I my rozhodčí trpíme, když se spleteme, říká Fernández Borbalán

Fernández Borbalán (© marca.es)

Rozhodčí La Ligy do médií nepromlouvají příliš často, nahlédnout do nelehké práce arbitrů dal Fernández Borbalán, pro něhož je letošní sezóna tou poslední.

Na jejím konci totiž oslaví 45. narozeniny, což je věkový limit stanovený Španělským fotbalovým svazem. Bez ohledu na výkonnost či fyzickou kondici tak musí rozhodčí po dosažení tohoto věku pověsit píšťalku na hřebík.

Jak sám přiznává, mezi největší zážitky Fernándeze Borbalána patřilo finále Copa del Rey 2012 mezi Barcelonou a Athleticem: "Vždy jsem od zkušenějších kolegů slýchával, že pískat finále Copy je něco nezapomenutelného. Měl jsem možnosti si to vyzkoušet a měli pravdu. Je to zvláštní zápas, který se vám vryje do paměti."

V 28 letech debutoval v Segundě, o tři roky později v Primeře a od sezóny 2010/2011 je mezinárodním sudím. Během té doby zažil rodák z Almeríe spoustu zajímavých historek: "Pamatuji si cestu taxíkem na Calderón, kde jsme měli s kolegy pískat zápas Atlético - Barcelona. Když jsme přijeli ke stadionu, obklopilo nás několik fanoušků Atlética, začali taxíkem cloumat a vytýkat mi vyloučení Agüera z předešlého kola. Rád také vzpomínám na tuto historku. Na Tři krále jsem rozhodoval utkání na Camp Nou. Při rozcvičování na mě nějaké děti z tribuny pokřikovaly 'Borbaláne, dej nám svůj dres'. Jejich zájem mě zaujal, protože chtěly dres rozhodčího a ne některého z hráčů. Když rozcvičení skončilo, samozřejmě jsem jim ho dal."

Hodně diskutovaným tématem jsou ve Španělsku chyby rozhodčích, kterých je v každém kole až příliš mnoho. Borbalán k tomu říká: "Nikdy jsem chyb nelitoval, protože by to znamenalo, že jsem je udělal schválně. A s takovým cílem na hřiště nejde nikdo. Možná to působí, že jsme citově chladní, ale je to přesně naopak. I my rozhodčí trpíme, když se spleteme. Pokud po zápase zjistíme, že jsme chybovali, není to dobrý pocit."

"Můj život bez rozhodcování by nebyl stejný. Sport ze mě udělal člověka, jakým jsem. Člověka, který v životě vyznává určité hodnoty, které považuji za důležité. Kdyby se znovu narodil, zase bych chtěl být rozhodčím," dodává.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace