Co dnes dělají... Roberto Carlos

Roberto Carlos (© marca.es)

Roberto Carlos. Jméno, které není potřeba fotbalovým fanouškům představovat. Co dnes legendární bek dělá?

Kdo to byl?

Brazilský levý obránce, který nejvíce zářil v devadesátých letech a na začátku nového tisíciletí.

Čím se proslavil?

Zejména díky úspěchům s Realem Madrid a Brazílií. Roberto Carlos vynikal neúnavnou podporou útoku, tvrdou střelou a obávanými standardními situacemi. Mnohými je považován za nejlepšího levého beka historie.

Co dnes dělá?

Roberto Carlos ukončil kariéru v roce 2015 v indickém týmu Delhi Dynamos, který zároveň trénoval. Poté se stal ambasadorem Realu Madrid v Asii a Oceánii, spolupracuje s klubovou televizní stanicí Real Madrid TV. Od letošní sezóny je členem trenérského týmu Realu Madrid Castilla, rezervního mužstva Bílého baletu.

Založil platformu Ginga Scout, která prostřednictvím internetu spojuje fotbalisty a trenéry celého světa. Od loňského roku propaguje kandidaturu Maroka na pořádání mistrovství světa v roce 2026.

Zajímavosti:

Rychlost, fyzička a tvrdá střela byly jeho hlavní přednosti. Jeho rány létaly rychlostí až 170 kilometrů za hodinu.

Na obránce střílel velký počet branek. Tu nejslavnější zaznamenal v přátelském utkání Brazílie proti Francii, kdy neskutečným způsobem zakroutil míč z přímého kopu z 35 metrů. Trajektorii balónu následně zkoumala řada fyziků. Studován byl i jeho gól do sítě Tenerife téměř od rohového praporku. Podle vědců padl z úhlu 179 stupňů.

Potentní byl i v osobním životě, s několika ženami zplodil 9 potomků. Kvůli neplacení alimentů byl v Brazílii odsouzen ke třem měsícům vězení.

Je cizincem s nejvíce starty za Real Madrid.

Během kariéry měl problémy s rasismem. Fanoušci v Rusku po něm hodili banán, Luis Enrique jej během El Clásica v roce 1999 dvakrát nazval opicí.

Po Cafúovi má na kontě nejvíce reprezentačních startů v dresu Brazílie.

V nejlepší formě měl obvod stehna 61 centimetrů.

Měří 168 centimetrů.

Kariéra v kostce:

Roberto Carlos da Silva Rocha se narodil 10. dubna 1973 v Garçe. Jako profesionál debutoval v roce 1991 v celku União São João, o rok později hostoval v Atléticu Mineiru. V roce 1993 zamířil na dva roky do Palmeiras. Po roce v Interu Milán jej v roce 1996 získal Real Madrid, jehož dres nosil jedenáct sezón. V kariéře pokračoval ve Fenerbahçe, Corinthians, Anzhi a Delhi Dynamos. V Brazílii dosáhl na čtyři tituly, s Realem Madrid ovládl čtyřikrát ligu, třikrát Supercopu a Ligu mistrů, dvakrát Interkontinentální pohár a jednou Super Cup. S Brazílií se stal mistrem světa, dvakrát vítězem Copa América a jednou Konfederačního poháru. V národním týmu odehrál 125 zápasů s bilancí 11 branek.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace