Staronovým prezidentem Barcelony je Laporta

Joan Laporta (© sport.es)

Včera mezi devátou hodinou ranní a večerní probíhalo hlasování v prezidentských volbách FC Barcelona. Dle očekávání zvítězil Joan Laporta, a to s velkým náskokem.

Oficiální výsledky říkají, že si Joan Laporta, člen číslo 13 352, naklonil 54,28 % příznivců (30 184 hlasů). Druhý skončil Víctor Font s 29,99 % (16 679) hlasy a třetí Toni Freixa s 8,58 % (4 796) hlasy. 

Celkově se voleb – ať už přímo ve volebních místnostech, nebo prostřednictvím pošty – účastnilo 55 611 členů, tedy asi polovina (50,42 %). Historicky šlo o nejvyšší volební účast a druhý nejvyšší počet hlasů u vítězného kandidáta. V tomto ohledu prvenství stále drží Sandro Rosell z roku 2010 (35 021 hlasů).

"Prosím o potlesk předsedovi řídící komise, volby proběhly příkladně. Děkuji členům, kteří se těchto nejdůležitějších voleb v historii klubu účastnili. Děkuji svému týmu za zvládnutí nejdelší předvolební kampaně. Děkuji Johanu Cruyffovi, který nás všechny inspiruje. Děkuji hráčům, kteří hájí náš znak," začal Laporta, jenž se do prezidentského křesla vrací po 11 letech.

"Dnes je to 20 let, co kluk se jménem Leo Messi debutoval za Infantil B. A dnes se tento nejlepší fotbalista světa účastnil voleb se svým synem. Skutečnost, že hlasoval, znamená, že mu na Barçe záleží. Jsme jedna velká rodina. Tímto ho chci povzbudit, aby pokračoval v Barçe, protože si to přejeme všichni. Prosím o potlesk pro Messiho."

"Budeme jednat s maximální zodpovědností, optimismem, pokorou, štědrostí, odhodláním a upustíme od katastrofických scénářů, abychom dosáhli vytyčených cílů. Barcelonská rodina všechny překážky překoná, nikdo nebude trpět a socios nadále budou vlastnit tento klub. To samozřejmě zahrnuje i Víctora Fonta a Toniho Freixu, prosím o potlesk také pro ně."

Jak říkají stanovy, nové představenstvo klubu musí nastoupit do 10 dnů po volbách. Ještě předtím ale musí prezentovat potřebné finanční záruky. Podle zákona 10/1990 o sportu jde o garanci 15 % rozpočtu, tedy v tomto případě  124,6 milionu eur (15 % z rozpočtu 2021/21, který činil 831 milionů). Pokud by se to nepodařilo, řídící komise by musela vyhlásit nové volby.

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz, odkud byl článek se souhlasem autora převzat.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace