Wanda Metropolitano - nový domov Atlética

Wanda Metropolitano (© marca.es)

Atlético začíná novou etapu své historie. Po necelých 51 letech mění domov. Vicente Calderón je minulostí, již dnes večer pokřtí Madriďané svůj nový stadion Wanda Metropolitano zápasem proti Málaze. Jaké jsou detaily impozantní stavby?

Jako první zaujme netradiční jméno. Jak je v dnešní době běžné, jde o název sponzora Wanda Group. Čínská společnost má široké portfolio. Zabývá se nemovitostmi, zábavním průmyslem a v posledních letech hraje důležitou roli i ve sportovním světě. Kromě podílu v Atléticu uzavřela Wanda například sponzorskou smlouvu s FIFA, a to až do roku 2030.

Nový stánek, který vyrostl na místě původního Estadio Olímpico de Madrid, 20tisícového stadionu postaveného v roce 1994 a známého pod označením La Peineta, přišel Atlético na 310 milionů eur. Podle vedení dojde k amortizaci této částky během 6 nebo 7 let. Wanda se může pochlubit kapacitou 68 tisíc míst, což je třetí nejvyšší cifra mezi španělskými stadiony, hned po Camp Nou a Bernabéu. Náleží k ní i 4 000 parkovacích míst.

Metropolitano bude doslova výkřikem moderní techniky. Na ohřeh vody se použije energie získaná ze solárních panelů, o trávník budou pečovat fototerapeutické lampy s cílem nahradit denní světlo, které díky zastřešení nebude dostatečné. Fanoušci sedící na žáruvzdorných sedačkách naopak mohutnou střechu o rozloze 46 500 metrů čtverečních ve výšce 45 až 57 metrů nad hřištěm ocení, 96 procent z nich ochrání před deštěm.

Wanda je prvním stadionem, kde je vnitřní i vnější osvětlení kompletně řešeno LED technologií. Ta například dovolí měnit venkovní imidž stánku 16 miliony různých barev. Fanoušci mohou sledovat dění na 3 velkých obrazovkách (dvě mají rozměr 84 metrů čtverečních, jedna 56), bavit je bude i prstenec vedoucí po obvodu tribun mezi prvním a druhým patrem. V útrobách stadionu je pak k dispozici dalších 900 širokoúhlých televizí.

Špičková by podle architektů měla být také zvuková kulisa, která udělá ze stadionu vroucí kotel. Tomu pomůže i bližší umístění sedaček u trávníku. Zatímco na Calderónu to bylo mezi 10,72 a 16,15 metru, na Wanda Metropolitano bude fanoušky a hráče dělit 5,89 až 9,95 metru.

Před stadionem byla do výšky 40 metrů vztyčena klubová vlajka, s velikostí 338 čtverečních metrů vůbec největší kdy použitá ve Španělsku. Není proto divu, že je viditelná až ze vzdálenosti 4 kilometrů. Hold klubovým legendám vzdá Paseo de las Leyendas, kde bude mít každý fotbalista, který za Los Colchoneros odehrál minimálně 100 utkání, svou plaketu.

Nový stánek Atlética je připraven. O tom svědčí i 4* (maximální počet) hodnocení od UEFA a možnost, že už v roce 2019 by se zde mohlo hrát finále Ligy mistrů.

Wanda Metropolitano otevírá své brány.

Podívejte se, jak vypadá impozantní stadion Wanda Metropolitano:

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace