Preview Segunda División 2017/2018

LaLiga 1|2|3 (© laliga.es)

Začíná nová sezóna Segunda División, druhé nejvyšší soutěže, a ŠpanělskýFotbal.cz vám přináší průvodce ambicemi a novinkami všech 22 klubů, s nimiž do ročníku 2017/2018 jdou.

LaLiga 1|2|3, jak se Segunda od minulé sezóny oficiálně jmenuje, nabídne 420 zápasů základní sezóny rozdělených do 42 kol. Dva nejlepší celky tabulky postoupí přímou cestou mezi elitu, mužstva na 3. až 6. si to rozdají v play-off o třetí místenku do Primery. Do Segunda División B sestoupí 19. až 22. v pořadí.

Segunda je specifickou ligou, kde se nedá uspět bez maximální bojovnosti. Nenabízí tak technický fotbal ani tolik branek jako nejvyšší soutěž, ale i tak jsou v ní vidění krásné a dramatické zápasy. Její největší předností je nevypočitatelnost a drama do posledních momentů sezóny. Každý může porazit každého, favorit na postup může bojovat o záchranu a opačně - odepsaný tým se může radovat z postupu nebo o něj alespoň usilovat Přestože se LaLiga 1|2|3 se pravidelně vysmívá všem předsezónním předpokladům a prognózám, my nabízíme přehled, jak se jednotlivé kluby jeví, jaké mají trenéry a nejdůležitější posily.

Z Primery sestoupily Granada, Sporting a Osasuna, ze Segundy B postopily Albacete, Barcelona B, Lorca a Cultural.

Zde je představení jednotlivých účastníku LaLiga 1|2|3 2017/2018:

Albacete se vrátilo do Segunda División s novým majitelem (Skyline) v zádech, což by klubu mělo pomoci získat finanční stabilitu. Dluhy byly splaceny a nyní je cílem zakotvit v druhé nejvyšší soutěži a nemít sestupové starosti. Pomoci by měl Néstor Susaeta, 32letý fotbalista, který má se Segundou hromadu zkušeností. 

Hlavní posily: Quim Araujo a Néstor Susaeta. 

Trenér: José Manuel Aria - Jako hráč debutoval v Primeře za Depor v sezóně 1995/1996. Hájil také barvy Tenerife, Luga či Poli Ejida. Vrátil Albacete do Segundy, kde ho chce udržet.

Alcorcón se díky infarktovému závěru loňského ročníku dokázal v Segundě udržet, ale v klubu nepanovala se sezónou spokojenost. Nekonečné množství odchodů a 16 nových fotbalistů by mělo tvář Madriďanů vylepšit. Alcorcón má za cíl pohybovat se v první polovině tabulky a když bude možnost, zaútočit ještě výše. Vždyť to není tak dávno, co bojoval o postup...

Hlavní posily: Jonathan Pereira a Laure.

Trenér: Julio Velázquez - V Segundě odtrénoval pět sezón, vedl v ní například Villarreal či Deportivo. Po nepřesvědčivém ročníku 2016/2017 přetváří Alcorcón k obrazu svému.

Doby, kdy Almería bojovala v Primeře, jsou minulostí, nyní je metou červenobílých netrpět v Segundě starostmi o záchranu a prožít v tomto ohledu klidnější rok. Nejzvučnější posilou je Tino Costa, jenž má se španělským fotbalem bohaté zkušenosti z dresu Valencie.

Hlavní posily: Juan Muñoz a Tino Costa.

Trenér: Luis Miguel Ramis - V hráčské kariéře nastupoval za Real Madrid, s nímž získal v roce 1993 Copa del Rey. Před příchodem do Almeríe trénoval mládežnické výběry Bílého baletu i Castillu, rezervní mužstvo. 

Barcelona B je dalším klubem, jehož hlavním cílem a úkolem je udržet se. Spolu se Sevillou Atlético je jediným rezervním týmem prvoligistů v Segundě, kde se bude chtít prosadit klasickým barcelonským stylem mnoha přihrávek. Hvězdou týmu je Choco Lozano. Mnohými je Barcelona B pasována na černého koně sezóny.

Hlavní posily: Choco Lozano a David Concha.

Trenér: Gerard López - Sedm let strávil jako hráč Barcelony, nyní se snaží následovat cestu Pepa Guardioly. A nevede si špatně, Barcelonu B vrátil do druhé nejvyšší kategorie.

Cíle Cádizu jsou nesmělé, Andalusané by rádi zopakovali loňský útok na postup, avšak se šťastnou tečkou. Citelný odchod Aridaneho může znamenat citelné oslabení defenzivy, nicméně i tak by kádr Cádizu měl patřit k tomu lepšímu, co Segunda nabízí. Do útoku přišel zkušený matador David Barral.

Hlavní posily: David Barral a Mikel Villanueva.

Trenér: Álvaro Cervera - Má na kontě už tři postupy do Segundy, kromě Cádizu do ní pomohl ve své době i Tenerife a Castellónu. Vloni byl jeho tým jen krok od postupu mezi elitu.

Už příprava, v níž vyhrála 8 zápasů ze celkových 9, do kterých nastoupila, ukázala, jaké budou ambice Córdoby, která vloni s nejvyššími příčkami jen koketovala, letos se na nich chtce usadit. Velmi kvalitní posílení by k tomu mělo přispět.

Hlavní posily: Jaime Romero a Sergi Guardiola.

Trenér: Luis Carrión - Pět let hrál v Barceloně B. Jako trenér kromě Córdoby a její rezervy trénoval i ženský tým Espanyolu.

Cultural Leonesa se vrátila do División de Plata po předlouhých 42 letech. Aspire Academy se stala novým majitelem, vyrovnala dluhy a vrátila fanouškům naději, že se Cultural znovu může stát právoplatným a pravidelným členem Segundy.

Hlavní posily: Iker Guarrotxena a Ariday Cabrera. 

Trenér: Rubén de la Barrera - Teprve dvaatřicetiletý kouč dovedl Cultural do Segundy a letos je jeho cílem druhou ligu udržet.

Gimnàstic Tarragona vloni trpěl a aby se to neopakovalo, přivedl posily do všech řad. Ty by měly mužstvo, které strávilo velkou část sezóny 2016/2017 na posledním místě tabulky, vrátit do klidnějších částí pořadí Segunda División.

Hlavní posily: Abraham a Carlos Blanco.

Trenér: Luis Carreras - Jako hráč byl zaměřený na obranu a na té musí zapracovat i v Tarragoně. Zatím jako trenér vedl nejdéle Sabadell mezi roky 2010 a 2013.

Granada nečekaně spadla do druholigových vod a během léta dělala vše pro to, aby sestrojila mužstvo, které se vrátí do Primery. Přišlo sedmnáct posil i nový trenér José Luis Oltra. Andalusané patří mezi hlavní favority letošního ročníku.

Hlavní posily: Joselu a Javi Varas. 

Trenér: José Luis Oltra - Oltra je expertem na postupy do La Ligy. Dovedl tam Tenerife, Levante a Depor. Nyní doufá, že Granada bude čtvrtým zářezem na pažbě.

Huesca je velkou neznámou. Odešli důležití hráči jako Samu Saiz či Borja Lázaro i trenér Anquela. Jak dokáže klub zareagovat, to si nikdo neodváží tipovat.

Hlavní posily: Álex Gallar a Remiro.

Trenér: Rubi - Trénoval Gironu, Levante či Valladolid, pokusil se zachránit Sporting v Primeře, ale neuspěl.

Lorca by podle předpokladů měla být nejslabším účastníkem Segundy a tak trochu otloukánkem. Vytouženým cílem je záchrana, k níž mají pomoci zkušení hráči v kádru.

Hlavní posily: Sito Pascual a José Carlos.

Trenér: Curro Torres - Byl součástí historického doblete Valencie (vítězství v lize a Poháru UEFA) v sezóně 2003/2004. Jako trenér dovedl rezervu Valencie do play-off o postup do Segundy.

Lugo se netají ambicí skončit v tabulce do šestého místa a mít tak možnost alespoň účastí v play-off bojovat o postup do Primery. Sergio Díaz patří mezi nejzvučnější letní posily napříč celou Segundou.

Hlavní posily: Juan Carlos a Sergio Díaz. 

Trenér: Francisco - Už má zkušenosti s Primerou, kde vedl Almeríi. S celkem UCAM sice vloni spadl ze Segundy, ale nyní je odhodlán dovést Lugo k úspěchu.

Prvořadým cílem Numancie je co nejrychleji si zajistil setrvání v soutěži a pokud bude možnost, zaútočit na vznešenější mety. Kádr má celek ze Sorie solidní.

Hlavní posily: Pere Milla a Diamanka. 

Trenér: Jagoba Arrasate - Jako hráč působil v Segundě B a Terceře, jako treneŕ vedl jen Real Sociedad a právě Numancii.

Osasuna je jednoznačným favoritem na rychlý návrat zpět do Primery, odkud vloni sestoupila. Bojovný styl Segundy je Osasuně vlastní a neměla by v tomto směru ztrácet, o góly se pak bude starat David Rodríguez, hvězdná posila z Alcorcónu, kde dal 52 branek ve 128 zápasech.

Hlavní posily: David Rodríguez a Aridane.

Trenér: Diego Martínez - Jako hráč působil v Celtě Vigo, jako trenér je odkojený zejména Sevillou, jejíž béčko dovedl do Segundy.

Real Oviedo sice opustili důležití fotbalisté jako Michu či Esteban, ale Saúl Berjón a Toché by měli být zárukou, že tým bude bojovat o více než jen záchranu, s níž by neměl mít mnoho starostí.

Hlavní posily: Mossa a Aarón Ñíguez. 

Trenér: Juan Antonio Anquela - Dovedl Alcorcón do Segundy a může se pochlubit bohatými zkušenostmi zejména ze skromnějších klubů.

Vylepšit dojem z loňské sezóny, která byla bídná, by nemělo být pro Rayo Vallecano až tak těžké, nicméně odhadovat možnosti týmu je složité. Trejo a Chori Domínguez, dva ztracení synové, se vrátili, aby Rayitu pomohli zabojovat o elitní šestku.

Hlavní posily: Chori Domínguez a Óscar Trejo.

Trenér: Míchel - V dresu Raya odehrál dlouhých patnáct sezón, nyní chce pokračovat v budování svého trenérského jména a zaútočit na postup.

Zachránit se. To je pro Reus hlavním a jediným cílem. Nebude to snadné, přišel o oba krajní beky základní sestavy a rozpadl se mu i střed pole. Našel adekvátní náhrady? To se teprve uvidí.

Hlavní posily: Elgezabal a Íñiguez.

Trenér: López Garai - Teprve po loňské sezóně ukončil aktivní kariéru právě v Reusu, který ho ve věku 36 let okamžitě jmenoval hlavním trenérem.

Sevilla Atlético touží poprvé v historii překonat hranici tří po sobě jdoucích sezón v Segundě. Nebude to mít snadné, zvláště po odchodu Iviho, jednoho z nejlepších hráčů Segunda División.

Hlavní posily: Konyk a Aitor Cantalapiedra.

Trenér: Luis Tevenet - Jako hráč v Seville začínal, jako trenér se do klubu vrátil oklikou přes Huescu či Hércules.

Pro Sporting Gijón neexistuje jiný scenář, než ten postupový. Klub nechce v Segundě strávit déle než rok a obětoval jasnému cíli peníze za kvalitní hráče i trenéra Paca Herreru.

Hlavní posily: Álex Bergantiños a Michael Santos.

Trenér: Paco Herrera - Trénuje od roku 1993, mezi kouči je veteránem. V roce 2015 postoupil s Las Palmas do Primery, naposledy působil ve Valladolidu.

Vloni chybělo Tenerife udělat poslední krok, který nezvládlo v souboji s Getafe, a zůstalo tak před branami nejvyšší soutěže. I letos by ostrované měli bojovat o postup do Primery.

Hlavní posily: Víctor Casadesús a Tyronne.

Trenér: José Luis Martí - Vloni dovedl mužstvo do play-off, jako hráč s Tenerife postoupil do Primery v roce 2001.

Valladolid si nezapíše sezónu 2016/2017 jako úspěšnou, proto v klubu došlo k mnoha, mnoha změnám. Ty by měly pomoci zařadit se zpět mezi celky, jejichž naděje jsou upnuty k umístění mezi nejlepšími.

Hlavní posily: Cotán a Óscar Plano.

Trenér: Luis César - Přes deset let hrál za Racing Ferrol, který později i trénoval. Vloni dovedl Lugo k nejlepšímu umístění v Segundě v historii.

Zaragoza nepřivedla zvučné posily, spíše fotbalisty, kteří mají hlad po úspěch. Ty symbolizuje nejlépe útočník Gaizka Toquero. Jestli naplní vysoké ambice, to pomůže zodpovědět i dvojice Zapater - Borja Iglesias, na níž bude hra aragonského mužstva převážně stát.

Hlavní posily: Borja Iglesias a Gaizka Toquero. 

Trenér: Natxo González - Vloni v Segundě zachránil Reus, letos chce se Zaragozou zaútočit na postup.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace