci s míčem.

Podobný obrázek by Madriďané z Vallecas, jejichž fanoušci patří mezi nejlepší v zemi, chtěli nabídnout i tentokrát, byť v polovině srpna je tým stále tak trochu na začátku, protože se očekává další aktivita na přestupovém trhu. Zatímco pozice trenéra Míchela je jasná, mužstvo by ještě několik nových tváří přivítalo.

A to zejména do útoku, kde sní o ztraceném synovi Álvaru Negredovi. S Rayem ale byla spojována i další zajímavá jména, je ovšem nejistá, jestli budou jednání dovedena do úspěšného konce. Trejo, Kakuta, Pozo, Medrán či Amat budou patřit mezi opory. Další posilou je Advíncula, nejrychlejší fotbalista světa, který je připraven v dresu s bleskem na hrudi dělat v táboře soupeře pořádný vítr a dát zapomenout na odchod De Tomáse, jehož hostování z Realu Madrid skončilo.

Trenér: Míchel - Jmenovec někdejšího hráče Realu Madrid dokázal Rayo do Primery dovést a dostane možnost ho v ní udržet, což je vytyčená meta Madriďanů.

Klíčový hráč: Gaël Kakuta - Rayo Vallecano vyvinulo velké úsilí, aby jej znovu získalo, na oplátku očekává, že Kakuta bude tahounem týmu.

Bilance v přípravě: 4-2-1

Nejdůležitější příchody: Kakuta (Hebei Fortune), Advíncula (Tigres), Amat (Swansea).

Nejdůležitější odchody: Fran Beltrán (Celta Vigo), Mojica (Girona), De Tomás (Real Madrid).

Na zcela nové období se musí připravit v Realu Madrid a prohra s Atléticem v Super Cupu ukázalo, že na Bernabéu se bude muset udělat ještě hodně práce, aby klub mohl věřit v mistrovský titul, kterých má za posledních deset let velmi málo na to, o jaký fotbalový gigant se jedná.

Když Zinédine Zidane potvrdil, že se vzdává funkce trenéra, asi málokdo tušil, že je to teprve první rána, po níž přijde druhá v podobě odchodu Cristiana Ronalda do Juventusu. Portugalská superstar se v Madridu stala ikonou, překonala řadu rekordů a je těžké si představit ansámbl Bílého baletu bez CR7. Ale taková je realita. Real Madrid je překvapivě ostýchavý, pokud jde o přestupy. Koupil Odriozolu, Viníciuse či Courtoise, ale fanoušci stále čekají na posilu do útoku, která dost možná nepřijde.

Karim Benzema má stále důvěru, Gareth Bale má převzít roli vůdce a definitivně skok do fotbalové extratřídy má nastat u Marca Asensia. Real Madrid bude i letos adeptem na každou trofej, o kterou bude bojovat, přesto zůstává pochybnost, jestli bude mít dostatečně hladový a kvalitní tým, aby pokryl ztrátu Cristiana Ronalda. Florentino Pérez neuspěl se snahou získat Mbappého, Neymara či Hazarda, proto to vypadá, že žádná zvučná a drahá posila letos na Bernabéu nezamíří...

Trenér: Julen Lopetegui - Lopetegui kontroverzním způsobem vyměnil národní tým za Real Madrid a i na klubové scéně chce praktikovat podobný fotbal, jaký pod ním hrála La Roja. Real Madrid bude připraven kdykoliv rychle zaútočit, zároveň ale může být oproti minulým létům trpělivější při držení míče.

Klíčový hráč: Gareth Bale - Velšan byl celou dobu tak trochu ve stínu Cristiana Ronalda, navíc mu komplikovaly situace časté zdravotní potíže. Nyní má být tím, kdo bude nejviditelnější hvězdou. Příprava naznačuje, že toho schopen je. 

Bilance v přípravě: 3-0-2 (včetně Super Cupu)

Nejdůležitější příchody: Courtois (Chelsea), Odriozola (Real Sociedad), Vinícius (Flamengo).

Nejdůležitější odchody: Cristiano Ronaldo (Juventus), Kovačić (Chelsea), Theo (Real Sociedad).

Šedivou sezónu prožil Real Sociedad. V Evropské lize se nedostal tak daleko, jak doufal, a ani v domácí soutěži nevystoupil z průměru. Fanoušci proto hledí na nadcházející měsíce s nadějí, že tentokrát se vysoké ambice Basků ukáží jako oprávněné.

Naplnit se je hráči budou snažit na výrazně upraveném stadionu Anoeta, z něhož zmizela kritizovaná atletická dráha, což by mělo kromě vyšší kapacity zaručit také hlučnější a lepší atmosféru. Tu už nezažijí Carlos Martínez a Xabi Prieto, dvě legendy, které po minulé sezóně ohlásily odchod. Zejména Xabi Prieto bude chybět na hřišti i mimo něj, neboť šlo o typického vůdce a vzor.

Mikel Merino, Theo Hernández a Zaldua jsou posilami, které by měly ztráty vyvážit. Na to, aby vše fungovalo, bude dohlížet nový kouč Asier Garitano. Zatímco Odriozola klub opustil, další kometa loňské sezóny Oyarzabal zůstal a bude dál rozvíjet svůj talent. Erreala udržela i Williana Josého a Januzaje, byť byli v hledáčku několika zájemců.

Trenér: Asier Garitano - V Leganésu se stal hrdinou a nyní jej čeká výzva v podobě angažmá v Realu Sociedad, který je lépe finančně zajištěn, má kvalitnější kádr, ale také vyšší ambice.

Klíčový hráč: Asier Illarramendi - Illarramendiho nevydařená etapa v Realu Madrid je minulostí, v dresu Realu Sociedad opět předvádí to nejlepší ze svých schopností. Právě u něj bude začínat většina akcí Errealy a končit ty soupeře.

Bilance v přípravě: 3-2-4

Nejdůležitější příchody: Mikel Merino (Newcastle), Theo (Real Madrid), Zaldua (Leganés).

Nejdůležitější odchody: Xabi Prieto (konec kariéry), Odriozola (Real Madrid), Canales (Betis).

Sevilla se sice kvalifikovala do pohárové Evropy i ze sedmého místa tabulky, její sezóna ale byla i tak zklamáním, které si vyžádalo změnu na lavičce i ve složení týmu. Příznivci budou chodit na stadion Ramóna Sáncheze Pizjuána v naději na lepší hru i výsledky.

Po úspěšné, ale krátkodobé výpomoci Joaquína Caparróse se trenérské taktovky ujal Pablo Machín, tvůrce zázraku jménem Girony, jenž má být tím, kdo ze Sevilly znov udělá adepta na umístění v nejlepší čtyřce, která se může těšit na miliony z ligy mistrů.

Sevilla obměnila brankářskou dvojici, jasnou jedničkou má být Tomáš Vaclík, což je jistě pozitivní zpráva pro české fanoušky, neboť v La Lize česká stopa po dlouhé roky chyběla.  Proměnil se i zbytek týmu. Lenglet, Nzonzi, Correa nebo Pizarro Pizjuán opustili, jejich náhradou jsou Amadou, Gnagnon, André Silva nebo Aleix Vidal. Výhodou Sevilly může být na začátku sezóny rozehranost, neboť kvůli nutnosti absolvovat tři předkola Evropské ligy začala soutěžit už na začátku srpna.

Trenér: Pablo Machín - Patří mezi mladé trenéry, kterým je předpovídána velká budoucnost. V Gironě ji naplnil beze zbytku, to samé chce dokázat i v Seville.

Klíčový hráč: Éver Banega - Seville se argentinského středopolaře podařilo udržet a bude záležet zejména na něm, aby byly jednotlivé řady na trávníku ve správném propojení.

Bilance v přípravě: 5-1-2 (včetně Supercopy a předkol Evropské ligy)

Nejdůležitější příchody: André Silva (AC Milán), Aleix Vidal (Barcelona), Vaclík (Basilej).

Nejdůležitější odchody: Lenglet (Barcelona), Nzonzi (AS Řím), Sergio Rico (Fulham).

Když Marcelino García Toral Valencii přebíral, věděl, že ho nečeká snadná úloha, protože Netopýři byli tou dobou v několikaletém útlumu. Jenže Marcelino je probudil a výsledkem je návrat mezi nejlepší týmy Španělska i Evropy, neboť Valencia se konečným čtvrtým místem posunula do Ligy mistrů.

To znamená zvýšení příjmů i prestiže, ale Valencia nesmí usnout na vavřínech. Konkurence v La Lize je velká, a pokud chtějí Los Che loňský úspěch zopakovat, musí udržet vysokou výkonnost. Prvním vítězstvím je pro Valencii počínání na přestupovém trhu. Odchody Cancely či Pereiry lze označit jako přijatelné ztráty, zatímco klíčové osobnosti typu Pareja, Rodriga nebo Kondogbii se podařilo udržet.

A nejen to, Valencia i zajímavým způsobem posílila, aby byla připravena rozložit síly na větší počet členů týmu. Batshuayi, Gameiro, Wass, Diakhaby nebo Cheryshev jsou hráči, kteří pomáhají dělat z Netopýrů jednoho z nejvážnějších kandidátů na umístění v horních patrech tabulky.

Trenér: Marcelino García Toral - Marcelino je označován za hlavní postavu výrazného zlepšení Valencie. Na prověřeném trenérovi nyní je, aby vysokou laťku udržel.

Klíčový hráč: Dani Parejo - Kapitán Valencie plní na hřišti roli režiséra a klíčové postavy. Vábila ho Barcelona, bude ale i nadále válet za Netopýry.

Bilance v přípravě: 3-2-1

Nejdůležitější příchody: Kondogbia (Inter Milán), Wass (Celta), Diakhaby (Lyon).

Nejdůležitější odchody: Guedes (PSG), Andreas Pereira (Manchester United), Cancelo (Juventus).

Posledním nováčkem letošního ročníku La Ligy je Valladolid, jeden z tradičních účastníků nejvyšší soutěže, který ze sebe ale bude muset dostat to nejlepší, aby měl naději v soutěži setrvat.

Při pohledu na soupisky jednotlivých klubů je to totiž často právě Valladolid, který je označován jako mužstvo s nejmenší papírovou kvalitou. V létě navíc přišel o Hervíase či Jaime Matu, kteří byli hlavními strůjci postupu ze Segundy přes play-off.

Ivi López, Keko, Rubén Alcaraz či Daniele Verde jsou prozměnu těmi, kdo na Zorrille zakotvil. Protáhne se prvoligové dobrodružství Pucely na delší dobu, nebo bude mít jepičí život, jak mnozí předvídají?

Trenér: Sergio González - Teprve 41letý kouč zařídil Valladolidu postup. Dokáže mužstvo připravit na nároky La Ligy?

Klíčový hráč: Óscar Plano - Po odchodu Jaime Maty bude velká část ofenzivní odpovědnosti ležet na jeho bedrech. Ve Valladolidu věří, že to zvládne.

Bilance v přípravě: 2-3-3

Nejdůležitější příchody: Keko (Málaga), Ivi (Levante), Verde (AS Řím).

Nejdůležitější odchody: Jaime Mata (Getafe), Hervías (Eibar), Deivid (Las Palmas).

Abecedně posledním účastníkem Primera División 2018/2019 je Villarreal, klub, který má již tradičně evropské absence. I minulá sezóna potvrdila, že oprávněně, byť to Žlutá ponorka neměla jednoduché.

Pod vedením Frana Escriby to vypadalo všelijak, jen ne dobře. Ale změna trenéra zabrala i na Estadio de la Cerámica a mladý Javier Calleja posunul tým o úroveň výše. Výsledkem bylo příčka, která zaručila Villarrealu přímý postup do základní skupiny Evropské ligy.

Mužstvo poskládal Villarreal velmi dobře. Z důležitých postav odešli jen Rodri, Samu Castilleho a Denis Cheryshev. Směrem do klubu naproti tomu přišli Bacca, Gerard Moreno, Layún, Ekambi a další. Velkou zprávou je návrat Santi Cazorly, jenž úspěšně prošil fyzickými i výkonnostními testy a po dvouletých problémech se zraněními se vrací na místo činu.

Trenér: Javi Calleja - Přišel na lavičku jako Primerou neprověřený, ale těžkého úkolu se nezalekl. Villarreal pozvedl herně i výsledkově, prodloužení smlouvy mu bylo zaslouženou odměnou.

Klíčový hráč: Pablo Fornals - Po odchodu Samu Castilleja to bude právě Fornals, kdo by měl kvalitními míči zásobovat útočníky a vymýšlet ofenzivní akce.

Bilance v přípravě: 2-5-1

Nejdůležitější příchody: Gerard Moreno (Espanyol), Bacca (AC Milán), Ekambi (Angers).

Nejdůležitější odchody: Rodri (Atlético), Samu Castillejo (AC Milán), Cheryshev (Valencia).

Podívejte se na dresy, v jakých budou celky La Ligy nastupovat:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace