Shrnutí 12. kola Primera División

Oyarzabal pomohl Realu Sociedad k výhře (© marca.es)

Barcelona nečekaně nestačila v divoké přestřelce na Betis, Real Madrid naopak vyhrál ve Vigu.

Real Sociedad přerušil svoji krizi a vyhrál na hřišti Levante, mezi Valladolidem a Eibarem se gólově neurodilo. Valencia dobyla Getafe, Atlético skvělým obratem prohloubilo problémy Athleticu, Girona remizovala s Leganésem.

Alavés si poradil s Huescou, Sevilla s Espanyolem a Rayo se rozešlo s Villarrealem smírně.

 
09.11.18 20:00 Levante 1:3 Real Sociedad
Branky: 4. J. Rodríguez Benito  – 73. T. Hernández , 77. J. Jiménez López , 83. M. Oyarzabal Ugarte

Real Sociedad přerušil dlouhé čekání na gól i výhru a dobyl stadion Levante výsledkem 3-1, byť to se šancemi hostů dlouho příliš nadějně nevypadalo.

V prvním poločase nevalné kvality totiž nevymysleli vůbec nic. Levante mělo zápas pod kontrolou, aniž by pro to muselo kromě akce ze samotného úvodu, kterou proměnil tečovanou střelou v gól Chema, něco velkého udělat.

Druhá půle už nabídla pohyblivější a přesnější Errealu, která díky snové desetiminutovce mezi 73. a 83. minutou nasázela tři góly. Povedenou kombinaci zakončil Theo, vedení znamenala šťastná Juanmiho střela a pojistku přidal po rychlém kontru Oyarzabal. Tři body se stěhují do San Sebastiánu.

10.11.18 12:00 Real Valladolid 0:0 SD Eibar

Na první gól sobotního programu La Ligy si fanoušci budou muset počkat minimálně do druhého utkání. V tom úvodním mezi Valladolidem a Eibarem totiž žádný nepadl.

I bezbranková partie může být atraktivní a vzrušující a nutno říci, že ani na stadionu José Zorrilly se příznivci nenudili. Oba týmy se draly do zakončení, jenže v něm jim chyběla potřebná přesnost.

V prvním poločase zkoušel štěstí hlavou i nohou Orellana, avšak v obou případech se zaskvěl Masip. V 67. minutě pálil Charles z ideální pozice nad. Nic se nezměnilo ani po vyloučení Arbilly po druhé žluté kartě za hraní rukou. Eibar byl střelecky aktivnější a nebezpečnější, do skóre to ale promítnout nedokázal.

10.11.18 15:15 Getafe 0:1 Valencia
Branky: 81. D. Parejo Muñoz (z pen.)

Valencia po dlouhé době v lize zabrala a připsala si vítězství, a to na úkor Getafe, které se sice před vlastním publikem snažilo, ale na bodový zisk nedosáhlo.

První poločas byl zajímavý. Přestože se oba týmy utápěly v nepřesnostech, mohlo se několikrát měnit skóre. Hlavní postavou byl Rodriga, jenž se hned třikrát ocitl sám před brankářem, ale jednou mířil vedle a dvakrát jej vychytal Soria. 

Hned po příchodu ze šaten orazítkoval brankovou konstrukci Jorge Molina. Když byl deset minut před koncem vyloučen Bruno a VAR odhalil faul domácích ve vápně, k penaltě se postavil Parejo a proměnil. Valencia dobyla Coliseum nejtěsnějším rozdílem.

10.11.18 17:30 Atlético Madrid 3:2 Athletic Club
Branky: 61. T. Partey , 80. Rodri Hernández , 90. D. Godín  – 36. I. Williams Arthuer , 64. I. Williams Arthuer

Atlético v zápase dvou zcela odlišných poločasů předvedlo v poslední desetiminutovce skvělý obrat a přestřílelo Athletic poměrem 3-2.

Úvodních 45 minut se fanoušci nudili, z letargie je probudil jen gól, který padl z jediné nebezpečné situace. Mikel San José poslal balón do tyče, ve volném prostoru si ho našel Williams a zblízka neměl problém otevřít skóre.

Druhé dějství už bylo o něčem úplně jiném. Přišly góly i větší fotbalovost. Thomas nádhernou ranou z 25 metrů vyrovnal, jenže poté Williams přetlačil Godína a svůj úprk zakončil technicky k tyči a Athletic znovu vedl. Atlético vrhlo síly do útoku a po rohovém kopu srovnalo Rodrim. Když už to vypadalo na dělbu bodů, rozhodl hlavičkou Godín, jenž byl v tu dobu na hřišti v podstatě jen do počtu, protože dohrával se zraněním a Simeone už vyčerpal všechny střídání. I tak se uruguayský stoper stal mužem večera.

10.11.18 19:45 Girona 0:0 Leganés

Fotbaloví příznivci se tentokrát na stadionu Montilivi příliš nebavili, nudné střetnutí mezi Gironou a Leganésem skončilo 0-0.

Jako by se osmdesát minut čekalo na to, kdo se pořádně osmělý jako první. Až závěr utkání totiž přinesl šance, po jedné na každé straně, aby fanouškům vynahradil do té doby hodně nudný večer.

Hráčům ale nebylo přáno poznat gólovou radost. Jonathanu Silvovi na jedné a Lozanovi na druhé straně chyběly centimetru, neboť své pokusy nasměrovaly do brankové konstrukce. A tak skončil podprůměrný mač 0-0.

11.11.18 11:00 Deportivo Alavés 2:1 Huesca
Branky: 41. J. Rodríguez Menéndez , 68. R. Sobrino Pozuelo  – 35. M. Gómez Bordonado

Tento Alavés nikdo nezastaví. Po škobrtnutí na půdě Eibaru se Baskové vrátili na vítěznou vlnu, tři body jim v zápase s Huescou doslova přihrál Rúben Semedo.

I tentokrát musel Alavés otáčet nepříznivé skóre, oproti zvyklostem to stihl ještě v základní hrací době a nepotřeboval k tomu nastavený čas, jehož je letošním králem. Moi Gómez zajistil Huesce vedení střelou z dálky, při níž mohl a měl udělat více brankář Sivera. Spoluhráči mu pomohli a Jonym okamžitě vyrovnali.

Upracovaný zápas pokračoval i po návratu z kabin a bylo jasné, že ho pomůže rozhodnout jediná chyba. Tu udělal Semedo, když nepochopitelně namazal míč Sobrinovi, jenž pobídkou nepohrdl a poslal balón přesně k tyči. Huesca opět vyšla naprázdno a pokračuje na posledním místě tabulky, Alavés si pojistil umístění mezi nejlepšími.

11.11.18 15:15 FC Barcelona 3:4 Real Betis
Branky: 68. L. Messi (z pen.), 79. A. Vidal Pardo , 90. L. Messi  – 20. H. Firpo Adames , 34. J. Sánchez Rodríguez , 71. G. Lo Celso , 83. S. Canales Madrazo

Barcelona nedokázala navázat na poslední dobré výsledky a doplatila na letos již po několikáté nadměrně chybující obranu. S Betisem doma padla 3-4.

Jestliže výsledek je pro Katalánce bolestivý, možná ještě horší byl způsob, jakým k němu došlo. Betis totiž zvítězil zaslouženě, když dokázal využít velmi slabého výkonu domácí defenzivy. Zejména první poločas patřil jasně Andalusanům, což dokázaly góly Firpa a Joaquína, při nichž si počínali ve vápně lépe a důrazněji než jejich protihráče.

Prvních dvacet minut druhého poločasu nabídlo nejlepší Barcelonu. Před Pauem začalo být hodně rušno. Několik šancí ještě Betis přežil, zbytečný faul Tella na Jordi Albu už ale skončil nařízenou penaltou, kterou proměnil Messi. Betis po střele Lo Celsa a chybě Ter Stegena znovu vedl o dva zásahy, Barcelona se ovšem ještě jednou vrátila do zápasu, když snížil Arturo Vidal. O moment později musel Rakitić hasit brejk Betisu za cenu druhé žluté karty, hosté přesilovku využili bleskově, ve skluzu prodloužil dráhu míč do sítě Canales. V nastaveném čase už stihl Messi po přihrávce Vidala před prázdnou branku jen upravit na konečných 3-4.  Betis se může radovat z překvapivého výsledku.

11.11.18 17:30 Rayo Vallecano 2:2 Villarreal
Branky: 45. R. de Tomás Gómez , 66. Á. García Rivera  – 33. S. Chukwueze , 80. N. Sansone

Pěkný zápas mezi Rayem Vallecanem a Villarrealem skončil dělbou bodů, což ale nic neřeší ani pro jeden tým. Madriďané zůstávají v dolních patrech tabulky a Villarreal ne a ne udělat krok směrem k evropským příčkám.

Ve Vallecas se hrál útočný duel, ve kterém šance střídala šanci a oba celky dokázaly být nebezpečné. První gól přišel ve 33. minutě. Samuel Chukweze si pohrál se dvěma beky a zakončil mimo dosah brankáře. Rayo srovnalo krok v poslední chvíli úvodní půle, Raúl de Tomás si našel na hranici malého vápna ideální pozici a zužitkoval ideální pas Treja.

Podobný obrázek se přesunul i do druhé pětačtyřicetiminutovky. Opět padl gól na každé straně, a to zásluhou střídajících žolíků. Tomu domácímu Álvaru Garcíovi stačily tři minuty, jenže Sansone odmítl, aby body zůstaly v hlavním městě, když přesně zamířil na zadní tyč.

11.11.18 17:30 Sevilla 2:1 Espanyol
Branky: 70. G. Mercado , 89. W. Ben Yedder  – 38. B. Iglesias Quintas

Střetnutí mezi Sevillou a Espanyolem nezklamalo. Na trávníku Pizjuána pobíhala dvě mužstva, která patří k tomu nejlepšímu, co letošní sezóna nabízí. Jejich postavení mezi nejlepšími není náhodne. Výhru nakonec vydřela přece jen lepší a nebezpečnější Sevilla.

Ta však musela otáčet skóre, neboť jediným jménem na listině střelců prvního poločasu bylo to B. Iglesiase. Hostující hroťák v závěru půle využil přiťuknutí Dardera a doklepl míč za záda Vaclíka. Šancí bylo na obou stranách dostatek, větší množství jich měla na svědomí Sevilla, ovšem zejména André Silva dnes neměl svůj den a patřila mu role paliče.

V 70. minutě se domácí dočkali, po rohovém kopu si našel míč Mercado a srovnal. V závěru mířil André Silva opět několikrát mimo, střídající Ben Yedder tvrdou střelou napálil břevno. V předposlední minutě už ale vsítil rozdílovou trefu, Banega jej skvěle uvolnil a Ben Yedder šikovně dloubl balón nad bezmocným Diegem Lópezem.

11.11.18 19:45 Celta de Vigo 2:4 Real Madrid
Branky: 61. H. Mallo Novegil , 90. B. Méndez Portela  – 23. K. Benzema , 56. G. Cabral (vlastní), 83. S. Ramos García (z pen.), 90. D. Ceballos Fernández

Real Madrid po třech venkovních prohrách v řadě zabral a dobyl stadion Celty Vigo, kde se nikdy nevítězí snadno. Rušný mač ovládl 4-2.

Po prvním poločase to přitom na žádnou přestřelku nevypadalo, protože jako jediný se prosadil Benzema. Francouzského útočníka skvěle našel pasem za obranu Modrić, Benzema si míč elegantně zpracoval a přesně zakončil. Krátce předtím jeho tým zachránil po šanci Cabrala tyč. Kroos v další tutovce poslal míč nad.

Aktivní Benzema byl vidět i ve druhé půli, kdy mu pokazilo radost břevno. V 56. minutě se opět uvolnil a po sérii odrazů se po jeho střele míč dostal za pomoci Cabrala do sítě. Hugo Mallo oživil naděje Celty snižujícím gólem, pak ale Juncův faul na Odriozolu znamenal pokutový kop, jenž tradičně po panenkovsku přetavil v branku Sergio Ramos. V nastaveném čase, kdy už domácí hráli po vyloučení Cabrala v oslabení, se urodilo na obou stranách. Ceballos krásně vymetl pavučiny v horním rohu svatyně a definitivní tečku za utkáním, z něhož si odnesli zranění Casemiro, Reguilón a Nacho, napsal tečovaným pokusem mimo dosah Courtoise Brais Méndez.

 

Tabulka po 12. kole:

#TýmZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 11 7 3 1 31:14 (+17) 24 V V V R R
2. Atlético Madrid +2 12 6 5 1 16:8 (+8) 23 V R V R V
3. Deportivo Alavés +2 12 7 2 3 17:12 (+5) 23 V P V V V
4. Espanyol –2 11 6 3 2 15:8 (+7) 21 V R V V R
5. Sevilla –2 11 6 2 3 22:13 (+9) 20 R V P V V
6. Real Madrid 11 5 2 4 16:14 (+2) 17 V P P P R
7. Real Valladolid +2 12 4 5 3 9:9 (0) 17 R P R V V
8. Levante –1 12 5 2 5 18:19 (-1) 17 P R V V V
9. Girona +1 12 4 5 3 13:14 (-1) 17 R V V R P
10. Real Sociedad +3 12 4 4 4 15:14 (+1) 16 V R P R V
11. Getafe –3 12 4 4 4 11:10 (+1) 16 P R V V P
12. Eibar 12 4 3 5 12:18 (-6) 15 R V P R V
13. Celta de Vigo –2 11 3 5 3 20:16 (+4) 14 R V P P R
14. Valencia +1 12 2 8 2 8:9 (-1) 14 V P R R R
15. Real Betis –1 11 3 4 4 8:12 (-4) 13 R P P P V
16. Villarreal 11 2 4 5 9:11 (-2) 10 R P R P P
17. Athletic Club 12 1 7 4 13:19 (-6) 10 P P R R R
18. Leganés 12 2 4 6 9:16 (-7) 10 R R P R V
19. Rayo Vallecano 11 1 3 7 12:23 (-11) 6 P P R P P
20. Huesca 12 1 3 8 10:25 (-15) 6 P R P P P

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace