Shrnutí Primera División 2017/2018 - vážně i nevážně

(© theguardian.com)

Objektem zájmu fotbalových fanoušků je v těchto dnech a týdnech mistrovství světa, to ale nebrání tomu, abychom se ještě vrátili k ligovému ročníku 2017/2018.

Jeho poslední kolo nabídlo emoce a slzy, a sice když fanoušci Atlética dávali sbohem Fernandu Torresovi a když se ve středovém kruhu sedící Andrés Iniesta v intimní chvilce loučil s prázdným stadionem Camp Nou, který mu až dosud byl jediným domovem během profesionální kariéry. Drama však chybělo. Poprvé v historii bylo závěrečných 10 zápasů španělské sezóny v podstatě zbytečných. Vše už bylo rozhodnuto - o titulu, o postupujících do Evropy, o sestupujících, o Pichichim i Zamorovi... I o tom, že moderní La Liga nepozná mistra, který by ani jednou neprohrál. Barcelona o tuto možnost přišla o sedm dnů dříve, v předposledním kole na půdě Levante bez Lionela Messiho. Tři dny na to vyhráli Katalánci přátelský zápas v Jihoafrické republice, takže vše v pořádku. Rovněž vyhráli ligu, za níž neomylně mířili dlouhou dobu.

Byla to sezóna, kde se toho v jejím průběhu příliš neměnilo. Sezóna, kde byla první čtyřka určena už od sedmého kola a kde jen velký vzestup Betisu narušil páté a šesté místo, na nichž přes dvacet týdnů seděly Villarreal a Sevilla. "Taková možnost neexistuje," odpověděl Vincenzo Montella na otázku, jestli Betis může skončit před Sevillou. Stalo se. Sevilla poprvé po šedesáti letech postoupila do čtvrtfinále Ligy mistrů, když vyhrála na Old Trafford, a zahrála si i finále Copy, v lize se však trápila.

Ze sestupového pásma unikl jen Alavés poté, co vyhodil Luise Zubeldíu i s jeho neskutečně těsnými džínami a nahradil ho Abelardem, pod jehož vedením začali Baskové skvostnou jízdu za záchranou, které dosáhli poměrně brzy. Také Levante hrozilo, že bude zapojeno do bitvy o přežití, ale nakonec mělo na poslední trojku luxusní náskok 17 bodů. Las Palmas měnily trenéry, Pako, Paquito ani Paco neuspěli a nikdy mužstvo ze sestupových vod nevytáhli. Deportivo mělo pět brankářů ale ne moc naděje. Málaga bojovala sama se sebou, respektive šejkem Al Thanim.

To vše neznamená, že by sezóna nebyla napínavá, byť Barcelona nadělila druhému Atléticu 14 bodů a Realu Madrid dokonce 17. Zkoušela ji nahánět Marcelinem oživená Valencia i Atlético, které odstřelil až březnový přímý kop Lionela Messiho. Neúspěšně. Pokud jde o Real Madrid, ten nabral rozhodující manko velmi brzy a nikdy se z něj nedokázal vzpamatovat. Po třech kolech ztrácel na odvěkého rivala už čtyři body, po pěti sedm a po dvanácti deset. V době, kdy se hrálo odvetné El Clásico, už bylo o titulu rozhodnuto. "Vypadá to snadně," řekl Ernesto Valverde, avšak možná to byl nejméně očekávaný ligový primát v poslední dekádě. Valverde přišel do Barcelony v době, kdy prožívala nelehké období, nejen pokud jde o klub, ale vzhledem k napjaté politické situaci i o celý region. "V srpnu nebyla nálada dobrá," přiznal. Během celé sezóny dal na krizi zapomenout.

A tak Barcelona získala doblete, tedy ligu i domácí pohár, ale TEN gól vstřelil Gareth Bale a Real Madrid přepsal třetím triumfem v Lize mistrů v řadě a čtvrtým za pět let historii. Zinédine Zidane, jenž později překvapivě rezignoval, uspěl ve všech pokusech o získání ušatého poháru.

Během oslav na Cibeles řekl Theo Hernández: "Právě jsme projeli přes Neptuno (kde slaví své úspěchy Atlético) a nikdo tam nebyl." Možná tam měl být o deset dnů dříve, kdy na Neptuno slavili Atléti včetně Theova bratra výhru Evropské ligy. A v lize skončilo Atlético před Realem Madrid. Má to vlastně Thea trápit? Získal nejcennější trofej ze všech. Nebo ne? Opět přišla řada na debatu, jaký titul je vlastně tím nejdůležitějším.

Nejdisciplinovanější klub

Po sevillském derby varoval kapitán Betisu Joaquín: "Kdo přijde domů před pátou ranní, dostane pokutu." Všichni ho poslechli.

Nejšetřivější klub

Barcelona. "Pokud bychom přišli se dvěma hráči za 270 milionů eur, museli bychom rezignovat kvůli nezodpovědnosti," prohlásil činitel Albert Soler. Pak je tedy velkým štěstím, že Dembélé a Coutinho stáli 300 milionů eur.

Nejlepší předpověď

Další cena pro Barcelonu, jejíž činitel Jordi Mestre ujišťoval, že "Neymar na 200 procent zůstane".

Nejlepší reportér

Gerard Piqué, jenž se rozhodl, že může dělat novinařinu lépe než všichni ti novináři. "Zůstává," zněl jeho první titulek. Nezůstal.

Nejchladnější klub

Sevilla, když vyhodila Berizza pár dnů před Vánoci a krátce poté, co se zotavil z operace nádoru na prostatě.

Nejbizarnější pohled

Camp Nou: 98 000 míst, 98 diváků.

Nejlepší prezentace

La Liga byla poprvé v historii svědkem utkání dvou týmů s japonským hráčem v kádru. Getafe proti Eibaru. Vedení soutěže proto usoudilo, že jde o šanci, jak získat přízeň země vycházejícího slunce. Na obou koncích hřiště byla japonská vlajka s nápisem "Ahoj, Japonsko", stejný text byl k vidění i reklamních panelech. Takashi Inui a Gaku Shibasaki provedli čestný výkop, který byl naplánován na tokijský hlavní vysílací čas.

Nejmazanější plán

Iago Aspas opět nebyl spokojený s výkonem rozhodčího Munuery Montera, a proto dostal skvělý nápad: "Do příštího zápasu nastoupíme ve třetí sadě dresů, aby nepoznal, že jsme Celta Vigo."

Nejlepší protest

Jeden fanoušků posprejoval v místě údajného bydliště Lucase Péreze zeď vzkazy "Žoldák Lucas Pérez" a "Lucasi Pérezi, odejdi". Anonym však neměl aktuální informace, což mu vysvětlil jeden z místních, jenž k nápisům připojil lístek s výtkou: "Lucas tu už nebydlí, debile."

Nejlepší zchlazení

Před galicijským derby se nechal Luisinho slyšet, že "Depor je nejlepším týmem regionu a Celta nic neznamená". Iago Aspas přispěchal s odpovědí: "Je pravda, že Deportivo kdysi bylo nejlepší. Ale už není. Kdyby bylo, nehrál by za něj Luisinho."

Nejlepší posily

Do španělské La Ligy zamířilo najednou díky spolupráci obou zemí devět fotbalistů ze Saúdské Arábie, jenže trenéři je v podstatě neznali. Dohromady nastoupili na 13 minut.

Nejlepší táta

Pablo Maffeo hrál po celý zápas s Barcelonou v blízkosti Lionela Messiho s cílem následovat každý jeho pohyb, hráčův otec na otázku novinářů, co na to říká, odpověděl: "A jak víte, že to nebyl Messi, kdo ho pronásledoval?"

Nejkreativnější hráč

Luka Modrić.

Nejnebezpečnější hráč

Rúben Semedo. Ve Villarrealu má na kontě stejný počet zatčení policií jako odehraných zápasů. Vyhrožování s pistolí v ruce, podezření z pokusu o vraždu, únos, ozbrojená loupež...

Nejmelodramatičtější hráč

Juanfran z Deportiva se slzami v očích: "Je to pro mě nejhorší den v životě. Mateu zku.vil život mně, mé ženě, mé dceři a mým rodičům." Strašný den, kdy byl vyloučen. Taková bolest!

Nejrealističtější hráč

Ivan Rakitić: "Po dvou letech bych řekl, že bych za Luise Enriqueho skočil z mostu. Za Valverdeho z žebříku. Je ještě příliš brzy."

Nejšpinavější hráč

Sergio Ramos, samozřejmě. Zidane na něj prozradil, že se během zápasu proti Eibaru "trochu pos.al".

Nejlepší zpracování

Seedorfovo. Je škoda, že Nizozemec je trenérem a ne stále aktivním záložníkem.

Nejlepší střela

Iago Herrerín svým výkopem trefil takzvanou Spider Cam, která se pohybovala vysoko nad trávníkem.

Nejhezčí gól

Nolitův proti Eibaru byl hezký, stejně tak AdurizůvCampañův zajistil Levante záchranu a poslal Las Palmas do Segundy, jeho spoluhráč Chema vykouzlil tento volej a Morales povedené sólo. Skvělé trefy byly k vidění i na Coliseu - Gaku, Damián Suárez a I. Williams. "Řekl jsem mu, že kdyby se někdo ptal, ať řekne, že to tak chtěl," smál se brankář Athleticu Iago Herrerín poté, co Williams uvedl, že jeho pokus byl trochu centrem a trochu střelou. Baleovy nůžky z Ligy mistrů už byly zmíněny, ale nejlepší gól patří brankáři Juanu Carlosovi z druholigového Luga.

Nejlepší oslava

Rodrigova s oranžovou parukou.

Nejlepší zápas

Třikrát 2-2, třikrát 3-2, dvakrát 5-3, dvakrát 5-0 a jednou 4-0, 6-3 a 4-4. A k tomu výhra 1-0 na Bernabéu. Pokud v této sezóně platilo jedno pravidlo, pak znělo "Vždy sledujte Betis". Možná nejlepší utkání Betis prohrál 3-6 na Mestalle. Devět různých střelců. Mohlo jich být deset, kdyby Neto nechytil pokutový kop.

Ano, bylo to zejména o Betisu, ale nezapomenutelná je i přestřelka mezi Levante a Barcelonou v předposledním kole. Barcelona prohrávala už 1-5, ale dokázala snížit na 4-5 a do konce chybělo 20 minut. Ale na vyrovnání už nedosáhla a přišla o sérii neporazitelnosti. Devětkrát skóre otočila, napodesáté se to už nepovedlo.

Nejlepší trenér

"Tohle je nejhorší tým, jaký jsem kdy trénoval," řekl Paco Jémez, který ani drsnou mluvou a vždy upravenou velkou růžovou kravatou nedokázal dostat z hráčů to nejlepší, proto se po vítězi této ceny musíme poohlédnout jinde. V Seville, říkáte? "Podíval jsem se hráčům do očí a na koule, které jsou červené a bílé," vyprávěl Joaquín Caparrós. 

Zinédine Zidane dovedl Real Madrid ke třetímu prvenství v Lize mistrů v řadě, což z něj v tomto ohledu dělá nejúspěšnějšího trenéra v historii klubu. Ernesto Valverde hned v první sezóně v Barceloně získal doblete. Marcelino udělal z Valencii znovu špičkový klub. Vítězem je však Quique Setién, jenž řekl, že jeho Betis dokázal za jediný rok to, v co doufali, že zvládnou za tři. A fotbal v jeho podání je zkrátka zábavný.

Nejlepší hráč

"Kdybychom sundali Messimu dres Barcelony a dali mu ten Atlética, možná bychom vyhráli," shrnul Diego Simeone asi pocity všech. "Je jasně viditelné, jak rozhodujícím hráčem Messi v této soutěži je," dodal. Proti Betisu předvedl Messi něco tak bláznivého, že se to vymyká i jeho standardům. Překvapivé ticho na stadionu vystřídala obdivná reakce a následný potlesk zelenobílých fanoušků. "Když hrajete proti Messimu, tak... vlastně už k němu není co dodat," shrnul zápas Joaquín. Brankář Antonio Adán se přidal: "Zkrátka dělá tento sport lepším."

Ideální sestava

Oblak (Atlético); Sergi Roberto (Barcelona), Umtiti (Barcelona), Marc Bartra (Betis), Jordi Alba (Barcelona); Kondogbia (Valencia), Rakitić (Barcelona), Joaquín (Betis); Messi (Barcelona), Griezmann (Atlético) a Iago Aspas (Celta Vigo).

Náhradníci: Fabián (Betis), Gabriel (Leganés), Marcelo, Modrić, Cristiano Ronaldo, Nacho (Real Madrid), Parejo, Guedes (Valencia), Saúl (Atlético), Piqué, Busquets, Suárez, Ter Stegen (Barcelona), Rodri, Fornals (Villarreal), Portu, Stuani (Girona), Moreno (Espanyol), Morales (Levante) a José Ángel (Eibar).

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace