Wanda bude už šestnáctým stadionem, na němž se odehraje El Derbi madrileño

Campo del Retiro (© marca.es)

Hráče Atlética a Realu Madrid čeká v sobotu první městské derby na stadionu Wanda Metropolitano. Nový domov Atlética bude již šestnáctým stánkem, na němž se El Derbi madrileño odehraje. Rivalita největších klubů z hlavního města se tak dočká premiérové kapitoly.

Mezi Atléticem a Realem Madrid to jiskřilo již v době, kdy španělský fotbal teprve tvořil svoji identitu. V roce 1905, kdy Atlético stále bylo odnoží baskického Athleticu, hostil derby El Hipódromo, kde hrával své mače Real.

Fuente del Berro a Campo del Retiro, první hřiště Atlética, následovaly. Další v řadě byly stánky Campo de O'Donnell. Množné číslo není chybné, šlo totiž o dvě stejně pojmenované hrací plochy, jedna Atlética, jedna Realu Madrid, které od sebe byly vzdáleny pouhých 200 metrů. Historie derby pokračovala přes Velódromo de Ciudad Lineal, starý Chamartín a původní Metropolitano. Ten byl během občanské války prakticky srovnán se zemí, takže Los Colchoneros čekal přesun do Vallecas a... Chamartínu.

V polovině minulého století se za vlády slavných klubových prezidentů již tvořily základy, které současní příznivci dobře znají, a to ve formě Bernabéu a Calderónu. V roce 1959 hostila vzájemný duel La Romareda v Zaragoze, šlo o rozhodující zápas semifinále tehdejšího předchůdce Ligy mistrů. 2014 a Da Luz v Lisabonu, stejně tak o dva roky později milánské San Siro, to jsou nejčerstvější dějiště střetů v rámci moderní milionářské soutěže.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace