Potvrzeno, příští sezóna La Ligy bude s videorozhodčím

VAR v akci (© marca.es)

Spekulace se mění v jistotu, La Liga bude od příští sezóny využívat systém VAR (Video Assistant Referee), tedy videorozhodčího. Potvrdil to Španělský fotbalový svaz.

Jak bylo oznámeno, testovat se VAR začne už v zápasech letošního ročníku Copa del Rey, prvním z nich bude souboj Atlética s Elche. Od sezóny 2018/2019 pak bude oficiálně součástí La Ligy.

Rozhodčí budou moci systém využívat v případě pochybností o vstřelených gólech, offsidech, faulech, kartách nebo v situaci, kdy si nebudou jistí, zdali došlo k faulu před nebo ve vápně. VAR již používají soutěže v Itálii či Německu. Mnozí si jeho výsledky pochvalují, zároveň je však nezpochybnitelné, že zcela vymazat kontroverze systém nedokáže, proto se vůči němu objevují i výhrady.

Španělské arbitry čeká školení, jak nového pomocníka správně využívat, Španělský fotbalový svaz poté bude muset vytvořit skupinu odborníků, která bude mít celý projekt na starosti. Očekává se, že půjde o bývalé rozhodčí. Oficiální cifry nejsou k dispozici, deník Marca však odhaduje, že použití VAR v Primera División vyjde ročně na 4 miliony eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace