Shrnutí Primera División 2018/2019 - vážně i nevážně

Iago Aspas (© marca.es)

Barcelona obhájila mistrovský titul, Real Madrid prožil noční můru, Getafe pohádku a Iago Aspas byl Iagem Aspasem. Jaká byla Primera División 2018/2019?

Španělsko organizuje největší evropskou fotbalovou párty, nebude se jí ale přímo účastnit. Finále Ligy mistrů se zdálo být místem pro Real Madrid, hostí ho ve svém domově Atlético a Barcelona zoufale toužila tam být, nikdo z nich ovšem nebude v sobotu na Wandě přítomen. Leo Messi si v srpnu sedl k mikrofonu a řekl, že udělá vše pro to, aby ušatý pohár získal. Barcelona měla dobře nakročeno, avšak poté přišly góly Liverpoolu, Anfield vybuchl nadšením a hráčům Barcelony se do hlavy vrátily vzpomínky na AS Řím. Jak sám Messi pžřiznal, byly tam i o sedmnáct dnů později, když Barcelona prohrála finále Copy. Sezónu zakončila jen s ligovým titulem.

Barcelona došla v Lize mistrů do semifinále, zatímco ostatní zástupci La Ligy dali soutěži sbohem už dříve. Valencia neprošla ze skupiny. Ve vyřazovací části odpadl jako první Real Madrid, který tak zakončil vůbec nejhorší týden, jaký na Bernabéu zažil - šest dnů, tři zápasy, tři prohry, tři zpackané soutěže, skóre 1-8 a začátek půlročního čekání na zápas, který zase bude mít nějaký smysl. Alespoň se vrátil Zidane a vše zase bylo dobré. Na několik dnů.

Atlético se rozloučilo o sedm dnů později v Turíně. Celá sezóna měla být podřízena sobotnímu finále na Wandě... Ligu mistrů tentokrát španělský tým nevyhraje a bude to teprve potřetí za posledních 15 let, co zástupce La Ligy nepozvedne nad hlavu žádnou evropskou trofej.

Liga byla opět záležitostí Barcelony, muselo to tak být. Mužstvo Ernesta Valverdeho skončilo 11 bodů nad Atléticem a 19 nad Realem Madrid, vůbec největší rozdíl mezi oběma nejslavnějšími kluby země. "Není možné, aby byl každý zápas takový prů.er," shrnul Luka Modrić sezónu Blancos. Když se Marcelo v říjnu prosadil proti Levante, byl to první gól Realu Madrid po osmi hodinách a jedné minutě a další týden prohrál 1-5 v Barceloně. O den později byl odvolán Julen Lopetegui. Stálo tohle vše za tohle?

Pod Solarim zaznamenal Real Madrid krátké zlepšení, poté však přišlo těch šest dnů. Prohra v druhém ligovém El Clásicu, která znamenala konec šancí na titul a potvrzení dominance Barcelony v poslední dekádě. Katalánci vyhráli 8 z posledních 11 zápasů, Real Madrid 2. Naděje Atlética, pokud nějaká byla, skončila v momentě, kdy Diego Costa naštvaně vykřikl "se.u na tvoji zku.venou matku" směrem k rozhodčímu Gilu Manzanovi. Ještě několik týdnů zbývalo, bylo už však hotovo. Když se Valverdeho ptali, kdy by chtěl získat jistotu titulu, odpověděl: "Je hezké, že se mě vůbec na takovou věc můžete zeptat."

V posledním ligovém kole se hrálo už jen o jednu příčku Ligy mistrů a Evropské ligy. Ani o třetím sestupujícm nebylo matematicky jasno, ale každý věděl, že Girona po devíti prohrách v posledních deseti zápasech osudu neunikne. Valladolid, klub s nejmenším rozpočtem, si již společně s Levante a Villarrealem zajistil záchranu. Jen Celta mohla vystřídat Gironu, ale to bylo takřka nemožné. Navíc měla Iaga Aspase, vůbec nejdůležitější individualitu pro svůj tým v celé La Lize, jenž dvěma góly v závěrečném mači zachránil Celtu před sebou samotnou.

Sezóna 2018/2019 byla sezónou systému VAR. Týden co týden čekání, sledování rozhodčího s prstem u ucha, zatímco v sále sledují jeho kolegové replaye. Nebo ne. Byla to také sezóna comebacků. Fotbaloví fanoušci se vzbudili a uviděli Bobby Ewinga ve sprše, neboť kluby se chovaly, jako by se minulé měsíce vůbec nestaly. Do Sevilly se vrátili Caparrós a Monchi, Real Madrid 284 dnů po tom, co jej opustil, znovu trénoval Zinédine Zidane. Nejdále to dovedl Villarreal, který po 49 dnech odvolal Luise Garcíu, aby ho nahradil Javi Calleja, trenér, kterého on sám nahradil. "Vím, že to není normální. Ale Fernando Roig dělá vždy vše opačně než ostatní," řekl Fernando Roig, prezident Villarrealu.

Nakonec tabulka vypadala vcelku očekávaně a mnoho předpokladů se naplnilo. Přesto se určité události vymykaly zaběhnutým pořádkům. Barcelona prohrála s tehdy trápícím se Leganésem, sestupující Rayo zdolalo Real Madrid, Girona, která se rovněž loučí s La Ligou, remizovala na Camp Nou, vyřadila na Wandě Atlético z Copy a triumfovala na Bernabéu. V říjnu titulky hlásaly, že Barcelona a Real Madrid mají nejhorší vstup do ligy za 17 let. El Mundo to nazvalo "Starými zlými časy", ve skutečnosti to všichni ostatní považovali za dobré. "Ti nejlepší ne vždy vyhrají, což je něco, z čeho bychom se měli radovat," řekl kouč Leganésu Mauricio Pellegrino.

Sevilla byla v úvodu ligového ročníku v čele tabulky, pak ale prohrála v Barceloně. "Pokud postoupíme do Ligy mistrů, budu skákat radostí," řekl kouč Pablo Machín. Nepostoupili, navíc Machín už u toho nebyl, protože byl - možná příliš zbrkle - odvolán. Alavés si užíval senzační prvenství po desátém kole, ale tempo neudržel a odpadl, což bylo něco přirozeného, přesto trchu zklamáním. Espanyol rovněž začal skvěle, ale během dvaceti minut 12. kola sestoupil z dělené první pozice na pátý post a začal jeho sesun, aby ho v závěru ligy vystřídal nečekaný skok na evropské sedmé místo.

Betis si na Camp Nou pohrál s Barcelonou a vyhrál i v posledním mači na Bernabéu, jenže další výsledky tak skvělé nebyly a Quique Setién po konci ligy poslechl fanoušky, kteří pravidelně křičeli vete ya (odejdi už). Athletic zvítězil v jediném z prvních patnácti utkání, pod Gaizkou Garitanem se výrazně zvedl a jen centimetry ho dělily od Evropské ligy, když se v 92. minutě závěrečného střetnutí odrazil míč od břevna.

Sevilla obsadila šesté místo. Byť se jí tím ulevilo, zůstalo zklamání, že Andalusané nevyužili možnost postoupit do Ligy mistrů. Getafe bylo v milionářské soutěži 23 minut v posledním kole, nakonec však kleslo na pátou příčku. I ta je krásným završením pohádky, jejíž skutečný význam docení Azulones až časem. Nad Getafe se umístila Valencia, což by samo o sobě nebylo nic zvláštního, nebýt vývoje sezóny. V její polovině se Valencia potácela čtyři body nad sestupem, Marcelinovi hrozilo odvolání a hráči byli pod velkým tlakem. Střih. O pár měsíců později si Netopýři zajistili Ligu mistrů, v Evropské lize došli do semifinále, ve finále Copy zdolali Barcelonu a získali první trofej po 11 letech. Důvěra a trpělivost přinesly úspěch, Královský pohár získal někdo, komu na něm opravdu záleželo, kdo ho opravdu chtěl.

Právě finále Copy ukončilo španělským celkům sezónu, byť všichni doufali, že se tak stane až o týden později na Metropolitanu...

Nejbezpečnější stadion

Estadio de Vallecas. První domácí zápas Raya byl odložen kvůli obavám o bezpečnost a na veřejnost proniklo video, jak dělníci důkladně kontrolují statiku tribun s pozitivním výsledkem - nezhroutily se.

Nejlepší protest

Rekviem za fotbal na Mendizorroze. Fanoušci klubu na protest proti pondělním zápasům nesli po tribunách rakev s ostatky "moderního fotbalu".

Nejlepší projektily

Z tribun Villamarínu létali o poločasové přestávce utkání mezi Betisem a Eibarem na hřiště medvídci, psi, kočky, zající, Spongebobové, Pokémoni, dinosauři... Tisíce plyšáků následně byly v rámci dobré věci rozvezeny do dětských domovů.

Nejlepší prohraná sázka

Ta prezidenta La Ligy Javiera Tebase, jenž řekl, že by vsadil 10 tisíc eur na to, že utkání mezi Gironou a Barcelonou se odehraje v Miami.

Nejpůsobivější neschopnost pochopit pointu

Opět Javier Tebas, když prohlásil, že "Copa del Rey hraná na jediný zápas nefunguje, protože do finále se kdysi dostaly Mallorca a Recreativo".

Nejlepší červená karta

Fran Vázquez za protesty. Během poločasové přestávky.

Nejlepší výmluva

Řekl jsem, že se.u na MOJI zku.venou matku, ne TVOJI. Diego Costa.

Nejlepší moment

Sedmatřicetiletý Joaquín, když svým gólem rozhodl sevillské derby? Diego Godín, jenž v nastavení trefil výhru Atlética nad Athleticem, i když dohrával zraněný? Ne. Vítězem je Iago Aspas, jehož přemohly emoce, když pochopil, že na svých bedrech nese osud celého týmu, celého klubu, celého města.

Nejlepší moment, který trval celou sezónu (a snad ještě potrvá)

Santi Cazorla má na patě kus kůže z předloktí, přišel o několik centimetrů šlachy a v sázce byla celá jeho noha. Lékaři mu poradili, ať pověsí kopačky na hřebík a prochází se po zahradě se synem. On to odmítl. 636 dnů po posledním mači si znovu oblékl trenýrky a dres a nastoupil proti týmu s náležitým jménem - Hércules. Stále byl nezaměstnaný a toužil přesvědčit Villarreal i všechny kolem sebe, že pořád má co nabídnout. Ve francouzském městě Canet-en-Roussillon hrál před 100 diváky a jedním hnědým psem na hřišti, kde měli reklamy jen místní ponikatelé, aby nedlouho poté vyběhl na trávník Bernabéu před zraky 80 tisíc příznivců. Na všech stadionech se dočkal uznalého potlesku a po čtyřech letech je zpět v národním týmu.

Nejlepší zápas

Loňské "vždy sledujte Betis" už přestalo být pravidlem, stále však platilo "často sledujte Betis". Druhé sevillské derby bylo skvělé, stejně tak utkání Betis - Celta 3-3, Barcelona - Betis 3-4 a také Betis - Barcelona 1-4, i když to kvůli soutěži o nejhezčí gól. Divoký byl duel Eibar - Levante 4-4. Nejlepším střetnutím ale zůstává Villarreal - Barcelona 4-4.

Nejhorší zápas

Javier Martín z AS si zápas mezi Leganésem a Athleticem příliš neužil a shrnul ho následovně: "Fotbal se na Butarque proměnil v horor. En-Nesyri vstřelil jediný gól z jediné střely v zápase hraném v bouři, která byla skoro stejně ošklivá jako samotné utkání. Naprosté nic. Žádný fotbal, žádné šance, žádné nasazení. Nic. Óda na antifotbal, která byla asi tak zábavná, jako objímat ostatný drát. Oči krvácely a 4 155 odvážných fanoušků zívalo nudou."

Nejlepší zápasové preview

Katalánský Sport zveřejnil preview utkání Ontinyent - Teruel, které se nikdy nehrálo. Ontinyent se rozpadl a odhlásil ze soutěže, což Sportu nezabránilo, aby v preview zmínil, o jak důležitý zápas jde. Nikomu nepřišlo divné, že Ontinyent prohrál poslední dva zápasy 0-1 a střelec nebyl uveden, ani že čas výkopu byl v obou případech 00:00. Když se lidé začali plátku posmívat, Sport článek nenápadně stáhl a nahradil hláškou "Promiňte, tento článek neexistuje." Stejně jako dané střetnutí.

Nejlepší gól

Sezóna začala jedním z mnoha úprků José Luise Moralese.

O dva dny později se přidal při svém debutu v nejvyšší soutěži Álex Gallar.

Vybrat můžete i jakýkoliv z Messiho přímých kopů, i když ten Lucase Alcaraze byl možná ještě lepší.

Útočník Athleticu Williams je stále rychlejší a rychlejší.

Za zmínku stojí i netradiční penalta Aritze Adurize.

Pablo Fornals zaujal krásnou střelou z dálky i tanečkem i I. Martínezem.

Chybu neměla ani souhra Valencie s gólovou tečkou Rodriga.

Bacca překvapil soupeře patičkou a Toko Ekambi už měl snadnou práci.

V přehlídku krásných branek se změnil zápas Betis - Barcelona.

Vítězem jmenujeme Chimy Ávilu. Ale za který z těchto dvou gólů?

Nejlepší trenér

Gaizka Garitano, Rubi, Mauricio Pellegrino, José Luis Mendilibar, Abelardo, Sergio, Marcelino. Ti všichni se musí sklonit před José Bordalásem. "Bordalási, miluji tě," skandují na Coliseu. A jak by nemohli? Bordalás převzal Getafe v době, kdy mu hrozil sestup do Segundy B a klepal s ním na dveře Ligy mistrů.

Nejlepší hráč

"Je úžasné, že je tu Messi s námi" - Ernesto Valverde. Netřeba nic dodávat.

Ideální sestava

Jan Oblak (Atlético); Jesús Navas (Sevilla), Gerard Piqué (Barcelona), Djené Dakonam (Getafe), Jordi Alba (Barcelona); Santi Cazorla (Villarreal), Dani Parejo (Valencia), Pablo Sarabia (Sevilla); Lionel Messi (Barcelona), Jorge Molina (Getafe) a Iago Aspas (Celta Vigo).

Nejlepší hlášky

"Základem všeho je, aby hráči dali do hry srdce." - Santiago Solari.

"Byl jste zvyklý sledovat jeden zápas v pátek, dva v sobotu a v neděli se podívat na souhrn gólů. Teď se hrají v pondělí tři zápasy, v úterý další čtyři, sedm ve čtvrtek, patnáct v sobotu a třicet v neděli. Nejde o to, že by fanoušci neměli zájem, ale jsou přesyceni. Špagety jsou skvělé, ale pokud byste je měl jíst každých 20 minut..." - Mauricio Pellegrino.

"Nenechte se rozhodit, až vám budou šeptat do uší sladká slova." - Diego Simeone.

"Každá prohra znamená zemětřesení." - Ernesto Valverde.

"Když mi zavolal agent a řekl, že jedeme do Barcelony, myslel jsem, že mě chce podepsat Espanyol." - Kevin-Prince Boateng.

"Fotbal nikdy není jen o jedenácti hřáčích na trávníku." - Brankář Raya Alberto.

"Velikost klubu nedělají jeho trofeje, ale jeho lidé." - Transparent na tribunách stadionu Alavésu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace