Shrnutí Primera División 2019/2020 - vážně i nevážně

Leganés nezabránil sestupu (© marca.es)

Ještě než se zaměříme na novou sezónu, ohlédneme se za tou minulou. Titul Realu Madrid, pád Barcelony a Iago Aspas znovu v roli Iaga Aspase. Když se podíváme zpětně, nabízí se zejména jeden pocit - co to bylo za sezónu?

Ve 101. minutě 35. hracího kola v zápase, který se v nejteplějším městě Evropy hrál ještě po půlnoci, dvě nejlepší věci, které se ve fotbale mohou stát, se staly současně. Útočník, jenž se postavil do branky, zastavil střelu brankáře, který se vydal podpořit útok a kterého předtím sám překonal. 

Taková to byla sezóna.

"Nedokázal bych si něco takového představit," řekl chichotající se sevillský Lucas Ocampos poté, co si musel nasadit brankářské rukavice a vychytal Marka Dmitroviće. Představit si to nedokázal nikdo. Pamatuje si vůbec někdo, kde to všechno začalo? Frana Escribu? Davida Gallega? Co to bylo za sezónu?

Kdysi během září uvedl útočník Barcelony Luis Suárez, že to bude dlouhá a těžká sezóna. Sám ale nemohl tušit, jak dlouhá a jak těžká ve skutečnosti bude. A nejen pro Barcelonu, které v jednu chvíli rezignovalo šest členů vedení.

Když liga skončila, uběhl už rok od sedmičky, kterou Atlético nadělilo Realu Madrid a všichni okolo Bílého baletu začali ztrácet hlavu. "Zachovejte klid," nabádal Zinédine Zidane uprostřed bouře. "Uvidíme dobré věci." Jako vždy měl pravdu. O dvanáct měsíců později oslavil Real Madrid zisk titulu.

Viděli jsme hodně věcí, i když pravda - ne všechny byly dobré. Neviděli jsme toho příliš od nejdražších posil J. Félixe, Antoina Griezmanna a Edena Hazarda. Ještě méně pak od čtvrté - Luky Joviće.

Věci jako prokleté pauzy kvůli VARu, více penalt než kdy dříve, řadu vyhozených trenérů - 11 během sezóny a další čtyři v jejím závěru, nejmladšího střelce Barcelony i nejstaršího autora hattricku, na který mu stačilo 19 minut. To vše se také vešlo do sezóny protažené do 11 měsíců.

Podzimní El Clásico bylo přesunuto na prosinec, stejně tak později utkání Eibar - Real Sociedad. V polovině března převzal kontrolu koronavirus a nezavřel jen brány stadionů, ale i domácností po celé zemi, Evropě, světě. Sezóna 2019/2020 tak byla v podstatě rozdělena na dvě a ne každý se s tím dokázal vypořádat. Když se fotbal po přerušení vrátil, nic nebylo stejné. Vše působilo dojmem jiné sezóny, jiného času, jiného světa. Jedenáct kol se vtěsnilo do pěti týdnů, naopak na tribuny se nevtěsnil nikdo. Pohyb balónu komentovali na stadionu jen polétující ptáci.

La Liga se stala místem, kde 170 tisíc lidí sledovalo souboj Leganésu s Realem Madrid na PlayStationu a 170 skutečný zápas na stadionu... Sáček dobrot nahradily rukavice, dezinfekce a rouška. V televizi byly k vidění umělí fanoušci, respektive jejich bizarní náhrada, a umělé zvukové efekty. A tak byli slyšet "příznivci" Realu Sociedad, jak křičí "Goooool", když ve skutečnosti skončil balón mimo tři tyče. Lépe než technika zafungovaly kartonové podobizny fanoušků a bývalých hráčůna Estadio de la Cerámica. A jediným místem, odkud mohl člověk zápas živě sledovat, bylo čtrnácté patro činžáku vedle stadionu Ipurua. Pánové u VARu prozměnu občas působili dojmem, že utkání nesledují vůbec...

Byla to taková sezóna, během které se Supercopa "rovnosti" odehrála v Saúdské Arábii, nevyhrál ji ani mistr ani vítěz poháru a fanouškům bylo připomenuto, že si na tribuny nemohou vzít vepřové, a to ani v případě, že je vakuově balené. Tak moc divná sezóna to byla, že se Luis Rubiales a Javier Tebas na chvíli přestali hádat a společně se setkali s ministrem sportu.

Tajná osmihodinová schůzka skončila shodou, že tato sezóna se musí dohrát. Když se tak v případě nejvyšší soutěže stalo, všem se ulevilo a byli pyšní. Protokoly zafungovaly. Dokázali to. Jenže hned další den se nedohrálo závěrečné kolo základní části Segundy, 28 nakažených koronavirem ve Fuenlabradě dokázalo, jak vážný problém pandemie představuje. A začal chaos a obviňování.

Segunda nezůstala jedinou prozatím neukončenou soutěží. Stále je před námi finále Copy, Athletic a Real Sociedad se shodly, že budou čekat tak dlouho, dokud na tribuny nebudou vpuštěni fanoušci.

Těžko říci, jak by se sezóna vyvíjela, kdyby nebyla celkově zvláštní. Deník AS v době, kdy prvního a šestého v tabulce dělily pouhé dva body, psal o konci ligy dvou týmů, a přestože po desátém kole se vystřídalo na první pozici šest celků (Real Madrid, Sevilla, Athletic, Atlético, Barcelona a Granada), nakonec to stejně bylo jen mezi Realem Madrid a Barcelonou.

Jako vítěz 8 z posledních 11 ročníků ovládla Barcelona i první dějství toho letošního, avšak ve druhém přišel kolaps. Quique Setién řekl "včera jsem chodil po vesnici vedle krav a dnes jsem trenérem Barcelony", oproti vyhozenému Ernestu Valverdemu ale Barcelonu nikam neposunul.

Real Madrid nezačal dobře a nechybělo moc a Zidana mohl potkat stejný osud jako Valverdeho. Debakl 0-3 v Paříži, prohra v Mallorce a cesta do Istanbulu. "Pokud ho máte rádi, vyhrajte," nabádal list Marca hráče k nejlepší podpoře francouzského kouče. Hráči poslechli. Triumf v El Clásicu měl Real Madrid nakopnout, jenže Benzemův kiks na polovině hřiště znamenal selhání proti Betisu a do pauzy kvůli koronaviru šla v roli lídra Barcelona.

Restart La Ligy patřil Bílému baletu. Deset výher v řadě včetně té klíčové proti Villarrealu na stadionu rezervy, který se stal domovem prvního mužstva, znamenalo titul. Závěrečná remíza 2-2 na půdě Leganésu, nejhůře postiženého klubu, kde osmnáct dresů na tribuně připomínalo počet obětí, už nic neřešila.

Příchod Javiera Aguirreho dal Leganésu naději, důležitost odchodů En-Nesyriho a Braithwaitea ale ukazuje fakt, že v zápasech na Pizjuánu a Camp Nou měly Sevilla a Barcelona ve svém týmu více branek Leganésu než samotný Leganés... Poslední balón z kopačky Óscara odletěl na tribunu a s ním i šance na záchranu.

Jestli se domníváte, že pravidlo umožňující přestup Braithwaitea do Barcelona nedává smysl, pak v polovině června mohla Celta Vigo koupit Nolita jako náhradu za dlouhodobě zraněného... brankáře. Branka Nolita proti Betisu tvořila rozdíl mezi záchranou a sestupem.

Se sestupem laškovala právě i Celta Vigo, byť na takové problémy měla až příliš dobrý tým. S Leganésem spadla Mallorca, což se rýsovalo po celou sezónu, a také Espanyol. Utrpení Katalánců asi nejlépe vystihla odpověď Abelarda na otázku, proč přijal nabídku na pozici trenéra: "Možná protože jsem masochista." Sportovní ředitel Espanyolu protočil tři trenéry, než se na lavičku posadil sám, ale sestupu po 26 letech stejně nezabránil.

Na druhém pólu tabulky doprovodily Real Madrid a Barcelonu do Ligy mistrů Atlético a Sevilla, Real Sociedad - nejzábavnější tým doby před koronavirem a jeden z nejhorších po ní - si nechal hlavní výhru utéct a společně s Villarrealem a Granadou jde do Evropské ligy. "Pořád si neuvědomujeme, co jsme dokázali," uvedl trenér Granady Diego Martínez k první účasti Andalusanů - klubu s třetím nejnižším rozpočtem v La Lize - v Evropě.

To znamená, že Valencia a Getafe šanci propásly. U Valencie jde o důsledek vnitřních problémů, kvůli kterým je klub často kritizován vlastními fanoušky, u Getafe zavinila propad tabulkou špatná výkonnost po restartu soutěže. V posledním kole padlo Getafe brankou z 99. minuty v zápase, v němž neproměnilo penaltu a tři góly mu byly anulovány.

Nejméně očekávaný hrdina

Prezident Getafe Ángel Torres, když odmítl pustit svůj tým do Milána, i když šlo pro jeho klub o historický zápas a vytvořil tlak na UEFA. Možná není přehnané říci, že zachránil mnoho lidských životů.

Nejštědřejší hráč

Pablo de Blasis prodloužil s Eibarem smlouvu o tři týdny a svůj plat věnoval klubovým uklízečům a kuchařům. Také tu je kapitán týmu, jenž vzal do autobusu promrzlého chlapce, který z něj následně vystoupil se sešitem plným podpisů.

Nejštědřejší klub

Real Sociedad, který pozval na zápas celé město.

Nejzásadovitější klub

Třetiligoví Unionistas de Salamanca, kteří odmítli více peněz, než kdy uvidí, a trvali na tom, že v Copě vyzvou Real Madrid na svém malinkém stadionu a ne na Bernabéu. A také ho málem porazili.

Nejhloupější karta

Leandro Cabrera byl napomenut poté, co údajně označil rozhodčího za švába (cucaracha), samotný hráč ale tvrdí, že řekl, že soupeř se sklonil (se agacha). Ano, ta slova zní trochu podobně, ale pořád to není nic proti Cristóbalovi z Fuenlabrady, jenž byl vyloučen, následně mu byla červená karta zrušena, aby ji o několik vteřin později dostal znovu za potyčku s protihráčem...

Nejlepší posila

Přestup Cédrica Bakambua do Barcelony byl zrušen v době, kdy už hráč byl na letišti v Hong Kongu, takže ten to jistě nebude. Možná leckdo ze Sevilly, zejména Ocampos, ale přece jen to musí být Chimy Ávila. Za 1,35 milionu eur doslova dáreček.

Nejlepší zápas

El Mundo nabádalo, že k Vánocům by se měl jako dárek dávat zápas Osasuna - Real Sociedad (3-4). Vždy sledujte Real Sociedad platilo jen do pauzy kvůli koronaviru, výlety Errealy do Madridu, Barcelony či Sevilly stály za to. Real Madrid - Valencia byl dobrý zápas, v odvetě na Mestalle rozhodla 94. minuta, když 35. střela skončila v síti za pomoci Thibauta Courtoise, jenž se vydal podpořit útok. Ale nejlepší střetnutí se možná ještě nehrálo - baskické derby v odloženém finále Copy.

Nejhorší zápas

"Hrálo se za zavřenými dveřmi, takže jsem rád, že nikdo neplatil vstupné," zhodnotil José Luis Mendilibar souboj Eibaru s Leganésem (0-0).

Nejlepší pohyb bez míče

Útočník Celty Smolov se dokonale odpoutal od obránců, když ze Španělska v době karantény zamířil do Ruska, aby nechyběl na oslavě 18. narozenin přítelkyně, vnučky Borise Jelcina. Ale aspoň letěl, Pione Sisto ze Celty si to namířil do Dánska po vlastní ose automobilem...

Nejrychlejší hráč

Nyom.

Nejlepší mazlíček

Nový pes Marcose Llorenteho. Jmenuje se Anfield.

Nejlepší souboj

Kdo si myslí, že je to tento? Aidoo.

Nejlepší gól

Nejlepší gól sezóny byl možná ten první - nůžky Adurize v poslední minutě utkání proti Barceloně.

Obvyklý vítěz Lionel Messi sice zaznamenal nejhorší sezónu za dlouhé roky, přesto dosáhl na 25 branek a 22 asistencí a zničil Atlético, což Simeone okomentoval: "Jediné, co můžete udělat, je zatleskat." 

Messiho nejlepší přímý kop byl ale možná zrovna ten, ze kterého neskóroval. Překvapil totiž obranu Celty a balón poslal do sítě Luis Suárez.

Elitním exekutorem však byl Óscar z Leganésu. Když vyhrál Leganésu zápas přímým kopem z poslední minuty, Javier Aguirre vše zhodnotil po svém: "Objal jsem ho, ale nevím, co jsem mu řekl. Skoro jistě: 'Skvělé, ty srá.i. Jsi ku.va šéf, se.u na tvojí zas.anou matku, se.u na matku, která tě porodila, úžasné!' Něco takového."

K Adurizovi se ale přidají mezi nejlepší patička Luise Suáreze, volej Benzemy a Damián Suárez přetransformovaný do Maradony.

Nejlepší fanoušci

Náhradníci Fuenlabrady.

Nejlepší trenér

Zidane odešel, vrátil se, riskoval svou auru a nějak se mu podařilo navázat na předchozí úspěch a dokonce vykouzlit Marianův gól v El Clásicu. Aguirre byl blízko dalšímu zázraku, Arrasatemu říkají na El Sadaru Klopp Osasuny. Fanoušci Getafe stále zbožňují loňského vítěze Bordaláse, dobře si vedl Lopetegui. Pro Sergiův Valladolid je záchrana úspěch, ale vítěz je jasný. Diego Martínez je nejmladším koučem ve Španělsku a v příští sezóně bude nejmladším koučem v Evropě.

Nejlepší hráč

Lionel Messi doplatil na to, že sám sobě nasadil laťku příliš vysoko. Jeho nejhorší sezóna za deset let byla pořád lepší než ta nejlepší kohokoliv jiného. Možná nejvyrovnanější výkony předváděl Casemiro, do přerušení sezóny zářil Odegaard, po něm Sergio Ramos. Také tu je Cazorla, ale první místo patří hráči, který dvěma góly v předposledním utkání posunul Real Madrid k titulu. Benzema skóroval v dalších šestnácti a jeho branky přinesly týmu nejvíce bodů. Přidal 8 asistencí, avšak neměl by být hodnocen jen na základě statistik.

Nejlepší sestava

Courtois (Real Madrid); Jesús Navas (Sevilla), Sergio Ramos (Real Madrid), Diego Carlos (Sevilla), Estupiñán (Osasuna); Cazorla (Villarreal), Casemiro (Real Madrid), Ødegaard (Real Sociedad); Messi (Barcelona), Ocampos (Sevilla) a Benzema (Real Madrid).

Náhradníci: Gerard Moreno (Villarreal), Raúl García, Yuri (Athletic), Oyarzabal, Mikel Merino, Portu (Real Sociedad), Piqué, Arturo Vidal (Barcelona), Oblak, Saúl (Atlético), Fernando, Banega, Reguilón (Sevilla), Iago Aspas (Celta), Kroos, Fede Valverde (Real Madrid), Roberto Torres, Chimy Ávila (Osasuna), Orellana (Eibar), Campaña (Levante), Arambarri, Damián Suárez, Jorge Molina (Getafe), Domingos Duarte, Yangel Herrera, Carlos Fernández (Granada).

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace