Co dnes dělají... Eiður Guðjohnsen

Eiður Guðjohnsen (© elpais.es)

Eiður Guðjohnsen prožil úspěšnou kariéru. Její část strávil i v Barceloně. Čím se živí nědejší islandský útočník dnes?

Kdo to byl?

Útočník z Islandu, jehož kariéra probíhala od poloviny devadesátých let až do roku 2016.

Čím se proslavil?

Zejména působením ve velkoklubech Chelsea či Barceloně, v rodné zemi byl hvězdou.

Co dnes dělá?

Kariéru ukončil v roce 2016 v norském Molde. Následně se dal na dráhu trenéra, od letošního roku působí u celku FH a je asistentem u islandské reprezentace do 21 let. Zároveň pracuje jako televizní spolukomentátor a účastní se různých akcí obchodních společností, na kterých vypráví nejen o své fotbalové cestě.

Zajímavosti:

Jeho otcem je Arnór Guðjohnsen, jenž byl rovněž reprezentantem. Jednou z Eiðurových nejznámějších historek je ta ze zápasu proti Estonsku, kdy přišel na hřiště právě vystřídáním otce, jemuž bylo 34 let, zatímco Eiðurovi 17. V jednu chvíli se však na trávníku nikdy nesetkali. Islandský svaz totiž chtěl, aby se tak stalo v domácím prostředí, Eiður se však dlouhodobě zranil a jeho otec mezitím ukončil kariéru.

V PSV si zahrál po boku slavného brazilce Ronalda.

Během působení v Chelsea propadl gamblerství a prohrál během pěti měsíců 500 tisíc liber.

Barcelona za něj ve své době zaplatila 12 milionů eur, přišel jako náhrada za Henrika Larssona.

V dresu Katalánců se stal prvním islandským vítězem Ligy mistrů.

Na Islandu platí tradice, že děti přebírají příjmení z prvního křestního jména otce a přípony -son. Guðjohnsenovi se jí ale nedrželi, pokud by se tak stalo, jmenoval by se hlavní hrdina článku Eiður Arnórsson.

Je historicky nejlepším střelcem islandské reprezentace.

Fotbal v rodině zůstává, tři synové Guðjohnsena se věnují fotbalu, dva z nich - Andri Lucas a Daniel Tristan - v mládeži Realu Madrid.

Kariéra v kostce:

Eidur Smári Gudjohnsen se narodil 15. září 1978 v Reykjavíku. Jako profesionál debutoval v roce 1994 ve Valuru. Postupně prošel PSV, KR, Boltonem, Chelsea, Barcelonou, Monacem, Tottenhamem, Stoke, Fulhamem, AEK, Cercle, Bruggami, Shijiazhuangem a Molde. V Anglii se dvakrát stal s Chelsea mistrem, s Barcelonou prozměnu triumfoval v Lize mistrů a španělské La Lize. V národním týmu odehrál 88 zápasů a vstřelil 26 branek.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace