Shrnutí 14. kola Primera División

Celta slaví bod z Camp Nou (© marca.es)

První zápas kola mezi Málagou a Levante branku nepřinesl. Barcelona podruhé za sebou jen remizovala, tentokrát doma se Celtou Vigo. S bodem se musel spokojit i Real Madrid, který se rozešel v Bilbau smírně s Athleticem. Atlético naopak pokračuje ve zlepšených výsledcích a zdolalo Real Sociedad. Sevilla si poradila s Deportivem.

Leganés prerušil krizi na úkor Villarrealu, Getafe připravilo Valencii první prohru sezóny, Eibar si připsal tři body proti Espanyolu a Las Palmas utnuly sérii neúspěchů proti Betisu, jehož problémy se naopak prohlubují. 

Girona v pondělní dohrávce nestačila na Alavés, který předvedl skvělý obrat.

 
01.12.17 20:00 Málaga 0:0 Levante

Čtrnácté kolo La Ligy začalo nepříliš záživnou podívanou na stadionu La Rosaleda, kde se i přes větší aktivitu domácích body v utkání mezi Málagou a Levante dělily. Na gól se čekalo marně.

Andalusané po celý zápas drželi více balón, dostávali se častěji ke střelbě, odměny za větší fotbalovost se však nedočkali. Ani třetí výhry před vlastním publikem v řadě. Chyba byla často v konečné fázi jednotlivých ataků, v nichž chyběla Málaze přesnost a špetka klidu.

Minuty ubíhaly a fanoušci začali tušit, že pokud padne gól, bude rozhodující. Střídající Borja Bastón ho měl na hlavě, jenže z malého vápna zařízení netrefil. Paradoxně největší šancí zápasu byla ta jediná Levante, a to ve třetí minutě nastavení, kdy přečíslení do otevřené obrany mohl využít Nano Mesa, avšak Roberto stejně jako letos už několikrát Málagu skvostným zákrokem zachránil.

02.12.17 12:00 FC Barcelona 2:2 Celta de Vigo
Branky: 22. L. Messi , 62. L. Suárez Díaz  – 20. I. Aspas Juncal , 70. M. Gómez González

Barcelona podruhé za sebou ztratila body. Zatímco s remízou na Mestalle z minulého kola mohla být spokojená, tentokrát se ztráta se Celtou Vigo na Camp Nou neočekávala. Valverdeho svěřenci budou čekat, jak zareagují konkurenti. 

Barcelona vstoupila do utkání ospale, za což ji Celta vytrestala po dvaceti minutách perfektním brejkem. Ter Stegen sice fantasticky vychytal Maxiho, na dorážku Iaga Aspase už byl ale krátký. Inkasovaný gól Katalánce probral, Messi po rychlé kombinaci okamžitě vyrovnal a na branku hostů se valil jeden útok za druhým. Suárezův gól nebyl chybně uznán kvůli údajnému offsidu, Messi orazítkoval z úhlu tyč a Paulinhovu hlavičku vyrazil Rubén. Celta se oklepala až v závěru půle, kdy Wass pálil mimo.

V 62. minutě šla Barcelona do vedení, povedenou kombinaci s Messim a Jordi Albou zakončil Luis Suárez. Celta však dokázala ještě jednou srovnat krok, Aspas po svém sólu předložil míč Maximu, jenž už měl snadnou úlohu. Odpovědět mohl Piqué, z podobného místa jako v první půli Messiho ho rovněž zastavila tyč. Následně to Messi zkoušel neúspěšně hlavou, na druhé straně zmařil příležitost Sista Ter Stegen. V nastavení měl rozhodnutí na hlavě Alcácer, ani on ale nemířil přesně.

02.12.17 15:15 Atlético Madrid 2:1 Real Sociedad
Branky: 63. Filipe Luis , 88. A. Griezmann  – 29. W. da Silva (z pen.)

Atlético Madrid využilo zaváhání Barcelony a díky vítězství nad Realem Sociedad, které se zrodila až v samotném finále utkání, snížilo ztrátu na Katalánce o dva body. Erreala sahala na Wandě po bodu, srdce jí zlomil až gól Griezmanna.

V chladném odpoledne začalo utkání vlažně, až po čtvrthodině se začala úroveň zvedat. Gameiro velkou šanci prováhal, na druhé straně nemířil přesně Willian José. Oblak vychytal Xabi Prieta, ale o chvíli později fauloval Oyarzabala a Willian José nařízenou penaltu s přehledem proměnil.

Atlético se snažilo o vyrovnání, ale proti byl ve dvou případech Rulli, Correa sice brankáře hostů už překonal, jenže poslal balón nad. Až Filipe dokázal gólově srovnat krok, aby dvě minuty před koncem Griezmann ve skluzu dopravil míč do sítě, čímž zajistil Los Colchoneros vydřené a důležité vítězství.

02.12.17 17:30 Sevilla 2:0 Deportivo La Coruña
Branky: 45. W. Ben Yedder , 79. M. Krohn-Dehli

Těžké chvíle často pomohou sjednotit kolektiv a zdá se, že v Seville se tak stalo. Mužstvo vedené náhradním koučem Marcuccim znovu nezaváhalo, proti Deportivu splnilo roli favorita a v tabulce má opět o tři body více.

Přestože před oběma brankami bylo často rušno, na první gól se muselo čekat až do nastavení první půle. Nejlepší muž utkání Nolito našel po svém průniku Ben Yeddera, jenž podél Rubéna poslal míč do branky. Sevilla si zajistila poločasové vedení.

Deportivo se snažilo o vyrovnání, ale Sevilla dostala utkání tam, kde ho chtěla mít. Deset minut před koncem jí navíc pomohl nejistý zákrok Rubéna, jemuž propadla střela Krohna-Dehliho do sítě. To znamenalo konec nadějí hostů na bodový zisk a tečku za zápasem. Sevilla zaslouženě zvítězila 2-0.

02.12.17 19:45 Athletic Club 0:0 Real Madrid

Real Madrid nevyužil možnosti přiblížit se Barceloně, která jen remizovala se Celtou Vigo, a rovněž se se soupeřem o body podělil, a to s Athleticem na San Mamés, kde se na gól čekalo celých devadesát minut marně.

Pro Real Madrid není lichotivým vysvědčením, že to byl Keylor Navas, kdo nakonec musel předvést lepší zákroky než Kepa. Zejména proti Williamsovi v prvním a Adurizovi ve druhém poločase se brankáře Realu Madrid zaskvěl. Hosté sice měli herně navrch, přesto se do mnoha šancí nedostali.

A když už, tak Athletic zachránil branková konstrukce. Jednou ji trefil Benzema, jednou Cristiano Ronaldo. Útočníci Realu Madrid zkrátka ztratili gólový instinkt a nedaří se jim ho na trvalo získat zpět, což je jeden z hlavních důvodů, proč i nadále zůstává ztráta obhájce titulu na současného lídra na osmi bodech.

03.12.17 11:00 Leganés 3:1 Villarreal
Branky: 72. D. Rico Salguero , 82. N. El Zhar , 90. Gabriel  – 61. D. Raba Antolí

Leganés ukončil rázným způsobem čtyřzápasové čekání na body a proti Villarrealu získal všechny tři po výsledku 3-1. Zatímco Okurkám se bude o něco lépe dýchat, Villarreal je po skvělém období raněný druhou porážkou v řadě i zaplněnou marodkou.

Na tu po zápase přibyl Carlos Bacca a zraněných je tak již osm členů posádky Žluté ponorky. Zatímco v prvním poločase nepadla žádná branka, ve druhém se gólové brány otevřely a fanoušci viděli celkem čtyři přesné zásahy. K jejich radosti hned tři ze strany domácích.

Přitom to byl Villarreal, kdo šel zásluhou gólu, který vstřelil mladík Raba, do vedení. Jenže v 72. minutě vyrovnal parádní ranou z dálky Diego Rico, aby si o deset minut později El Zhar pohrál s obránce a obstřelil bezmocného Barbosu. Na konečných 3-1 pečetil v nastaveném čase Gabriel.

03.12.17 15:15 Getafe 1:0 Valencia
Branky: 66. Bergara

Nepříjemné překvapení v podobě první letošní ligové porážky připravilo na stadionu Coliseum Alfonso Pérez Valencii domácí Getafe. Jediný gól zápasu, jehož většinu strávili Azulones v oslabení, vstřelil Bergara.

Getafe tak potvrdilo, že se dokázalo po návratu do Primery adaptovat na nároky nejvyšší soutěže se vším všudy. Valencii naopak může mrzet, že místo toho, aby využila zaváhání Barcelony se Celtou Vigo, tak její ztŕata na lídra naopak ještě o bod narostla.

Domácí vyrukovali s hodně důraznou hrou, což výustilo v několik karet. A protože dvě žluté z nich obdržel Arambarri, musel už po necelé půlhodině pod sprchy. I v deseti šlo Getafe zásluhou Bergary do vedení. Valencia byla nebezpečná zejména ze standardních situací Dani Pareja, po jedné z nich orazítkoval míč tyč. Gólově se hosté neprosadili, tři body zůstaly překvapivě Bordalásově výběru.

03.12.17 17:30 SD Eibar 3:1 Espanyol
Branky: 9. E. García Martínez , 38. I. Alejo Peralta , 69. J. Jordán Moreno (z pen.) – 79. S. Enrich Ametller (vlastní)

Eibar zahřívá motory. Po slabém vstupu do ligového ročníku našel tým José Luise Mendilibara pohodu a zaznamenal třetí výhru v řadě. Espanyol naproti tomu odešel znovu poražen a pokračuje ve střídavých výsledcích.

Eibar nakročil k vítězství už v prvním poločase, po kterém vedl 2-0. První gól večera vstřelil Kike García doklepnutím míče do sítě poté, co ho Arbilla poslal ze standardky do brankové konstrukce. Povedená křížná střela Ivána Aleja vedení domácích před pauzou zdvojnásobila.

Espanyol definitivně potopil kiks Undiana Mallenca, zkušený rozhodčí nařídil pokutový kop za nebezpečnou hru Davida Lópeze proti Sergi Enrichovi. Ke kontaktu nedošlo, domácí útočník vše nasimuloval. Přesto měl být nařízený nepřímý kop, penalta ne. Jordán se z puntíku nemýlil. Vlastní gól Enriche znamenal alespoň čestný úspěch hostů.

03.12.17 19:45 Las Palmas 1:0 Real Betis
Branky: 19. J. Calleri

Las Palmas přerušily sérii neúspěšných výsledků a poprvé od poloviny září zvítězily. Pomohl jim k tomu zoufalý výkon Betisu, jehož volný pád pokračuje. Jediný gól posledního nedělního utkání čtrnáctého ligového kola vstřelil Calleri.

Potřeboval k němu i kapku štěstí, neboť jeho střela nebyla ideální, trefila Adána, od něhož se odrazila do sítě. Mužstvo poprvé a zřejmě naposledy vedené dočasným koučem Paquitem nemuselo předvést nic extra, aby došlo ke třem bodům. Přesto ukázalo náznaky zlepšení oproti posledním výkonům.

Naopak představení Betisu bylo možná vůbec nejhorší v sezóně. Vybočila jen z něj střela Joaquína, kterou zlikvidoval domácí brankář se spoluprací brankové konstrukce. I proto Las Palmas bez problémů těsný náskok uhájily a vyhlíží lepší zítřky.

04.12.17 20:00 Girona 2:3 Deportivo Alavés
Branky: 59. C. Stuani Curbelo , 62. J. Ramírez López  – 72. I. Gómez Pérez , 87. I. Gómez Pérez (z pen.), 90. I. Gómez Pérez
 

Tabulka po 14. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 14 11 3 0 36:7 (+29) 36 R R V V V
2. Valencia 14 9 4 1 33:13 (+20) 31 P R V V V
3. Atlético Madrid 14 8 6 0 23:7 (+16) 30 V V R V R
4. Real Madrid 14 8 4 2 25:11 (+14) 28 R V R V P
5. Sevilla 14 9 1 4 19:14 (+5) 28 V V V P V
6. Villarreal 14 6 3 5 22:18 (+4) 21 P P R V R
7. Leganés +4 14 6 2 6 12:13 (-1) 20 V P P P P
8. Getafe +4 14 5 4 5 20:15 (+5) 19 V P V R V
9. Real Sociedad –2 14 5 4 5 28:26 (+2) 19 P R R V P
10. Celta de Vigo –1 14 5 3 6 26:21 (+5) 18 R V P V P
11. Real Betis –3 13 5 3 5 23:27 (-4) 18 R P R P V
12. Girona –2 13 4 5 4 16:19 (-3) 17 R R V V V
13. Eibar +2 14 5 2 7 16:27 (-11) 17 V V V P R
14. Levante 14 3 7 4 14:20 (-6) 16 R P V P R
15. Espanyol –2 14 4 4 6 11:18 (-7) 16 P V P P V
16. Athletic Club 14 3 5 6 14:18 (-4) 14 R R R P P
17. Deportivo La Coruña 14 3 3 8 17:27 (-10) 12 P R P P V
18. Málaga 14 2 2 10 11:28 (-17) 8 R P V P V
19. Las Palmas 13 2 1 10 10:32 (-22) 7 R P P P P
20. Deportivo Alavés 13 2 0 11 7:22 (-15) 6 P P V P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace