Shrnutí 10. kola Primera División

Stuani byl hrdinou zápasu proti Realu Madrid (© marca.es)

Desáté kolo nejvyšší soutěže začalo výhrou Valencie na půdě Alavésu, souboj Atlética s Villarrealem vítěze nenašel. Athletic doma padl s Barcelonou, Sevilla přerušila úspěšnou sérii Leganésu.

Getafe zdolalo Real Sociedad. Girona senzačně udolala Real Madrid, jehož ztráta na Barcelonu se navýšila již na osm bodů. Eibar remizoval s Levante a Málaga na desátý pokus zvítězila, a sice nad Celtou Vigo.

Pondělní dohrávky přinesly výhry Deportiva na stadionu Las Palmas a Espanyol v Barceloně nad Betisem.

 
28.10.17 12:00 Deportivo Alavés 1:2 Valencia
Branky: 49. A. Ruano Delgado  – 34. S. Zaza , 66. R. Moreno Machado (z pen.)

Nebylo to tak přesvědčivé jako v minulých případech, ale Valencia i tak dokázala prodloužit šňůru úspěšných výsledků na úkor Alavésu, jenž zůstává přikován k sestupovému pásmu.

Říká se, že velké týmy umí vyhrávat i zápasy, ve kterých si to nezaslouží. A současná Valencia velkým týmem je. Alavés nepředvedl špatný výkon, vynikal Pedraza, skutečný bolehlav pro nestíhajícího Montoyu, jenže Netopýři mají Zazu, jehož gólový příspěvek nechyběl ani tentokrát. Italský útočník zajistil hostům poločasové vedení po kiksu debutujícího Diégueze.

Krátce po úvodním hvizdu druhé půle zaslouženě vyrovnal po rohovém kopu Alexis. Alavés chtěl více, avšak Munira vychytal Neto. A hosté trestali. Rozhodčí možná přehlédli těsný offside Zazy, další pokračování akce skončilo rukou Elyho. Nařízený pokutový kop proměnil Rodrigo. A protože Santos pět minut před koncem nedokázal dopravit balón do sítě, připsala si Valencia vydžené tři body.

28.10.17 17:30 Atlético Madrid 1:1 Villarreal
Branky: 61. Á. Correa  – 81. C. Bacca Ahumada

Jeden krůček dopředu, jeden krůček dozadu. Jako by se Atlético vžilo do Maríe ze známé písně Ricky Martína, což ho stálo body. Madriďané se snažili získat vedení nad Villarrealem, a když ho dosáhli, tak se až příliš zatáhli do obrany. A kromě metrů na hřišti ztratili i body, utkání na Metropolitanu skončilo 1-1.

Hosté se na novém stadionu Atlética necítili dobře. Jejich šance dlouho držel Barbosa, jenž vychytal Griezmanna i Godína. Až po hodině hry ho překonal Correa, tentokrát mohl být brankář Villarrealu při střele na přední tyč možná o něco lépe postaven. Nedlouho poté se ale Barbosa znovu zaskvěl klíčovým zákrokem proti Gameirovi.

Villarreal využil pasivity Simeoneho výběru a po několika zahřívacích rohových kopech v dalším udeřil, prosadil se Carlos Bacca. Atléticu už na konečný nápor nezbyly síly a připsalo si pátou remízu z šesti posledních utkání. Lze už mluvit o krizi? Žlutá ponorka poprvé pod Callejou nezískala tři body, i jeden z jednoho z nejtěžších míst v Primeře je ale dobrým vkladem na konto.

28.10.17 19:45 Athletic Club 0:2 FC Barcelona
Branky: 36. L. Messi , 90. Paulinho

Barcelona má za sebou jeden z nejtěžších ligových zápasů sezóny. Athletic sice není v herní pohodě, přesto v Katedrále nebude rozdávat body bez boje. Katalánci získali všechny tři, byť jejich hra už tak trochu tradičně byla více účelová než pohledná.

A jako obvykle i tentokrát hrál důležitou roli Ter Stegen, jenž důležitými zákroky v době, kdy Athletic prožíval nejlepší část zápasu, nedovolil, aby šli Lvi do vedení. Nejblíže mu byl Aduriz, ale sám před německým gólmanem neuspěl. A tak přišla řada na Barcelonu, která ovládla zbytek první půle. Messi dokázal, že je jen člověk, když z jasné pozice poslal balón do tyče, ale v další příležitosti už zamířil za záda Kepy. 

Ve druhých 45 minutách už nebyl Argentinec tak vidět a Barcelona trpěla. Raúl García trefil po rohovém kopu břevno. A když Adurizovu šanci znovu zmařil Ten Stegen, mohl dát výsledku definitivní podobu Paulinho. Athletic se statečně bil, ale nestačilo to.

28.10.17 21:30 Sevilla 2:1 Leganés
Branky: 20. W. Ben Yedder , 54. Pablo Sarabia  – 48. A. Szymanowski (z pen.)

Na tváře fanoušků Sevilly se vrátil úsměv. Andalusané přerušili úspěšnou jízdu Leganésu a alespoň na chvíli dali zapomenout na sérii špatných výkonů i výsledků. Ani tentokrát nesehráli Nervionenses žádné úchvatné představení, ale tři body je mohou hřát.

Prakticky z jediné zajímavé situaci v prvním poločase padla branka. Sarabia, nejlepší muž domácích, našel Ben Yeddera, jenž prolomil jako vždy dobře fungující obranu Leganésu. Hosté se tak dostali do situace, s níž si obvykle nevědí příliš rady.

Jenže na Pizjuánu je vrátil do hry chybně nařízený pokutový kop krátce po příchodu ze šaten. Szymanowski proměnil a začínalo se odznovu. Sevilla přišla s rychlou reakcí v podobě parádní branky Sarabii, který napřáhl zpoza hranice velkého vápna a poslal míč přímo do horního rohu. Rojiblancos měli i další šance, ale zahazovali je. Fanoušci tak trpěli až do konečného hvizdu, po němž přišla úleva. Sevilla po měsíci zažila ligové vítězství.

29.10.17 11:00 Getafe 2:1 Real Sociedad
Branky: 78. Á. Rodríguez Díaz , 84. J. Molina Vidal (z pen.) – 5. M. Oyarzabal Ugarte

Fotbal nebyl v některých zápasech letošní sezóny k Getafe spravedlivý, dnes mu ale dluh splatil. Azulones díky povedenému finiši otočili nepříznivě se vyvíjející duel s Realem Sociedad a zvítěžili 2-1.

V dresu Errealy vynikal výborně hrající Oyarzabal, jenž se také jako první zapsal na listinu střelců, a to v páté minutě, když využil pasu jinak nepříliš výrazného Januzaje. Oyarzabal měl i další šanci, jenže tentokrát pálil nad Guaitovu svatyni.

Zatímco první půli měli v režii hosté, do druhé nastoupilo lepší Getafe, jehož výkon se ještě zvedl povedenými střídáními. Perfektní moment Portilla a jeho následnou asistenci přetavil ve vyrovnání Ángel. Stejný fotbalista byl poté faulován a nařízený pokutový kop proměnil Jorge Molina. Getafe dokonalo obrat a slaví tři cenné body.

29.10.17 15:15 Girona 2:1 Real Madrid
Branky: 54. C. Stuani Curbelo , 58. C. Portugués Manzanera  – 12. F. Alarcón Suárez

Katalánsko stál žije nedávnými volbami o nezávislost a Real Madrid jako by svůj hlas označil "ne". Ne šanci obhájit ligový titul. Bílý balet po dalším nepovedeném utkání odjíždí z půdy nováčka z Girony poražen v poměru 1-2.

Po prvním poločase přitom šli do kabin spokojenější favorizovaní hosté, a to díky gólové dorážce Isca, jediného hráčů Zidanova výběru, který dnes snesl přísnější měřítko. Chvíli předtím mohlo udeřit na opačné straně, Maffeovi se však do cesty postavila branková konstrukce. A Real Madrid z rychlého kontru trestal. Portu později hlavičkoval do tyče.

Girona se však nevzdala a ve druhém poločase na hosty vlétla. A odměna za nebojácný výkon byla sladká. Stuani si pohrál s Nachem a vyrovnal, nedlouho poté Portu rozjásal Montilivi podruhé. Možné z těsného offsidu, avšak efektní patičkou, která si gólovou tečku zasloužila. Hru Blancos neoživila ani střídání, tlak na konci zápasu nepřinesl kýžené šance. Girona těsný výsledek uhájila a slaví nečekané, ale zasloužené body.

29.10.17 17:30 SD Eibar 2:2 Levante
Branky: 51. A. Arbilla Zabala , 74. C. Días Barbosa de Oliveira  – 35. J. Morales Nogales , 37. E. Bardhi

Eibar se rozešel s Levante smírně po remíze 2-2. Získaný bod neuspokojí ani jednoho ze soupeřů, neboť prodloužil jejich negativní šňůry výsledků. Přece jen větší cenu má ale pro Eibar, neboť jeho hráči dokázali smazat dvougólové manko.

To si Levante vytvořilo, aniž by pro něj tolik udělalo. Dvě povedené akce zakončené během dvou minut Moralesem a Bardhim byly až přílišným bonusem vzhledem k tomu, jak hra vypadala. Eibar byl aktivnější, jenže držení míče nedokázal proměnit v nebezpečné situace.

Deprimovaný Eibar tak probudil až povedený přímý kop Arbilly z 50. minuty. Když Charles v 73. minutě vyrovnal, začala Ipurua snít o obratu. Možnost dokončit ho měl Enrich, ale neproměnil. Podobně si vedl před Dmitrovicém Boateng, stav 2-2 se už nezměnil.

29.10.17 19:45 Málaga 2:1 Celta de Vigo
Branky: 45. A. González Morales , 82. J. García del Pozo (z pen.) – 76. I. Aspas Juncal

Vypadalo to, že ta chvíle nepřijde snad nikdy. Fanoušci Málagy na ni museli čekat deset zápasů, než se dobrá věc podařila. Andalusané poprvé v sezóně zvítězili a díky třem bodům se zápasu proti Celtě Vigo se nadechli čerstvého vzduchu. Lepší pozdě než nikdy.

Ani výhra ale neznamená, že je vše růžové. Když už se Málaga dostane do šancí, neumí je proměnit. Kekův dalekonosný pokus branku minul, Peñaranda sledoval, jak jeho střela zapadá těsně vedle tyče. Až v nastaveném čase se domácí konečně dočkali. Balón odražený od břevno doklepl do sítě Adrián.

Celta, která první poločas promarnila držením míče bez jakéhokoliv ohrožení Roberta, se vzchopila po změně stran. Několik solidních příležitostí zůstalo nevyužitých, až nejlepší asistent týmu Sisto posadil balón na hlavu Aspase a bylo srovnáno. V 82. minutě zblokoval Cabral střelu rukou, k radosti La Rosaledy byl nařízen pokutový kop, jehož exekutor Recio se nemýlil. Málaga zejména ve druhé půle nepřesvědčila, ale první triumf sezóny by měl přinést do řad Míchelovy party uvolnění.

30.10.17 20:00 Espanyol 1:0 Real Betis
Branky: 55. G. Moreno Balaguero

Na poslední říjnovou chvíli si fotbalisté Espanyolu vzpomněli, jaké je to vyhrát. V posledním kole desátého měsíce roku zdolali na RCDE Stadium Betis. Stačila jim k tomu jediná branka Gerarda Morena.

Tvrdá střela útočníka Pericos mimo dosah Adána po skvělém zpracování balónu za obranu hrudí z 55. minuty měla jedinou chybu, a sice že následovala po offsidovém postavení. Rozhodčí to přehlédli a osamocený gól večera uznali.

Zatímco v prvním poločase se Betis prezentoval solidním výkonem, ve druhém byl příliš pomalý a rozhozený. I to, že nejlepším hráčem týmu byl gólman Adán, leccos říká. Brankář Betisu musel být v pozoru už ve třetí minutě, kdy ho z poloviny hřiště nádherným pokusem vyzkoušel Hermoso, Adán vytáhl míč nad břevno a s úsměvem ukázal domácímu fotbalistovi zdvižený palec. Další hezká rána z dálky, tentokrát od Fabiána, skončila na břevně. Sergio León měl na kopačce vyrovnání, avšak Pau se zaskvěl zákrokem, který měl hodnotu vítězství.

30.10.17 20:00 Las Palmas 1:3 Deportivo La Coruña
Branky: 7. L. Rémy  – 36. C. Borges , 54. C. Borges , 69. L. Pérez Martínez (z pen.)

Utkání mezi Las Palmas a Deportivem na stadionu Gran Canaria rozhodla dvougólová hlava Borgese. Deportivu se podařila odvetu za Královský pohár a na hřišti žlutomodrých zvítězilo 3-1.

Styl, jakým se ostrované prezentují, začíná být zarážející. Po Vitolovi není ani stopy, jen Vicente, Vieira a Rémy snesou přísnější měřítko týmu, který neprobrala ani změna trenéra. Přitom Rémy poslal Las Palmas rychle do vedení a zdálo se, že tím mužstvo nakročilo k lepším zítřkům. Domácí útočník nachytal na švestkách Pantilimona a z úhlu mu zahrál na housle. Vše mohlo být jinak, kdyby Vicenteho voleji zpoza velkého vápna nechybělo k dokonalosti pár centimetrů. Chybělo a balón se odrazil od břevna.

Deset minut před půlí a stejný časový úsek po ní přinesly dva góly Borgese hlavou. Na konečných 3-1 upravil proměněnou penaltou za absurdní zákrok Lemose na Cartabiu Lucas Pérez. Las Palmas jsou v problémech, Depor důležitou výhrou získal půdu pod noaham, debut Cristóbala na lavičce v Primeře dopadl pro Galicijce ideálně.

 

Tabulka po 10. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 10 9 1 0 28:3 (+25) 28 V V R V V
2. Valencia 10 7 3 0 27:11 (+16) 24 V V V V V
3. Real Madrid 10 6 2 2 19:9 (+10) 20 P V V V V
4. Atlético Madrid 10 5 5 0 15:6 (+9) 20 R V R R V
5. Sevilla +3 10 6 1 3 11:9 (+2) 19 V P P V P
6. Villarreal 10 5 2 3 16:11 (+5) 17 R V V V P
7. Leganés –2 10 5 2 3 9:5 (+4) 17 P V V R V
8. Real Betis –1 10 5 1 4 19:18 (+1) 16 P V P R V
9. Real Sociedad 10 4 2 4 21:20 (+1) 14 P R V R P
10. Espanyol +3 10 3 4 3 9:12 (-3) 13 V R R P V
11. Getafe +3 10 3 3 4 13:11 (+2) 12 V R P P V
12. Levante 10 2 6 2 11:13 (-2) 12 R R R P P
13. Girona +2 10 3 3 4 11:15 (-4) 12 V V P R P
14. Celta de Vigo –4 10 3 2 5 19:16 (+3) 11 P P V R V
15. Athletic Club –4 10 3 2 5 10:12 (-2) 11 P P V P R
16. Deportivo La Coruña 10 3 2 5 13:19 (-6) 11 V P R V P
17. Eibar 10 2 2 6 5:22 (-17) 8 R P R P P
18. Las Palmas 10 2 0 8 8:25 (-17) 6 P P P P P
19. Málaga +1 10 1 1 8 6:21 (-15) 4 V P P P R
20. Deportivo Alavés –1 10 1 0 9 4:16 (-12) 3 P P P V P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace